La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 20 settembre 2017

„Persecuţie şi rezistenţă. Vasile Cesereanu, un preot greco-catolic în dosarele de urmărire de către Securitate”. Conferinţe de Ruxandra Cesereanu şi Domiţian Cesereanu

Comunicat de presă

Joi, 21 septembrie 2017, începând cu orele 18.00, în Sala Marian Papahagi a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (Palazzo Correr, Campo Santa Fosca, Cannaregio 2214, 30121 Venezia), prof. Ruxandra Cesereanu şi criticul şi istoricul literar Domiţian Cesereanu vor vorbi în cadrul unei duble conferinţe despre persecuţiile la care a fost supus preotul greco-catolic Vasile Cesereanu în perioada comunistă, cu ocazia publicării noului volum: „Persecuţie şi rezistenţă. Vasile Cesereanu un preot greco-catolic în Dosarele de urmărire de către Securitate” (Ed. Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016).

Ruxandra Cesereanu (n. 1963) este poetă, scriitoare, eseistă, jurnalistă, critic şi istoric literar şi cinematografic. Este fiica lui Domiţian Cesereanu, critic si istoric literar şi nepoata preotului greco-catolic Vasile Cesereanu. În prezent este profesoară universitară de Literatură Comparată la Universitatea “Babeş–Bolyai” din Cluj-Napoca. Face parte din echipa «Phantasma» – Centrul de Cercetare a Imaginarului, în cadrul căruia susţine ateliere de scenariu de film si de scriere creativă de poezie şi proză. A scris numeroase volume de poezie, proză şi numeroase articole şi studii rezultate în urma cercetărilor universului concentraţionar din România. A îngrijit volumul „Persecuţie şi rezistenţă. Vasile Cesereanu un preot greco-catolic în dosarele de urmărire de către Securitate” şi semnează atât cuvântul înainte al acestuia, cât şi nota asupra ediţiei.

DomiţianCesereanu (n. 1935) este critic, istoric literar şi poet. Este fiul preotului Vasile Cesereanu. În anul 1958 a absovit Facultatea de Filologie, secţia română-franceză, la Universitatea din Bucureşti. Din 1959, a fost redactor şi redactor şef al revistei „Tribuna”. După debutul din 1958 a publicat mai multe volume de critică, istorie literară şi poezie, printre care: „Arghezi şi folclorul”, eseu, 1962; „Permanenţe ale criticii”, 1968; „Ipostaze. Portrete critice”, 1972; „Celălalt”, versuri, 1982. A contribuit, de asemenea, la volumele colective: „Folclor din Ţara Zarandului”, studiu etnografic, coord. Ioan Şerb, 1962; „Omagiu Brâncuşi 100”, 1976; „Almanahul Tribuna”, 1976–1983; „Pagini transilvane”, 1993; „Poeţi clujeni contemporani”, 1997. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj-Napoca.

Preotul greco-catolicVasile Cesereanu (1899–1984) este subiectul principal al volumului ce prilejuieşte cele două conferinţe, volum care conţine dosarele sale de urmărire de către Securitate. A absolvit Academia de Teologie de la Gherla în 1925, iar în 1926 a fost hirotonit preot de către viitorul cardinal Iuliu Hossu. În 1937 a mers în pelerinaj la Roma. A fost preot greco-catolic în parohia Copru vreme de 21 de ani, până în 1947, când s-a pensionat pe motiv de boală. După desființarea de către regimul comunist a Bisericii Greco-Catolice, în 1948, s-a implicat personal într-o pledoarie tenace pentru repunerea în drepturi a acestui cult, desfăşurând activităţi clandestine. Vasile Cesereanu a suferit șase condamnări, fiind încarcerat în închisorile Gherla, Cluj, Aiud, Jilava, cu intermitențe, din 1952 până în 1964. În total, perioada sa de închisoare însumează aproape șase ani. În vara lui 1978 a plecat la Roma unde s-a stabilit definitiv și unde a slujit, ca monah bazilitan, la o mănăstire de maici.

Intrarea este liberă.

Vă rugăm confirmaţi prezenţa:istiorga@tin.itsau tel. 041/5242309

Organizator:Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

Tel. +39 0415242309
E-mail: istiorga@tin.it

Nessun commento:

Posta un commento