La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 6 ottobre 2018

Propatria Festival 2018


PROPATRIA FESTIVAL 2018
Festivalul Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești
Edițiaa VIII-a
Roma, 29 septembrie - 21 octobrie 2018

http://www.icr.ro/roma/propatria-festival-2018

-----------------------------------------------------------
Accademia di Romania: Festival Propatria
di Edoardo Maria Franza, 30 settembre 2018

IL 29 settembre presso l’Accademia di Romania in Roma si è tenuta l’inaugurazione dell’ottava edizione del Festival Internazionale Propatria. La serata ha dato il via a una serie di eventi culturali nei quali si esibiranno i giovani talenti Romeni che hanno raggiunto risultati d’eccellenza nel campo della musica, delle arti visive e dello sport. Ad aprire il festival sono stati il direttore dell’Accademia di Romania Rudolf Dinu e Mioara Moraru, presidentessa di Propatria, associazione che con entusiasmo e competenza si impegna per la diffusione della cultura romena a Roma. L’evento, che ha avuto ospite Fabio Barone, detentore del record mondiale di velocità su Transfagarasan (2015), ha visto la partecipazione della famosa pianista Mara Dobrescu che si è esibita con nel concerto per pianoforte “Soleils de Nuit”. A far da sfondo all’accompagnamento musicale una scenografia di Geo Florenti interamente realizzata con lampadine a consumo di energia zero. Il festival culminerà il 21 ottobre con il Gran Gala dei Premi di Eccellenza Propatria, nel quale verranno premiate le accademie e le scuole che si sono distinte per la preparazione, il sostegno e la promozione dei giovani talenti romeni.

Di seguito il calendario degli eventi:

11 ottobre ore 20.00 Sala Cinema Centre Saint Louis Istituto Francese presso la Santa Sede Largo Giuseppe Toniolo 20-22 proiezione del film artistico Octav

17 ottobre ore 20.00 Sala Accademia Conservatorio di Musica Santa Cecilia, Via dei Greci 18

18 ottobre ore 19.00 Accademia di Romania in Roma, Piazza Jose di San Martin 1, Docufilm la Grande Unione Romena

21 ottobre ore 11.00 Teatro Golden, via Taranto 36, Gran Gala dei Premi di Eccellenza Propatria

Fonte: ConsulPress

-----------------------------------------------------------
Festivalul Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești

Ediția a VIII-a

Roma, 29 septembrie - 21 octobrie 2018

#PropatriaFestival2018

ROMÂNIA PREZINTĂ ÎN ITALIA TINERELE SALE TALENTE

Ajuns la a optaediție, FestivalulInternaționalPROPATRIA – Tinere Talente Românești revine în 2018 cu un bogat program de evenimente cu intrare gratuită care se vor desfășura la Roma în locații de prestigiu. Realizat în cadrul activităților care marchează Centenarul Marii Uniri, dedicat atât publicului român cât și celui italian, Festivalul va avea loc în Roma, înperioada29 septembrie – 21 octombrie 2018. Ca în fiecare an, vor urca pe scenă invitați importanţi: pianista Mara Dobrescu, violoncelistul Leonardo Notarangelo, artistul Geo Florenti, pianiștii Filippo Tenisci și Emmanuele Stracchi, violonista Angela Turchetta, directorul de imagine Blasco Giurato,pilotulFabio Barone, dansatoareaJuhasz Csilla, clavecinistele Pușcașu Luiza-Aysel și Raluca Enea, etc..

Festivalul va debuta în seara de 29 septembrie laAccademia di Romania, sub semnul sincretismului artistic. Directorul artistic al festivalului, renumita pianistă Mara Dobrescu (România/Franța), va susține concertul de pian "Soleils de Nuit" și va fi însoțită în această călătorie muzicală de artistul Geo Florenti, care a realizat pentru această ocazie o scenografie inedită: o instalație de artă realizată cu o tehnologie inovatoare, cu consum zero de energie. Deschiderea evenimentului inaugural va fi marcat de un moment special de proiecții video pe clădirea Accademia di Romania in Roma. În cadrul ceremoniei de deschidere a festivalului, tânărul violoncelist italian Leonardo Cianferra - invitat din partea Conservatorul de Muzică "Santa Cecilia" din Roma - va susține două intervenții muzicale.De asemenea, pilotul Ferrari Fabio Barone, deținătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărășan în 2015, va fi prezent la eveniment.

Această ediţie va aduce în atenția publicului si filmul românesc. În colaborare cu Centrul Saint Louise – Institutul Francez pe lângă Sfântul Scaun, pe data de 11 octombrie a.c., vom avea plăcerea să prezentăm în premieră în Italia, filmul de lung metraj “Octav” in regia lui Serge Ioan Celibidachi. Blasco Giurato,directorul de imagine al filmului va răspunde întrebărilor publicului într-o sesiune de Q/A.

Data de 17 octombrie a.c. va fi dedicată muzicii vechi. Realizat în colaborare cu Accademia d’Ungheria in Roma și Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, spectacolul „Baroqu'eMotion” în regia lui Laurențiu Calomfirescu, susţinut de Juhasz Csilla (dans), Pușcașu Luiza –Aysel și Raluca Enea (clavecin), oferă o imagine muzicală diferită a clavecinului și a posibilităților sale.Conceptul artistic al evenimentului și secvența pieselor selectate ilustrează modul în care acest instrument a evoluat în timp.Călătoria muzicală va fi colorată prin momente de dans cu scenografii specifice.

Pentru a omagia aniversarea a 100 de ani de unitate a României, pe data de 18 octombrie, am dedicat o zi memoriei istorice. Publicul va avea ocazia să admire expoziția de fotografie "România-Evoluție", cu imagini din arhiva Agerpres urmată de proiecția documentarului "Marea Unire - România, 100 de ani", o producție Agerpres creată de Mihuț Năstăsache, Marilena Stănescu și Sergiu Olteanu.

