Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Duminica 22 Decembrie 2019 20:42
De Sărbători, dorul de casă şi dorinţa de a mânca la fel de bine ca în copilărie, la bunici, sunt mai mari ca oricând.
Este perioada aceea în care mii de pachete pline cu sorici, caltaboş, cârnaţi, costiţe afumate, brânză, palinca ori sarmale sunt trimise peste hotare, la rudele plecate la muncă.
În multe oraşe din ţară, autocarele pleacă încărcate cu tot ce au făcut oamenii mai bun pentru copiii, fraţii sau surorile aflaţi departe de cei dragi.

În comuna Daia Romana, din Alba, localitatea cu cei mai mulţi români plecaţi în straintate din Ardeal, aceste bucate vor lua drumul Spaniei, Angliei sau Germaniei. O familie a pregătit bunătăţile pentru o rudă care locuieşte de peste 13 ani în Spania.
Ca să nu uite nimic, oamenii au umplut masa cu preparatele din porc, vin, afinată, pâine coaptă pe vatră, zacuscă şi murături.
Citește și
Moș Crăciun a ajuns la copii într-o mașină de off-road. Reacția emoționantă a celor mici
Persida Pop, localnică: „Preparatele de porc tradiţionale sunt doar în această perioadă a anului, afinata este mai bună acum ca oricând, dorul de acasă se astâmpără mai uşor cu bucate tradiţionale.”
Un cuplu are doi băieţi şi o fată în Spania şi a trimis mai multe colete cu bunătăţi.
Maria Voină, localnică: „La toţi trei le-am trimis pachete, mai punem prăjituri, pâine de casă, unul dintre ei nu a mai fost de trei ani.”
Şi în localitatea Rebra, din Bistriţa Năsăud, slănina, jumările, sarmalele şi prăjiturile sunt pregătite de drum.

Peste tot, autocarele pleacă pline.
Nicolae Gavriloaie, șofer: „Mergem cu ele în Spania, ne aşteaptă oamenii cu nerăbdare să ajungă şi să mănânce tradiţional. Se păstrează, avem şi o remorcă care e frigorifică.”
Anual sute de mii de pachete ajung în toată Europa cu gustul de acasă.
Sursa: Pro TV
Nessun commento:
Posta un commento