La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 26 agosto 2016

8 români morţi şi 19 dispăruţi după cutremurul din Italia. Bilanţul victimelor: 278 de morţi şi 400 de răniţi

Publicat 26 august 2016

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat vineri după-amiază decesul a 8 români după cutremurul devastator de miercuri dimineaţă, din Italia, în urma căruia cel puţin 278 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 400 au fost rănite. Potrivit informaţiilor de până la această oră, cinci români răniţi, internaţi în spitalele din zonă, se află în stare stabilă, în timp ce continuă demersurile pentru identificarea altor 19 cetăţeni români daţi dispăruţi.

UPDATE 20.45 Conform noului bilanţ, în localitatea Amatrice au murit cel puţin 218 persoane, 49 de cadavre au fost găsite în Arquata del Tronto şi Pescara del Tronto, iar 11 în Accumoli. Circa 2.500 de persoane au rămas fără locuinţe. Bilanţul anunţat anterior era de 267 de morţi. Guvernul Matteo Renzi a dispus proclamarea doliului, sâmbătă, în întreaga Italie.

UPDATE 18.30 MAE confirmă decesul a încă doi români în urma cutremurului din Italia, bilanţul românilor decedaţi ajungând astfel la 8 persoane.

În prezent, 19 români sunt daţi dispăruţi şi sunt căutaţi de autorităţi.

UPDATE 15:00 Bilanţul persoanelor decedate a urcat la 268, iar cel al persoanelor rănite la 400. Peste 5.000 de persoane au luat parte la căutări, în timp ce un alt cutremur a fost resimţit, vineri, în zonă cu magnitudinea 4.7 pe scara Richter, potrivit BBC.

UPDATE 11:19 Un copil de 11 ani este cel de-al şaselea român din Italia în cazul căruia MAE a confirmat, vineri, decesul, în urma cutremurelor, micuţul fiind găsit, joi seara, sub dărâmături, în timp ce mama lui, găsită mai devreme, a fost operată într-un spital din Rieti, declară preotul Bogdan Gheorghică.

Preotul Bogdan Gheorghică de la Parohia Ortodoxă "Sfântul Proroc Elisei" din Fermo a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că micuţul de 11 ani este cel de-al şaselea român din Italia în cazul căruia MAE a confirmat decesul, în urma cutremurelor din centrul Italiei.

Copilul a fost găsit mort, joi seara, sub dărâmături, în Amatrice, la aproape 48 de ore de la primul cutremur.

Potrivit sursei citate, mama copilului, rănită în urma cutremurului, a fost găsită după circa şapte ore.

"Copilul era sub ruine din noaptea de marţi spre miercuri. Mama lui a fost găsită după circa şapte ore, rănită. Ne-a spus că în cele şapte ore cât a stat sub ruine nu a auzit eventuale strigăte ale copilului ei, care în momentul cutremurului se afla în camera sa", a spus preotul Bogdan Gheorghică.

Potrivit acestuia, mama copilului a fost operată într-un spital din Rieti şi starea ei este stabilă.

Întrebat despre tatăl copilului, preotul a afirmat că deocamdată nu există informaţii despre acesta.

UPDATE Un al şaselea român a murit în urma cutremurului din Italia. MAE a precizat, vineri dimineaţă, că medicii curanţi au comunicat Ambasadei României la Roma că starea celor cinci români răniţi, internaţi în spitalele din Italia, este momentan stabilă, viaţa nefiindu-le pusă în pericol. De asemenea, continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetăţeni români daţi dispăruţi. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autorităţile italiene competente.

În zonele afectate de cutremurul de miercuri dimineaţă a fost declarată stare de urgenţă. Premierul Matteo Renzi s-a angajat că va reconstrui comunităţile devastate şi că va iniţia o strângere de fonduri, în acest sens.

Citeşte şi Aurelia, o tânără din Dolj, şi-a găsit sfârşitul sub dărâmături la Amatrice. Copilul său a scăpat ca prin minune

Cel puţin 267 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 400 au fost rănite în urma cutremurului devastator de miercuri dimineaţă, din Italia. Primul cutremur, de 6 grade, a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la graniţa dintre regiunile Lazio şi Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mişcări telurice, la orele 4.32 şi 4.33, cu intensităţi de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 şi 9 kilometri. Cutremurul a fost simţit puternic în centrul Italiei, o zonă cunoscută cu risc seismic. La Roma, mulţi locuitori şi-au părăsit casele câteva ore de teama replicilor seismice puternice.

Situaţia cea mai gravă este în comuna Amatrice, care are 2.700 de locuitori. "Este o tragedie, jumătate din sat nu mai este", a declarat primarul localităţii, Sergio Pirozzi, citat de Corriere della Sera.

Şeful Protecţiei Civile, Fabrizio Curcio a explicat că seismul poate fi comparat cu cel mai puternic cutremur care a lovit L'Aquila în 2009, în urma căruia au decedat peste 300 de persoane. Fondul naţional de urgenţă a alocat 234 de milioane de euro localităţilor din centrul Italiei.

Sursa: Gandul


Citeste si:
Român din Italia: ''Au rămas în urmă doar mormane de piatră şi ciment''. Bilanţul victimelor din România ar putea creşte simţitor
Mărturii CUTREMURĂTOARE ale românilor stabiliţi în Italia. Momente de PANICĂ şi GROAZĂ pentru O ROMÂNCĂ: “Am crezut că vine SFÂRŞITUL LUMII, s-a auzit un HURUIT GROAZNIC”

Nessun commento:

Posta un commento