La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 15 maggio 2013

Sfatul avocatului

În această rubrică adresaţi întrebări şi cereţi părerea avocatului nostru, referitor la drepturile imigranţilor, contracte, divorţ, legislaţia italiana şi românească.

Răspunde la intrebări avocatul nostru,
Florina Claudia Spiridon
Avocat înscris în Baroul Vrancea şi
în Ordine degli Avvocati di Roma
E-mail: claudiaspiridon@yahoo.it     
Tel.: 333 4749858


N.B. Scrieţi întrebarea în comentarii. Intrebările sunt publice, aşadar vă rugăm să furnizaţi doar informaţii strict necesare.

272 commenti:

1 – 200 di 272   Nuovi›   Più recenti»
tiberiu ha detto...

se stie ca procedura de divort in romania (2010) e diferita de cea italiana.as vrea sa stiu daca in timp ce se afla pe rol procedura de divort in romania cu toate elementele conexe mai putin cea de partaj,se poate face in italia plangere penala impotriva sotului in baza art.570 coma 2 si 81 c.p./italia? precizez faptul ca in romania nu a fost facuta cererea referitoare la art.613 coma 2 / c.p.c. si nu exista practic vreo decizie in acest sens. sotii sunt romani,in italia cu familia de circa 8 ani, casatoriti de mai mult de 20 de ani cu doi copii dintre care unul e minor, proprietari ai unui apartament in romania din anul 1992 si unul in italia din anul 2008(mutuo in curs)
multumesc!

Claudia Spiridon avocat in cadrul Baroului Vrancea si al Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Buna seara domnul Tiberiu,scuze pentru intarziere.Faptul ca suntem cetateni romani in Italia nu ne exonereaza de raspunderi penale sau civile aici.
Daca toata familia era rezidenta in Italia,plangerea se poate face aici.Ramane ca autoritatile sa cerceteze si sa constate in fapt existenta si savarsirea infractiunii de abandon.
Parintii ar trebui sa acorde intretinere minorilor indiferent de faptul ca judecatorul roman s-a/nu s-a pronuntat prin ordonanta presedintiala cu privire la incredintare si intretinere minori in baza art.613 alin 2 cod procedura civila;infractiunea de abandon exista chiar si cand nu este inregistrata o actiune de divort.

Va doresc toate cele bune.

Tiberiu ha detto...

Buna dimineata doamna avocat si multumesc pentru solicitudine. Principial vorbind aveti dreptate.Consider ca un principiu nu este suficient pentru a acuza pe cineva .O norma penala nu este izvorata din propria reflexie ci din reflexia uneia sau mai multor norme civile, norme care se aplica teritorial persoanelor. Normele stabilite de legislativul italian (roman) in ceea ce priveste viata matrimoniala (drepturi si obligatii) respecta principiile general valabile doar ca normativele sunt diverse. Desfacerea unei casatorii prin divortul direct(nu este contrara ordinii publice )are o procedura diversa fata de existenta prealabila a unei separari legale.
In dreptul international privat canfirmat si de legea 218 din 31 mai 1995, se prevede faptul ca raportul personal si patrimonial intre soti, parinti si copii este in baza legii nationale comune. Daca se respecta legea nationala comuna in universul familial poti fi considerat delincvent pentru faptul ca regulile si normativele au o alta conotatie in legislatia italiana? Daca o plangere penala cu acelasi continut nu este acceptata in Romania cum i se poate da curs in Italia? Procesul de divort din Romania a fost reluat aproape integral
in Italia sub un alt aspect desi tribunalul italian chiar daca penal nu este nici international si nici ierarhic superior.
Pe timpul divortului(declaratia de faliment a casatoriei in Romania si nu de "stand by" pe timpul separatiei legale)singurul care decide e judecatorul.Obligatia de intretinere a celor care au dreptul exista doar ca judecatorul decide cine cat,de cand si cum. Pana la aceasta decizie obligatul se afla in ilegalitate?
Daca in logica mea exista vreo fisura, va rog...
Multumesc!

Anonimo ha detto...

Buna ziua. Va scriu in speranta ca puteti face putina lumina si in situatia mea. In anul 2011 am divortat de un cetatean italian. Cei doi copii au ramas la mine. Locuim si am locuit dintotdeauna in Bucuresti. Copii sunt inregistrati la primaria din orasul fostului sot din Italia si au si cetatenie italiana. Sotul, desi este obligat sa plateasca pensie alimentara spune ca nu are lucru sau, cand are, salariul este foarte mic iar statul italian nu-i da nimic pentru copii.Cum pot afla daca el munceste sau nu, in realitate si daca legislatia italiana prevede ca, in momentul in care esti divortat nu iti mai acorda ajutor financiar pentru copii. Multumesc mult pentru timpul acordat. Alina.

Claudia Spiridon avocat in cadrul Baroului Vrancea si al Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 05 luglio 2013 15:02.

Buna seara doamna Alina.Presupun ca ati divortat in Romania?!E adevarat,statul italian nu da parintelui ce nu are custodia copiilor alocatie sau alte forme financiare.Ca sa aflati daca fostul sot realizeaza venituri ar trebui sa angajati un detectiv privat,costa aproximativ 500€.Ar mai fi posibilitatea sa faceti o recunoastere a hotararii de divort romane in Italia si sa-l denuntati pentru abandon de minori.Puteti sa-l denuntati si in Romania pentru aceasta infractiune.

Anonimo ha detto...

Multumesc mult pentru raspuns. Am divortat in Romania. Ma voi gandi la cele sugerate de dvs. Cu deosebit respect,Alina.

iulian ha detto...

buna ziua, ma numesc iulian,lucrez in italia de 2 ani,de 1 an cu contract si de curand am bagat pentru asegno per nucleo familiale,cei de la inps mi-au facut toate actele necesare de cand am inceput contractul,dar angajatorul nu a vrut sa-mi dea din urma,decat incepand cu luna iunie,cand i-am zis,a spus ca nu-i da inps-ul banii,e clar ca nu vrea sa mi-i dea,ce pot sa fac?va multumesc anticipat.

iulian ha detto...

buna ziua, ma numesc iulian,lucrez in italia de 2 ani,de 1 an cu contract si de curand am bagat pentru asegno per nucleo familiale,cei de la inps mi-au facut toate actele necesare de cand am inceput contractul,dar angajatorul nu a vrut sa-mi dea din urma,decat incepand cu luna iunie,cand i-am zis,a spus ca nu-i da inps-ul banii,e clar ca nu vrea sa mi-i dea,ce pot sa fac?va multumesc anticipat.

Claudia Spiridon avocat in cadrul Baroului Vrancea si al Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 15 luglio 2013 11:30.

Buna ziua domanul Iulian,din pacate nu sunteti singurul in aceasta situatie.are dreptate cand spune ca nu-i da INPS-ul banii efectiv,dar cand patronul plateste taxele catre INPS acei bani si-i scade dimn taxele ce ar trebui platite.Se face o compensatie intre plati.Deci si-i baga in buzunarul sau.Nu va ramane decat sa-i faceti cauza.
Daca va pot fi de folos,ii pot trimite o scrisoare,incercand sa rezolvam problema extrajudiciar iainte sa ajungeti in fata judecatorilor.
Ma puteti contacta la tel 3334749858 sau e-mail:claudiaspiridon@yahoo.it

Claudia Spiridon avocat in cadrul Baroului Vrancea si al Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Anonimo ha detto...
Buna ziua d na avocat CRISTINA as avea si eu o intrebare scurta ,eu sunt in somaj in italia si ma descurc greu daca as merge in romania si as lucra angajat la o firma ma poate gasi in italia si imi poate bloca somajul,,,multumesc

06 luglio 2013 16:22



Buna ziua,conditia esentiala pentru a beneficia de somaj in Italia este se fiti rezident aici.Placand doar din Italia,chiar daca nu va angajati riscati sa vi se blocheze somajul,dar si sa dati inapoi banii primiti.Mai mult decat atat savarsiti infractiunea de inselaciune in daunele statului italian.Eu zic sa va mai ganditi si sa luati decizia corespunzatoare,pentru cateva mii de euro care va pot face comod acum riscati viitorul dvs.

Claudia Spiridon avocat in cadrul Baroului Vrancea si al Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...



