La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 28 dicembre 2020

Cele mai importante masuri din programul de guvernare privind Diaspora


Potrivit programului de guvernare propus de coaliția PNL-USR PLUS-UDMR, Ministerul Afacerilor Externe, care va fi condus în continuare de Bogdan Aurescu, fixează mai multe obiective pe plan extern.

Principalele obiective care privesc Diaspora sunt:

 

- Înființarea în subordinea Prim-ministrului a unei Echipe Diaspora (ED) permanente, la care să participe MAE, MAI, Ministerul Muncii, Justiției, Educației, Culturii, menită să elaboreze strategia și să coordoneze toate politicile privind Diaspora.

 

- Suplimentarea personalului consular și numărului de funcționari consulari din MAE, a atasatilor de muncă și atasatilor de interne pentru a asigura asistență cetățenilor români care se află în situații deosebite și de vulnerabilitate;

 

- Crearea unei Celule de Criză pentru Diaspora în cadrul ED, coordonată de Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale, care să poată interveni rapid în cazurile unde este nevoie de o reacție rapidă pentru protejarea, asistență sau repatrierea cetățenilor români, în special pentru victimele traficului de persoane (prin asistență imediată, intermediere cu serviciile sociale din statul gazdă dar și ajutor pentru repatriere în siguranță și preluarea în rețele guvernamentale și sociale de protecție) dar și repatrierea trupurilor neînsuflețite.

 

- Respectarea prevederilor constituționale referitoare la normă de reprezentare parlamentară și, pe cale de consecință, mărirea numărului de parlamentari pentru românii care trăiesc în diaspora;

 

- Asigurarea permanentă, prin modificarea cadrului legislativ, de facilități moderne, sigure, proporționale și suficiente de vot pentru Diaspora.

 

- Modificarea legislației electorale pentru că românii ce dețîn acte de identitate românești să poată vota sau candida de oriunde pentru circumscripția de acasă la alegerile locale sau parlamentare.

 

- Vom facilita organizarea și implicarea în viață politică românească pentru românii din Diaspora prin schimbarea cadrului legislativ al partidelor politice pentru a permite organizarea politică în afară, identificarea și utilizarea pentru procesele politice (până la modernizarea lor) a pașapoartelor CRDS și crearea posibilității românilor care și-au pierdut cetățenia să susțînă, inclusiv financiar, partidele politice românești prin formule de membrii onorifici, în condițiile dovedirii calității de cetățean român în trecut.

 

- Includerea în eConsulat a unui Registru Digital pentru Diaspora și optimizarea portalului eConsulat și pentru aplicații mobile, care să fie adaptat pentru momentul în care cărțile de identitate românești vor oferi posibilitatea de a alege domiciliul în străînătate și conferind toate drepturile oferite de o carte de identitate normală, cu interconectare la baza de date națională.

 

- Elaborarea și publicarea de către Centrele Comunitare a unor liste permanente al antreprenorilor, lucrătorilor, prestatorilor de servicii români din fiecare localitate/ regiune unde există un centru comunitar, respectând totodată dispozițiile.

 

- Lansarea primului recensământ real al Diasporei românești prin intermediul portalului eConsulat - Secțiunea "Înregistrate voluntară la misiune", care va conferi un profil fiecărui utilizator de servicii consulare, menținut la zi și necesar pentru obținerea asistenței din partea autorităților române și posibilitatea de a lansa studii, comunicate, sondaje și alte campanii utile pentru Diaspora.

 

- Simplificarea procedurilor necesare de a depune și obține acte de identitate românești sau acte administrative și oferirea posibilității de a obține o nouă carte de identitate sau pașaport, online. - Eliminarea proceselor administrative dificile sau inutile pentru Diaspora prin implementarea digitalizarii și comunicării interne a datelor personale, acceptarea automată a actelor de identitate sau de stare civilă obținute în statele membre UE fără necesitatea de pași suplimentari de înscriere/ transcriere și implementarea utilizării semnăturii electronice.

 

- Generalizarea posibilității de a trimite prin poștă sau curierat, direct de la instituțiile emitente, a pașapoartelor, precum și a altor documente, cu acceptul titularilor.


Autor: Alina Toma

23-12-2020


Sursa: Ziare

 

Nessun commento:

Posta un commento