La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 15 maggio 2013

Il consiglio dell’avvocato

In questa rubrica potete rivolgere domande e chiedere il parere del nostro avvocato, sui diritti degli immigrati, contratti, divorzio, legislazione italiana e romena.

Risponde alle domande il nostro avvocato,
Avv. Florina Claudia Spiridon
Avvocato iscritto nell’Ordine degli Avvocati di Vrancea
e nell’Ordine degli Avvocati di Roma
E-mail: claudiaspiridon@yahoo.it
Tel.: 333 4749858


N.B. Scrivete la domanda nei commenti. Le domande sono pubbliche, pertanto siete pregati di fornire solo informazioni strettamente necessarie.

166 commenti:

liliana ha detto...
Questo commento è stato eliminato dall'autore.
liliana ha detto...

Salve,eu sunt Liliana si lucrez de 8 ani in Italia si as vrea sa obtin cetatenia italiana, acum eu sunt in ROMANIA in concediu , si as vrea sa stiu ce documente imi trebuie, eu am facut cazierul juridic, certificatul de casatorie, si de nastere, mentionez ca certificatul de casatorie e din anul 1987 facut in Bucuresti, nascuta in Bacau si domiciliez in Botosani, am fost la un oficiu pentru traducere si apostolare si de acolo mi-a spus ca imi trebuie modelul nou pentru ca acestea nu sunt valabile, am fost in BOTOSANI la oficiu starii civile si mi-au spus ca trebuie schimbate doar personal la oficiile care le-au eliberat,mai am doar 1 saptamina de stat in ROMANIA SI NU STIU CUM SA FAC, vreau sa iau si baitul meu in virsta de 24 ani, si daca pot sa-i fac si lui cetatenia italiana, va multumesc si astept un raspuns urgent de la dumneavoastra.

Claudia Spiridon avocat iin cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Buna seara doamna Liliana,ma scuz ca va raspund acum.Este adevarat ca sunt necesare modelele noi ale certificatelor de nastere,casatorie.Daca nu puteti sa le cereti personal puteti sa lasati o procura unei persoane in acest sens,care va putea cere eliberarea noilor certificate,traducerea lor,apostilarea.Trebuie sa specificati in procura tot ceea ce trebuie sa ceara persoana respectiva in numele d-voastra.
In ce priveste baiatul d-voastra,pentru a cere cetatenia italiana ar trebui sa faca dovada rezidentei lui in Italia de cel putin patru ani de zile.

liliana ha detto...

va multumesc frumos pentru raspunsul dumneavoastra, o zi buna.

Anonimo ha detto...

Buna seara,sper ca inca mai e valabila rubrica
^_^
De curand am implinit 18 ani si vreau sa ma inscriu pentru patente categoria B.Însa din cate am inteles,in Italia daca esti neopatentat nu iti este permis sa conduci o masina cu o putere mai mare de circa 55 kw.Dar daca eu fac permisul in Romania(la noi nu exista aceasta "limitare"),o sa pot conduce in Italia masini cu putere mai mare de 55kw?

Claudia Spiridon avocat iin cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 16 giugno 2013 23:10.

Buna ziua ,daca obtineti permisul de conducere in roania veti putea conduce masini fara nici o limitare a capacitatii masinii.

Anonimo ha detto...

d-na av.a sters toate comentariile ,caci nu-I place sa raspunda cu adevarat la chestiunile care ii framinta pe romani,ea tine cu italienii ca doar sta in Italia,nu mai este o romanca ca vai de ea,ci este o doamna cu Euro,de...acum e cineva...aveti grija sa nu va impiedicati in euro si sa nu-I mai vedeti....ha,ha,ha,....

Claudia Spiridon avocat iin cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 16 luglio 2013 20:51.

Buna ziua,cred ca sunteti intr-o confuzie profunda,aceasta este o rubrica noua,nu a fost sters nici un comentariu...Documentati-va si asumati-va responsabilitatea celor scrise prezentadu-va inainte sa etichetati persoane ce nu cunoasteti personal.
Va doresc numai bine si sa culegeti ceea ce semanati...

Anonimo ha detto...

Buna seara,D-na avocet,ma numesc Silvia,lucrez ca badanta si vreau sa- mi fac declaratia de venit.Sunt din Romania,si in Romania locuiesc cu fiul meu,nora si nepoata intr-un apartament care este proprietatea mea.Eu am cautat pe internet si am gasit mai multe variante de Detrazioni.In"RESIDENTI ALL'ESTERO PROROGA 2013 DELE DETRAZIONI PER CARICHI DI FAMILIA" consulente del lavoro ANTONIO BARBATO spune ca se poate face carico fiul, nora si nepoata.Eu as vrea sa va rog sa cititi si d-voastra aceasta Lege de Stabilit din 2013 pentru rezidenti all'estero pe internet si sa-mi raspunde-ti daca este adevarat sau nu.Va rog tare mult,si va multumesc.

Claudia Spiridon avocat iin cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 18 luglio 2013 21:57.

Buna ziua doamna Neamtu Silvia,v-am dat raspunsul meu deja pe vechiul link.Eu nu fac traduceri iar legile lecitesc fara sa ma invitati dvs sa o fac.
Diferenta intre mine si dvs e ca interpretez legea impartial,iar dvs o interpretati doar in interesul dvs.
Vad ca va place ceea ce zice domnul Antonio Barbato cititi atunci acest articol al sau si veti vedea ca spune ce zic eu(fiul inta in categoria di "familiari a carico",nu trebuie sa fie rezident cu dvs,iar nuora si nepoaa intra in categoria "altri familiari a carico"deci trebuie sa aiba aceeasi residenta cu dvs pt. a beneficia de "detrazioni".

Iata articolul:
Lo status di familiare a carico per il diritto alle detrazioni fiscali,in acest comentariu veti gasi un alt link:detrazioni per figli a carico.Deschideti,cititi si interpretati legea.

In ce ma priveste acest subiect este inchis.

Anonimo ha detto...

Va multumesc din inima,d-na avocet,pentru raspunsul dat.Da,sunt Neamtu si abia acum am inteles interpretarea acestor legi,care sunt cu doua taiusuri.Sigur fiecare vrea sa fie in favoarea lui,dar legea este lege si trebuie sa o respecti.O viata frumoasa sa aveti si va doresc numai bine.

Claudia Spiridon avocat iin cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul dat 19 luglio 2013 21:30.

Buna seara doamna Neamtu,stiam ca sunteti dvs.Sa spunem ca am si scoala vietii pe langa scoala invataturii.A trebuit sa muncesc ceva cu dvs.,dar pana la urma ma bucur ca am putut sa clarificam problema.
Va reintorc urarile de bine,viata linistita si sanatate la toata lumea,sa putem munci si sa ne crestem copii.

Anonimo ha detto...

Buna ziua. As dori un raspuns la urmatoarea problema. In 2005 m-am casatorit in Italia cu un cetatean roman. Am divorzat in 2011. Casatoria si divorzul au fost facute in Italia. Nici unul nici altrul au fost inregistrate in Romania. Anul viitor urmeaza sa ma casatoresc si in primarie imi cer nulla osta. Ma intreb daca vor fi probleme cand va rezulta ca in Romania nu a fost inregistrata casatoria precedenta. La Consulat mi-au zis ca nu se mai poate face nimic pt ca au trecut prea multi ani. O alta problema e ca pt nulla osta am nevoie de certificatul de nastere in original. Anul trecut am depositat actele pt cetatenia italiana si legea italiana prevede presentarea certificatului di nastere in original. Certificatul depus nu il pot cere inapoi. In primaria orasului unde m-am nascut (Valenii de Munte) mi s-a spus ca nu am drept la un alt certificat international.
Cum pot sa proced?
Am inteles ca la Consulat pot cere certificate de nastere dar nu se mentioneaza pretul si timpul cat trebuie sa astept.
Multumesc anticipat pt raspuns.

Anonimo ha detto...

Pecisez ca noua casatorie va avea loc in Italia

Anonimo ha detto...

ado

Anonimo ha detto...

as vrea sa va intreb o informatie importanta, eu am 30 de ani si am fost adoptat de un ceatean italian.pe data de 13 septembrie 2013 am primit sentinta favorabila. ca sa ami schimb cartea de identitate ramana ce trebuie sa fac, cum trebuie sa procedez. va multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...

buna...ma numesc alina si am o problema...am fost casatorita cu un cetatean roman timp de 2 ani si am locuit in italia,deci am toate documentele cu numele din casatorie,ulterior am divorzat dar inca nu am schimbat numele de familie .....ulterior am cunoscut o persoana cu care am facut un copil....de cetatenie italiana....precizez ca pe certificatul de nastere al copilului l prenumele mamei este numele meu de casatorie,.....nu am schimbat imediat prenumele pt ca nu stiu cum functioneaza aici cu schimbarea actelor italiene.intrebarea mea este:ce trebuie sa fac sa pot schimba numele meu in toate actele italiene,inclusiv certificatul fiicei mele,avand decizia de divort ,demostrand ca copilul a venit dupa divort .va multumesc si astept un raspuns

Unknown ha detto...

Buna ziua,
Am nevoie de ajutor pentru a gasi o persoana cu dubla cetatenie, roman si italian, caruia trebuie sa-i deschid un dosar si solicitare de pensie alimentara, in Toscana, Cascina, Navacchio, str. Pastore Giulio, are telefon 050777000, nu-i stiu numarul de lacasa. Cui ma pot adresa ? multumesc mult pentru ajutor,

Anonimo ha detto...

Buna ziua.ma numesc DINU si as vrea sa va rog sa imi raspundeti la o intrebare.nu am platit in italia in jur la 2 ani INPS si INAIL-ul din cauza problemelor financiare.firma care o detineam am inchis-o acum 5 ani.as vrea sa stiu daca EQUITALIA va veni pentru cifra de 10 mii euro sa-mi creeze probleme in ROMANIA?va multumesc

Anonimo ha detto...

buna ziua ma numesc bianca..nu stiu daca am nimerit bine dar am mare nevoie de cateva raspunsuri..in italia ca sa reusesc sa echivalez studile din romania (diploma de bacalaureat) trebuie neaparat sa am declaratia de valoare? precizez ca nu vreau sa fac universitate ci doar un curs profesional.. as putea continua un curs care sa aiba legatura cu studiile facute in romania ?multumesc

Claudia Spiridon avocat iin cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 23 ottobre 2013 11:28.

Buna seara Bianca,pentru echivalare studii ai nevoie de declaratia de valoare pentru toate diplomele,inclusiv ceea de bacalaureat.Pentru anumite cursuri,sa zicem nu foarte sofisticate, e deajuns declaratia de valoare la Consulatele Romaniei in Italia,in majoritatea cazurilor insa,declaratia de valoare trebuie ceruta la Consulatul Italiei in Romania.Ca sa fii sigura,in momentul in care ai individuat institutul unde vrei sa te inscrii cere informatii cu privire la toate documentele direct lor,ca sa nu ai suprize neplacute.Tin sa-ti dau si un sfat neprofesional,mai mult de viata pentru ca as putea sa-ti fiu mama:invata si specializeaza-te cat poti de mult acum,inainte sa-ti faci o familie,ca sa ai posiblitatea de a-ti gasi un servici bun.Daca nu,risti sa ramai in Italia eterna romanca buna sa faca doar curatenie sau ospatarita,nu ca ar fi umiliant sa faci asta,dar tinand cont ca ai viata inainte nu cred ca iti doresti doar asta.Multa sanatate si noroc!Tine-ma la curent de cum merg lucrurile.