Feo ha detto...
Buna ziua, as dori sa stiu....daca am un proces civil (de peste 3 ani) pentru recuperare de bunuri si bani de la un cetatean italian si procesul dureaza o vesnicie...cum pot proceda daca nu imi mai permit sa platesc avocatul care ma reperezinta?? Ce ma sfatuiti sa fac in situatia data cand eu ma aflu in romania si muncesc pe salarile mizere de aici iar procesul se desfasoara la Verona!? Cum as putea sa procedez de aici pentru ami reface cartea de identitate italiana (sechestrata de de italian pe langa alte bunuri)? Cum as putea intra in contact cu dvs. pentru mai multe detalii? Va multumesc anticipat

23 maggio 2013 17:19

Buna ziua,durata proceselor in Italia lasa mult de dorit,dar sistemul este acesta si noi,avocatii putem sa facem foarte putin.Pentru a avea cartea de identitate italiana,ar trebui sa fiti rezident aici,nu in Romania,deoarece acest document are valabilitate aici.Nu inteleg de ce nu ati facut plangere penala impotriva celui ce v-a ratinut lucrurile si documentul pentru furt.
Ma puteti contacta la tel:3334749858 sau e-mail:claudiaspiridon@yahoo.it

Anonimo ha detto...

Buna ziua,as dori sa stiu de ce drepturi va beneficia de la statul italian,fosta mea sotie aflata acum in Italia,daca-i incredintez unul din ce-i doi copii,care este minor!Mentionez ca in urma divortului mi-au fost incredintati mie,acum cativa ani!Multumesc anticipat!

Anonimo ha detto...

Buna ziua,as dori sa stiu de ce drepturi va beneficia de la statul italian,fosta mea sotie aflata acum in Italia,daca-i incredintez unul din cei doi copii,care este minor si care va ramane in continuare in Romania!Mentionez ca in urma divortului mi-au fost incredintati mie,acum cativa ani!Multumesc mult,anticipat!

Claudia Spiridon avocat in cadrul Baroului Vrancea si al Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajele din 17 luglio 2013 16:14 si 18 luglio 2013 11:45.

Buna seara,indiferent de unde va domicilia minorul,daca va fi raincredintat mamei aceasta poate primi alocatie pentru el de la statul Italian(doar daca lucreaza in regula)si cand va face declaratia de venituri in Italia va plati mai putine taxe sau daca nu trebuie sa plateasca taxe statul Italian o sa-i inapoieze o parte din banii cheltuiti pentru minor cu scoala,sport,sanatate(in anul 2013 cifra a fost de 950).
ATENTIE ca fosta sotie poate scadea si cheltuielile efectuate cu fiul major,indiferent de anii sai, daca el nu are un venit mai mare de 2.840,51 euro brut pe anul 2012.(anul precedent declaratiei).
Aceste importuri se schimba anual.

iuli ha detto...

buna ziua,ma numesc iuli,as dori sa fac un imprumut la banca sa-mi iau o casa in tara,si nu stiu ce fel de imprumut sa fac,nu prea ma descurc cu limba italiana,am contract cu vechime 1 an si 4 luni cu salariu de 750+asegno 250E,ma puteti ajuta,va rog,cu un sfat?multumesc...

Anonimo ha detto...

Buna ziua, trebuie sa fac acea declaratie modello unico, am avut venit anul trecut 11.000 euro. Ce se intampla daca nu fac declaratia pt ca eu nu am nimic de scazut, nu am fost la medici, etc ? Si am inteles ca trebuie sa platesc vreo 2.000 euro. Se intampla ceva daca nu platesc banii astia ? CE ??? De la un patronat mi s-a spus ca ar fi mai bine pt mine sa nu fac declaratia si sa nu dau niciun ban statului italian. Dna de la patronat e romanca si are si un sindicat al romanilor deschis in orasul nostru. Spune ca daca fac declaratia o fac pt copilul batranilor care m-a angajat, pt a nu-i face lui rau, pe mine nu ma afecteaza cu nimic daca nu fac declaratia. Cum sa fac sa-mi fie mie bine si acum si peste cativa ani ? Imi v-a veni de plata mai tarziu, ce mi se poate intampla ? Astept raspunsul dvs, ca daca trebuie sa fac declaratia am inteles ca trebuie s-o fac luna asta ca luna august nu se lucreaza, iar declaratiile astea se fac pana la inceputul lui septembrie. Va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs cat mai repede. Va doresc o
zi exceptionala.

Claudia Spiridon avocat in cadrul Baroului Vrancea si al Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns dat la mesajul din 24 luglio 2013 11:14.

Buna ziua doamna,pentru venitul dvs,trebuie sa faceti declaratie de venit.Daca nu o faceti nu-i faceti nici un rau fiului batranilor,aceasta este o obligatie a dvs.,pe el sau altcineva nu-l afecteaza in niciun fel.
Daca nu faceti declaratia riscati ca Agentia delle Entrate sa faca un control,in urmatorii 5 ani,si sa va puna sa platiti totul din urma,plus amenzi,plus dobanzi.Cum poate fi posibil sa nu controleze nimic,fiecare isi asuma riscul.
Puteti pune pe cheltuieli sotul,fiul(daca-i aveti) chir daca stau in Romania.
Sunati-ma daca mai vreti alte detalii:3334749858.

Claudia Spiridon avocat in cadrul Baroului Vrancea si al Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 20 luglio 2013 00:33.

Buna ziua domnul Iuli,la vechimea in munca si la salariul ce aveti e dificil ca o banca sa va dea un imprumut consistent in timpurile acestea.Cred ca puteti lua un maxim de 5.000€ ce nu va ajung sa luati casa in Romania.
Eu,in locul dvs.as mai astepta,timpurile nu sunt dintre cele mai favorabile pentru asemenea operatiuni in banca.

Anonimo ha detto...

Buna seara dna avocat. Va multumesc pt raspuns, sunt dna de mai sus. Sot nu am (sunt divortata), insa am un baiat de 19 ani care inca nu a luat bacalaureatul, il da in august, si pe mama mea care are 73 ani si e pensionata. Va rog sa-mi spuneti cati bani se pot scade pt ca am un copil in tara (macar asa ca idee) ? Dar pt mama mea ce pot trece pe cheltuieli (ca are o pensie de 490 Lei/luna) ? E adevarat ca doar pana acum la sfarsitul lunii iulie pot face modello unico ? Am nevoie de ceva documente din tara pt ai trece pe ei pe cheltuielii ? De ce documente am nevoie ? Astept raspunsurile dvs, si va multumesc mult pt sfaturi. Va doresc o zi exceptionala !

Anonimo ha detto...

Buna seara. Am si eu o intrebare : am inchiriat in 8 noiembrie 2012 o casa, am semnat contractul la agentia imobiliara platind 2 luni di capara, urmand sa platesc chiria in momentul cand patronul casei imi aducea un frigider si monta aerul conditionat. Am ajuns in luna februarie cand am facut o scrisoare patronului de casa trimitand-o la agentie, in care spuneam ca am asteptat suficient 3 luni ca sa imi aduca frigiderul si sa puna aerul conditionat fiindca alta sursa de a te incalzi nu aveam si era timp de iarna, spunand ca imi vreau banii inapoi si imi caut alta casa. In final l-a montat in februarie si a rupt contractul facut in noiembrie si am facut altul incepand din februarie. Nici pana acum nu a inregisrat contractul fiindca mi-a zis ca platim jumate-jumate cheltuielile de inregistrare. Intrebarea mea e : eu pot sa ma scad cu aceasta casa pe cheltuieli pe anul trecut, cand fac modello unico ? Am inteles ca indiferent cat platesti chiria statulItalian iti da inapoi 300 euro. Astept raspuns. Va multumesc

carmen ha detto...

Buna ziua doamna avocat, am si eu o prietena care i-a murit batrana in 6 iulie. Intrebare : trebuie sa primeasca salariul intreg pe toata luna sau doar pe zilele lucrate ? Noi am inteles de la alte fete ca si daca lucreaza doar cateva zile dintr-o luna, il datore di lavoro trebuie sa plateasca toata luna. Ce alte drepturi mai avem cand mor batranii pt care am lucrat, avand contract ? Va multumim. Asteptam si noi raspunsurile dvs.

Unknown ha detto...

