La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 10 marzo 2020

“Eu rămân acasă”, noul decret pune Italia intreagă în carantină până la 3 aprilie

Foto di Gerd Altmann da Pixabay
Italia este declarată zonă sub protecţie până la 3 aprilie. Şcolile rămân închise.

A anunţat aseară 9 martie Giuseppe Conte, Preşenditele Guvernului italian, în conferinţa de presă în care a prezentat noile măsuri adoptate de Guvernul Italian pentru a bloca răspândirea virusului în peninsulă.

În toată Italia aceleaşi măsuri, fără distincţii în zona roşie, portocalie, etc., care în zilele trecute au creat situaţii de panică şi mişcări în masă în alte zone din Italia, inclusiv de români.

Barurile şi restaurantele vor rămâne închise de la ora 18 după-amiaza la ora 6 dimineaţa. În orarele de deschidere, proprietarii acestor locale trebuie să respecte şi să garanteze respectarea distanţei de siguranţă, de minim un metru între persoane. În caz contrar, riscă suspendarea activităţii.

Închise pub-urile, discotecile, centrele de agregare, centre culturale, sălile de jocuri, sălile bingo. Şi în spaţiile în aer liber este interzisă orice fel de grupare de persoane.

Interzisă orice manifestaţie, inclusiv nunţile, civile şi religioase, şi înmormântările, precum şi toate slujbele religioase. Se poate merge la biserică doar dacă este garantată distanţa de un metru între oameni. Duminica trecută Papa Francisc a invitat credincioşii să nu aglomereze bisericile la slujba duminicală. Serviciile religioase pot fi urmărite la televizor pe canalul TV2000.

Închise muzeele şi siturile arheologice, teatrele şi cinematografele, centrele termale.

Şcolile şi universităţile rămân închise pâna la 3 aprilie în toată Italia. Blocate şedinţele colegiale ale cadrelor de învăţământ. Prin urmare, toate cursurile şi masteratele sunt suspendate. Singura excepţie fac cursurile medicale şi activităţile stagiare în sectorul sănătăţii.

Concursurile şi selecţiile publice, examenele auto pentru permis de conducere sunt, de asemenea, blocate. Doar cele pentru medici se pot susţine, şi cele telematice. Şcolile se pregatesc pentru lecţii la distanţă, în streaming.

Toate turneele şi campionatele sportive, inclusiv seria A de fotbal şi rugby, sunt oprite până la 3 aprilie. La fel toate celelalte evenimente sportive, pentru toate vârstele şi pentru amatori. La fel şi sălile de sport, centrele sportive, piscinile, şcolile de dans, spa. Sportivii pofesionişti se pot antrena la club. Toţi se pot antrena în aer liber sau în parcuri respectând distanţa de siguranţă de 1 metru. Pârtiile de ski închise în toată Italia.

Mall-urile închise în weekend, pentru a evita adunări de persoane. După cozile şi episoadele de asalt la supermarket-uri şi la magazine în Roma şi Napoli, Guvernul subliniază că acest fenomen este contrar decretului şi nu este nevoie să ne alarmăm, că magazinele rămân deschise şi este garantată furnizarea alimentară. Nu este oprită circulaţia mărfurilor. Se poate merge la cumpărături. Magazinele de alimentare, farmaciile şi parafarmaciile rămân deschise. Vor fi inchise cele in mall-uri doar în weekend.

Nu a fost limitat, deocamdată, transportul public (autobuze şi trenuri), pentru a garanta continuitatea sistemului productiv şi pentru a permite oamenilor să meargă la muncă. Sunt prevăzute măsuri extraordinare de igienizare a mijloacelor de transport urban şi extraurban. Multe zboruri au fost anulate, în special cele către aeroporturile Milano Malpensa şi Linate.

Este permisă circulaţia şi deplasarea numai pentru motivate necesităţi personale, de muncă sau de sănătate, întoarcerea la propriul domiciliu sau la propria reşedintă, care trebuie dovedite printr-o autocertificare. Cei care încalcă aceste măsuri riscă arestarea până la 3 luni şi amenzi până la 206 euro. Iar situaţia în închisori este destul de preocupantă. Sancţiuni mai severe ar putea fi aplicate pentru cei infectaţi care fug din carantină, pentru delict din culpă împotriva sănătăţii publice. Responsabilitatea de a aplica interdicțiile revine Prefecţilor.

Decretul a fost numit “Eu rămân acasă”. Şi este ceea ce trebuie să facă fiecare, cu responsabilitate socială, ca să se schimbe cursul rapid al infectării. Sistemul sanitar riscă colapsul dacă ritmul de infectare nu se reduce. Deja spitale din regiunea Lombardia trimite pacienţi în terapie intensivă în alte zone, Roma, Napoli.

Autocertificarea în caz de deplasări: aici formularul de completat la controalele de organele de poliţie, în aeroport, de Polfer în gări, de Polizia Stradale pe autostrăzi şi străzi principale, de Carabinieri şi Polizia Municipale pe celelalte străzi. În gări şi aeroport vor fi utilizate termoscanere pentru verificarea rapidă a stării de sănătate. Pentru zborurile de plecare în zona Schengen sau extra-Schengen vor fi solicitate autocertificări doar pentru rezindenţii din zonele de siguranţă, în timp ce cei care sosesc trebuie să justifice scopul călătoriei la intrare în Italia.

La Veneţia pasagerii navelor de croazieră nu pot coborî să viziteze oraşul. Pot doar tranzita pentru a reveni la locurile de muncă sau de reşedinţă sau să se întoarcă în ţările de provenienţă.

Autocerficările vor fi verificate. Nu declarați fals! Cine declară fals riscă sancţiuni ulterioare, până la arest.

Cei care au simptome de infecţie respiratorie şi temperatură mai înaltă decât de 37,5°C, sunt recomandaţi să rămână în casă şi să ia legatura cu propriul medic.

Cei care rezultă infectaţi nu se pot deplasa în niciun caz.

Se recomandă angajatorilor să promoveze utilizarea concediilor şi aplicarea muncii de acasă (smart working), chiar şi în absenţa acordurilor de categorie. Sunt suspendate concediile medicilor.

Aici formularul pentru patroni.

Catalina Sava
catalina@romeninitalia.com

10/03/2020

Nessun commento:

Posta un commento