La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 5 ottobre 2016

Expoziţia foto–documentară "Pietro Adotti, Antreprenor Constructor Friulan - Contributia sa la modernizarea oraselor Calafat si Craiova"

 Comunicat de presa

10 octombrie 2016 - 30 octombrie 2016

Luni, 10 octombrie 2016, la ora 18,00, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (Cannaregio 2211, 30121 Venezia), instituţia românească din cunoscutul oraş istoric italian şi Muzeul de Artă şi Etnografie din Calafat, în colaborare cu Associazione Culturale «Zemlja» din Sacile, beneficiind de susţinerea Institutului Cultural Român, organizează vernisajul expoziţiei foto-documentare «Pietro Adotti, antreprenor constructor friulan - contribuţia sa la modernizarea oraşelor Calafat şi Craiova».

Expoziţia, care va fi la dispoziţia publicului în perioada 10-30 octombrie 2016, se va deschide cu un cuvânt de salut al Prof. univ. dr. Rudolf Dinu (Directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia), urmat de intervenţia Arh. Dr. Paolo Tomasella (Istituto Regionale per il Patrimonio Culturale del Friuli Venezia Giulia), curatorul expoziţiei, care va susţine o scurtă prelegere cu tema «Pietro Adotti, un antreprenor friulan promotor al modernităţii în peisajul urban al Vechiului Regat».

 Pietro Adotti (1872-1934), originar din Artegna (Friuli, Italia), a emigrat în România în 1894, lucrând pe şantierele de construcţii din Vechiul Regat alături de cei trei fraţi ai săi. A căpătat experienţă în construcţia de edificii publice şi private la Bad Gastein, în Austria, unde a activat până în 1902, când a revenit la Bucureşti şi a fondat o companie de construcţii. Societatea sa a edificat în capitală, în subantrepriză, biserica Sf. Nicolae Vlădică, construită în răstimpul 1902-1904. Compania lui Adotti a efectuat lucrări îndeosebi la Craiova şi Calafat. În portul dunărean, aflat în plină dezvoltare după construcţia căii ferate ce îl lega de Craiova, compania lui Adotti a ridicat o serie de edificii publice şi private ce au contribuit la modernizarea urbei: rezidenţa I. S. Drăgulescu, actualul sediu al Primăriei Calafat, Hotelul «Marincu», Vila Ştefan Ioniţă Marincu (actualul Muzeu de Artă şi Etnografie). Rezidenţa familiei marelui proprietar Ştefan Ioniţă Marincu a fost edificată în perioada 1904-1907, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, care a colaborat cu arhitectul român, de origine polonă, Constantin Rogalski. Este un maiestuos edificiu în stil eclectic francez, cu aspecte de Neobaroc şi Rococo, unul dintre monumentele de arhitectură cele mai reprezentative din perioada modernizării Vechiului Regat. Tot la Calafat, compania lui Adotti a construit Liceul «Ferdinand I» (1912-1914), Vila Eracle Marincu (1911-1913) şi biserica Sf. Nicolae. Compania lui Pietro Adotti a întreprins lucrări de construcţie de infrastructură şi edificii publice şi private la Craiova, în vreme ce în multe localităţi rurale din judeţul Dolj a ridicat lăcaşe de cult. Printre altele, compania lui Adotti a construit în Craiova şcoala primară a comunităţii ebraice, Şcoala de Arte şi Meserii şi Casele Dianu.

Expoziţia va pune în lumină, printr-o inspirată selecţie de imagini de epocă (fotografii, carte poştală, documente, planimetrii), însoţite de explicaţii lămuritoare în limba italiană, transformările urbanistice din Calafat şi Craiova din primul deceniu al secolului XX: modernizarea infrastructurii şi construirea unor edificii publice şi private emblematice pentru cele două oraşe. Documentarea expoziţiei a fost realizată de Arh. Dr. Paolo Tomasella, cu colaborarea muzeografului Tudorel Predan (Muzeul de Artă şi Etnografie din Calafat) şi a Prof. univ. dr. Cristian Luca (Directorul adjunct al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia), iar prelucrarea imaginilor şi concepţia grafică a panourilor se datorează Dr. Cristian Alexandru Damian (ref. principal relaţii, responsabil arte vizuale la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia).

Nessun commento:

Posta un commento