Buna seara.Mama mea lucreaza ca badanta la Roma cu un salariu de 750 Euro/luna.Are lucrati cam cinci ani si am inteles ca la 65 de ani(pe care ii implineste in decembrie 2014) poate sa se pensioneze si in Italia.As dori sa stiu daca mama mea este pensionara in Romania la limita de varsta (pensionata din 2011), poate sa obtina o recalculare a pensiei cu ce a lucrat in Italia sau sa obtina inca o pensie din Italia.Va multumesc mult pentru ce faceti.

Anonimo ha detto...

Buna ziua. As avea si eu cateva intrebari pentru dumneavoastra legate de un contract de munca cu o firma italiana si taxele si impozitele ce trebuie platite in urma acestui contract. Eu locuiesc in Romania si mi s-a facut o oferta din partea firmei Bonatti pentru un contract de un an de zile in Kazakhstan pe platforme petroliere. Contractul va fi semnat de firma italiana si mine, fara alti intermediari. In urma acestui contract eu voi sta 28 de zile in Kazakhstan pentru care voi primi o suma de bani intr-un cont in dolari americani din Romania, apoi voi veni in Romania si voi sta 28 zile fara sa primesc vreun ban. Dupa care voi pleca iarasi in Kazakhstan si tot asa pe o perioada de un an de zile. Intrebarea mea este referitor la taxele platite catre statul roman. Ei mi-au precizat ca nu vor plati nimic la statul roman, insa nu stiu nici daca vor plati ceva la statul italian. E posibil ca firma respectiva sa nu plateasca nici un fel de taxe catre nimeni (statul italian sau cel roman)? In aceasta situatie, eu va trebui sa platesc taxe si impozite la statul roman si cat la suta din banii incasati se vor duce la stat? Iar o ultima intrebare ar fi daca stiti cumva cat la suta, fata de salariul net, cheltuie o firma italiana cu statul italian cu un angajat din Romania trimis sa lucreze in Kazakhstan (exact situatia prezentata mai sus)?
Va multumesc anticipat.
Toate cele bune.

Claudia Spiridon avocat in cadrul Baroului Vrancea si al Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 28 luglio 2013 23:56.

Buna ziua,puteti cere sa vi se scada chetuielile pentru acel contrac.In functie de venitul avut vi se scad € 300,00(pentru un venit pana la 15.493,71) si € 150,00)pentru un venit pana la 30.987,41).

Claudia Spiridon avocat in cadrul Baroului Vrancea si al Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul di 29 luglio 2013 10:01.

Buna ziua,la moartea batranului asistat contractul de munca inceteaza.Se plateste perioada de preaviz,facandu-se diferenta intre tipul de contract avut si vechimea in munca la acelasi patron.

°Contract de munca cu mai mult de 25 ore/saptamanale:
-pana in 5 ani de vechime in munca se platesc 15 zile calendaristice,
-mai mult de 5 ani de vechime in munca se platesc 30 zile calendaristice.

°Contract de munca cu mai putin de 25 ore/saptamanale:
-pana in 5 ani de vechime in munca se platesc 8 zile calendaristice,
-mai mult de 5 ani de vechime in munca se platesc 15 zile calendaristice.

Aveti dreptul la al 13 salar,la plata concediului neluat,la lichidare(TFR.)Daca aveti vechime in munca de mai bine de 2 ani in Italia,aveti dreptul la somaj(ASPI).
Multa sanatate si putere de munca.

Claudia Spiridon avocat in cadrul Baroului Vrancea si al Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 29 luglio 2013 21:08.

Buna ziua,mama dvs.poate obtine o recalculare a pensiei in Romania.Pentru a avea dreptul la o pensie in Italia ar trebui sa aiba un minim de 10 ani lucrati aici.

Claudia Spiridon avocat in cadrul Baroului Vrancea si al Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 31 luglio 2013 16:42.

Buna ziua,acest contract de munca trebuie inregistratundeva,daca au spus ca nu platesc in Romania sigur ar trebui inregistrat in Italia.Dvs.trebuie sa faceti o declaatie pe venituri in Romania,nu stiu sa va spun ce taxe ar trebui sa platiti si nici cat ar trebui sa plateasca ei in Italia ca taxe,e munca unui contabil.Va sfatuiesc sa va adresati unui contabil in Romania.

Anonimo ha detto...

Buna seara, dna avocat. Multumesc pt raspunsul de la intrebarea din 29 iulie 10:01. Dna avocat, se modifica cu ceva aceste drepturi daca am lucrat pt doi batrani sot si sotie iar sotia a murit ? Trebuie sa primesc : banii pe concediu, al 13 salariu -se plateste doar pe lunile lucrate cat timp a trait batrana ?, si-i primesc acum sau la sfarsitul anului ? iar pt batran trebuie sa primesc la sfarsitul anului ? ), acele 15 zile de preaviz sunt acelasi lucru cu lichidarea ? (cat ar trebui sa primesc pt lichidare ?) Stiu ca banii de concediu = un salar intreg, al 13 salar = un alt salar intreg. Insa pt lichidare (aceasta lichidare se mai numeste la ei si "buona uscita"?) si pt preaviz se da tot cate un salariul intreg ? (in cazul meu doar jumatate fiindca a murit doar un baran). Astept raspunsurile dvs. Va multumesc mult.

Anonimo ha detto...

... am uitat sa precizez ca am avut un singur contract de munca pt amandoi batranii. Va multumesc si astept raspunsurile dvs.

Anonimo ha detto...

Buna dimineata, doanma avocat.Si noi ne confruntam cu aceasta declaratie modello unico care trebuie sa o facem sau nu. Si noi am depasit cei 8.000 euro anul trecut. Am fost la mai multe persoane care lucreaza come consulente di lavoro si sunt persoane care ne spun ca NU trebuie sa facem aceasta declaratie, pt ca, contractele de badante NU prevad ca trebuie sa faca aceasta declaratie si sunt alti consulenti di lavoro care spun ca trebuie sa facem declaratia pt ca asa spune legea. Noi sincere sa fim nu mai intelegem nimic. Cine spune adevarul ? Nu exista aceeasi lege pentru toti ? De ce uni zic da si alti zic nu ?! Un consulente ne-a zis ca : il tipo di lavoro non prevede le tratenute fiscale, dunque non dobbiamo fare modello unico, lo dice la lege istitutiva di IRPEF, testo unico imposte dirette. Am citit ce intrebari au pus celelalte persoane legat de aceasta declaratie unde dvs recomandati ca TREBUIE facuta aceasta delaratie daca se depasesc cei 8000 euro pe an. Puteti sa ne spuneti care este legea italiana (nr., art., etc) care spune clar ca noi ca badante avand doar acest serviciu trebuie sa facem per forza aceasta declaratie pt a nu avea probleme mai tarziu ? Consideram ca intrebarile noastre sunt de interes pentru toate femeile din Italia care lucreaza ca badante. Cu respect va multumim si asteptam cu mult interes raspunsurile dvs cat mai repede posibil.

Anonimo ha detto...

Buna ziua,am o problema la care nush cine ma-ar putea ajuta...sunt in italia cu sotul si fetita mea in varsta de 4 ani,fetita e nascuta in romania deci nu imi trebuie procura tatalui pt a merge in tara natala,eu din motive personale as vrea sa plec cu fata in tara dar sotul nu este de acord,fetei i-a expirat pasaportul iar fara acordul sotului nu ii pot face nici foaia de via..el imi spune ca daca vreau sa plec sa o fac dar fara fata lucru pe care nu il pot face iar el stie..cum pot proceda? va multumesc anticipat!!

Cristina ha detto...