Unknown ha detto...

Buna ziua,nu stiu daca e locul potrivit ptr a afla informatia necesara mie dar voi incerca.Acum 11 ani sotul a decedat in Italia ,de atunci primesc o pensie ptr mine si cei trei copii,dar luna aceasta mi-a venit o hartie in care apar decit eu fara nici unul din copii,in conditiile in care 2 dintre ei le-am trimis documente ca sunt inca in scoala chiar daca au 18 ani iar cel mic abia are 16 .Nu stiu ce sa fac am trimis toate actele cerute prin e-mail de aproape 2 luni si nici un raspuns din partea inail-asti.este f.ciudat ptr ca inainte primeam raspuns la orice nelamurire...as dori un sfat macar..daca se poate eu sunt in romania si nici italiana nu stiu..multumesc anticipat

Anonimo ha detto...

Va rog un sfat pentru a gasi o persoana care locuieste in Cascina, Navacchio, via Pastore, nu stiu numarul casei. Am nevoie sa-i transmit dosarul pensie alimentara si nu-i stiu numarul de casa. La cine as putea sa apelez ?

Anonimo ha detto...

Bună ziua! ! Am o problema cu schimbarea numelui dupa casatorie!!! Am toate actele pe vechiul nume in Italia iar acum nu imi accepta certificatul de casatorie in comune chiar daca e apostilat si tradus....ce trebuie sa fac???? Va multumesc anticipat

Claudia Spiridon avocat iin cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 18 novembre 2013 15:17.

Buna seara, puteti cere lamuriri la primaria (comune) din Cascina daca persoana in cauza are rezidenta acolo.

Claudia Spiridon avocat iin cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 19 novembre 2013 11:58.

Sunt obligati sa va accepte certificatul de casatorie, cu atat mai mult cu cat persoana ce e inscrisa la registrele lor nu mai exista,dvs. luand numele sotului. Faceti o cerere scrisa catre "Comune", sa va dea un refuz scris, dupa care puteti sa faceti plangere la prefectura, la Tribunalul administrativ.

Claudia Spiridon avocat iin cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 06 novembre 2013 13:44 .

Buna seara doamna Nina, ati facut ce puteati sa faceti, eu as putea sa va ajut, dar am nevoie de amanunte. Contactati-ma in privat pe e-mail: claudiaspiridon@yahoo.it si va ajut cu mare placere.

Anonimo ha detto...

Buna seara,ma numesc Bianca si din aprilie 2012 ma chinui sa recuperez bani de la fostul meu angajator. Mentionez ca am muncit intr-un panificiu din 2008 pana in aprilie 2012,deoarece din motive de sanatate a trebuit sa plec in romania .Din noiembrie 2011 pana in aprilie 2012 nu am mai primit salarul intreg,ci doar parti din el asta ducand la acumularea unei datori de 1200 euro plus ultima bustapaga din aprilie neplatita ,plus buona uscita. Angajatoarea mi-a promis k voi primi bani in tara,dar dupa plecarea mea nu a mai raspuns la telefon,ma ignora total,am fost la sindicate,am vorbit cu un avocat de acolo si de aproape 8 luni nu a rezolvat nimic,am fost la inspectoratul de lavoro si acolo au zis k ii vor trimite o scrisoare,au trecut 4 luni si NIMIC...Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac,nu muncesc si am mare nevoie de bani respectivi. VA MULTUMESC ANTICIPAT!

Anonimo ha detto...

Multe multumiri pentru raspunsul prompt!
in cazul in care nu am dovada veniturilor , pentru stabilirea pensiei alimentare, cui ar trebui sa ne adresam ?

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 22 noiembrie 2013 10:12

Daca nu resiti sa aveti dovada veniturilor, judecatorul va stabili pensia de intretinere in functie de venitul minim pe economie in Romania.
In Italia sunt si agentii de investigatii, care pot urmari persoanele si pot vedea daca luccreaza sau nu, dar costa destul de mult.

Claudia Spiridon-avocat incris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns dat la mesajul di 21 noiembrie 2013 15:58

Buna Bianca, ai facut tot ce putei face, acum iti ramane sa astepti si sa te interesezi continuu la avocat si la sindicat. Ei ar trebui sa trimita scrisori la fostul angajator, sa ceara drepturile tale. Din pacate nu se rezolva imediat, daca fostul patron nu raspunde sau nu vrea sa-ti dea drepturile trebuie sa fie dat in judecata, ar trebui sa ai martori directi (oameni care te-au vazut la munca acolo), iar procesul dureaza ca 2-3 ani. Nimeni nu poate grabi procesul, asta e procedura.

Anonimo ha detto...

Buna ziua.va rog daca puteti sa ne ajutati urgent cu informatii!!O ruda a nascut aici in Italia,copilul fiind declarat mort la nastere,apoi resuscitat readus la viata pt putin timp,decedand din pacate ieri.totul e sub ancheta procurorilor,carabinierilor.Familia vrea sa duca copilasul in tara.magistratu le-a spus ca dupa procedurile legale il poate lua.Am vrea sa stim cum trebuie procedat,ce documenti trebuiesc pt a transporta sicriul in tara?Ni s-a spus ca trebuie scos cu pompe funebre italiene din spital si apoi preluat de pompe funebre ale noastre?? va rugam urgent daca ne puteti da informatii

Claudia Spiridon-avocat incris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 27 novembre 2013 09:52

Buna seara, v-am raspuns in privat la e-mail-ul ce mi-ati trimis, aici raspund ca sa pot fi de folos si altor oameni ce au aceeasi problema.
Eu cunosc firme ce se ocupa de aceste servicii, nu dau amanunte aici, dar in caz de nevoie, in privat va pot indruma.
Consulatele romaniei in Italia dau urmatoarele informatii in acest sens:


Paşaportul mortuar
În cazul decesului unui cetăţean român pe teritoriul italian familia trebuie să contacteze o firmă de servicii funerare și să achite costurile stabilite de aceasta.
Firma de servicii funerare se ocupă de procurarea documentelor necesare repatrierii corpului neînsufleţit al cetăţeanului român.
În cazul în care familia nu dispune de suma de bani necesară transportului, autorităţile italiene vor proceda la înmormântarea sau incinerarea defunctului, într-un cimitir din Italia, pe cheltuiala autorităților locale italiene.
Dacă familia doreşte şi dispune de suma necesară repatrierii cadavrului, autoritatea italiană locală care a înregistrat decesul cetățeanului român și a eliberat certificatul de deces va elibera un paşaport mortuar în conformitate cu Convenția Internațională de la Berlin din 1937.
Sicriul va fi însoțit de certificatul de deces, pașaportul mortuar, autorizaţia de transport și de alte documente prevazute de legislatia Italieiși a statelor de tranzit.
Sicriul trebuie să îndeplinească toate condițiile prevăzute de normele internaționale pentru transportul internațional de cadavre;
Se recomandă aflarea cu exactitate a cerințelor companiei de transport vizate, pentru respectarea tuturor condițiilor impuse de aceasta.

Va reinnoiesc condoleantele pentru ingeras si imbratisarea afectuasa a parintilor, sa aiba puterea sa treaca peste aceasta durere.

Anonimo ha detto...

Va multumesc mult d.na avocat.

Anonimo ha detto...

Buna ziua, ma numesc Oana si lucrez in Italia cu contract de munca de 2 ani ca badanta.Pentru ca vreau sa plec in tara definitiv si va trebuii sa demisionez ,ce demersuri trebuie sa fac ca sa beneficiez de lichidare si somaj?? si va sunt recunoscatoare daca imi spuneti si la ce institutii trebuie sa apelez pentru ca eu nu am prea iesit din casa si nu stiu ce drepturi am .Va multumesc

Claudia Spiridon-avocat incris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 08 dicembre 2013 09:47

Buna seara Oana, daca pleci in Romania nu ai dreptul la somaj si mai ales ca va trebui sa demisionezi. Au dreptul la somaj persoanele au lucrat in regula, cu norma intreaga (40 ore saptamanale) cel putin doi ani, trebuie sa fie rezidenti in Italia, sa fie concediati (nu sa demisioneze).
In mod normal, in termen maxim de 2 luni de la data concedierii ar trebui sa mergi la Centro per l’impiego unde locuiesti si acolo se declara ca nu mai lucrezi si iti dai disponibilitatea pentru un eventual loc de munca, dupa care mergi la un Patronato care va face cerere pentru somaj prin internet.
Rezidenta in Italia e obligatorie, e posibil sa ti se aprobe cererea daca faci un cont curent si ceri ca banii sa fie depusi in cont, dar eu nu sfatuiesc pe nimeni, e ilegal si mai mult daca esti prins esti acuzat de declaratii false, trebuie sa dai banii inapoi si cu dobanzi foarte mari.

Anonimo ha detto...

Va multumesc pentru raspuns dar sper ca nu va suparati daca mai am cateva nelamuriri( sunt Oana). Am sa rog batrana sa ma concedieze , ca ma va intelege dar eu lucrez doar cu 25 saptamanale pe contract , deci nu pot beneficia de somaj??? iar dupa concediere ce drepturi trebuie sa-mi dea si cine le calculeaza!!?Va multumesc anticipat

Claudia Spiridon avocat la Baroul Veancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 9 dicembrie2013 13:40

Buna Oana, nu ai nimic de pierdut daca vrei sa faci oricum cererea, mai intai se merge la Centro d'impiego, dupa la Patronato care face cerwrea ol line, pt.tine catre INPS. Tu ai dreptul la lichidare sau TFR ( trattamento di fine rapporto).O calculeaza un contabil, legea zice ca e echivalentul unui alt salar la anul lucrat.Exemplu: tu ai lucrat 1 ani pt. 800 E pe luna, TFR ar fi 800 E x 2 ani= 1.600 E.Ai dreptul la al 13º salar in fiecare an lucrat, daca nu ti l-au dat anul trecut si anul acesta(tot 800 E la an) deci alti 1.600E. Ai drept so la concediu platit, daca nu l-ai facut oricum trebuie sa-ti dea banii, cam tot 800E la an.

Anonimo ha detto...

Va multumesc enorm ,va urezz o zii buna!!!

Anonimo ha detto...

Am aproape 4ani ca badanta acum mia murit batrina am fost la imps si miam facut pentru somaj am spus acolo ca nu am primit niciodata tredicezma si feri mia spus sa stau linistita ca mi sr calculeaza tot patroana mia spus ca dureaza vreo 2sap pina imi socoteste este posibil sa numi dea nimic in cit timp se poate reclama multumesv

Anonimo ha detto...

Egregio Avvocato Buongiorno.

