La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 14 aprile 2020

Mărturiile dramatice ale asistentelor românce infectate cu coronavirus în Italia. “O agonie”

Autor: Stirileprotv.ro
Data publicarii: Duminica 12 Aprilie 2020 19:29
Categorie: Stiri Sanatate

Vești rele vin din Italia, unde o româncă de 41 de ani, asistentă la un spitalul din Torino, a murit răpusă de coronavirus.

Mai multe cadre medicale, români sau străini, au ajuns pacienți după ce au luat virusul la locul de muncă.

Ale două românce, asistente în Bologna, sunt internate după ce au dezvoltat forme grave de covid-19. Una dintre ele se simte acum ceva mai bine și a putut să ne povestească prin ce a trecut. Cealaltă este însă la terapie intensivă.

Mărturiile unei asistente românce din Italia, infectată cu coronavirus

Vochita Olaru este din Gânjova, județul Dolj și lucrează în Italia ca asistentă de mai bine de 15 ani. Îngrijește pacienți bătrâni la un spital din Bologna și spune că de când s-a infectat trăiește un calvar.

În 19 martie a făcut puțină febră, spune ea. A fost dusă cu ambulanța la spital, unde a fost testată pentru covid-19, iar rezultatul a fost -surprinzător- negativ. Pe 25 martie, Voichița a fost transferată la alt spital, iar testul, de această dată, a ieșit pozitiv.

Voichița Olaru, asistent medical: „A evoluat foarte rău. Aveam febră în toate zilele. Din 28 de când m-au mutat aici a fost o agonie. Mi-a pus oxigen, au vrut să mă bage în terapie intensivă, dar Dumnezeu a făcut o minune într-o noapte și nu am mai intrat. Mi-au pus o pompă de antibiotic, legată 24/24 o țineam și la baie, injecții în burtă. 10 zile nu am putut să mănânc nimic, hidratată prin venă. Oxigenul mi l-au oprit câte puțin, nu odată, tot acum 3 zile.”

Voichița Olaru, asistent medical: „Am crezut că boala asta e ca o răceală. De pe 28 până pe 4, 5 aprilie, mă păstrăm ca să pot să răspund fiicei mele la telefon, sunt în România. O să stau până pe 20 aprilie, până nu fac două tampoane nu-mi dă drumul, să fie diferență 48 de ore între ele. Și trebuie să fie negative, dacă iese unul pozitiv nu pot să plec”.

Alți 27 de asistenți, colegi de-ai ei, au fost testați pozitiv. Una dintre asistente, tot româncă, a dezvoltat o formă și mai urâtă a bolii, pentru că avea mai multe probleme de sănătate.

Voichița Olaru, asistent medical: „A fost în comă 20 de zile. Ieri a ieșit, au ținut-o câteva ore de a respirat cu plămânii ei, după au sedat-o din nou pentru că un plămân nu e perfect, dar au spus doctorii că nu mai e în pericol.”

Asistentă: Reprezentanții spitalului au tratat pericolul de la începutul epidemiei cu nepăsare

O altă româncă, fosta colegă a celor două, susține că nepăsarea cu care reprezentanții spitalului au tratat pericolul la începutul epidemiei ar fi condus la îmbolnăvirea asistentelor.

Ileana Pulpă, asistent medical: „Aveau bătrâni mulți bolnavi cu temperatură și patronul respectiv nu le lasă nici cu măști cumpărate de ele. Chiar au cerut. Și abia când s-a întâmplat cu colega, care s-a dus la spital că nu mai putea să respire, au intrat controale în spital cu restricții, au separat bătrânii, au luat măsuri și au dat măști. Sunt 20 de muncitori care sunt pozitivi și bătrâni care au murit sunt vreo 18, tot pozitivi.”

Asistentă: „Să nu ajungă și România în situația asta”

Probleme sunt și într-o provincie de lângă Milano. Oana e asistentă medicală în Monza -Brianza și lucrează într-un cămin pentru persoane cu dizabilități. Pacienții infectați acolo au între 18 și 60 de ani, dar printre victime sunt și cadre medicale.

Oana Stegaru, asistent medical: „Avem colegi bolnavi. Persoane care s-au dedicat toată viața lor a salva vieți, acum au ei nevoie de a fi salvați. Să nu ajungă România în situația asta. În situația să decidă pe cine să salveze și pe cine nu.”

Dorul de casă, dureros pentru asistente

Dincolo de pericolul la care se expun de fiecare dată când intră în căminele de bătrâni, pentru asistentele noastre este dureros și dorul de casă.

Mai ales acum, când în alți ani se pregăteau să ajungă în țară de sărbători.

Ileana Pulpă, asistent medical: „Vreau să le transmit tuturor să își ia măsuri de siguranță, să fie precauți și multă sănătate și mamei că azi e ziua ei, la toți cei dragi, frate, soră...și socrilor mei că sunt bătrâni și neajutorați și nu putem să-i ajutăm deloc”.

44 de români au murit în diaspora din cauza coronavirusului

Oficial, circa 1,3 milioane de români lucrează în Italia.

Epidemia a făcut ravagii în Peninsulă: până acum, bilanțul deceselor a ajuns la 20.000. În diaspora au murit 44 de români, dintre care 13 în Italia.

Sursa: Ṣtirile ProTV

Nessun commento:

Posta un commento