La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 10 febbraio 2022

"DEI e SCRITTURE”- Progetto #EX_TRA del Gruppo Pouchain

"DEI e SCRITTURE”- Progetto #EX_TRA del Gruppo Pouchain
Silvia Salama Pouchain presedinte, Chiara Nicolini curator, Arh. Claudio Presta director al proiectului

Lucrarea LUMINITEI TARANU-  DEI e SCRITTURE este expusa in Via dei Chiavari, Piazza dei Satiri (langa Campo dei Fiori), in Centrul Istoric al Romei. 

Este un fragment din a treia SPIRA a monumentalei instalații Columna mutãtio -  - SPIRALA pe care am expus-o laMercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali, Roma,  în perioada noiembrie 2017 – noiembrie 2018, realizată tot cu colaborarea tehnică a arhitectului. Pietro Bagli Pennacchiotti.

„DEI e SCRITTURE" este o lucrare iconică, propune un itinerar "populat „de icone care se succed, îmtrepatrunse de scriituri - în scrierea vechiului caracter latin Roman - care devin imagine. Iconele devin puncte de energie, creând sinergii vizuale, imagini simbolice umanizate și conectate, unde corpul uman nu este inspirat din anatomie, ci din corpul uman „operă de artă”, într-o „lume in culori” Am creat icone pornind de la desene în care am interpretat, prin metamorfoză și mutație, figuri statuare ale Romei Antice și ale Daciei, cu scopul de a ajunge la dialogul dintre antic și contemporan, de ani de zile în centrul cercetărilor mele. Considerand  ca atat Rmanii cât și Dacii erau popoare politeiste, am creat un „fluviu” de zei romani: zeul focului, zeul construcțiilor, zeul abstracției și științelor, zeul fierar și sei dacici: zeița fulgerului, zeul pământului, zeul grâului, zeulstro (Dunărea), zeul Infinitului ca omagiu adus Coloanei Infinitului al marele Cnstantin Brâncuși. Pentru a crea desenele iconelor zeilor Romei antice m-am inspirat din copiile romane ale statuilor elenistice și ale statuilor romane care se afla în Palazzo Altemps (Athena, Herakles, Statuie de Dadofor), în Palazzo Massimo (Prințul elenistic, Herakles, Lucrezia, statui găsite în vilele rezidențiale) și în Muzeele Capitoline (Hercule și altele).

Lângă lucrare este postat QR Code, care poate fi captat cu un telefon mobil chiar și de la distanță și prin care se poate intra pe site-ul Pouchain Group, în secțiunea EX-TRA și se pot afla mai multe despre opera mea și, de asemenea, despre munca mea:

Atasez interviul radiofonic cu o prezentare detaliata realizat de D.na Iuliana Anghel pe Radio Romania International: https://www.rri.ro/it_it/dei_e_scritture_di_lumini%C8%9Ba_%C8%9Aaranu_nel_progetto_ex_tra-2653884





Nessun commento:

Posta un commento