Mi rivolgo a lei, per avere cortesemente consigli su come posso fare x avere diritti sia sanitari che fiscali.
Sono una romena sposata con un'italiano dall'agosto 2012, con residenza e domicilio dallo stesso mese, ma ancora con diritti fiscali e sanitari in sospeso e non definiti.
Prima del matrimonio abbiamo convissuto 5 anni e per ragioni familiari pagavo e rinnovavo, alla scadenza ogni 6 mesi andando in Romania, (lo faccio ancora oggi) la tessera sanitaria internazionale romena.
Circa 2 anni fa, ho fatto richiesta all'USL nel comune dove risiedo, per ottenere la Tessera Sanitaria Europea, (TEAM) e non avendo avuto più notizie,circa un mese fa essendo rimasta senza parenti in Romania, sono andata a informarmi del perchè del ritardo. Mi hanno detto, di non aver ricevuta risposta dalla Romania, circa la richiesta dei miei dati, ho rinnovato la domanda e sono a tutt'oggi in attesa.
Specifico che ho richiesto tramite il modello E121, il trasferimento della documentazione per i miei diritti sanitari e fiscali, dalla Romania in Italia, e ho intenzione di chiedere la citttadinanza italiana il prossimo agosto alla scadenza dei 2 anni di residenza e matrimaonio.
Ho lavorato 30 anni di cui 17 nel tossico, e pensionata in Romania, dal 2010, pensione di circa 200€ mensili, mio marito anche lui pensionato con circa 1000€ mensili, nel suo modello 730 è presente il numero del mio codice fiscale italiano.
Posso essere a carico fiscalmente di mio marito e avere diritti sanitari?
Credo di aver fatto le cose giuste per avere questi diritti, per questo chiedo a lei gentilmente dei consigli e se ne ho diritto, visto che la mia vita è adesso principalmente in Italia, sarò felicissima di una sua risposta e chiarimenti....GRAZIE INFINITE

Anonimo ha detto...

Buna seara am si ieu nevoie de un avocat sa se intereseze de un dosar ce se judeca la GORIZIA langa TRIESTE

Anonimo ha detto...

Buna ziua am o intrebare legata de permesso di soggiorno permanente.Am auzit ca nu se mai fac din ianuarie anul acesta nici un fel de permesi.Vroiam sa stiu cine are cel temporar cum poate avea cel permanent daca nu se mai fac?Va multumesc anticipat

Anonimo ha detto...

Buna ziua sunt Alex lucrez de 2 ani la o firma si as vrea sa plec ( justa cauza ) pentru ca nus platit-- nu am primit bani pe vacanta sau al 13 salariu si imi vreau TFR ---- ce sanse am sa imi iau drepturile din acesti 2 ani lucrati ???

Unknown ha detto...

Buna ziua
Sunt cetatean roman cu resedinta in Italia din 2003 as dori sa stiu daca se poate face din Italia impartirea bunurilor comune in timpul casatoriei.(casatorie intre doi cetateni romani facuta in Romania in 1994),certificatul de casatorie este international inregistrat la primaria de aici.Va multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...

Buna ziua,as avea o intrebare:... Ca cetetean roman se poate pleca acasa in Romania doar cu cartea de identitate italiana??
Pun aceasta intrebare pentru ca; cartea de identitate romaneasca mi-a expirat iar pasaportul nu a mai fost necesar...acum ca act valabil mai am doar cartea de identitate italiana.
Va multumesc anticipat pentru raspuns. MARIA.

Anonimo ha detto...

Buna ziua ma numesc Cristina as putea daca se poate sa va intreb ceva eu vrea sa ma casatoriesc cu un egiziano nu el e casatorit in tara lui .... ce poate se facem pt a necasatorim in Romania ? Va multmesc frumos

Anonimo ha detto...

buna ziua, ma numesc Carolina, si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Muncesc in Italia de aprox 3 ani, cu plata contributelor la zi. Sunt divortata in Romania de un an. Am un copil de 10 ani care traieste in Romania cu tatal lui. Incerc sa obtin alocatia pentru minor din partea statului italian, in baza formularului E411. Am fost la INPS, la CGIL in Italia si la Casa de PENSII in Romania, fara sa reusesc sa-mi rezolv problema. Ma puteti ajuta cu numele unui sindicat care sa depuna in numele meu acest formular la INPS( bineinteles contracost) ? va multumesc din suflet, o zi frumoasa.

Anonimo ha detto...

adresa mea email este carmen.carolina@yahoo.com

Anonimo ha detto...

buna

Anonimo ha detto...

buna seara doamna avocat ,,sunt o romanca maritata cu un italian de 8 ani,,nu avem nici un copil impreuna ,vreau sa divortez pe baza nepotriviri de caracter ,as vrea sa stiu in urma divortului mie imi apartine ceva ? el are doua case din inaintea casatorie si una construita in timpul casatoriei noastre . La inceputul casatoriei am semnat o foaie precum, ca nu am nici o pretentie la bunurile lui ,,,va multumesc !!!

Anonimo ha detto...

BUNA ZIUA ! SUNT IN ITALIA DIN 2003,SUNT DESPARTITA DE SOTUL MEU DIN 1990 CUM POT SA DIVORTEZ FARA SA MA DUC IN ROMANIA?AM TREI COPII INSA SUNT CASATORITI AICI IN ITALIA..AM CU EL UN APARTAMENT IN ROMANIA SI ESTE DE ACORD SI EL SA DIVORTAM INSA IMI ZICE SA-I TRIMIT O PROCURA DE LA AMBASADA ROMANA DIN BOLOGNA ,CACI EL POATE DIVORTA SINGUR .ESTE ADEVARAT OARE?
MULTUMESC DOAMNEI AVOCAT!"

Anonimo ha detto...

SUNT TOT EU ,,MA CHIAMA TINA... SI DACA SUNTETI DRAGUTA SA-MI RASPUNDETI PRIN EMAIL tincutadoltu@yahoo.com..multumesc din suflet

Anonimo ha detto...

buna ziua ..imi cer scuze de deranj..am nevoie de ajutor..eu stau in concubinaj in italia la casa viirorilor socri,sunt insarcinata , cu soacra nu ma inteleg iar iubitul tine mereu cu mama ei,el nu vrea sa plecam in chirie,eu vreau sa stiu daca eu dupa casatorie am drepturile asupra copilului..in caz de divort la cine va ramane copilul...acum daca plec in romania el imi mai poate lua copilul?? va rog sami raspundeti

Mariana ha detto...

Buna seara Doamna avocat, as dori sa va pun o intrebare referitor la pensionare,daca este posibil sa ma ajutati. Am fost la INPS penru a pregati dosarul pentru pensionare si mi-au cerut sa prezint "Modulul E 205Ro"complectat. As vrea sa va intreb cine imi poate completa acest formular. Eu m-am uitat pe internet si am gasit acest formular,dar din cit inteleg eu vine complectat de catre o institutie(si nu de mine). As dori sa va intreb daca pot sa va contactez direct pe adresa Dumneavoastra personala in legatura cu o problema mai delicata. Va multumesc frumos. Cu stima,Mariana

Anonimo ha detto...

Buna seara doamna avocat! EU sunt insurat cu o moldoveanca in Italia avem un copil,in toamna se FAC 3 ani de cand am bagat actele pentru separare (totul in comun acord ) si dupa urmeaza divortul.pt divort IMI trebuie avocat(daca da cat m-ar costa ),exista vre-o alta metoda mai rapida!?atat EA cat si EU ne am refacut vista cu altcineva. Dorim sa incheiem casnicia cat mai repede.

Anonimo ha detto...

Buna ziua, ma numesc Dorina si as avea nevoie de ajutorul dv. Anul trecut am facut declaratie de venit ( in Italia) pentru 7 luni lucrate in 2012 si am platit impozit numai pt Tfr. Anul acesta m-am prezentat la Caf sa-mi calculeze anticipat impozitul pentru 2013 integral ( 12 luni).Mi-au calculat cifre destul de mari _ 2270e de achitat pana in 18 iulie si in noiembrie ar trebui sa platesc in avans pentru 2015 suma de 2000e . Mentionez ca am contract de badanta categoria Cs pentru persoana nonautosuficienta iar in busta paga lunara am inclus al 13-lea salar si Tfr. In grija mea o am pe fiica mea care studiaza in Romania. Anul trecut s-a tinut cont de asta dar anul acesta vad ca au marit exagerat impozitul..Ce trebuie sa fac? Cum se calculeaza acest impozit? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Anonimo ha detto...

buna ziua ma numesc fanica.va rog daca e posibil sa ma ajutati cu un raspuns clar .sunt casatorita de4ani cu un italian .dupa casatorie am facut ricongiungimentul pentru fata mea care era deja majora.cum eu nu lucrez ,sunt a carico di mio marito.acelasi lucru a fost valabil si pentru fata pana anul trecut .acum am fost sa fac 730si mi-au spus ca fata nu face parte din nucleul meu familiar .e posibil asa ceva multumesc

Anonimo ha detto...

Buna ziua! Ma numesc Alin, am absolvit facultatea in Romania in vara anului 2012, nu am reusit sa ma angajez, sunt rezident in Italia vroiam sa stiu daca pot sa cer ajutorul de somas aici in Italia? Multumesc

Unknown ha detto...

buna ziua d-na avocat Florina Claudia Spiridon, am o mare rugaminte in a ma ajuta cu cateva sfaturi si informatii. Ma aflu in Italia cu contract legal de munca, iar din vara sotia si copilul urmeaza sa vina si ei. Sotia este gravida si urmeaza sa nasca aici. Daca sunteti draguta, sa-mi explicati care sunt drepturile noastre aici, ma refer la : alocatie copil, bonus bebe. Exista cheltuieli legate de spitalizare pe timpul nasterii? va multumesc din suflet pentru tot ajutorul! sa va dea Dumnezeu sanatate!

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 6 maggio 2014 19:38

Buna seara domnul Claudiu, imediat ce vine sotia in Italia mergeti la comune si cereti ricongiungimento familiare, (trebuie sa faceti cessione fabricato la vigili curbani) va avea astfel carte de identitate italiana. Dupa care mergegti la ASL si alegeti un doctor pt. dansa si
la Agenzia delle entrate pt. a avea
codice fiscale. Procedura e destul de greoaie si dureaza ceva timp. Depinde de cand trebuie sa se nasca copilul. Daca nu reusiti sa faceti toate documentele riscati sa platiti spitalul. Dar exista o solutie in cazuri de urgenta, iar sar cina e considerata urgenta, femeile insarcinate au dreptul la asistenta sanitara gratuita. Mergeti la ASL de care apartineti si cereti tesserino ENI care da dreptul la spitalizare gratuita.
In ce priveste bonus bebè aveti dreptull sa-l lcereti in termen de 6 luni de la nasterea copilului, daca nu se schimba legea intre timp. Oricum, puteti sa cereti asegni familiari pt. sotie si copil.
P.S. ma puteti contacta la tel. 3334749858 pt. alte detalii.
Multa sanatate.

Unknown ha detto...

Buna ziua D-na Av.Claudiu Spiridon,
Va multumesc din suflet pentru informatii.
Nici nu stiu cum sa va multumesc!
Copilul trebuie sa se nasca in Septembrie - Octombrie 2014. Fetita.
Va multumesc inca o data pentru toate informatiile date!

Anonimo ha detto...

