La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 11 agosto 2020

Distincții din partea autorităților Statului Român pentru români din Italia

În spiritul atenției și aprecierii constante manifestate de Ambasada României în Italia conaționalilor care fac cinste României și comunității de români din Peninsulă, ambasadorul George Bologan a conferit, pe 6 august 2020, o Diplomă de Merit salvamarului român Alin Stoian, ce a salvat de la înec un copil care se afla în afara zonei lui de control. Tânărul român s-a distins prin curaj, spirit civic și simț al responsabilității, dovedind că prin implicare putem aduce speranță și încredere în bine celor din jurul nostru, transmite un comunicat de presă al Ambasadei României la Roma, preluat de Romanian Global News.

De asemenea, în seria acțiunilor de recunoaștere a meritelor conaționalilor care au acordat sprijin persoanelor aflate în suferință în contextul pandemiei de Covid-19, ambasadorul George Bologan a conferit o Diplomă de Merit președintelui Asociației „Ulpia Traiana Romana” din Roma, Alexandru Neacșu. Pe parcursul fazei cele mai critice a pandemiei, domnul Neacșu s-a distins, alături de alți membri ai asociației, prin generozitatea și solidaritatea manifestate față de numeroase familii române și italiene aflate în dificultate, cărora le-au fost distribuite alimente și bunuri de primă necesitate.

”Recunoașterea meritelor întărește reflexele normalității și pune în evidență contribuția comunității românești la viața societății gazdă”, a afirmat șeful misiunii diplomatice, felicitându-i pe cei doi conaționali pentru cultivarea virtuților și angajamentul lor față de societate.

“Apreciem sensul etic profund al acestor oameni, caracterul și virtuțile care îi definesc asemeni majorității românilor”, a concluzionat ambasadorul României.

Doi preoți români din Italia au fost decorați de președintele Iohannis cu Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Cavaler

De asemenea, joi, 6 august, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a Preasfintitului Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania (Rusnac Tudor) al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și a pastorului Corneliu Benone Lupu, coordonatorul Bisericii Adventiste Române din Italia.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului le-a conferit celor doi preoți Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de “înalta apreciere și recunoștință pentru solidaritatea și dăruirea de care au dat dovadă în intensă lor activitate social-filantropică destinată cetățenilor români aflați pe teritoriul Republicii Italiene, contribuind astfel la limitarea impactului pe care actuală criză epidemiologică a avut-o asupra comunității românești și în special asupra categoriilor sociale vulnerabile”.

Ordinul „Pentru Merit” este un ordin național de veche tradiție din România, care a fost reinstituit în baza Legii privind sistemul național de decorații al României nr. 29 din 2000 și este plasat ierarhic sub Ordinul Național „Serviciul Credincios”.

Părintele Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania (Rusnac Tudor) a fost ales arhiereu vicar al Episcopiei Italiei în cadrul ședinței Sfântului Sinod de joi, 15 februarie 2018.

Arhim. Atanasie a îndeplinit din 2011 până în 2018 funcția de Vicar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Situația Eparhiei Ortodoxe Române a Italiei îi este cunoscută, fiind acolo de peste zece ani, alături de PS Siluan, duhovnicul său.

august 10, 2020 

Sursa: Romanian Global News

Nessun commento:

Posta un commento