La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 23 giugno 2017

Pactul de la Bucuresti - Redăm încrederea românilor din diaspora în economia românească

 Comunicat de presa

Vineri 4 august 2017, Palatul Parlamentului - Sala A. I. Cuza

Pactul de la Bucuresti
Guvernul României și reprezentanții romanilor din diaspora
- Redăm încrederea românilor din diaspora în economia românească -

Promotori:
CCIRO Italia/ARI/Parlamentul României/Camera Deputaților Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni/etc.

Parteneri:
-asociatiile romanesti din diaspora
-institutii romanesti care au departamente sau activitati pe relatia cu diaspora
- persoane juridice - personalitati ale lumii romanesti din diaspora

Sponsori:
- agenti economici/firme romanesti si straine care au interese pentru promovarea imaginei si/sau a propriilor produse catre romanii din diaspora

Parteneri media:
-Trusturi de presa din dispora
-Trusturi de presa din Romania

Descrierea proiectului

„Redam increderea romanilor din diaspora in economia romaneasca” prin „PACTUL DE LA BUCURESTI” din 4 august 2017 reprezinta un proiect de interes national pentru Romania.

Implicarea diasporei in dezvoltarea si reindustrializarea economiei romanesti reprezinta o oportunitate care trebuie susținută de Guvernul României. Diaspora este cel mai mare investitor în economia românească. Până acum diaspora a trimis multi bani lichizi, care au susținut economia țării. Dar diaspora deține ceva și mai important: cunoștințe și experiență! Realizarea de investiții propriu-zise în România de către antreprenorii români din diaspora este calea prin care în țară va ajunge și know-how-ul acumulat în străinătate.

La organizarea evenimentului contribuie și asociații din diaspora, care au contact direct cu realitățile de afaceri din comunitățile românești din străinătate. Romanii din strainatate au posibilitatea intaririi unor legaturi de colaborare si cooperare cu statul roman, iar institutiile statului roman au ocazia să dovedească susținerea promisă pentru diaspora.

Necesitatea proiectului şi rezultatele scontate

Redam increderea investitorilor romani din diaspora in economia romaneasca si in institutiile statului roman reprezinta tematica principala in cadrul evenimentului.

Guvernul Romaniei prin programul de guvernare ofera si romanilor din diaspora mai multe posibilitati ca acestia sa aiba toata increderea si convingerea ca Romania este tara cu cele mai bune facilitati fiscale din Europa si cu cele mai bune rezultate la nivel european in reformarea institutionala. Debirocratizarea institutionala, Start-up Diaspora si Start-up National, managementul institutional si atragerea fondurilor europene sunt doar cateva elemente pentru care romanii din diaspora isi pot schimba perceptia asupra increderii de care au nevoie pentru a transfera catre Romania know-how-ul si experienta acumulata in strainatate.

Necesitatea elaborarii unui memorandum intitulat „PACTUL DE LA BUCURESTI” si semnarea acestuia reprezinta un obiectiv principal al forumului.

Rezultate scontate in urma intalnirii si semnarii „PACTULUI DE LA BUCURESTI” vor fi: investitii ale romanilor din diaspora in economia romaneasca, noi locuri de munca, contributii la sistemul national de pensii, reintoarcerea fortei de munca specializata din diaspora, reintregirea familiilor, echilibru demografic tinand cont ca se nasc mai multi copii romani in diaspora (conform celor declarate de doamna ministru pentru romanii de pretutindeni, Andreea Pastirnac).

Obiectivele proiectului

Obiectivele generale ale forumului “Redăm încrederea românilor din diaspora în economia românească” reprezinta in intregime dezideratul romanilor de pretutindeni: dezvoltare economica, reforme, imbunatatirea nivelului de trai, educatie, sanatate, s.a.m.d.

Obiectivele principale ale evenimentului „Redam increderea romanilor din diaspora in economia romaneasca” din data de 4 august 2017 sunt:
- prezentarea politicilor Guvernului Romaniei si a statului roman pentru atragerea si reintegrarea oamenilor de afaceri romani din diaspora in tesutul economic romanesc;
- prezentarea facilitatior si a oportunitatilor disponibile in mai multe sectoare de activitate: agricultura, constructii, IT, turism, etc.
-semnarea unui acord-cadru intitulat „PACTUL DE LA BUCURESTI” intre diaspora si Guvernul Romaniei. Memorandumul “PACTUL DE LA BUCURESTI” ar trebui sa includa obiective precum apararea drepturilor cetatenilor romani, mentinerea limbii si traditiei romane in comunitatile de romani din diaspora, programe pentru reintoarcerea si reintegrarea romanilor interesati sau constransi sa se intoarca acasa.

