La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 7 ottobre 2016

Apel pentru garantarea posibilității de a candida tuturor persoanelor și partidelor în condiții egale

Comunicat de presa

Legea electorala care reglementează organizarea alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016 îngrădește parțial dreptul românilor din diaspora de a candida și implicit de a fi votați.

Românii trăitori în afara granițelor vor avea probabil reprezentanți doar pe listele partidelor PSD și PNL întrucât celelalte partide mai mici (ALDE, PMP, PSR, etc.) nu vor reusi să prezinte lista cu cele 6099 de semnături din diaspora până în data de 12 octombrie 2016. În această situație statul român îngrădește dreptul românilor din diaspora de a candida pe listele altor partide sau ca independenți.  Mulți români din diaspora se regăsesc și în alte doctrine în afara celor două partide: PSD si PNL.

Guvernul României nu a luat în considerație reglementările europene care prevăd clar că partidele politice nu pot desfasura activitate pe teritoriul altui stat. Atât timp cât în diaspora circulă formulare pentru strângerea de semnături cu siglele partidelor din România, se încalcă grav legislația mai multor state europene. În consecință, Autoritatea Electorală Permanentă - AEP nu ar trebui să ia în considerație listele cu semnături care au fost colectate în diaspora.

Mai mult, timpul pus la dispoziția celor interesați de a strânge numărul necesar de semnături este nefiresc de scurt, ceea ce face practic imposibilă atingerea numărului de semnături solicitat.

Pentru asigurarea unor condiții echivalente cu cele din țară și pentru a evita discriminarea românilor aflați în străinătate considerăm că se impune modificarea datei de 12 octombrie 2016 în sensul depunerii concomitente, în data de 27 octombrie 2016, atât a listelor de semnături din diaspora cât și a celor din țară.

Associazione dei Romeni in Italia
Via del Fringuello, 50 A, Roma
Tel. / Fax. +39 06263162
www.associazionedeiromeni.it

Nessun commento:

Posta un commento