Bunaziua de 2 ani lucrez ca badanta la negru zi si noapte ce pot fc cui ma pot adresa..

Anonimo ha detto...

Buna ziua! Numele meu este Irina si sunt cu sotul meu in Italia, mai precis Torino de 3 ani.El a primit o bursa de doctorat de la Politehnica din Torino pe 3 ani de zile. Avem rezidenta aici si avem si tessera sanitaria valabila pana in 2018. El anul trecut a facut cancer si a fost tratat aici in Torino. Anul asta va termina doctoratul si va trebui sa ne intoarcem in Romania. Insa el trebuie sa vina o data la 3 luni pentru analize. Intrebarea mea este: daca tessera este valabila pana in 2018 si plecam definitiv din Italia mai poate veni sa-si faca aici in Torino analizele gratuit cat timp este valabila tessera? Sau in momentul in care am plecat putem sa "aruncam" si tessera?
Multumesc anticipa!

Claudia Spiridon- avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 08 maggio 2014 16:13

Buna seara doamna Irina, logic ar fi sa "aruncati" si tesera, deoarece e legata de rezidenta, dar cum in Italia nu tot ce e logic se intampla, va sfatuiesc sa tineti teserele sanitare si sa incercati sa le folositi cand vine sotul pt. analize.
Eu stiu ca in cazuri urgente se pioate elibera o tesera ENI de catre biroul STP de la ASL competenta pt. strainii nerezidenti in Italia, care da aceleasi drepturi ca si teserea sanitara normala.
Mai exista si asigurarea medicala pe care o platiti in Romania si va dreptul la tratamente in Italia.
Pt. siguranta dvs. va sfatuies sa va adresati la ASL competenta teritorial, acolo unde ati ales medicul de familie, deoarece fiecare regiune in Italia e independenta si aplica reguli diferite in sistemul sanitar.
Multa sanatate si forta, totul o sa fie bine, complimente pt. doctorat.

Anonimo ha detto...

Buna ziua,
ma numesc Simona , am si eu nevoie de o informatie.
am doi copii unul din prima casatorie iar al doilea din actuala casatorie . acum 3 ani cand am venit in italia impreuna cu cei doi copii (sotul este in it de 12 ani) , le-am facut rezidenta iar sotul i-a asseni pt amandoi copii si pt mine de la serv ( eu nu lucrez si nici nu am lucrat de cand am venit). pana acum toate bune surpriza mare a venit acum cateva zile cand sa dus si a depus actele pt 730 la un centru caf si acestia in loc sa ne dea bani ne-au scos datori, adica trebuie sa dam inapoi 590 eur bani incasati ca asseni pt copilul meu din prima casatorie cu motivatia ca nu este copilul lui si ca nu are dreptul sa ia asseni pt el.

In aceste conditii eu care nu am nici un venit pot sa beneficiez de aceasta alocatie? sau de alt fel de ajutor ? . cum se face ca pana acum sa mai facut 730( la un alt centru CAF) si acum un an si nu a spus nimeni nimic despre primul copil.

Multumesc!

Unknown ha detto...

Buna ziua! Am si eu o nelamurire....Am lucrat in Italia, ca badanta cu acte, de 8 ani de zile. Am fost data afara pe motive de genul "nu sunt demna de a sta in acea casa" fara a fi anuntata din timp, m-am trezit in fata faptului implinit dupa 8 ani de munca la aceeasi persoana. In toti acesti ani nu am primit niciodata al 13-le salar sau alti bani in plus inafara de cei 800 de euro lunar. Intrebarea mea este daca pot sa mai fac ceva acum pentru a recupera acei bani,sau daca am vreun drept banesc de la acea persoana. Multumesc anticipat!

Nicoleta. l ha detto...

Buona ziua doamna avocat ma numesc nicoleta acum locuesc in It. Am un baetel de 8 ani sant casatorita in rom. Dar in mai 2013 Am inceput divortul EU sant in It si in rom se occupa avocatul meu de divort .problema è ca mia avocata mia la inceput mia spus ca nu va dura mai mult de 3 luni vazand ca fostu meu sot este deacord cu absolut tot c'è verau eu si anume ca copilul ramane cu mine .santem in iunie 2014 si divortul inca nu sa terminat .fostu meu sot e in It. Il trimis la avocata mia o declarazie tradusa si legalizata precum ca este deacord cu tot.in schimb in aceasta declarazie nu a puso la dosar. Nu stiu de c'è .acum culmea e ca de la Iasi Au trimis dosarele la bucuresti AS VREA SA STIU DUCA POATE FI POSIBIL ASA CEVA SAU E O MINCIUNA PT A CERE ALTI BANI? CREDETIMA CA NU MAI STIU CE SA MAI CRED ....UN DIVORZ DE COMUN ACORD SA DUREZE ASA DE MULT? AS DORI PAREREA DV. SI UN CONSILIU CE AR TREBUI SA FAC SÌ CUM SA MA COMPORT MAI DEPARTE .MULTUMESC SÌ ASTEPT RAP USL DV.

Claudia Spiridon-avocat incris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns al intrebarea din 20 giugno 2014 02:34.


Buna ziua doamna Nicoleta,inteleg care esti dezamagita...romania face parte din Comunitatea Europeana astfel ca si la noi s-au schimbat legile, in bine si in rau... avocata din Romania, nu a depus la dosar declaratia sotului tau tocmai din acest motiv: nu voia sa se stie ca sunteti amandoi in Italia si sa evite transferarea dosarului la Bucuresti. Nu are importanta daca sunteti de acord cu divortul amandoi, dat fiind ca sunteti in strainatate, competenta ca sa judece desfacerea casatoriei este Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti. Acest lucru, ar fi trebuit sa ti-l spuna avocata atunci cand ai contactat-o la inceput. Sigug ca va trebui sa cheltuiesti alti bani, cu o noua procura, data unui alt avocat (daca avocatul di Iasi nu poate merge la Bucuresti) si un al onorariu, pt. ca cel dat privea causa la Judecatoria Iasi. Atentie ca daca nu continui procesul la Bucuresti, tot ce ai facut pana acum nu conteaza, iar divortul nu se va solutiona. Minim va trece un al an pana vei avea sentinta de divort. Iti spun doat ca eu am terminat un proces de divort in luna martie 2014 si nici acum nu mi-au comunicat sentinta. Trebuie sa ai rabdare.

Nicoleta. l ha detto...

Buona ziua doamna avocat ma numesc nicoleta acum locuesc in It. Am un baetel de 8 ani sant casatorita in rom. Dar in mai 2013 Am inceput divortul EU sant in It si in rom se occupa avocatul meu de divort .problema è ca mia avocata mia la inceput mia spus ca nu va dura mai mult de 3 luni vazand ca fostu meu sot este deacord cu absolut tot c'è verau eu si anume ca copilul ramane cu mine .santem in iunie 2014 si divortul inca nu sa terminat .fostu meu sot e in It. Il trimis la avocata mia o declarazie tradusa si legalizata precum ca este deacord cu tot.in schimb in aceasta declarazie nu a puso la dosar. Nu stiu de c'è .acum culmea e ca de la Iasi Au trimis dosarele la bucuresti AS VREA SA STIU DUCA POATE FI POSIBIL ASA CEVA SAU E O MINCIUNA PT A CERE ALTI BANI? CREDETIMA CA NU MAI STIU CE SA MAI CRED ....UN DIVORZ DE COMUN ACORD SA DUREZE ASA DE MULT? AS DORI PAREREA DV. SI UN CONSILIU CE AR TREBUI SA FAC SÌ CUM SA MA COMPORT MAI DEPARTE .MULTUMESC SÌ ASTEPT RAP USL DV.

Nicoleta. l ha detto...

Multumesc doamna avocat acum imi este totul clar imi trebue doar calm si rabdare .va multumesc Din suflet

Anonimo ha detto...
Questo commento è stato eliminato da un amministratore del blog.
Anonimo ha detto...

Stimata d na avocat Ma numesc Manuela sunt casatorita cu un italian si ne am hotarat sa adoptam un copil . Avem amandoi peste 50 de ani. Am facut toate actele , toate analizele si acum ni s a spus ca din romania nu se mai pot face adoptii . este adevarat sau nu .Va multumesc pt timpul acordat si pt raspuns. Buna ziua .

Anonimo ha detto...

La intrebarile pe care le punem d nei avocate dupa cat timp asteptam raspunsul 2,3,luni sau un an pentru ca aceste intrebari le punem pt ca avem nevoie de raspunsuri in timp util pentru a putea rezolva problemele pe care le avem. Numai bine tuturor.

Anonimo ha detto...

buna ziua doamna avvocat.sunt angela si locuiesc in italia de 8 ani cu fiul meu care are aproape 14 ani.as dori sa stiu,sau daca ati putea sa imi dati un consiliu.tatal fiului meu si cu mine ne-am despartit cand fiul meu avea 1 an jumate,nu am fost casatoriti. cat tim am stat in romania,pana fiul meu a avut 5 ani, a venit doar de 3-4 ori sa-l viziteze,dupa aceea eu am venit si m-am stabilit in italia cu baiatul meu.deci de cand sunt aici nici macar o data nu a sunat macar sa-i spuna la multi ani fiului sau.am uitat sa spun ca el la recunoscut si baiatul meu are prenumele lui.eu as vrea sa stiu cum e posibil sa fac sa-i dau prenumele meu baiatului,sau sa-l decad din drepturile lui de tata.nu la cautat niciodata pe fiul sau si nici pensie alimentara nu-i da de nu stiu cati ani.practic fiul meu nici nu-l cunoaste.eu as vrea sa-l pun pe numele meu,ca sa nu am probleme daca cumva vreau sa merg in romania,nu-l gasesc ca sa imi dea o procura.sau ce spuneti daca cer cetatenia italiana,atunci va mai trebui procura daca fiul meu va deveni cetatean italian.???tin sa precizez ca nu am nr lui de telefon ,adressa,sau altceva.nu stiu nimic de el.multumesc in anticipo pt raspunsul dumneavoastra.angela

Anonimo ha detto...

buna ziua,sant gabi,lucrez legal in Italia,si sant rezidenta,si as dori sa stiu daca pot sa recuperez din urma cu trei ani alocatia europeana pt.fiul meu care locuieste in Romania.Mentionez ca am depus actele in urma cu 5 luni,cei din Romania au primit 411 A si au trimis,inapoi in Italia,dar inca nu am primit nici un raspuns.

Anonimo ha detto...

Buna ziua! Traiesc in Italia din 1984, am lucrat in Romania la ICOS Ocna Sibiului din 1978 pina in 1984. Patronatul italian imi cere un document eliberat de institutia de pensii romana de unde sa rezulte ca am platit toate contributiile la statul roman. Nu mai am pe nimeni acolo, nu stiu la cine sau unde sa ma adresez ca sa-mi procur actul. Aici este simplu: merg la patronat si face tot el, dar in Romania? Multumesc pt. disponibilitate!

Anonimo ha detto...

