La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 28 dicembre 2020

Vrei să te întorci la muncă în țară, dar n-ai certificate de calificare pentru ce ai lucrat în străinătate? Ce poți face pentru recunoașterea experienței?


Cei care, după perioade de muncă în străinătate, vor să se întoarcă în România și să-și găsească aici un loc de muncă sunt sfătuiți de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), pentru a-și crește șansele de reușită, să-și echivaleze studiile sau să facă recunoașterea experienței profesionale și a calificărilor obținute în afara granițelor. 


Dar ce-i de făcut dacă cei ce vor să se întoarcă în țară nu pot demonstra experiența profesională din străinătate sau nu au obținut certificate de calificare acolo? Iată care sunt recomandările autorităților.

 

Află la timp ce reguli trebuie să respecte firma ta în 2021, ca să eviți amenzile! Avocatnet.ro premium este serviciul care te informează, pe email sau direct în platformă, ori de câte ori se modifică legi importante pentru tine.  Îți explicăm ce efecte au noile reglementări asupra activității și afacerii tale, dar și cum le poți aplica în folosul tău. Până la 28 decembrie ai - 50% la avocatnet.ro premium și un voucher cadou. Vezi detalii

Informațiile necesare pentru recunoașterea experienței profesionale și a calificărilor obținute în afara României, adică actele necesare și detalii legate de instituțiile responsabile, se găsesc într-un ghid publicat recent de ANOFM.

 

Atunci când există documente doveditoare ale experienței sau calificărilor căpătate în străinătate, echivalarea lor aici este relativ simplă. Situația se complică atunci când aceste documente lipsesc.

 

Ghidul ANOFM acoperă și aceste situații și le împarte în două categorii:

1.cel interesat are experiență profesională (cu sau fără acte doveditoare) și certificate de calificare;

2.cel interesat are experiență profesională (cu sau fără acte doveditoare), dar nu are certificate de calificare.

 

Experiență profesională și certificate de calificare

În această situație, ANOFM îi îndrumă către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) pe cei interesați de recunoașterea calificărilor obținute peste hotare. Evaluarea și certificarea competențelor dobândite pe alte căi decât cele formale se poate realiza în centrele autorizate de către ANC (lista completă e aici) și poate fi făcută gratuit sau contra cost.

 

Pentru evaluarea și certificarea competențelor profesionale trebuie trimisă o cerere în acest sens unuia dintre centrele din lista de mai sus (formularul este disponibil în fiecare dintre aceste centre), însoțită de:

1.copia actului de identitate;

2.copia certificatului de naștere;

3.copia certificatului de căsătorie (dacă este cazul);

4.document doveditor pentru ultimul nivel de învățământ absolvit.

 

În acest caz, recomandarea ANOFM este ca, atunci când există documentele necesare, să se organizeze un portofoliu prin care să fie dovedită activitatea relevantă în ocupația/ calificarea pentru care se solicită evaluare și certificare.

 

De asemenea, centrele de evaluare și certificare pot solicita documente suplimentare.

Experiență profesională, dar fără certificate de calificare

În acest caz, pentru a mări șansele de a găsi un loc de muncă, ANOFM recomandă contactarea oricărei agenții județene din subordine, pentru participarea gratuită la programe de formare profesională sau la evaluarea de competențe.

 

Pentru a beneficia de informare și consiliere profesională și pentru a primi recomandarea de a urma un curs sau de a participa la procese de evaluare a competențelor, cei aflați în căutarea unui loc de muncă trebuie să se înregistreze la agenția județeană de domiciliu (lista completă a acestora e aici).

 

De reținut este faptul că evaluarea competențelor profesionale se poate realiza doar pentru anumite ocupații sau calificări, printre care se numără și ocupația de bucătar, ospătar, sudor, lucrător în comerț, îngrijitor de bătrâni, mecanic auto etc.


Autor: Dragos Niculescu

22-12-2020


Sursa: Avocatnet

Nessun commento:

Posta un commento