La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 20 aprile 2020

Românii din străinătate, singuri de Paște


Adriana Mihalea
16 aprilie 2020

Românii de peste hotare sărbătoresc Paștele, departe de casă și familie, din cauza coronavirusului.

Mulți români, plecați la muncă în străinătate, au ales să nu se întoarcă în țară pentru binele celor dragi. Din cauza pandemiei, aceștia sărbătoresc Paștele, singuri, printre străini. Este și cazul unei oltence, plecate de 16 ani în Italia.

Carmen muncește în Bari și a ales să nu se întoarcă în țară, pentru a-i ține pe cei dragi în siguranță.

“E groaznic. Înainte să apară virusul, mă gândeam să vin măcar o săptămână acasă, dar în condițiile actuale am renunțat la idee. E groaznic să stai în casă, însă trebuie să facem asta, pentru a-i ține în siguranță pe cei dragi nouă, și nu numai”, ne-a spus Carmen.

De altfel, olteanca spune că italienii din Bari au stat închiși în case, de Paște.

“De Paștele catolic a fost mai rău. Au stat închiși în case, nu a ieșit nimeni afară, au respectat regulile. Tocmai din acest motiv, cazurile lor de îmbolnăvire au scăzut. În Bari s-au respectat regulile impuse de autorități”, a adăugat olteanca.

Totodată, decât să petreacă Paștele în carantină, mulți români au ales ca anul acest să nu fie lângă familie. Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut apel la românii din diaspora, să nu vină acasă.

“Ne dorim să-i vedem, ne-am dori să fim împreună, dar în acest an, de aceste sărbători nu se poate. Este trist, dar trebuie să fim sinceri pentru a nu crea așteptări care pe urmă nu se împlinesc”, transmitea șeful statului, în urmă cu câteva zile.

Între 14-15 aprilie, prin punctele de frontieră au trecut aproximativ 17.400 persoane, cetățeni români și străini şi peste 14.000 mijloace de transport. Pe sensul de intrare au fost aproximativ 7.700 persoane cu 6.800 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 9.700 persoane cu 7.200 mijloace de transport, potrivit datelor transmise de Poliția de Frontieră Română.

Sursa: Ediție Specialǎ


Citeşte şi:
Românii din străinătate au făcut cozi la magazinele cu produse tradiționale de acasă

Nessun commento:

Posta un commento