La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 16 febbraio 2017

România la cea de-a VIII-a ediţie a Carnavalului Internaţional al Copiilor. “Mărțișor” – semn de primăvară

Comunicato stampa

20 februarie 2017 - 24 februarie 2017 Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia propune, cu ocazia celei de-a VIII-a ediţie a Carnavalului Internaţional al Copiilor organizat de Bienala de la Veneţia, o serie de ateliere de creaţie dedicate tradiţiei româneşti a mărţişorului. Workshopurile organizate de România la acest eveniment, destinate copiilor de toate vârstele, vor avea loc în perioada 20-24 februarie zilnic, de la orele 9,45 şi 12.30.

Tradiția românească are un ritual simbolic pentru fiecare etapa a vieții şi pentru fiecare eveniment semnificativ din natura. Mărțișorul este mai mult decât un obicei tradițional, este un simbol al începutului, al renașterii şi al belșugului. Într-o contemporaneitate dominată de tehnologie, reîntoarcerea la poveste, mai ales o poveste cu aura mitologică şi care a străbătut istoria timp de secole, este o călătorie, o experiența. Pentru a crea un obiect simbolic înseamnă, pentru copii si tineri, a investi obiectul respectiv şi cu o valoare simbolica proprie, ascunsa între semnificațiile generale. Povestea devine vie, dinamică, se creează odată cu obiectul - în acest caz mărțișorul, este simultan evocată şi trăită, o condensare a trecutului, prezentului si viitorului.

Seria de workshop-uri propuse în cadrul acestui proiect are ca scop personalizarea mărțișorului care, asemenea măștilor venețiene, îmbracă forme consacrate, dar lasă loc interpretărilor, fanteziei, introspecției. Chiar daca sunt concepute ca jocuri, ca experimente creative, aceste workshop-uri au ca obiective redescoperirea valorii simbolice a lumii exterioare (indiferent de vârsta, copiii sunt capabili să atribuie semnificații fiecărui element sau eveniment din viață și lumea care ii înconjoară) şi crearea propriilor semne, crearea propriei semnături printr-un simbol.

Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia cu sprijinul Institutului Cultural Român

Pentru informații suplimentare despre participarea României la Carnavalul Internaţional al Copiilor: Alexandru Damian, alexandru.damian@icr.ro, 041-5242309

Pentru informaţii despre cea de-a 8-a ediţie a Carnavalului Internaţional al Copiilor: http://www.labiennale.org/

Nessun commento:

Posta un commento