Buna seara. Am si eu nevoie de cateva informatii va rog, intai va explic pe scurt despre ce e vorba : tatal meu a murit (nu s-a facut succesiunea nici dupa bunica mea din partea tatalui, nici dupa tatal nostru, titlul de proprietate e pe numele bunicii pt terenul si casa date verbal de mama mea, fratelui meu), a ramas mama. eu mai am un frate. fratele meu a vrut dreptul tatalui meu si l-a luat, eu l-am luat pe al mamei, nu sunt probleme pana aici. problema e ca mama i-a lasat lui dreptul tatei, insa el de 7 ani mai bine nu a platit nicio taxa pt acel pamant si casa. acum i-a venit mamei din urma de plata. el nu are servici si nu are bani sa plateasca, mama are o pensie foarte mica si nu are bani sa plateasca. Intrebari : -1- daca nimeni nu plateste acele taxe , ce se intampla ? -2- daca nimeni nu plateste si se pune sechestrul pe teren si casa mai trebuiesc platite din urma acele datorii (impozite,taxe) ? -3- daca nu sunt facute succesiunile poate lua statul casa si pamantul ? -4- daca se pune sechestrul si se vinde tot de catre stat, si banii obtinuti nu sunt suficienti pt a acoperii datoriile, ce se intampla ? mama mai are si alte 2 proprietati (o casa la tara si un ap cu 4 cam in oras), pune sechestru si pe astea ? -5- ce poate fi mai rau ? , la ce sa ne asteptam ? va multumesc si astept raspunsul dvs sa stiu ce am de facut cand merg in tara. (ca ce nu au rezolvat parintii mei cu 50 ani in urma trebuie sa rezolv eu acum si nici nu ma aleg cu ceva, doar cu bani cheltuiti pt a face un pic de lumina in aceasta situatie. precizez ca nu am voie sa iau eu si acel pamant ... ar fi probleme, mama a zis ca prefera sa-l ia statul.) dunque ???

Claudia Spiridon avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Buna seara, amandoi batranii erau trecuti ca "datori di lavoro"? Daca da trebuie sa primiti banii pt.concediu, al 13 salar si TFR=lichidare, buonauscita, pt.lunile cat a trait batrana, acum.Pt.batran ii primiti la sfarsitul anului.Preavizul este perioada de timp ce se da inainte de demisie sau concediere pt.ca lucratorul sau patronul sa aiba timp sa-si gaseasca de munca sau un alt dipendent si trebuie lucrat, respectiv platit.TFR este o suma egala cu un alt salariu pe an care este retinuta de catre patron in fiecare luna din salar si care trebuie restituita salariatului la sfarsitul perioadei de munca.Dvs.primiti doar pt.batrana, jumatate.

Anonimo ha detto...

Buna ziua, datore di lavoro este una dintre fetele batranilor (contractul este facut intre mine si fata batranilor unde spune ca eu sunt angajata pt tatal ei. Apoi s-a facut un alt document spunand ca imi mai mareste salariul pt ca au crescut cerintele "batranilor" pt care lucrez, insa numele batranei nu este evidentiat in contract, asa cum este scris la inceput numele batranului). Deci asta ce inseamna ca NU primesc nimic pt ca batrana a murit ? Atunci fata batranilor are voie sa scada importo pt o persoana, insa eu pt persoana care a murit nu am niciun drept ? Nu mi se pare corect. Mie mi se pare corect ca daca nu-mi da nimic pt persoana care a murit atunci sa nu-mi schimbe nici salariul , nu ? Deci eu nu trebuie sa primesc nimic pt persoana care a murit ??? Va rog, am nevoie de raspunsul dvs, multumesc.

Claudia Spiridon, avocal la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Buna ziua, puteti sa va adresati unui judecator care sa dispuna eliberarea pasaportului fetitei fara acordul tatalui.

Claudia Spiridon avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Buna ziua, chiar daca nu s-a dezbatut mostenirea sunteti considerati moste itori, pana la proba contrarie(sa renuntati la mostenire) acceptando in mod tacit pt.ca ati dispus de aceste bunuri.Plecam de la premiza ca taxele trebuiesc platite.Daca nu, se pune sechestru si se scot la vanzare.Daca nu se acopera datoria se scot si alte bunuri la vanzare sau se pune poprire pe salar,pensie.

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Buna ziua, contractul nu a fost facut bine, oricum daca nu va da nimic pt.batrana nu trebuie sa va micsoreze salariul.

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 08 agosto 2013 11:04.

Buna seara,legea este Dpr 917/1986 care spune ca orice persoana fizica(badante,
colf,agricultori etc.)care realizeaza venituri trebuie sa plateasca aceasta taxa.Sanctiunile pentru neplata sunt prevazute in art. 1 comma 1 dlgs 471/1997
- omessa presentazione della dichiarazione qualora siano dovute imposte: dal 120% al 240% dell'imposta dovuta, con un minimo di euro 258,00;
- omessa presentazione della dichiarazione qualora non siano dovute imposte: 258,00 minimo - 1032,00 massimo;
- presentazione dichiarazione con ritardo superiore a 90 gorni: le stesse sanzioni previste per l'omessa dichiarazione;
- presentazione dichiarazione con ritardo non superiore a 90 gorni: 1/10 del minimo (1/10 di euro 258,00)
Ca sa fiu pe intelesul tuturor,pentru badante,colf angajatorul plateste doar contributi INPS,dar in Italia ca si-n Romania trebuiesc platite si taxele pentru a putea beneficia de servicii publice(scoala,sanatate etc.)Aceste taxe IRPEF la toti ceilalti angajati se platesc de catre angajator.La badante,colf aceste taxe nu le plateste angajatorul(asa a stabilit legea),ci le plateste angajatul,deci badanta,colf ,cu conditia doar daca a depasit 8.000 € pe an,suma care e variabila(se schimba in toti anii).
Va spun si cum se fac controalele,Agentia delle Entrate cere toate contributele platite pentru badante in cursul anului trecut si daca s-a depasit venitul de 8.000 € controleaza daca s-a platit IRPEF.Va mai spun si ca in ultima vreme controalele s-au imnultit,statul are nevoie de bani si nu iarta pe nimeni.
Cei care v-au spus ca pentru badante nu se plateste IRPEF se refereau la faptul ca nu-l plateste angajatorul,dar,va repet,trebuie platit de catre angajata badanta,colf.
Unde-i lege nu-i tocmeala...

Unknown ha detto...

Buna seara.Mama mea locuieste si munceste legal la Roma din anul 2008.In Romania este pensionara si ar vrea acum la 65 de ani sa obtina acea pensie sau alocatie sociala garantata de 500 de euro (asa am auzit) si din Italia.Trebuie sa devina cetatean italian, pentru ca cineva tot vrea sa ii ia banii pe tema asta ca daca nu este cetatean italian nu poate beneficia de aceasta pensie sau alocatie.Nu ajunge ca a muncit si a cotizat in Italia timp de 4 sau 5 ani, ca are 65 de ani si ca este cetatean al UE?Va multumesc.

Nyck88 ha detto...

Buna ziua. Tatal meu lucreaza de aproximativ 3 luni la negru. La inceput i s-a promis ca ii vor face contract dupa 1 luna si tot asa. L-au amanat pana in ziua de azi cu diverse motive. Problema este ca in aceste luni el nu a vazut decat vreo 500 de euro. Exista vreo cale de atac in justitie sau... vreo reclamatie undeva?
El continua sa se duca la munca, sperand sa isi vada salariile si ii este frica sa nu mai primeasca nimic, in cazul in care ar renunta sa mearga. Va multumesc.

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 27 settembre 2013 18:43.

Buna ziua, daca tatal lucreaza fara un contract de munca sa-si ceara drepturile salariale din urma,daca nu-i vine platit salariul sa-i spuna patronului ca chiama Carabinierii (tel.112)sau Guardia de Finante(tel.117).Sa asteptre raspunsul,daca nu-i da banii sa cheme autoritatile cand e la munca,sunt obligati sa intervina.Ca sa faci o actiune in tribunal e mai greu sa dovedesti cu martori directi ca a lucrat la negru,e vorba si de bani si de timp mult.

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 26 settembre 2013 18:57

Buna ziua, nu este necesara numai cetatenia italiana pentru a beneficia de "assegno sociale",e posibil sa beneficiazi de acest drept si daca esti rezidend in mod continuativ,neintrerupt pe teritoriul Italiei de cel putin 10 ani.Mama dvs.,din pacate nu indeplineste aceasta conditie.In plus se controleaza si venitul avut de ea(inclusiv cel din Romania),daca este casatorita,etc.Daca nu e casatorita venitul maxim pentru anul 2012 e de 5.577 euro pe an
( deci 429 euro pe luna).Daca are un venit mai mic cetateanul primeste diferenta dintre ceea ce are si assegnio sociale.
Va repet mama dvs,nu are 10 ani de rezidenta continua in Italia.Cerand cetatenia italiana,ar fi o solutie,dar in mica masura,vazand ca pentru a o primi se asteapta mai bine de trei ani.Oricum controlati toate veniturile ce le are ea si eventual sotul ei.

Magdalena ha detto...