Buna seara stimata doamna avocat Ma numesc Burtea Elena,romanca de origine si cetatean italian de opt ani. O am pe mama mea in Italia de sapte ani cu rezidenta. Avint probleme grave de sanatate INPS-ul italian i-a recunoscut pensia de invaliditate civila,dar pentru a intra in posesul pensiei in contul curent,INPS-ul ii cere declaratia de venituri din Romania. Mentionez ca mama mea este pensionata de virsta in Romania. Nu mai am pe nimeni in Romania si nu stiu unde sa ma adresez ca sa pot obtine declaratia de venituri necesara mamei mele. Nu stiu daca si pensionati fac aceasta declaratie si nu stiu nici ce instituzie se ocupa de aceste documente. Va rog din tot sufletul sa imi dati informatiile necesare pentru a putea sti cum sa obtin aceast document! Este necesar sa merg in Romania? Am nevoie de o inputernicire(delega) di partea mamei mele pentru a putea obtine acest document in numele ei,tinind cont ca ea pe motive de sanatate nu poate suporta o calatorie pina in tara?Pot obtine si in Italia aceasta declarazie de venituri prin intermediul Consulatului Roman si ce costuri ar putea comporta obtinerea unui astfel de document in cazul in care ar fi popsibil?Va rog din suflet....AJUTA-TI-MA! VA MULTUMESC PENTRU ATENTIA ACORDATA SI VA SALUT IN MOD CORDIAL! Elena Burtea

Anonimo ha detto...

Salve! Traiesc in Italia cu iubitul meu(el este italian)... sunt insarcinata in 5 luni si ne.am hotarat sa incheiem cununia civila.... tinand cont de faptul ca in italia daca te casatoresti, ramai cu numele de fata, vroiam sa stiu : Daca ne vom casatori la Ambasada din Roma , voi putea obtine numele lui dupa casatorie?? Va multumesc anticipat !!

Anonimo ha detto...

Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti,ce se poate intampla daca iti dai demisia si nu respecti perioada de preaviz.Mentionez ca lucrez ca badanta prin agentie.Multumesc

Claudia Spiridon-avocat incris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 17 ottobre 2014 09:46

Buna ziua,

Nu ati precizat ce drepturi nu respecta agentia. Daca, de exemplu, nu ati primiti banii pe ultimele doua-trei luni consecutive, puteti sa cereti “dimissioni per giusta causa” si nu trebuie sa respectati preavizul.
Daca nu va incadrati in motivele unei demisii justificate, riscati ca perioada de preaviz sa va fie scazuta din calculele finale de lichidare, sau sa va dea in judecata ca i-ati cauzat vreo dauna parasind locul de munca. Clar ca si dvs., in eventualitatea unor pretentii ale angajatorului puteti sa va cereti drepturile.
Pentru alte amanunte ma puteti contacta si la tel: 3334749858.

Anonimo ha detto...

Buna ziua
am o sentinta definitiva/irevocabila pronuntata in Romania - aug.2014, prin care se stabileste cuantumul pensiei alimentare datorate de catre un cetatean italian pentru fiica sa minora. Acum vine partea la care va solicit ajutorul .... Avand in vedere ca paratul refuza sa plateasca, cui trebuie sa ma adresez pentru punerea in aplicare a acestei sentinte, si de ce documente am nevoie ? Precizez ca paratul este pensionar, insa nu cred ca este suficienta depunerea la INPS a sentintei tradusa/legalizata/apostilata, banui ca e nevoie de executor, etc .... rog indrumare in demersurile pe care trebuie sa le fac in Italia.
va multumesc anticipat pt raspuns

Anonimo ha detto...

Buna seara, D-na avocat!Am si eu o intrebare , daca se poate sa promesc un raspuns pt ca incercarile mele de a gasi un raspuns pe net, au esuat Sunt casatorita cu un barbat italian care este pensionat. In prezent are 2 pensii, una din Italia si una din Rep. San Marino.Domiciliul il avem in Italia, Pot primi pensie de urmas si care sunt conditiile pt a beneficia de aceasta pensie?Multumesc anticipat!

Unknown ha detto...

Bună ziua, doamna Avocat, suntem 30 de persoane bărbați și 2 femei, am lucrat în agricultură în Italia la o azienda cu contract și nu ni s-a făcut plata, în total de peste 100000 de euro tuturor! Din țară ne-a luat un român și ne-a ținut vai de noi timp de 6 luni jumătate, avem dovezi și am vrea să știm dacă am putea rezolva, plângere am vrea să facem împotriva romanului (șeful de echipa) cel care ne-a promis achitarea salariilor cât și împotriva patronului aziendei! V-as mulțumi dacă m-ați ajuta cu un sfat și poate să ne și reprezentați! O zi buna

Dirlea Catalin ha detto...

Bna ziua,am si eu o nelamurire,cum as putea sa iau diploma di maturita aici in italia fara sa merg la liceu,si daca pot folosi diplomele romanesti aici in Italia,nici daca le traduc nu le pot folosi?

Anonimo ha detto...

Buna...am sunt in romania si primesc somaj din Italia 6 luni . Am ramas insarcinata si as vrea sa stiu ce trebuie sa fac...pt a beneficia de indemnizatia de copil ? Pt acte trebuie sa merg in italia ?

Anonimo ha detto...

Buna seara, Am cetatenia italiana obtinuta prin casatorie si as vrea sa stiu care sunt documentele necesare pentru obtinerea cetateniei italiene pentru fiul meu. Fiul meu este major are 35 de ani, dar pentru ca "penduleaza" intre Italia si Romania ar vrea sa obtina si el cetatenia. Eu sunt in Italia de 11 ani , iar casatorita de 8 ani.

Unknown ha detto...

buna seara.As vrea sa stiu daca la plecarea din italia in romania impreuna cu bebe, cu avionul am nevoie si de declaratia sotului precum ca este de acord?mentionez ca copilul are si pasaport.va multumesc

Anonimo ha detto...

buna seara,va rog sa ma ajutati......am lucrat in Romania 33 ani cu grupa 2,am iesit la pensie la 50 ani, cu tot cu grupa 38 ani vechime in anul 2000.Dupa am venit in Italia la munca ca badanta,dar detin documente de 5ani,in martie fac 65 ani.si va rog sa-mi spune-ti daca pot optine pensie aici in italia.Va multumesc

Anonimo ha detto...

buna,ani lucrati in Italia cu ani lucrati in Romania se acumuleaza la pensia de batrinete?am 21 in romania si 4 si jumatate in Italia.multumesc

Anonimo ha detto...

buna,ani lucrati in Italia cu ani lucrati in Romania se acumuleaza la pensia de batrinete?am 21 in romania si 4 si jumatate in Italia.multumesc

Anonimo ha detto...

Buna seara va rog sa ma ajutati cu un sfat .am avut un accident rutier în urma cu 5zile in italia a fost un accident ușor variat dar culpa a fost comuna persoana cealaltă nu a vrut sa aștepte sa vina politia sau carabinierii persoana respectiva mia luat indentitatea nr de la mașină adr si a plecat de la locul accidentului acum ma suna avocata domnului si imi cere asigurărea de la mașină eu nu vreau sa io dau ce se poate întâmpla in cazul acesta va rog sa ma ajute cineva sunt disperata.va Mulțumesc ast răspunsul

Anonimo ha detto...

Buna ziua,as dori si eu s stiu daca mai pot folosi cartea d identitate italiana dupa c am divortat si mi-am schimbat numele.multumesc anticipat

nicoleta ha detto...

Buna ziua doamna Spiridon,am si eu cateva intrebari si sper sa gasesc raspunsuri,dar intai va spun situatia che ma streseaza:acum cativa ani am deschis un cont curent cu tatal meu,un cont normal cu firma separata(disgiunto) asa putea sa-si i-a salariul pentru ca muncea si el in Italia.In 2012 tatal meu a murit si eu vream sa inchid contul,mama mea si fratele meu au venit in Italia pentru inmormantare asa erau si ei presenti cand am cerut lichidarea contului.Am dat actul de deces,dar mi-au cerut o declaratie (Diachiarazione personale sostitutiva dell'atto di notorietà)facuta in primarie unde locuiesc eu,in care mama si fratele meu prezenti la fata locului renuntau la mostenire.Dupa cateva luni banca mi-a raspuns ca nu se poate inchide contul si trebuie sa astept 10 ani,fara sa folosesc contul si asa se elimina singur.Astazi m-au sunat si mi-au spus ca tebuie sa intreb la Consulatul Roman di Italia un atestat prin care documentul facut in comuna e valid si suficient pentru legea nazionala,adica Romania(dichiarazione della Rappresentanza Consolare Italiana accreditata nel Paese di cittadinanza del defunto).Eu sunt un pic nelamurita cu aceasta situatie si va rog ,daca se poate ,sa ma luminati pentru ca au trecut deja 3 ani si bani din cont,scad si ei.Va multumesc frumos

Anonimo ha detto...

Buna ziu, doamna avocat ma numesc costanza am divortat de sotul meu divortul find de comun acord acum 3 luni sa terminat divortul si trebui sa schimb numele sa reiau numele de fata , as vrea sa stiu le pot schimba si aici in italia la ambasada sau trebui sa merg in romania?Multumesc frumos

Anonimo ha detto...

Buna ziua,ma numesc Iulian si as dori inf. cu privire la obtinerea declaratiei de valoare a diplomei de bacalaureat avand in vedere faptul ca domiciliez in Italia si as prefera sa obtin aceasta de aici.
Va multumesc

Unknown ha detto...

Buna, ma numesc Daniel ,am 19 ani ,sunt in Italia si am permisul de cateva luni luat in Romania. Aici,in Italia e legea aia ca daca esti neopatentat nu poti conduce masini mai puternice , gen 55 kw , nu stiu sigur . Eu pot conduce orice masina de categoria B in Italia cu permisul luat in Romania ?

Unknown ha detto...

Buna ldv rap ,eu sunt in italia de 6 ani si am luat permisul aici dar nici un politist,carabinier etc nu a facut caz de ce masina condut ,nu te ingrijora nu prea se pun pe faptul asta oricum cred ca ar trebui sa respecti legea de aici adica max 55kw si 1.9 cm.....

Anonimo ha detto...

Doamna avocat as vra sa va intreb, eu sunt in primul an la facultatea de drept si as vrea ca peste 2 ani sa ma transfer in romania, imi recunosc percursul de aici in romania? si daca as vrea ca dupa ce am terminat facultatea in ro , sa profesez in italia se poate???

Unknown ha detto...
Questo commento è stato eliminato dall'autore.
Unknown ha detto...

Stimata avocat buna seara
.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns
Va spun pe larg dumneavastra ce sa intinplat.In anul 2012 pe data de 18 mai am avut un accident cu risc de viata
Am stat in coma doua saptamini nu am semnat nimic cu nimeni. Dupa ce am iesit din spital a venit acasa un avocat care mia prezentat o procura speciala facuta la notariat
Tot tinpul ma mintiau ca trebuie sa astept
Eu cu sotul meu nu ne puteam deplasa din cauza sanatati. Am stat un an la pat amindoi
Am rugat un prieten sa se duca la consulat la Catania
Consulatul ia spus ca noi nu avem nici un drept la nimic. Am gasit o avocata italianca si am facut revoca
Din ianuarie pe data de13 ianuarie 2015 am fost la Mesina la medic legal de partea mea .Suntem in mai si petitia nu mia dato.Eu mai am trei operati de facut dintre care cea mmai grava la coloana
Am placa pusa la coloana si acum la rezonanta miu gasit infectie.Profesorul care ma operat mia spus ca trebuie sa ma operez urgent sunt trecuta pe lista. Avocata imi spune ca trebuie sa ma vada un medic legal de asugurare.Va spun mam saturat de minciuni si de dureri
Acum doctorul mia dat sa iau pastile cu morfina.In spital cit am stat numai morfina am facut. Nu pot munci si accidentul vinovat au fost asigurarea Hertz conpani.Nu stiu ce sa fac va rog din suflet sa ma ajutati .Va multumesc.

