La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 26 settembre 2020

Participarea ambasadorului român George Bologan la conferința internațională online ”România-Italia-Europa. Evoluții istorice, dinamici culturale, relații internaționale”

Ambasadorul George Bologan a intervenit, la 16 septembrie 2020, în deschiderea conferinței online ”Romania-Italia-Europa. Evoluzioni storiche, dinamiche culturali, relazioni internazionali” (”România-Italia-Europa. Evoluții istorice, dinamici culturale, relații internaționale”), un eveniment internațional care reunește, în perioada 16-18 septembrie, reprezentanți instituționali, profesori și cercetători din România și din Italia, într-un dialog științific despre evoluțiile identitare, sociale și politice din România în contextul european și al relației bilaterale româno-italiene. 
Pornind de la circumstanțele speciale în care ne aflăm, marcate de criza de Coronavirus care a avut urmări atât în planul sănătății, cât și la nivel socio-cultural, economic și educațional, ambasadorul Bologan a evidențiat faptul că acest episod dramatic din viața comunității a dat naștere unor numeroase exerciții de solidaritate. 

Un exemplu în acest sens este sprijinul acordat de România Italiei, prin trimiterea unei echipe de medici și transportul unor echipamente medicale din rezerva strategică UE, gest care a consolidat relația bilaterală, bazată pe interese comune. 

După cum istoria ne-a învățat că fiecare criză poate fi depășită, șeful misiunii diplomatice și-a exprimat convingerea că această experiență poate constitui un moment de reflecție pentru consolidarea proiectului european, care are nevoie – după cum declara sociologul român Dimitrie Gusti – de o conștiință și un patriotism european. ”Europa se străduiește să își creeze o cultură proprie de valori în viața de zi cu zi a cetățenilor săi și fiecare dintre noi poate contribui cu o cărămidă la această construcție. 

Pentru a dobândi însă un patriotism european, trebuie să înțelegem că acest lucru nu se poate realiza doar prin istoriile naționale”, a afirmat George Bologan. 

Deschiderea conferinței, moderată de Prof. Ioan Cârja, a inclus intervenții din partea prorectorului Universității Babej-Bolyai Cluj-Napoca, Prof. Christian Săcărea, decanului Facultății de Istorie și Filosofie, prof. Ovidiu Ghitta, respectiv al Facultății de Studii Europene, prof. Adrian Corpădean din cadrul aceleiași universități, precum și a directorului Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistă de la Veneția, Prof. Grigore Arbore Popescu și a prof. Otilia Hedeșan de la Universitatea de Vest din Timișoara. Au luat cuvântul, de asemenea, reprezentanți ai instituțiilor partenere din Italia: prof. Daniele Fiorentino, directorul Departamentului de Științe Politice de la Universitatea Roma Tre și prof. Luca di Sciullo, președintele IDOS-Centro Studi e Ricerche Roma.


Nessun commento:

Posta un commento