Buna seara. Prin intermediul unei agentii, am gasit un post de badanta, unde lucrez zilnic 12 ore, continuu.Agentia imi spune ca nu va exista un contract de munca intre noi, ci intre agentie si familie iar mie imi face partita IVA., dar nu voi primi nici un act in care sa specifice cat am lucrat, nu inteleg Salariul va fi fix, 1000 de euro lunar, in care vor fi incluse tredicesima , lichidarea, zilele de sambata si duminica.Este sub orice limita de exploatare, dar nu am ce face, nu gasesc de munca si nu am din ce trai.Unde ma pot adresa pentru obtinerea platii corecte a orelor de munca? Deci, lucrez 360 de ore lunar, cu o persoana cu Alzaimer si in carut. In cazul partitei IVA, ce taxe si impozite trebuie sa platesc?Multumesc

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 29 ottobre 2013 21:26.

Buna ziua doamna Magdalena, inteleg si-mi pare rau ca sunteti nevoita sa acceptati aceste conditii de munca.Partita IVA inseamna in romaneste persoana fizica realizatoate de venituri,deci o data inscrisa la Agenzia delle Entrate ca avand partita IVA trebuie sa platiti taxe in functie de venitul realizat,trebuie sa platiti un contabil care sa va tina contabilitatea,trebuie sa faceti declaratie pe venituri ( Modello Unico) in fiecare an,sa va platiti din acei 1.000 € ce-i castigati pe luna inclusiv contributele la stat.
Imi permit sa va dau un sfat,nu acceptati sa va deschida partita IVA.
Niciunde,dupa deschiderea partitei Iva nu puteti cere sa vi se dea drepturile pentru orele muncite deoarece intre dvs. si persoana pt. care munciti nu a intervenit un raport de munca subordonat,adica nu este el paronul dvs.si nu sunteti dvs.badanta lui.Partita Iva inseamna ca lucrati pe cont propiu.

Unknown ha detto...

Buna ziua! Sunt intr-o mare dilema si problema si sper sa gasesc aici macar pentru o parte rezolvarea. Sunt intr-o relatie cu un cetatean italian care pentru moment are serviciul cu rezidenta in Belgia si nu poate veni in Italia pentru moment. Din relatia noastra s-a nascut un copil , in Italia , dar eu nu am rezidenta aici si niciun fel de documente italiene. El nefiind in Italia nu pot sa fac certificat de nastere la copil si nici pasaport pentru a reveni in Romania. Ce documente imi sunt necesare de la tatal copilului pentru a rezolva aceasta probema? Se pot trimite prin posta electronica? Daca nu primeste certificat e nastere copilul prin ambasada ma pot repatria? Pe actul constatator al nasterii figureaza ca tata concubinul meu dar nu poate veni sa semneze documentele si sunt blocata aici. Vreau sa ma intorc in tara si va rog sa-mi spuneti sub ce forma pot face aceasta. Va multumesc anticipat!!

Claudia Spiridon avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 6 nov.2013 15:53

Buna ziua doamna, copilul dvs.este cetatean italian.Mergeti la comune unde s-a nascut si cereti pt.el sa vi se elibereze carte d'identità , pe ultima pagina vor scrie numele dvs.si al tatalui.Domnul trebuie sa mearga la un notar in Belgia sau la Ambasada Italiei acolo si sa va faca doua procuri: una ca va imputerniceste pt.eliberare carte identitate copil, alta ca e de acord sa megeti cu copilul in Romania.Daca merge la un notar va trebui sa le traduceti pt.ca nu se fac in italiana. Ati putea face si acte romanesti copilului, dar e mai mult de alergat si pierdeti prea mult timp.
Sunati-ma sa va dau alte amanunte.3334749858

Anonimo ha detto...

Buna ziua,
Sunt din Romania, in divort cu sotul roman, care lucreaza cu contract de munca in Italia la o firma de transport din 2010. Instanta a trimis scrisoare la firma unde lucreaza dar nu a primit raspuns, iar el sustine ca nu mai lucreaza la acea firma, ca nu mai are contract de munca, ca lucreaza in Italia unde gaseste de lucru, ca sa nu plateasca pensie alimentara la salariul din Italia. Cum pot eu afla daca are contract de munca si ce salariu are?
Multumesc pentru ajutor.

Claudia Spiridon avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 19 novembre 2013 15:28.

Buna seara doamna, daca cunoasteti codul fiscal al sotului in Italia care e echivalentul CNP romanesc e posibil sa cereti o situatie a taxelor, salariului si angajatorului sotului catre INPS Italia. Banuiesc ca multi termeni folositi de mine pot sa va fie neclari drept pentru care ma puteti contacta in privat la e-mail: claudiaspiridon@yahoo.it ca sa incerc sa fiu mai explicita.

mihai ha detto...

Buna ziua doamna avocat. Ma numesc Mihai si am 19 ani. Cineva mi-a gasit de lucru in Italia la un italian care are o firma de apicultura. La italian mai lucreaza un alt roman si italianul. Am si eu cateva intrebari, vazand cum se comporta italienii cu romanii care vin la munca, tinand cont ca eu mai sunt si tanar (daca ii trateaza asa pe cei mari ... sigur pe cei ca mine ii trateaza ...). Aici daca un italian vrea sa angajeze un tanar care a terminat liceul in Ro, trebuie sa plateasca taxe pt mine ?, in cazul meu ? am terminat in iulie 2013. In Ro sunt scutiti. Aici exista aceasta lege ? Cum e ? Si mai am o intrebare foarte importanta pt mine : italianul vrea sa imi lase mie si celuilalt roman afacerea lui cu apicultura (nu gratis, normal), are stupi, atrezzaturi , magazin de desfacerea produselor, etc.. Spunea ca trebuie sa deschidem eu si celalalt roman o societate , deci sa fim asociati, si sa-i platim lui anual o cota din incasari pt as recupera el banii investiti in aceasta firma (undeva la 50.000 euro sau mai mult). Eu cunosc acest roman de o luna, nu poti avea incredere intr-o persoana abia cunoscuta in astfel de cazuri, pt ca trebuiesc luate decizii, nu ?. Pe mine m-a luat mai mult in campanie la el, la muncile grele, la taiat de pomi, cules de masline etc.. Celalalt roman are salariul mai mare ca al meu. Precizez ca deocamdata muncesc la negru, pt ca nu am acte. Acte pot face doar daca am un loc de munca. Celalalt roman are deja experienta, lucreaza de 2 ani la el insa nu a primit niciodata al 13-lea salariu, nu stiu daca a primit banii pe concediu. Si daca se deschide aceasta societate patronul a zis ca eu voi avea salariul mai mic pt ca nu am experienta celuilalt. Aceast e a doua luna de cand sunt la el. Experienta nu pot avea cat timp ma duce prin alte locuri de frica controalelor. Vrea sa deschidem aceasta societate ca sa imi faca acte. Dvs ce ma sfatuiti ? Ce trebuie sa fac ? Nu vreau sa fac ceva sa semnez ceva si sa mi se intample cine stie ce dupa aceea. Va rog, am nevoie de sfatul dvs. Va multumesc si astept raspunsul dvs.

Anonimo ha detto...