Unknown ha detto...

Stimata domna avocat am si eu o mare problema.Va spun pe larg ce mi sa intinplat. Pe data de 18 mai 2012 cind veneam cu sotul meu am fost accidentati gav.Acest accident nu a fost din vina noastra.Aceasta masina nea lovit din spate noi fiind cu motorul. Pe mine ma aruncat intr-un stilp si am intrat in coma doua saptamini.Iar s
masina cu roata din fata sa urcat pe genunchiul lui acolo sau oprir.Am fost transportati la Mesina sotul a fost operat imedeat . Eu dupa ce aam iesit din coma mau operat la coloana cu placa pusa cu coastele toate in partea dreapta rupte o coasta a intrat in plamini unde am avut tub pentru scos singele; Omoplatul umarul rupte nas si mai multe.Mai pe scurt cu risc de viata. Nici eu nici sotul nu am semnat nimic.Cind am iesit din spital am ajuns acasa in chirie find casa.Ma scuzati ca nu vm spus accidentul a fost inBarcellona italia.Sa prezentat un vecin de casa cu un avocat.Noi doi am stat imobilizati la pat.Am avut noroc de mama mea care munceste cu 600 de ero la luna .Ea nea ajutat foarte mult
Tot tinpul acesta ne mintea nea adus o procura speciala facuta la notariat. Eu am rugat o prietena sa mearga la Catania la consulat cu procura. Cei de la consulat iau spus ca aceasta procura e facuta de o infortunistica si ei au toate drepturile
Am facut revoca la procura cu o avocata italianca.Am aceste acte inportante(viata mea) la ia si tot timpul gaseste motive.Eu dupa atita timp de suferinta si dureri am fost la control.Profesorul care ma operat mia cerut o rezonanta magnetica la coloana. Rezultatul e critic am infectie sub placa ernie de disc.Trebuie sa ma opereze iar sunt trecuta pe lista
Aceasta avocata mia spus dupa atita timp ca trebuie o petitie de la un doctor legal de parteamea .Pe data de 13 ianuarie ma controlat pe mine acest doctor
Din 13 ianuarie sii pina acum nu am petitia .Avocata sustine ca trebuie sa ma vada si un medic de asigurare.Doamna avocat va rog sa ma credeti am dureri foarte mari ca sami treaca mia dat doc .din nou pastile de morfina.In spital am stat cu morfina pina cind mau externat. Nu stiu ce pot face ca nu am nici un rezultat
Va rog sa ma ajutati va spun sincer era mult mai bine sa fi murit mam saturat de atitea dureri. Nu miau dat un centez macar pentru pastile. Ma scuzati ca cu mina dreapta scriu greu trebuie operata si mina. Va multumesc.

Anonimo ha detto...

Buna ziua am lucrat pana an decembrie ca badanta si de atunci nu mai am servici alocatia copiilor o luam din Italia cum pot face sa o transfer an Romania din nou unde trebuie sa ma duc va multumesc astept raspuns

Anonimo ha detto...

buna ziua. sunt di republica moldova si am fost casatorita cu cetatan roman din 2006. am venit in italia in 2008 si sotul meu a dat la divort in 2009.a obtinut divortul in lipsa mea am si eu copia hotaririi judecatii.intrebarea este: pentru a schimba numele de familie imi trebuie certificatul de divort sau este deajuns hotarirea judecatii?

Unknown ha detto...

Exista în roma o firma care poate fi delegata pentru obținerea declarației de valoare?

Unknown ha detto...

Exista în roma o firma care poate fi delegata pentru obținerea declarației de valoare?

Anonimo ha detto...

buna seara! ma numesc Cristi,as dori un sfat. Eu muncesc in Italia si am o sora casatorita aici cu un italian.Anul trecut tatal nostru a murit si vrem sa facem succesiunea , dar sora nu vrea sa vina in Romania. Pentru a face o imputernicire ptr mine, ce variante as avea ptr ca ea are decat buletin italian. Se poate face si prin un notariat italian sau numai prin consulatul roman

MARY ha detto...

BUNA ZIUA . D-NA AVOCAT CLAUDIA : VREAU SA VA ADRESEZ O INTREBARE DACA SE POATE ? EU SUNT CASATORITA IN ITALIA CU CETATEAN ITALIAN ,AVEM O FETITA IMPREUNA . ARE NUMAI 2 ANISORI SI TREI LUNI . PROBLEMA ESTE CA SOTUL MEU NU LUCREAZA , EU SUNT CASNICA SUNTEM STABILITI IMPREUNA IN ITALIA,,NU AVEM NICI UN VENIT DAR TAXELE LE PLATIM CATRE STATUL ITALIAN .AS VREA SA STIU CE BENEFICI AVEM DIN PARTEA STATULUI ITALIAN : EU ,FATA SI SOTUL .

VA MULTUMESC !

Anonimo ha detto...

buna seara, d-na avocat, ma numesc gabriela, sint in italia din 1995 , vreau sa va intreb daca ani lucrati in italia si cu cei 9 ani din romania se acumuleaza la pensie , daca as dori sa ma intorc definitiv in tara, tinind cont ca acum am virsta de 47 de ani, va multumesc si astept raspunsul d-voastra, numai bine

Anonimo ha detto...

Bună seara d-na avocat,mă numesc ioana.eu și soțul meu suntem rezidenți în italia și avem 2 fete minore născute tot aici.de ceva timp căsnicia noastră nu mai merge ne certam mai tot timpul câteodată este și violent mă umilește și mă jignește de fata cu fetițele.m.am hotărât sa divorțez de el.el îmi spune mereu ca dacă vreau sa plec sa plec dar fără fete.eu nu lucrez și el îmi spune ca nicîn un judecător nu.mi va da mie fetele dacă nu am venit.și fără fete nu plec nicăieri.am stata și am răbdat pentru ele dar am văzut ca el nu mă mai respecta în nici un fel.car m.ar costa 7n avocat sau toată procedura divorțului și unde ar trebui sa depun cererea de divort

Anonimo ha detto...

Buna ziua, Doamna avocat. Am si eu o problema, sper ca ma puteti ajuta. Sunt in italia de 2 ani si de 6 luni casatorita cu un cetatean italian. Am fost la milano pt inscrierea certificatului de casatorie si mi au dat certificatul roman. M auintrebat daca iau numele sotui si am fost de accord...acum trebuie sa schimb toate actele din italia. Insa la prefectura, mi au spus ca mi l pot schimba numele dupa 2 ani cand voi obine catatenia italian.....va rog sa .i spunet, este normal asa? Sa am un nume in talia si altul in romania? Cui ma pot adressa pt a fii in legalitate? Va multumesc anticipat! Astept raspunsul dv.....

sorina obreja ha detto...
Questo commento è stato eliminato dall'autore.
sorina obreja ha detto...

BUNA ZIOA,VA ROG SA MA INFORMATI ,CE SE INTIMPLA DE NU MERG IN ROMANIA SA-MI FAC ACTUL INDENTITATE?PROCURA STIU.DAR NU AM LA CINE.CE LEGGE AR PUTEA INTERVENI SA APELEZ?MULTUMESC . UN CORDIAL SALUT.

Unknown ha detto...

buna ziua ma numesc madalin si locuiesc in italia as dori sa ma casatores la consulatul roman din roma. cand am sunat la consulat au zis ca se poate si miau trimis prin mail ce acte am nevoie si unul din acte pentru a ma casatori este certificat medical prenupzial care se elibereaza de medicul de familie din italia .
dar cand mam dus la medicul de famile aici in italia medicul a zis ca in italia nu este asa ceva nu se eliberaza asa ceva .deci nu stiu cum sa fac pentru a avea acest certificat , ma puteti ajuta cumva sau imi puteti zice unde trebuie sa merg pentru a avea acest certificat sau cum se numeste aici in italia acest certificat? multumesc anticipat

Unknown ha detto...

ma numesc Alexandru Vasile si am 23 ani , locuiesc in roma de aproximativ 5 ani ,am o problema foarte mare cu locul de munca , si as dori , daca se poate ca cineva sami dea un sfat ce as putea sa fac , muncesc de 6luni ca un badant , in toate lunile astea , 6luni de munca zi de zi eu nu am mai primit nici o zi libera , si plus faceam si altu tipuri de joburi in casa lui , am o rugaminte foarte mare daca cineva poate sa ma ajuta , sami explice ce ar trubie sa fac , ca eu vreau sa plec , pt ca ma prostit cami face contract de munca , si nu mi la mai facut ! si nici nu mai suport sa muncesc in conditiile aste ! va rog frumos sa ma ajutati daca puteti , pentru ca nu mai sti la cine sa apelez pentru ajutor !

Anonimo ha detto...

Nu trebuie sa faci valuri ... pune-e de acord cu ei , in mod verbal , sa-ti lase macar 1 zi libera pe saptamana , daca nu se poate si sunt sfruttatori si bastarzi du-te si denunta-i , astfel or sa fie obligati sa-ti dea totul din urma pana in prezent iar cu ocazia asta te vor inregistra in baza lor de date pentru un loc de munca similar sau de alta natura .Mai e ceva .... s-ar putea s-o iei si tu in barba dar nu asa de mult ca ei pentru faptul ca ai lucrat la negru ... ?!! In orice caz nu dispera . nu poate sa ti se intample mai rau decat esti acum , mai ales ca se simte disperarea din cuvintele tale ... fii curajos ca un adevarat dac si ai incredere in Dumnezeu , nimic nu este intamplator ...poate sa fie saltul tau catre mai bine ... Succes .

Anonimo ha detto...

Buna.eu lucrez prin agentie ca badante si nu am residenta problema este ca Cei Din familie spun ca agentia trebuie sa-mi faca rezidenta si invers agentia spune ca familia. ....nu stiu ce trebuie sa fac .ajutati-ma va rog.

Anonimo ha detto...

buna ziua ma numesc mihaela sotul meu este in spital si doctorii miau spus ca mai are de trait 15 zile maxim o luna eu nu vreau sal inmormantez in romania pot sal inmormantez in italia . noi locuim in italia de 8 ani. imi este foarte greu sa intreb aceste lucruri mai ales ca sotul meu ar 36 ani si avem si doi copiii minori multumesc mult astept raspuns urgent n

Anonimo ha detto...

Buna ziua
Am si eu o intrebare,am doploma de Oss(Operatore socio sanitario) si as dori sa merg in Romania,ce trebuie sa fac care sunt pasurile care trrbuie sa le fac pt a fi buna si in Romania,astept un raspuns,multumesc frumos.

Anonimo ha detto...

