La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 8 ottobre 2017

Conferința “Dezvoltarea durabilă a turismului în România”:Intoarcerea românilor acasa -o soluție pentru a rezolva criza lipsei de personal în turism

Vineri, la Universitatea Ovidius din Constanta ,Organizația neguvernamentală JCI Constanța a organizat Conferința “Dezvoltarea durabilă a turismului în România”, conferinta la care au participat ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre ,Presedintele Federatiei Industriei Hoteliere ,Calin Ilie,reprezentanti ai hotelierilor,reprezentanti ai oamenilor de afaceri, agențiilor de turism și organizațiilor de promovare.

La aceasta conferința,Călin Ilie,Președintele Federației Industriei Hoteliere din România, a subliniat ca la ora actuala se constata o lipsa de personal calificat în domeniu si doreste ,ca o soluție pentru a rezolva criza de personal din turism ,atragerea românilor care lucrează în străinătate în acest domeniu, însa ,pentru ca acest lucru sa se întample ,ar trebui ca nivelul salarial din domeniu sa fie mai ridicat pentru ca acestia sa fie motivati sa se intoarca acasa.

“O soluție mai rapidă ar fi atragerea românilor care lucrează în străinătate și lucrează cu succes în domeniul turismului. Chiar zilele trecute am văzut un studiu că 57 la sută din românii din străinătate ar dori să se întoarcă. Ei se vor întoarce, e partea emoțională care îi face să vină, riscuri mai mici, dar la un nivel salarial ceva mai ridicat și aici trebuie să intervenim și noi, privatul, să facem în așa fel încât să fie atractiv. Am ajuns pe aproape, mai avem puțin, avem bucătari din UK care vin și pun în balanță ce înseamnă să câștigi 2.200 de lire în UK sau să câștigi 800-1000 de euro în România”, a afirmat Călin Ilie.

Recunoaste că mai este mult de lucru pe această temă, dar,cu bunavointa si cu niște stimulente, lucrurile ar putea fi funcționale in viitorul apropiat.

 “Ne-ar ajuta foarte mult ca pe o perioadă de, să spunem, șase luni, partea de chirie să nu fie considerată avantaj de natură salarială, să nu mai punem toate taxele sociale, naveta de la o anumită distanță să poată fi compensată angajatului, tot așa fără costuri suplimentare de natură salarială”, a afirmat președintele Federației Industriei Hoteliere.

In acelasi context,ministrul turismului, Mircea Titus Dobre, a anunțat că până la sfârșitul anului se doreste deschiderea în București a unui centru de pregătire profesională,lucrurile fiind deja avansate in aceasta directie pentru a putea fi functionale in termenul prevazut,dorind de asemenea inființarea unui asemenea centru si pe litoralul romanesc.

 “Noi dorim realizarea și organizarea unor centre de pregătire profesională, adică să ne întoarcem la ceea ce am renunțat acum câțiva ani. Și primul pas îl vom face la București, al doilea pas, suntem în niște discuții avansate, este să avem un centru de genul acesta la Mangalia. Momentan, am renunțat la primul pas care trebuia să se întâmple în Constanța pentru că a apărut în mass-media la un moment dat că a venit Mircea Dobre, ministrul Turismului, și desființează un liceu și aruncă niște oameni sau niște copii în stradă. Și am renunțat. Să rămână Liceul Agricol din Constanța, cu o infrastructură formată din câteva clădiri, din care nu folosesc nici 20 la sută. Nu am fost acolo, știu din ce mi-au zis cei de acolo”, a afirmat Mircea Titus Dobre.

Nessun commento:

Posta un commento