Buna ziua. Am 41 de ani, am lucrat ca badanta timp de 5 luni cu contract la o familie, dupa care am lucrat la negru aproape 11 luni (acest timp nu cred ca se pune pt ca nu am documente). Iar acum lucrez ca badanta cu contract in regula (asa zice copilul batranei, pt ca , contractul este facut intre copilul batranei si mine ) de 2 ani, sper sa traiasca batrana mai mult si eu sa rezist.. Am citit mai sus legat de acea pensie din italia sau acel assegno sociale. Dupa cat timp, cati ani de munca, pot beneficia si eu de acest assegno sociale ? Trebuie sa lucrezi in acelasi loc de munca timp de 10 ani ? Sau important e sa ai contract de munca pe acesti 10 ani chiar daca lucrezi in mai multe familii ? Ce inseamna acest rezident in mod continuativ, neintrerupt pe 10 ani pe teritoriul Italiei ? Cat trebuie sa ai venitul ? Sau cum se calculeaza ? In functie de salarul de pe busta paga? in functie de contributele platite ? sau in functie de orele lucrate ? Eu lucrez 24 din 24 si pe busta paga o data mi-a pus salariul 600, apoi 750, apoi 1000, pt 3 luni l-am avut 1.300, acum sunt pusa 2 ore pe zi ca sa nu mai fac declaratia aceea anul viitor si am busta paga de 221 euro. Imi poate calcula cineva cat s-a oprit pt pensie ? In conditiile mele de pana in acest moment pt mine s-o fi strans ceva pt pensie ? Va multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...

buna seara dna avocat. am si eu o prietena care a lucrat ca badanta la o batrana. a lucrat 1 an fara contract de munca si dupa un an i-au facut documente, insa batrana a mai trait doar 8 luni. cand a murit batrana copilul batranei ia dat doar salariul pe luna respectiva si atat, spunandu-i ca ar fi trebuit sa-i dea doar pe cele 12 zile lucrate insa el e generos si-i da pe toata luna. asta a fost tot ce a primit. a trecut un an de cand a murit batrana si acum ea zice ca ar fi trebuit sa aibe mai multe de luat : al 13-lea salar, banii pe ferrie,etc. ce drepturi ar avea ? si daca le mai poate primi acum ca a trecut atata timp ? ea a fost la un avocat italian aici si i-a zis ca are multe drepturi de luat, insa cand a aflat avocatul ca nora batranei lucreaza in tribunal a zis ca nu se mai poate face nimic decat daca ar trebui sa ia o suma mai mare de 100.000 de euro. e adevarat ? va rugam sa ne raspundeti ce ar mai putea face daca se mai poate ? va multumim

Claudia Spiridon -avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 20 noiembrie 2013 11:04

Buna Mihai, in Italia este o lege care da dreptul angajatorului, cand angajeaza un tanar cu varsta intre 18-29 de ani, cu un contract indeterminat, sa nu plateasca taxe la stat pt.18 luni.
In ce priveste societatea, e mai complicat. Daca o sa fiti doi asociati trebuie sa scrieti cotele fiecaruia, daca veti avea salarii, cifra salariilor, trebuie sa platiti un contabil care sa va intocmesca bilanturile, facturile, taxele de platit la stat.
Atenzie ca trebuie facut un contract de vanzare cumparare prin care voi, romanii cumparati societatea de la italian, trebuie scris pretul si cum il veti plati.
Nu-s lucruri simple, nu e de joaca cu taxele.Daca nu ai incredere nu intra in societate, zi-i celuilalt roman sa faca el societate, iar tu sa fii un simplu salariat.
Atenzie ca italienii zic ca fac ei tot, dar pe numele romanilor, ca platesc
taxele, contabilul etc., dar poti avea surpriza ca peste ani sa te trezesti ca nu a fa ut nimic si fiscul te trage la raspundere pe tine pt.ca societatea e pe numele tau.
Mare atentie la ce semnezi. Daca ai nevoie de alte sfaturi suna-ma: 3334749858.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 20 noiembrie 2013 16:23

Buna ziua domna, dvs.co fu dati assegno sociale cu pensie pt. vechime in munca.
Au dreptul sa primeasca assegno sociale (ajutor social) italienii sau cetatenii straini ce au peste 65 de ani, rezidenti in mod continuu, fara intrerupere in Italia, de cel putin 10 ani si care nu au nici un venit lunar sau au mai putin de 460, 00 E.
Pensie de vechime in munca se primeste tot dupa varsta de 65 de ani, se calculeaza in functie de contributele platite, trebuiesc minim 10 ani lucrati efectiv. Atentie la faptul ca aveti contract doar pe doua ore, minimul de ore e de 40 pe saptamana.Va bucurati la faptul ca nu mai trebuie sa platiti taxa IRPEF acum, dar vi se considera vechime in munca doar o zi si jumatate pe saptamana (la 2 ore pe zi).
Si daca veti cere somaj vor fi probleme.
10 ani vechime indiferent de angajator , pot fi persoane diferite.
Calculul anilor de vechime il puteti cere la un Patronat.

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vran ea si la Ordine degli avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 22 noiembrie 2013 22:21

Buna ziua doamna, prietena dvs.trebuie sa mearga la un CAAF sau un avocat, mai intai un comercialist ar trebui sa-i faca calculul la cat i se cuvine sa primeasca. Are dreptul la concediu, la al 13 -lea salar la lichidare (TFR) chiar si pe perioada lucrata la negru.Referitor la banii primiti pe ultima luna lucrata, fiul batranei nu a fost bun; legea spune ca se platesc zilele lucrate plus alte 15 zile ce sunt considerate preaviz (chiar daca a murit angajatorul), deci trebuia sa o plateasca.
Poate cere drepturile chiar si acum, maxim in 5 anni de zile de la data terminarii raportului de munca.

Unknown ha detto...

Buna ziua!Sunt pensionata anticipat in Romania,si vreau sa lucrez legal in Italia.Permite legea? Va multumesc

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vran ea si la Ordine degli avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 24 novembre 2013 16:33

Buna seara doamna Maria, persoanele pensionate anticipat come dvs. daca gasesc sa lucreze cu contract de munca in Italia sau in orice alt stat (inclusiv Romania) trebuie sa counice imediat la Casa Judeteana de Pensii unde e inregistrat ca are un contract de munca, daca nu o face cand va fi descoperit va trebui sa plateasca o amenda si sa dea inapoi banii primiti in timpul lucrat cu contract (cu dobanda bineinteles).
Deci daca nu vreti sa vi se suspende pensia anticipata nu trebie sa lucrati.
Cand pensia anticipata va fi transformata in pensie pentru limita de varsta puteti lucra linistita cu contract de munca, fara sa riscati sa vi se suspende pensia. In acest caz se poate cumula pensia pentru limita de varsta cu salariul.

Anonimo ha detto...

Buna ziua. Sunt Alexandra. Imi cer scuze ca insist.Am trimis un mesaj pe adresa privata. Astept raspuns. Multumesc.

Anonimo ha detto...

Buna ziua doamna avocat. Va multumesc pt raspunsul dat. Sunt doamna care v-a scris in 20 novembre 2013 16:23. Vazand ca lucrurile stau asa in cazul meu, as vrea ca de la 01 gennaio 2014 sa schimb contractul. Va rog frumos sa imi spuneti ce ar trebui sa scrie in acel contract de munca pt ca eu sa am toate drepturile cand voi avea varsta de pensionare, eventual sa imi trimiteti un model pe adresa mea de e-mail michella_ciobanu72@yahoo.com
Va rog mult acest lucru pt ca eu am in prezent contract : intre mine si copilul batranei, motiv pt care cand a murit tatal lui, sotul batranei el mie nu mi-a dat Absolut nimic pt ca nu aveam niciun drept (spune el) in schimb mi-a micsorat salariul. De aceea as vrea ca din ianuarie sa schimb contractul atat pt a avea dreptul la pensie mai tarziu, cat si de a avea dreptul la ceea ce mi se cuvine in caz ca moare batrana. Oricum el mi-a zis ca din ianuarie vom face alt contract, macar sa stiu ce sa-i cer, ce trebuie scris in el in favoarea mea. Va multumesc inca o data, va multumesc si pt ca ne dati aceste sfaturi care pt noi sunt foarte importante. Sa va dea Dumnezeu sanatate si tot ce va doriti dvs. Va pup si astept raspunsul dvs aici sau pe adresa de e-mail. Sa aveti o zi buna.

Anonimo ha detto...

Buna dimineata dna avocat, lucrez ca badanta cu contract de munca de peste 2 ani, in care s-a schimbat salariul de multe ori. Am plecat cu 600, apoi 750, apoi1000, apoi1300, apoi 1000, iar ultimile 5 luni (din aug - dec 2013) m-a pus cu 2 ore/zi cu un salar in bustapaga de 400. Acum fiul batranei (contractul fiind intre mine si fiul batranei, insa pana in iulie eu am lucrat pt amandoi parintii lui, insa in iulie a murit batranul), deci fiul batranei imi propune sa fac eu o cerere ca ma licentiez. Sa lucrez o luna la negru si dupa aceea sa imi faca un alt contract cu 25 ore/saptamana. Dvs ce sfat imi dati ? In acest caz eu ce trebuie sa primesc ? Dar daca il dau in judecata ca eu am lucrat mereu 24 din 24 pt amandoi batranii, ca si acum de altfel (deci acum lucrez 24 din 24 si in contract scrie ca lucrez doar 2 ore) , ce se intampla ? Am inteles ca cine lucreaza 24 din 24 ar trebui sa aibe salariul de aproape 2.000 euro/luna, deci eu pot primi diferenta la salariul care il primesc (el in mana imi da 700 acum). Dvs ce ma sfatuiti ? Va rog mult sa imi raspundeti, pt ca el vrea ca eu sa-mi dau demisia si nu stiu cum e mai bine sa fac? Va multumesc mult si astept raspunsul dvs. CRACIUN FERICIT SI MULTA SANATATE !!!