Buna ziua. Daca am muncit doar la negru, deci nu am venit pe acte. Pot depune cerere pt cetatenie, am dreptu?

Anonimo ha detto...

Buna ziua.Numele meu este Veronica am 17 ani si sunt insarcinata de doua luni sunt in Italia si asi vrea sa merg la doctor aici si sa nasc tot aici si nu stiu de ce documente am nevoie, Mama mea e in Romania momentan eu sunt aici cu prietenul meu, .............. Intrebarea mea e : De ce documente am nevoie????????

Unknown ha detto...

Buna ziua! Sunt in Italia de cand aveam 12 ani.. Acum am 19 ani. Deci eu nu am buletin romanesc... Pot sa il fac in Italia?

Unknown ha detto...

Buna ziua! Sunt in Italia de cand aveam 12 ani.. Acum am 19 ani. Deci eu nu am buletin romanesc... Pot sa il fac in Italia?

Anonimo ha detto...

buongiorno,
una mia conoscente vuole separarsi dal marito, ambedue sono rumeni.
può farlo in Italia?
vivono nella provincia di Firenze
mi può fornire le istruzioni per cosa deve fare?
grazie

Unknown ha detto...

salve ma numesc ana as dori sa stiu cum trebuie sa procedez in conditiile in care doresc sa divortez de sotul meu care are o alta femeie...mentionez ca am fost casatorita in romania si avem impreuna doi copii acanium locuind in italia de 5

Georgi ha detto...

Buna seara.ma numesc Georgeta si va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri.am venit de curand in Italia sa locuiesc cu iubitul meu italian si cand am mers la primarie sa mi faca resedinta la adresa lui ni s a spus sa facem un depozit de 5 mii si ceva de euro si asigurare medicala privata pentru an.ideea este ca nu avem acesti bani si va intreb daca nu exista alta solutie pentru a sta in Italia legale fara probleme iar apoi sa ma pot angaja.va multumesc mult

Anonimo ha detto...

Buna seara.Va rog mult sa imi spuneti, pas cu pas ,ce trebuie sa fac in cazul schimbarii numelui dupa casatorie,tinand cont ca aici,in Italia, am 2 contracte de munca pe vechiul nume. Am fost deja la consulat si am declaratia consulara si noul cod fiscal.Cum trebuie sa procedez cu contractele de munca?Va multumesc anticipat,Loana.

Unknown ha detto...

Salve. Sunt in italia din 1998 si am si cetatenie italiana in urma casatoriei cu un cetatean italian . As dori sa stiu, ce trebuie sa fac, sa o pot trece pe mamma care are 88 de ani in carico mio.doresc sa mentionez ca il mio maritoe mort de aproape5 ani,si eu traiesc di 900 euro di reversibilità.

Unknown ha detto...

Multumiri anticipate.

Anonimo ha detto...

Buna ziua ieu am o problema cu certificatul de nastere al fetitei si as dori sa stiu ce urmeaza dupa ceea ce vreau sa fac...fata cand sa nascut nu a fost recunoscuta de tata pt ca fin cetatean albanez imi era teama ca ea sa nu fie extracomunitara asta insemnand ca ii trebuia permesso di soggiorno asadar iam dat doar numele meu de familie..acuma fata am recunoscuto tot aici in italia prin notar si in xertificatul italian ieste trecut si tata (mentionez sa va spun ca fata ie nascuta in italia) acu 2ani ieu am inregistrat certificatul de nastere italian unde tata nu se afla scris in romania deci in actul romanesc tata nu ie trecut .ieu acuma vreau ca fata sa ia prenumele tatalui asta o pot face doar prin tribunal mi sa zis ca va fi posibil sa o fac si aici pt ca fata ie nascuta in italia dar ieu vroiam sa stiu nu cumva dupaia dupa ce fata va lua prenumele tatlui sa fie vreo problema in romania cu certificatul fe nastete.adica daca ma pot duce cu certificatul schimbat de aici si sa il inregiatrez din nou in comuna de resedinza in romania.

Anonimo ha detto...

Buna seara doamna avocat. Fetita mea in varsta de 19 ani a mers in romania sa isi faca pentru prima data buletinul de identitate romanesc. Mentionez ca noi locuim in italia din anul 2003 iar in 2010 sotul meu a decedat iar de atunci noi nu am mai reusit sa mergem in romania sa le fac buletinele la amandoi copii.La data respectiva copiii mei nu aveu nici unul 14 ani si nu am putut face buletinele. Acum fetita mea a cerut sa i se faca buletinul deoarece pasaportul era in scadere in decurs de 2 zile. I-au spus sa isi faca un alt pasaport la urgenta cu care poate sa isi faca buletinul de identitate. Cand s-a prezentat a doua zi cu noul pasaport pe care i s-au scris adresa din Italia au spus ca pt ai elibera buletinul de identitate romanesc trebuie sa renunte la rezidenta italiana si trebuie sa ii anuleze pasaportul facut. Cum se poate face pt a regulariza situatia ca eu nu mai inteleg nimic.Mentionez ca mai am un baiat care implineste 18 ani in martie si este farà buletin de identitate romanesc iar pasaportul este scazut din anul 2011. Va rog mult sa ma ajutati si va multumesc anticipat. O seara buna

Anonimo ha detto...

Buna seara doamna avocat. Fetita mea in varsta de 19 ani a mers in ..romania sa isi faca pentru prima data buletinul de identitate romanesc. Mentionez ca noi locuim in italia din anul 2003 iar in 2010 sotul meu a decedat iar de atunci noi nu am mai reusit sa mergem in romania sa le fac buletinele la amandoi copii.La data respectiva copiii mei nu aveu nici unul 14 ani si nu am putut face buletinele. Acum fetita mea a cerut sa i se faca buletinul deoarece pasaportul era in scadere in decurs de 2 zile. I-au spus sa isi faca un alt pasaport la urgenta cu care poate sa isi faca buletinul de identitate. Cand s-a prezentat a doua zi cu noul pasaport pe care i s-au scris adresa din Italia au spus ca pt ai elibera buletinul de identitate romanesc trebuie sa renunte la rezidenta italiana si trebuie sa ii anuleze pasaportul facut. Cum se poate face pt a regulariza situatia ca eu nu mai inteleg nimic.Mentionez ca mai am un baiat care implineste 18 ani in martie si este farà buletin de identitate romanesc iar pasaportul este scazut din anul 2011. Va rog mult sa ma ajutati si va multumesc anticipat. O seara buna

Unknown ha detto...

Buna ziua! Sunt in Italia de 5 luni, insa nici eu, nici sotul nu avem loc de munca, prin urmare nici rezidenta sau tessera sanitara. Este posibil sa fiu insarcinata si am vrut sa merg la un doctor in privat pentru confirmare, insa mi s-a spus ca fara tessera sanitara nu pot. Ma puteti ajuta cu un sfat, ce este de facut in acest caz, se poate ca sarcina sa fie monitorizata de un medic si sa nasc aici? Multumesc anticipat!

Unknown ha detto...

Buna ziua! Sunt in Italia de 5 luni, insa nici eu, nici sotul nu avem loc de munca, prin urmare nici rezidenta sau tessera sanitara. Este posibil sa fiu insarcinata si am vrut sa merg la un doctor in privat pentru confirmare, insa mi s-a spus ca fara tessera sanitara nu pot. Ma puteti ajuta cu un sfat, ce este de facut in acest caz, se poate ca sarcina sa fie monitorizata de un medic si sa nasc aici? Multumesc anticipat!

Unknown ha detto...

Buna ziua! Sunt in Italia de 5 luni, insa nici eu, nici sotul nu avem loc de munca, prin urmare nici rezidenta sau tessera sanitara. Este posibil sa fiu insarcinata si am vrut sa merg la un doctor in privat pentru confirmare, insa mi s-a spus ca fara tessera sanitara nu pot. Ma puteti ajuta cu un sfat, ce este de facut in acest caz, se poate ca sarcina sa fie monitorizata de un medic si sa nasc aici? Multumesc anticipat!

Anonimo ha detto...

buna ziua,as vrea sa va pun si eu o intrebare,m-am casatorit in Romania si am luat numele sotului,dar aici nu imi accepta certificatul de casatorie care este doar tradus,pentru a schimba cartea de identitate,imi cer si apostila cu toate ca incepând cu 5 iunie 2013, urmare aderării României la Conventia nr. 16 a Comisiei
Internationale de Stare Civilă semnată la Viena în 8 septembrie 1976, nu mai e nevoie,ce e de facut?astept un raspuns,va multumesc

Anonimo ha detto...

buna ziua,as vrea sa va pun si eu o intrebare,m-am casatorit in Romania si am luat numele sotului,dar aici nu imi accepta certificatul de casatorie care este doar tradus,pentru a schimba cartea de identitate,imi cer si apostila cu toate ca incepând cu 5 iunie 2013, urmare aderării României la Conventia nr. 16 a Comisiei
Internationale de Stare Civilă semnată la Viena în 8 septembrie 1976, nu mai e nevoie,ce e de facut?astept un raspuns,va multumesc

Anonimo ha detto...

Buna seara..Va rog frumos spunetim si mie de ce acte am nevoie ptr a face pasaportul fetitei mele...sunt divorata am hotararea definitiva si irevocabila prin care ferita imi este incredintata exclusiv mie (Eu find in Italia)as dori sa fac o procura unei prietene ptr a face pasaportul in Romania dar nu stiu daca trebuie sa fac procura consulara sau procura notariala tradusa si cu apostila?
As dori sa stiu daca pot face pasaportul aici in Italia ..trebuie sa merg la consulat ..cat ma costa si cam cat dureaza?Ptr a veni cu ferita din Ro in Italia trebuie sa traduc hotatarea judecatoreasca in italiana?
Multimesc anticipat
Ast raspunsul dvs

Anonimo ha detto...

Scusa..divort...fetitei mele..spuneti..mi

Anonimo ha detto...

Buna ziua.Va rog frumos spuneti.mi si mie ce fel de procura trebuie sa fac ptr a face pasaportul fetitei mele in varsta de 12ani(mentionez ca sunt divortata si am hotararea definitiva si irevocabila in care fetita este incredintata exclusiv mie...cum Eu sunt in Italia as dori sa i fac procura unei prietene ptr a se ocupa de toate formalitatile...in vederea obtineri pasaportulul.. AM sunat la serv. Pasapoarte si a spus ca se poate daca fac procura)dar nu stiu ce fel de procura....
Procura notariala tradusa cu apostila sau procura consulara?
Cu stima...M.M

ОЛЕСЯ ha detto...

Sunt moldoveanca, divortata, cu numele de familie a fostului sot. Ca sa ma recasatoresc cu roman in Franta, trebuie mai intai sa-mi reiau numele de domnisoara? Multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...

Buna seara.Ma numesc Adriana. Am o problema: nu stiu cum as putea sa cer cazierul fara sa ma duc in Romania. I-mi trebuie pentru cetatenie. sunt casatorita ,cu un italian,de 6 ani si avem un copil de 9 ani. Nu pot sa ma deplesez pentu motive di sanatate. Sper ca obtin un raspuns. Multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...