Spectacolul de gală este programat pentru data de 21 octombrie, la teatrul Golden, undevor fi premiați tineri români din numeroase țări europene. Juriul va fi format din personalități culturale și jurnaliști din Spania, Franța, România, Italia și Belgia.

Organizatorii Festivalului Internațional PROPATRIA își propun, ca şi la edițiile precedente, să creeze un context de promovare a artiștilor români consacrați, precum și un cadru de manifestare pentru tineri de excepție aflați la început de drum.Principalul scop al festivalului este continua căutare și descoperire a tinerilor talentați din diaspora, încurajarea și recompensarea celor care au obținut rezultate excelente în diverse domenii ale muzicii, artei sau științei.

Festivalul este organizat și promovat de către Asociația Culturală Româno-Italiană Propatria în colaborare cu Accademia di Romania în Roma, Institutul Cultural Roman, Asociatia Ro&Ro și cu sprijinul Ambasadei României în Italia.


PROGRAM

SÂMBĂTĂ, 29 SEPTEMBRIE 2018
Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma – Viale delle Belle Arti 110 - Roma
19:00: Deschiderea evenimentului
19:30: Instalaţii si proiecţii video pe clădirea Accademia di Romania in Roma
Cu participarea pilotului Ferrari, Fabio Barone, deținătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărășan (2015).
19:45: Moment muzical inaugural susținut de violoncelistului Leonardo Notarangelo(Italia)
20:00: „SOLEILS DE NUIT” – Recital de pian Mara Dobrescu (România/Franţa)
Cu participarea artistului Geo Florenti care a creat pentru acest concert prima scenografie ecologică, o instalatie luminoasa cu consum zero de energie.
21:00: Recepție cu degustări de vinuri în grădina Academiei
În colaborare cu: Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma

SÂMBĂTĂ, 6 OCTOMBRIE 2018, ora 19:00
Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma – Viale delle Belle Arti 110 - Roma
„OCTOMBRIE MAGIC” – Concert susţinut de Filippo Tenisci (pian) și Angela Turchetta (vioară), acompaniată la pian de Emmanuele Stracchi.

JOI, 11 OCTOMBRIE 2018, ora 20:00
Centre Saint Louis di Roma – Largo Toniolo 20/22 – Roma
Proiecţia filmului de lungmetraj „OCTAV” – regia Serje Celibidachi, director de imagine Blasco Giurato (premiul Oscar pentru filmul „Cinema Paradiso”).Blasco Giurato în dialog cu publicul în încheierea evenimentului.
În colaborare cu: Centre Saint Louis – Institutul Francez pe lângă Sfântul Scaun

MIERCURI, 17 OCTOMBRIE 2018,
Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma – Via dei Greci 18 – Roma
Spectacolul de muzică veche și dans„Baroqu'eMotion” în regia lui Laurențiu Calomfirescu,susţinut deJuhasz Csilla (dans), Pușcașu Luiza –Aysel și Raluca Enea (clavecin).
În colaborare cu:Accademia d’Ungheria in Roma și Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma

JOI, 18OCTOMBRIE 2018, ora 19:00
Accademia di Romania in Roma, Piazza Josè de San Martin 1 – Roma
Proiecția documentarului „Marea Unire– România, la 100 de ani” – realizat pentru Agerpres, de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu.
Inaugurarea expoziției „Romania:Evoluție” imagini din arhiva Agerpres.
Cu participarea: Prof. Dr. Emil Petru Ratiu

DUMINICĂ, 21 OCTOMBRIE 2018, ora 11:00
Teatrul Golden din Roma, via Taranto 30 – Roma
GALA PREMIILOR DE EXCELENȚĂ PROPATRIA 2018

Vor fi premiați tineri români din: Italia, Belgia, Spania, Olanda, Republica Moldova, Franța, România, Anglia. Juriul va fi format din personalități culturale și jurnaliști din Spania, Franța, România, Italia, Belgia.

Cu participarea pilotului Ferrari, Fabio Barone, deținătorul Recordului Mondial de viteză pe Transfăgărășan (2015).

PROIECT REALIZAT CU:

PATRONAJUL: Senatul Republicii Italiene, Camera Deputatilor Italia, Reprezentanta Comisiei Europene în Italia, Consiliul Regional Lazio, Comune di Roma – Assessorato Cultura, Creatività e Promozione Artistica, Ambasada Romaniei în Italia, Ambasada Republicii Moldova în Italia.

PARTENERI: Ambasada României în Italia, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Roman, “Institut Francaise – Centre Saint Louis”, Accademia d’Ungheria in Roma, Conservatorul de Muzica Santa Cecilia, Asociatia RO&RO.

PARTENERI MEDIA:

În România: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, TVR Internaţional, Radio România;

În Italia:Agenzia Stampa Askanews,GP Magazine, Rome Guide, Vivi Roma TV, Yes Art Italy, Romeig, Roma Multietnica, Più Culture, Officina delle Culture, Art Wave, Associazione Culture del Mondo, Cultural Pro, Abitare a Roma, Scoprendo Roma, B in Rome.

În Spania: Agenţia de Presa “Occidentul Romanesc”;

În Belgia: Arthis Radio-Tv

SUA: Arca TV

COLABORATORI: Associatia Assomoldave, Asociatia „Officine delle Culture” , Proiectul „Ragazzi in Gamba”, Centrul Cultural Romano-Italian din Milano, Editura Rediviva-Milano, Institutul Limbii Romane, Golden Accademy.alia

Nessun commento:

Posta un commento