Metodele de realizare

Forumul “Redam increderea romanilor din diaspora in economia romaneasca” va fi promovat in randul romanilor din diaspora prin intermediul partenerilor media si a mediului asociativ romanesc din diaspora, partenerii/coorganizatorii forumului “PACTUL DE LA BUCURESTI” vor avea un rol determinant in promovarea si diseminarea activitatilor din cadrul forumului.

Primarii localitatilor din regiunile Moldova, Oltenia, etc. care au o emigratie numeroasa sunt chemati sa participe la lucrarile forumului economic “Redam increderea romanilor din diaspora in economia romaneasca” prin intermediul programului “Adopta un primar”. Edilii vor participa la lucrarile forumului ca membri in delegatiile formate din oameni de afaceri si romani din diaspora din propria localitate. Este o ocazie importanta pentru a intari o colaborare la nivel local intre romanii din diaspora, primari, administratia locala.

Numarul estimat de participanti si implicarea acestora

Peste o mie de participanti, reprezentanti ai asociationismului romanesc din diaspora, oameni de afaceri romani din diaspora , profesionisti, diplomati vor participa la lucrarile forumului din 4 august 2017. Implicarea celor prezenti va fi necesara pe toata durata lucrarilor si va consta in:
-luari de cuvant in cadrul laboratoarelor;
-intrebari adresate oficialitatilor prezente;
-implicarea prin votarea rezolutiei finale si a „PACTULUI DE LA BUCURESTI”.

Din participanti vor fi selectionati cca. 80-100 de exponenti (reprezentanti ai asociatiilor , oameni de afaceri) care vor ocupa locuri la prezidiu si vor fi premiati cu diplome de recunostinta pentru contributia si aportul adus la dezvoltarea si realizarea proiectului pentru Romania.

Participantii, reprezentantii asociatiilor de romani din diaspora vor centraliza adeziunile si totodata vor promova programul “Adopta un primar” comunicandu-le organizatorilor proprii invitati.

Adopta un primar

Propunem intensificarea schimburilor intre romanii din diaspora si locurile natale, relatii care sa se dezvolte avand la baza colaborarea cu administratiile locale din Romania.

Delegatiile, paticipantii la evenimentul din 4 august au posibilitatea de a incepe o colaborare cu administratiile locale de origine prin programul “Adopta un primar”. Invitam pe aceasta cale asociatiile participante si toti ceilalti participanti care vor face acest efort de a participa la lucrarile forumului, sa demareze un dialog cu primarii din localitatile de origine.
 Astfel, de aceasta data, suntem noi romanii din diaspora cei care invitam autoritatile locale la un eveniment de asemenea amploare, la o discutie, invitam primarii la o discutie si la semnarea “Pactului de la Bucuresti”.

Invitand primarii din localitatile de origine la semnarea “Pactului de la Bucuresti” se pot obtine mai multe avantaje, printre care:
-Dialog cu autoritatile centrale ale statului roman prin intermediul administratiilor locale; -Contributia cetatenilor romani din diaspora in dezvoltarea economica a localitatilor natale printr-o mai buna colaborare cu administratia locala;
- Dezvoltarea unor proiecte social-economice in colaborare cu administratia locala;
-Transfer know-howt si experienta acumulata in diaspora catre localitatile de origine.

 Program (prima parte)
Ora 08:00 - acreditarea participantilor, acces in Sala …………..
Ora 10:30 - deschiderea evenimentului, imnul national al Romaniei
-prezentarea programului si a invitatilor prezenti la prezidiu
- Guvernul Romaniei prin reprezentanti ai ministerelor prezinta programul Start-up National , legea preventiei , programe pentru sprijinirea activitatilor din mediul rural (agricultura, turism, constructii, etc.)

Ora 11:30 -Pauza de pranz
Ora 13:30 -Exponenti din diaspora prezinta proiecte si programe de interes general, dedicate sprijinirii mediului de afaceri romanesc din diaspora pentru ca acestia sa investeasca in Romania
Ora 14:45 - Coffee break

Program(a doua parte)
Ora 15:15 -Alocutiunile inaltilor oficiali ai statului roman.
Ora 16:15 -Prezentarea draftului acordului “PACTUL DE LA BUCURESTI”.
Ora 17:15 -Supunerea la vot a rezolutiei “PACTUL DE LA BUCURESTI”.
Ora 17:25 -Semnarea „PACTULUI DE LA BUCURESTI” de catre oficialitati si reprezentantii prezenti la prezidiu.
Ora 17:40 - Semnarea “PACTUL DE LA BUCURESTI” de catre toti participantii in cele doua condici; contemporan, fiecare semnatar va primi o diploma “Pactul de la Bucuresti” personalizata. Ora 19:30 – facultativ — “Seara romaneasca” oferita de Camera Deputatilor

Nessun commento:

Posta un commento