Buna ziua, eu am cetatenia italiana dar si pe cea romana, sunt casatorita cu un cetatean italian si am rezidenta in Italia, dar si in Romania unde detin un apartament.Am lucrat mai multi ani in Romania dar nu sunt inca pensionara. In Italia nu lucrez, dar am "la tessera sanitaria"valabila in toata Europa, datorita sotului meu care e pensionar. Dupa noua lege din Romania inteleg ca trebuie sa platesc si acolo asigurarea de sanatate.Va trebui sa imi transfer domiciliul fiscal in Italia, daca da, ce trebuie sa fac, ce acte trebuie sa duc in Romania? Si unde sa ma adresez in Romania?

Unknown ha detto...

Buna ziua daca aveti amabilitatea sami spuneti un as putra si eu sa denunt sau sa fac o sesizare , firma la care am lucrat 3 ani a facut concordat preventiv si semnat un accord in iulie 2015 precum ne da 70% in 6 rate , pana acum am primit doar 3 rate iar de pe 15 oct 2015 nu amai primit nimic.

Anonimo ha detto...

buna seara as avea o intrebare .am luat permisu in 2008 si in 2013 mi lau luat pentru consum de alcol coma gradu 2 lam facut din nou .am facut analize si mi lau dat inapoi dupa in 2014 mi lau luat din nou tot aceiasi cauza si dupa 5 luni mau prins conducand fara permis pe verbal ce mi lau facut srie revoca de la patente art.128 as vrea sa stiu daca se poate face cv si unde trebuie sa intreb daca mai are rost sa fac analizele ? Multumesc Anticipat.

Anonimo ha detto...

Buna ziua,am si eu o intrebare ,va rog sa mi dati un sfat,am avut un accident de munca in italia,a fost recunoscut de INAILsi acum mi a fost dat punctele de invaliditate permanenta ,dna avocat mi zis ca trebuie sa platesc o suma pe care a calculat oadunand 10 ani de pensie si reiese ca trebuie sa dau pensia ptr un an de zile,pensia fiind de 450 euro luna urmeaza abia sa o primesc,eu nu am aceasta suma sa dau odata dna avocata ma ameninta ca daca nu platesc toata suma face tot posibilul sa mi blocheze pensia,va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez.Multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...

adresa mea mail este pimen.burcovschi@yahoo.com

Anonimo ha detto...

Buna veronica.ai reusit sa mergi la doctor?eu sunt Andreea si sunt in aceeasi situatie.ai toate actele?ai primit agenda aia?

Anonimo ha detto...

Buna seara doamna avocat. Ma numesc C.P. si vin la dumneavoastra cu rugamintea de a ma ajuta sa clarific doua chestiuni si anume :
a) Daca Declaratia de Valoare pentru Diploma de Bacalaureat , care imi este necesara ca ,, diploma de acces,, pentru a participa la o graduatorie pentru ocuparea unui post ca personal A.T.A. in MIUR, aici in ITALIA , poate fi eliberata de catre Consulatul Roman din Bologna ( E.R. );
b) Daca munca prestata in ROMANIA, este recunoscuta in ITALIA , fapt care ne-ar ajuta foarte mult in ceea ce priveste punctele ce trebuiesc acumulate , pentru obtinerea unui post de munca, prin intermediul acestor graduatorii. Mentionez faptul ca , angajatorii sustin contrariul.
Va multumesc anticipat. C.P.

Anonimo ha detto...

Buna seara o intrebae am si eu ptr doamna avocat ,va rog daca puteti sa-mi spuneti ce sanctiune pot risca in Italia daca am fost oprit de politie si mi-au spus k permisul nu ar fi valid ,eu conducand un scuter 50,facandu-mi proces verbal ...ce pot face ,pot sa fac recurs ,imi trebuie avocat,..si cum e cu codul nou de circulatie...precizez ca am fost oprit n data de20 ianuarie multumesc

Unknown ha detto...

Buna ziua doamna avocat,ma numesc Andreea G.si as avea o intrebare.
EU locuiesc in italia si am doi copii minor dupa care nu primesc alocatie pt ca(noi parintii) nu muncit cu acte in regular. Pregatesc actele pentru Cererea alocatie in romania dar de la primarie imi spun ca trebuie sa le Duc o hartie de aici in care sa rezulte ca nu primesc nici o alocatie in italia. Unde ar trebuii sa merg ca sa Cer asa ceva? Multumesc

Unknown ha detto...

Buna ziua doamna avocat,ma numesc Andreea G.si as avea o intrebare.
EU locuiesc in italia si am doi copii minor dupa care nu primesc alocatie pt ca(noi parintii) nu muncit cu acte in regular. Pregatesc actele pentru Cererea alocatie in romania dar de la primarie imi spun ca trebuie sa le Duc o hartie de aici in care sa rezulte ca nu primesc nici o alocatie in italia. Unde ar trebuii sa merg ca sa Cer asa ceva? Multumesc

Unknown ha detto...

Buna seara d.na avocata ..numele meu este liliana ,lucrez de 3 luni ca badanta la o batrana cu contract regular an cat csuper ,nu am residenta an it de aceea am cerut.o la ad resa un de lucrez dar fiul batranei mi.a spus k aceasta locuieste an casa comunale si acestia nu permit sa fie facuta aceasta residenta ..mi.a spus ca a depus déjà acte pt a cere ospitalitate si ca rasp vine an timp de 60...90 zile ..abbia dupa ce obtin aceasta ospitalitate pot sa ma duc an comune sa cer residenta ..eu asa ceva nu am crezut ..dar nu stiu ce sa fac ca nu am medic de familie ..si fara residenta nu pot sa fac nm aici in it..dati.mi un sfat de ceea ce as putea face...

Unknown ha detto...

buna seara
am permisul romanesc revocat de catre autoritatile italiane din 2 iunie 2014. Dat fiind ca permisul a fost emis in Romania ce trebuie sa fac ptr. a reintra in posesia permisului de conducere

Unknown ha detto...

buna seara
am permisul romanesc revocat de catre autoritatile italiane din 2 iunie 2014. Dat fiind ca permisul a fost emis in Romania ce trebuie sa fac ptr. a reintra in posesia permisului de conducere

Anonimo ha detto...

Buna ziua,
Sunt casatorita de 26 de ani cu un cetatean roman; locuim in Italia de 25 de ani; avem o casa de proprietate in Italia; am fost sfatuita de un avocat din Romania sa cer separarea mai intai in Italia, iar dupa 6 luni sa intentez procesul de divort in Romania; nu este suficient a depune
cererea de divort in Romania?

Unknown ha detto...

Buna ziua eu de 6 ani sunt casatorita in italia cu un cetatean italian dar mu am transcris actele in romania pana acum ,se mai poate face ceva in aceasta privinta si ce sanctiuni ma asteapta?si avand doi copii iar sotul nefiind de acord pt a le da doua cetateni e vreo problema?multumesc

Unknown ha detto...

Buna seara as vrea sa va intreb ceva in legatura cu reinoirea pasaportului.
Eu am fost la consolatul romanesc la Milano si nu mi-au reinoit pasaportul pentru ca cica imi trebuie certificatul de casatorie romanesc dar eu sunt casatorita in Italia cu un cetatian italian, a devenit de putin italian era albanez inainte.
Eu nu pot sa merg in romania pt ca am actele expirate.
Este normal sa imi ceara certificatul de casatorie romanesc daca sunt casatoritabin italia?
Si inca ceva daca pe acte trec ca nu sunt casatorita se intampla ceva?
Va multumesc

Unknown ha detto...

Buna seara as vrea sa va intreb ceva in legatura cu reinoirea pasaportului.
Eu am fost la consolatul romanesc la Milano si nu mi-au reinoit pasaportul pentru ca cica imi trebuie certificatul de casatorie romanesc dar eu sunt casatorita in Italia cu un cetatian italian, a devenit de putin italian era albanez inainte.
Eu nu pot sa merg in romania pt ca am actele expirate.
Este normal sa imi ceara certificatul de casatorie romanesc daca sunt casatoritabin italia?
Si inca ceva daca pe acte trec ca nu sunt casatorita se intampla ceva?
Va multumesc

Anonimo ha detto...

am o datori e cu equitalia de 5000 euro si casa mea in Romania.imi pot confisca casa sau mi se poate intampla ceva daca nu platesc?

Unknown ha detto...

Bunaseara.Am câștigat o cauza de 80.000 euro anul trecut,făcută unui cetățean italian pentru care am muncit timp de 15 ani.Pana la ora actuala avocații mei nu au reușit sa scoată nici măcar un euro de la ei pe motivul ca nu mai au nimic intestat pe numele societății pentru care am lucrat.Totuși eu mă gândesc la faptul ca avocatul sa pus de comun acord cu respectivul.Vă rog sa mă ajutați cu un sfat.Va Mulțumesc. Aștept răspuns de la dumneavoastră.

Unknown ha detto...

Bunaseara.Am câștigat o cauza de 80.000 euro anul trecut,făcută unui cetățean italian pentru care am muncit timp de 15 ani.Pana la ora actuala avocații mei nu au reușit sa scoată nici măcar un euro de la ei pe motivul ca nu mai au nimic intestat pe numele societății pentru care am lucrat.Totuși eu mă gândesc la faptul ca avocatul sa pus de comun acord cu respectivul.Vă rog sa mă ajutați cu un sfat.Va Mulțumesc. Aștept răspuns de la dumneavoastră.

Unknown ha detto...

Bunaseara.Am câștigat o cauza de 80.000 euro anul trecut,făcută unui cetățean italian pentru care am muncit timp de 15 ani.Pana la ora actuala avocații mei nu au reușit sa scoată nici măcar un euro de la ei pe motivul ca nu mai au nimic intestat pe numele societății pentru care am lucrat.Totuși eu mă gândesc la faptul ca avocatul sa pus de comun acord cu respectivul.Vă rog sa mă ajutați cu un sfat.Va Mulțumesc. Aștept răspuns de la dumneavoastră.

Unknown ha detto...

Bunaseara.Am câștigat o cauza de 80.000 euro anul trecut,făcută unui cetățean italian pentru care am muncit timp de 15 ani.Pana la ora actuala avocații mei nu au reușit sa scoată nici măcar un euro de la ei pe motivul ca nu mai au nimic intestat pe numele societății pentru care am lucrat.Totuși eu mă gândesc la faptul ca avocatul sa pus de comun acord cu respectivul.Vă rog sa mă ajutați cu un sfat.Va Mulțumesc. Aștept răspuns de la dumneavoastră.

Unknown ha detto...

Bunaseara.Am câștigat o cauza de 80.000 euro anul trecut,făcută unui cetățean italian pentru care am muncit timp de 15 ani.Pana la ora actuala avocații mei nu au reușit sa scoată nici măcar un euro de la ei pe motivul ca nu mai au nimic intestat pe numele societății pentru care am lucrat.Totuși eu mă gândesc la faptul ca avocatul sa pus de comun acord cu respectivul.Vă rog sa mă ajutați cu un sfat.Va Mulțumesc. Aștept răspuns de la dumneavoastră.

Catalina Sava ha detto...

Domande e risposte nella nuova rubrica Sfatul avocatului‏‏

Întrebări şi răspunsuri în noua rubrică Sfatul avocatului‏‏