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vran ea si la Ordine degli avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajele din 28 novembre 2013 09:13 si 22 dicembre 2013 00:51

Buna seara doamna Mihaela, puteti gasi raspuns la problemele dvs. cautand pe internet contratto nazionale per badanti 2013. Eu va spun ca aveti dreptul la lichidare(TFR), concediu platit, al 13° salar, fiecare in suma egala cu salariul primit. Nu trebuie sa va dati demisia, baiatul batranei va poate face contract ca badanta convivente ( daca il face pt. 25 ore toate drepturile dvs. se vor calcula pt. aceste ore) insistati sa vi-l faca cu orele corecte, chiar daca trebuie sa plateasca taxe mai mari.
Ma puteti suna la tel.3334749858, aici spatiul si timpul meu e limitat.
Numai bine

Anonimo ha detto...

buna ziua caut un avocat sa se intereseze de un dosar la GORIZIA langa TRIESTE

Anonimo ha detto...

buna ziua dna avocal, am lucrat in italia ca si muncitor in agricultura 4 ani. Vreau sa-mi fac declaratia de somaj, dar fara a mai mi se retine acel impozit, nu stiu cum ii zice, care mi se retine in fiecare an si care era destul de mare. De ex. la o suma de 3500 de euro , 1100 de euro erau doar impozitul. As vrea sa stiu daca se poate face asa ceva si de ce acte as avea nevoie.
Va multumesc! si astept raspunsul dumneavoastra cat mai rapid.

Anonimo ha detto...

Buna ziua d-na avocat.Eu sint o femeie de54de ani casatorita cu un italian de9ani si convivo de11ani.Cu noi locuieste si mama lui care are90de ani.De la inceput eu si sotul meu ne-am inteles ca eu stau acasa cu soacra mea invalida si sa fac bineinteles toate treburile casei iar el ma ajuta cu banii care i-as fi putut castiga in afara casei.Cind am plecat din tara am lasat un fiu student care avea nevoie de sprijin financiar.Soacra mea nu era foarte multumita de femeia(saraca) pe care a luat-o fiul ei de sotie dar printre bune si rele anii au trecut.Dar in ultimul timp(2ani)viata mea in aceasta casa a devenit imposibila din cauza ei.Ma trateaza rau,e geloasa pe mine nu pot iesi nici o ora din casa fara sa fie cearta ma insulta ma umileste dar cel mai rau lucru este ca sotul meu nu are nici osolutie la aceasta problema. Eu l-am rugat sa ne mutam singuri in casa de la tara si pe ea s-o lasam cu o badanta in oras dar el nu vrea nici sa auda.Ori cu mama lui ori nimic.In aceste conditii nu rezist sa mai stau.Va rog frumos sa-mi dati un sfat cum ar trebui sa procedez.Daca plec voi fi considerata vinovata abandon familiar si pierd si dreptul la pensie alimentara?Mai este o alta problema:sotul meu a mentinut copilul meu in facultate(200-300pe luna)iar acum citiva ani i-a facut cadou un mic apartament(48m cu 45000euro).Din cauza acestor bani ar putea sa nu-mi dea pensie alimentara?Dupa cum v-am scris mai sus eu am fost,,tutto fare"pentru sotul meu ,mama lui si fratele lui care de 11ani avenit la prinz in fiecare zi iar ori de cite ori a facut o operatie a venit in casa noastra ca sa-l ingrijesc eu.A stat si cite 2luni cu noi chiar daca are familie(sotie si copii casatoriti). Ar fi trebuit sa-mi plateasca contributii dar nu au vrut. Va rog mult sa-mi raspundeti ce as putea sa fac? Acum la54de ani nu prea sanatoasa(sufar de artrita) dupa 11ani de munca in familia sotului meu as putea sa ramin daca plec fara nici un venit fara contributii pt pensie doar din cauza acestor bani care i-a dat copilului meu? Daca platea o badanta numai pt mama lui l-ar fi costat mult mai mult. Va multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...

Buna ziua d-na avocat.Eu sint o femeie de 54 de ani casatorita cu un italian de9ani si convivo de11ani.Cu noi locuieste si mama lui care are 90 de ani.De la inceput eu si sotul meu ne-am inteles ca eu stau acasa cu soacra mea invalida si sa fac bineinteles toate treburile casei iar el ma ajuta cu banii care i-as fi putut castiga in afara casei.Cind am plecat din tara am lasat un fiu student care avea nevoie de sprijin financiar.Soacra mea nu era foarte multumita de femeia(saraca) pe care a luat-o fiul ei de sotie dar printre bune si rele anii au trecut.Dar in ultimul timp(2ani)viata mea in aceasta casa a devenit imposibila din cauza ei.Ma trateaza rau,e geloasa pe mine nu pot iesi nici o ora din casa fara sa fie cearta ma insulta ma umileste dar cel mai rau lucru este ca sotul meu nu are nici osolutie la aceasta problema. Eu l-am rugat sa ne mutam singuri in casa de la tara si pe ea s-o lasam cu o badanta in oras dar el nu vrea nici sa auda.Ori cu mama lui ori nimic.In aceste conditii nu rezist sa mai stau.Va rog frumos sa-mi dati un sfat cum ar trebui sa procedez.Daca plec voi fi considerata vinovata abandon familiar si pierd si dreptul la pensie alimentara?Mai este o alta problema:sotul meu a mentinut copilul meu in facultate(200-300pe luna)iar acum citiva ani i-a facut cadou un mic apartament(48m cu 45000euro).Din cauza acestor bani ar putea sa nu-mi dea pensie alimentara?Dupa cum v-am scris mai sus eu am fost,,tutto fare"pentru sotul meu ,mama lui si fratele lui care de 11ani avenit la prinz in fiecare zi iar ori de cite ori a facut o operatie a venit in casa noastra ca sa-l ingrijesc eu.A stat si cite 2luni cu noi chiar daca are familie(sotie si copii casatoriti). Ar fi trebuit sa-mi plateasca contributii dar nu au vrut. Va rog mult sa-mi raspundeti ce as putea sa fac? Acum la 54 de ani nu prea sanatoasa(sufar de artrita) dupa 11 ani de munca in familia sotului meu as putea sa ramin daca plec fara nici un venit fara contributii pt pensie doar din cauza acestor bani care i-a dat copilului meu? Daca platea o badanta numai pt mama lui l-ar fi costat mult mai mult. Va multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...

buna ziua ,as avea si eu o intrebare ,lucrez ca badanta de 6 ani ,acum am aflat ca trebuie sa fac declaratia de venit,am sotul si 2 copii in rominia ,as putea sa ii iau in caric sa am reducere de taxe?ce acte imi trebuie ?si alceva trebuie sa fac declarartie si anii din urma sau numai ultimul?am un redit de, 8500 Multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...

Buna ziua! am cateva intrebari . doi italieni daca vor sa divorteze in Romania care sunt procedurile si cat dureaza?.daca unul dintre ei nu este deacord cu divortul,celalalt poate divorta si fara acordul celelaltei parti? Cat costa pentru ei un divort in Romania? dupa cat timp se pot recasatori dupa divort? va multumesc .

Unknown ha detto...

Buna ziua,
Va rog frumos sa imi dati o informatie privind modalitatea cum pot reveni la numele avut anterior casatoriei. In sentinta de divort care a avut loc in Romania e prevazuta si revenirea la numele avut anterior casatoriei. Sentinta de divort o am tradusa in italiana, cu apostila de Haga, Doresc sa imi schimb numele in toate documentele. Precizez ca am pierdut cartea de identitate romana. Am pasaportul roman si documentele italiane: CI, CF si permis de conducere. Unde trebuie sa ma adresez si ce documente, taxe imi servesc?
Multumesc, cu stima Carmen T

Anonimo ha detto...

lucrez in italia cu contract indeterminat ca si colaboratrice domestica,dar eu stau intr-o adresa si sefu mi-a facut rezidenta la el acasa.Am facut o operatie la picior scum 3 ani si alta la mana,accidentandu-ma la ei,in noiembrie,Dar mi-a luat dosarul cu toate documentele.De ce si ce pot face?

