La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 5 giugno 2018

Asociatia Dacia la "Festa delle Migrazioni" din Cosenza



COMUNICAT DE PRESA

Cosenza, 24.05.2018

Peste 300 de romani au fost prezenti duminica 20 mai la "Festa delle Migrazioni", organizata de Fondazione Migrantes la care Asociatia Comunitatea romanilor in Calabria “Dacia” a fost invitata sa reprezinte comunitatea romaneasca.
Evenimentul a început cu o slujbă multietnică la biserica Sacro Cuore Di Gesù din Cosenza, susținută de preoți catolici și ortodocși ai minorităților din Italia.La finalul slujbei reprezentanții fiecărei țări au prezentat produse culinare tradiționale. Evenimentul a găzduit peste 800 de persoane din toate comunitățile prezente: Romania, Ucraina, Pakistan, Republica Senegal, Filipine, Republica Federală Nigeria, Republica Polonă, comunitatea Africană, comunitatea America Latină.

Organizatorii au luat hotărârea ca anul acesta, România să fie țara care dă startul festivității. Astfel, în deschiderea evenimentului, Viceconsulul Ion Mihai Stirbu, de la Consulatul General al romaniei la Bari a susținut un discurs despre importanța comunității românești în Italia și a transmis tuturor celor prezenți urări de bine și unitate. A fost intonat imnul național al României la flaut de către Denisa Gabriela Sorlescu, cântece populare cantate de Ema Turtu Baesu si Nicoleta Oprea, urmând dansuri românești.

Preparate traditionale romanesti: sarmale, drob, carnati, salamuri, rulade, parjoale, cozonac, cornulete, colacei, branzoaice, salam de biscuiti, prajituri si multe alte minunatii au reamintit romanilor prezenti gustul de acasa iar italienii si ceilalti reprezentanti ai comunitatilor de migranti au fost incantati si ei de gustul autentic romanesc. Toate preparatele au fost gatite de romancele noastre, care au pus atat dragostea de tara cat si dorul de Romania si le-au presarat cu iubire de neam.

Multumim pentru prezenta domnului Consul Ion Mihai Stirbu de la Consulatul General de la Bari, romanilor de la Asociatia Pro Romania - Lamezia Terme, romanilor de la Castrovillari, Altomonte si din localitatile invecinate. Multumim tuturor CONSILIERILOR ASOCIATIEI NOASTRE care s-au implicat in organizarea acestei zile si TUTUROR ROMANILOR care au participat cu produse traditionale !!!
Desigur că nu suntem dansatori profesioniști, bineînțeles că nu suntem organizatori de evenimente, stim că facem greșeli, cu siguranță nu avem experiența pe care o au alții. Ce avem noi? Avem suflet, avem dor de Romania, de locul unde ne-am născut, avem dorința de a ne uni, aici printre străini și dacă și italienii ne dau ocazia să fim uniți, e bine să o facem.
ASTA-I ADEVARATA ROMANIE SI ADEVARATII ROMANI !!!
VA MULTUMIM !

Cu stima,
Mocanu Lenuta Gabriela, Presedinte Asociatia Comunitea Romanilor in Calabria DACIA

Associazione Comunità Rumena in Calabria “DACIA”
C.F. 98092800782 Via Pasquale Galluppi n.73, CAP 87100 Cosenza (CS)
Tel: 0039.388 191 5450 E-mail: daciacomunita@gmail.com

Nessun commento:

Posta un commento