La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 9 marzo 2016

Comunitatea şi instituţiile, împreună la Spectacolul-maraton de la Roma organizat de ARI cu ocazia Mărţişorului

Roma, 8 martie 2016 - Asociaţia Românilor din Italia (ARI) în parteneriat cu Asociaţia Pro Familia, Asociaţia Iniţiativa Ecologistă Europeană, Consiliul Judeţean Argeş şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş a organizat duminica 6 martie 2016 cea de-a IX-a ediţie a evenimentului "Împreună pentru a ne cunoaşte mai bine la Sărbătoarea Mărţişorului", eveniment prezentat de Lavinia Sandru şi Eugen Terteleac.

 Deschiderea evenimentului a fost făcută de interpretul de muzică populară Marius Petrişor, încălzind publicul cu o suită de melodii olteneşti în jurul orei 14:45. Au urmat instrumentiştii Orchestrei ,,Doina Argesului" ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş care au sărbătorit cu această ocazie 60 de ani de existenţă.

 Într-o formulă maraton, au intrat pe scenă încântând publicul cu un repertoriu variat, soliştii Cristina Turcu-Preda, Valentin Grigorescu, Veronica Dinu, Daniela Cernea Leon, Diana Călinescu, George Nedelea şi Nicu Toni. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai elor mai importante instituţii din România, Parlament, Preşedinţie, Guvern, dar şi reprezentanţi ai lumii politice şi instituţionale de la Roma.

 Alfio Marchini, candidatul independent la primăria Romei, a salutat comunitatea românească şi şi-a exprimat interesul de a crea o legătura directă între Roma şi statul român, colaborare prin care să sprijine integrarea, reîntoarcerea românilor care doresc să revină acasă sau a celor care vor să vină să lucreze la Roma. În încheierea discursului, Alfio Marchini a invitat comunitatea romanilor din Roma să desemneze un candidat consilier la primăria Romei pe lista civică Alfio Marchini.

 Preşedintele ARI, Eugen Terteleac a prezentat în deschidere şi pe parcursul spectacolului, activitatea asociaţiei şi a lansat apelul "Ocupaţi partidele". "Stimaţi colegi, membri ARI, doamnelor şi domnişoarelor, tot aici, în această sală, în octombrie 2014 am organizat un eveniment pentru întărirea responsabilizării civice în rândul romanilor din diaspora şi din România. Atunci am lansat apelul "Votaţi şi pentru noi", apel prin care rugăm rudele din ţara să iasă în număr cât mai mare să voteze. Ceream solidarietate pentru batjocură care urma să ne fie adresată cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2014. Acum revin cu un alt apel adresat romanilor rămaşi în ţară şi romanilor de pretutindeni: "Ocupaţi partidele". Societatea civilă, cei care au ieşit în stradă, trebuie să se înscrie în partide şi să provoace alegeri la toate nivelurile, în mod transparent. Să demarăm această acțiune în diaspora şi să dăm un exemplu ţării. Să extindem acest "model" în toate satele, comunele, să forțăm reformarea partidelor la nivel județean şi astfel să ajungem până la nivel central. OCUPAŢI PARTIDELE! Pe cele din România şi filialele din străinătate."

 Sandra Pralong, consilierul de stat șef al Departamentului pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor din cadrul administraţiei prezidenţiale, a fost primită cu aplauze. Secretarul de stat a transmis mesajul Președintelui României, îndemând romanii la unitate. Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, a transmis un mesaj din partea Guvernului României. În discursul său, ministrul a îndemnat romanii să fie mai uniți, rugându-i să participe la viața politică din Italia. Totodată, ministrul Stoenescu şi-a exprimat dorința ca la următoarea vizita să întâlnească mai mulți consilieri români la primăriile din Italia.

 Un mic incident a avut loc în timpul discursului ministrului delegat, acesta fiind huiduit şi fluierat din sală timp de câteva secunde. Organizatorul principal al evenimentului, Eugen Terteleac a comentat astfel: "un grup de români, reprezentanţi ai unor partide din România s-au manifestat astfel. Îi cunoaştem, au mai făcut probleme şi la alte evenimente organizate de ARI. Toţi românii prezenţi la eveniment ştiu că acest guvern este la început de mandat. Ministerul Stoenescu întreprinde această activitate de puţin timp. Criticile, fluierăturile şi huiduielile în cazul de faţă sunt cam premature. Propun să le mai acordăm puţin timp, să facă ceva bun sau rău, şi după să-i fluierăm."

 În jurul orei 18:00, Ana Maria Patraru preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a României, a prezentat publicului prezent noutăţi cu privire la votul prin corespondenţa. În încheiere, soprana Felicia Filip a susţinut un recital emoţionant de aproximativ 30 minute. Supranumită de către marii critici ai operei "regina Traviatei", pe parcursul recitalului i s-a așternut la picioare o mare de flori.

 Associazione dei Romeni in Italia
 Via del Fringuello, 50 A, Roma
 Tel. / Fax. +39 06263162
 www.associazionedeiromeni.it

Nessun commento:

Posta un commento