La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 17 maggio 2015

Secţia de cǎrţi ȋn limba romȃnă din Terni. Contribuţia ACRI-ND şi arogarea de false merite‏

Nihil sine Deo!
ACRI-La începutul acestui an, asociaţia noastră, a făcut un apel către simpatizanţii din România, pentru a aduna cărţi în limba română în vederea formării unei reţele de carte românească în Italia. Accentul a fost pus în special pe autorii clasici ai culturii române (Creangă, Slavici, Eminescu, Rebreanu, etc.), dar şi pe cărţi cu studii de istorie a românilor („Românii în istoria universală”, (coordonatori) I. Agrigoroaiei, Gh. Buzatu, V. Cristian, 3 volume). Astfel, s-au strâns peste 400 de volume care au fost trimise din România în Italia, cheltuielile de transport fiind suportate de asociaţia noastră din cotizaţiile membrilor, cheltuielile de achiziţie fiind suportate de simpatizanţii din România. Volumele au fost donate parohiilor ortodoxe din Italia pe care membrii asociaţiei le frecventează, în vederea înfiinţării (sau completării) de biblioteci de carte românească în cadrul parohiilor respective.

În urma acestei iniţiative, aproximativ 110 (o sută zece) volume au fost donate parohiei „Sfânta Parascheva” (Sant’Alò) din Terni (Umbria), condusă din 2002, anul înfiinţării parohiei, de părintele Vasile Andreca. Volumele au ajuns în trei loturi, pe parcursul lunilor februarie-mai. Dacă după primul lot din luna februarie părintele Andreca a fost de acord cu înfiinţarea unei biblioteci de carte (clasică) românească în cadrul bisericii, iar după cel de-al doilea din luna martie, a anunţat conducerea asociaţiei noastre că intenţionează să înfiinţeze un fond de carte românească în cadrul Bibliotecii din Terni (Biblioteca Comunale di Terni). Demersul părintelui Andreca s-a concretizat, astfel că, împreună cu asociaţia „Floare Albastră” din Terni, ieri, 12 mai, a fost inaugurată secţia de limba română a Bibliotecii din Terni.

Totul bine şi frumos până aici, însă, în cadrul inaugurării oficiale, deşi preşedintele asociţiei ACRI-ND era prezent pentru a dona şi ultimul lot de carte ajuns din România, organizatorii evenimentului nu numai că nu au făcut cunoscut publicului faptul că iniţiativa s-a datorat asociaţiei noastre, dar nici măcar nu au mulţumit preşedintelui ACRI-ND pentru implicare. Fapt cu atât mai grav cu cât aproximativ 90% din cărţile fondului au fost donate de asociaţia noastră.

Reprezentanta asociaţiei „Floare Albastră”, doamna Gina Dumitru, şi-a (auto)arogat toate meritele, contribuţia dânsei fiind infimă de altfel, iar biserica ortodoxă din Terni, a aprobat tacit acest gest, cu toate că preotul Vasile Andreca ştia cine au fost adevăraţii promotori ai acestei iniţiative culturale. Nu ar fi fost mai omeneşte să primim măcar un simplu „MULŢUMESC”?
În finalul acestui comunicat, dorim să asigurăm membrii şi simpatizanţii noştri că vom continua iniţiativa nostră culturală, fiind conştienţi că noi ne-am făcut în mod dezinteresat datoria faţă de propria conştiinţă.

Vasile Pârvan, fondatorul Academiei României din Roma, într-unul dintre discursurile sale, a descris magistral josnicia umană care caracterizează pe mulţi din conaţionalii noştri: „călcarea cuvântului dat e astăzi lege. Iar înăuntrul ţării tale, nu vezi decât necinste, căţărare disperată către locurile cele mai de sus, goană după avere. Şi în atmosfera aceasta îmbâcsită de miasmele putreziciunii, rece de lipsa oricărei iubiri, chiar cei odinioară deschişi avântului cald spre ideal, devin reci, nemaiputând înţelege decât gândul raţional, logica faptelor brute”.

Biroul de Presă al Asociaţiei Culturale Româno-Italiene Noua Dreaptă ACRI-ND (www.nouadreaptaitalia.org)

Nessun commento:

Posta un commento