La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 15 maggio 2008

Tot mai multi romani vor sa lucreze in strainatate


Publicat: 14 Mai 2008
Din ce in ce mai multi romani isi doresc sa lucreze in strainatate, acestea sunt concluziile raportului privind migratia fortei de munca. Ministrul Muncii se gandeste sa modifice legislatia in domeniu astfel incat sa poata oferi o protectie eficienta muncitorilor romani care pleaca inafara. Daniel Daianu spune ca lipsa fortei de munca penalizeaza dezvoltarea infrastructurii in Romania.
Foto: Monster.com
“Legea din 2000 nu mai este foarte actuala, in multe privinte, si va trebui sa fie modificata“.“Modificarea legii si atributiile noi pe care le putem gandi pentru ambasade si consulate vor trebui aduse la zi, pentru a fi siguri ca am facut ce ne-a stat in putinta, pentru ca romanii sa simta ca au asistenta autoritatilor”, spune Paul Pacuraru.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a precizat ca intentioneaza sa modifice si ordonanta de urgenta care face referire la acordarea asistentei juridice, astfel incat toti cetatenii romani aflati in strainatate sa poata beneficia de ajutor in orice moment.
Probleme cu agentiileDe multe ori insa problemele muncitorilor romani incep dinainte sa plece din tara. De cele mai multe ori romanii care vor sa lucreze in strainatate apeleaza la ajutorul unor firme de intermediere, iar acestea se dovedesc neserioase.
Inspectorul de stat Mariana Basuc spune ca in ultima vreme numarul reclamatiilor impotriva unor astfel de agentii a crescut constant. Se reclama in primul rand nerespectarea conditiilor din contract.Acolo unde exista unul, pentru ca sunt si situatii in care firmele evita sa incheie un contract in care sa fie stipulate drepturile si obligatiile pe care le au in relatia cu clientii lor.Mai grav este atunci cand acestia sunt trimisi la munca in strainatate fara a incheia un contract cu angajatorul.Nu rare sunt cazurile in care firmele din afara profita de acest lucru si nu-si mai respecta promisiunile legate de salariu sau de conditiile de munca.
Articol integral BBC

Daniel Daianu: Lipsa fortei de munca penalizeaza dezvoltarea infrastructurii in Romania

Romania nu isi permite luxul de a amana investitii majore, pentru care infrastructura este esentiala, insa dezvoltarea acesteia este dificila in lipsa fortei de munca, in contextul emigratiei masive, a declarat, marti, europarlamentarul Daniel Daianu."Din punct de vedere al infrastructurii, Romania e foarte departe. Nu are luxul de a spune: putem sa amanam investitii majore. Tara poate sa piarda in aceasta competitie si aducerea infrastructurii aproape de media europeana e foarte dificila pentru ca avem o lipsa a fortei de munca", a spus, marti, europarlamentarul Daniel Daianu, prezent la un seminar despre economia Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana, organizat la Bruxelles si transmis de The Money Channel.Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a amintit, de asemenea, ca avem o problema cu forta de munca, dar considera ca exista solutii ca sectorul privat sa se descurce cu aceasta problema.
Mariana Gheorghe a dat ca exemplu programele Erste si Petrom, care incearca sa dezvolte parteneriate cu universitatile, si a adagat ca ar trebui create niste modele care sa fie urmate activ de guvern."Migratia nu se afla la nivelul pe care il asteptam, dar am putea asista la o reintoarcere a fortei de munca pentru ca salariile cresc. Trebuie sa gasim modalitatea de a pastra talente. In constructii exista solutii ale guvernului pentru a-i face pe muncitori sa se intoarca", a mai spus directorul Petrom.
Articol integral The Money Channel
Sursa: EurActiv

Nessun commento:

Posta un commento