Anonimo ha detto...

lucrez in italia cu contract indeterminate din septembrie2011 la cooperative impiegata in ufficio,pe data de 24 martie responsabili mau obligat sa intru in concediu fortat pt 2 saptamini dupa aceasta perioada eu nu mai aveam zile de concediu iar ei miau sugerat sa imi iau medical pt inca o saptamina,azi 11.04.2014 mi au spus ca sa stau iar acasa inca o saptamina si ca ma baga in casa integrazzione, doresc sa stiu ce pot face si sau daca este legal ceea ce fac responsabili mei? va multumesc!

Anonimo ha detto...

Buna ziua, ma numesc Anda am lucrat cu ctr legal in Italia, inainte de a pleca in concediu am suferit o operatie la un plaman pneumotorax spontan am fost spitalizata 7 zile si dupa am stat alte 7 zile in Italia ,am 2 intrebari pentru dumneavoastra : este normal sa nu beneficiez de concediu medical dupa operatie ? si a doua intrebare : daca ei au gresit si nu mi-au dat concediu as putea sa dau in judecata spitalul? mentionez ca mi-am pierdut si locul de munca din cauza operatiei nu au vrut sa ma mai primeasca dar nici nu am fost platita pe perioada covalescentei cat am stat in Italia si dupa in Romania m-au informat ca sant in concediu de odihna si dupa m-au licenziat fara motiv .

Anonimo ha detto...

Buna ziua. Am si eu o intrebarea. Sotul meu tocmai si-a inchis partita I.V.A. dupa o activitate de 4 ani. Parasim Italia si ne intoarcem in tara, Mi s-a spus de la Fortele de Munca din Romania ca s-ar putea sa aiba dreptul la somaj, totul e ca eu sa procur Formularul European U1 de la Centrul per L'Impiego pe care sa il prezint in Romania. Intrebarea mea este: are intradevar sotul meu dreptul la somaj in Romania daca a lucrat in Italia cu Partita I.V.A.? Si daca da, trebuie sa scrie ceva anume pe formularul U1 la motivul intreruperii activitatii?? Va multumesc anticiat.

Anonimo ha detto...

Buna ziua,

am si eu nevoie de o informatie.
am doi copii unul din prima casatorie iar al doilea din actuala casatorie . acum 3 ani cand am venit in italia impreuna cu cei doi copii (sotul este in it de 12 ani) , le-am facut rezidenta iar sotul i-a asseni pt amandoi copii si pt mine de la serv ( eu nu lucrez si nici nu am lucrat de cand am venit). pana acum toate bune surpriza mare a venit acum cateva zile cand sa dus si a depus actele pt 730 la un centru caf si acestia in loc sa ne dea bani ne-au scos datori, adica trebuie sa dam inapoi 590 eur bani incasati ca asseni pt copilul meu din prima casatorie cu motivatia ca nu este copilul lui si ca nu are dreptul sa ia asseni pt el.

In aceste conditii eu care nu am nici un venit pot sa beneficiez de aceasta alocatie? sau de alt fel de ajutor ? . cum se face ca pana acum sa mai facut 730( la un alt centru CAF) si acum un an si nu a spus nimeni nimic despre primul copil.

Multumesc!

Anonimo ha detto...

buna seara. sunt badanta24/24cu contract de munca40ore/saptamina la o batrina de 84 ani autosuficienta in realitate am in ingrijire aceasta batrina ce are nevoie de paranolin in fiecare seara plus ca are o fica de 57ani ce are diabet inceput de,alzaimar,orana pa picior facind control medical in fiecare zi de luni din saptamina de 4ani face acest control si nu are nicio speranta de vindecare de 1,5luni o duce la.eu lucrez aici de 2anicu rezidenta si carte de identitate . o coop.sociala 7-8 ore/zi.acum vor sa o mute la o casa de riposo de zi in caz de moare batrina sa ramina acolo 24/24 .daca se va intinpla asa si voi iesi in somaj pot merge in rominia si somajiul sa mil iau in tara,avind cont cu card in italia ce pot sa ridic banii in rominia
multumesc .

Anonimo ha detto...

Buna seara. daca iau somaj din Italia trebuie sa stau in Italia perioada somajiului?

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli avvocati di Roma ha detto...

Raspuns dat la mesajul din 27 maggio 2014 21:31.

Buna seara, conditia de a avea dreptul la somaj e sa fiti rezident in Italia. Puteti lipsi pentru perioade cel mult o luna. Va sfatuiesc sa controlati constant daca banii pentru somaj au intrat in contul curent. Daca se verifica intarzieri va sfatuiesc sa va reintoarceti imediat in Italia si sa va prezentati la INPS pentru lamuriri.

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 17 maggio 2014 22:31.

Buna seara, gasiti rezolvarea la problema dvs. citand raspunsul la intrebarea din 27 maggio 2014 21:31, desi banuiesc ca sunteti aceeiasi persona.

Anonimo ha detto...

Buna seara, sunt o mama singura (separata), cu trei copii in intretinere.Zilele acestea am solicitat -patroncinio gratuito_ pentru a rezolva doua probleme cu fostul sot.Mi s-a spus ca nu am dreptul pentru ca venitul meu anual este de 11400 euro iar limita de suma este 10673.Am de platit in fiecare luna chiria 450, plus bollete, plus transport si cantina la copii....nu imi ajung banii pana la sfarsitul lunii...nu stiu ce sa cred oare chiar asa sa fie, sa conteze numai venitul si cheltuielile pe care sunt obligata sa le fac nu...va rog sa-mi dati un sfat daca se poate!Tatal copiilor este italian si nu a platit niciodata pensia alimentara pentru ei , incepand din decembrie 2007. Va multumesc!

Anonimo ha detto...

buna ziua dna avocat, suntem din 1996 in italia, iar rezidenta o avem din 2000.am dori sa stim ce ar trebui sa facem, daca ne-am intoarce in romania, in privinta vechimii de munca vazand ca avem peste 10 de munca in regula,Acesti de vechime ii putem uni cu cei din romania sau vor fi platiti de statul italian? Va multumesc, Mirel

Anonimo ha detto...

Buna seara doamna avocat.Am 67 de ani .Batrana la care am lucrat a murit Eu primesc somaj .va rog sa-mi spuneti cate luni am acest drept?si daca am dreptul la un ajutor social.Va multumesc.

Anonimo ha detto...

Buna seara, in cazul in care o persoana nu plateste taxele de la un srl in italia, care ar fi consecintele la sfarsitul sau inainte de sfarsitul al doilea an de activitate ?

miki ha detto...

buna ziua dna avocat! ma aflu in Italia si in urma unui schimb de domiciliu am pierdut diploma de bacalaureat si atestatul de informatica. cum pot face pentru a avea un duplicat fara sa ma intorc in Romania?? va multumesc

georgiana ha detto...

buna ziua. am o problema cu declaratia 730. sotul meu lucreaza la acelasi angajator din 2006 si nu a depus declaratia de cand lucreaza la acest angajator. in 2009 a suferit un accident de munca si a primit o suma de bani de la inail. acum cateva zile am primit de la ministerul finantelor niste hartii in care ni se comunica ca avem de platit o diferenta de irpef si amenda pentru nedepunerea declaratiei 730 pentru anul 2009, totul in suma de aproape 3000 de euro numai ca sotului meu i-a scazut salariul la 570 de euro. ce se intampla daca nu platim sau cum putem sa platim in functie de salariul pe care il are acum, tinand cont ca avem si chirie si rate la banca? daca nu platim de bunavoie cum isi recupereaza statul italian acesti bani? ce se poate intampla? multumesc anticipat

Anonimo ha detto...

Buna ziua, am primit de la Prefectura o solicitare pentru a completa dosarul pentru obtinerea cetateniei Italiene. In acesta se mentioneaza :
’’…Al riguardo, si segnala che dall'atto di nascita risulta it cognome paterno Constantin, mentre altri atti riportano le generalita acquisite dopo il matrimonio. Si invita, pertanto, la S.V. a presentare, entro trenta giorni dal ricevimento della presente, un atto di nascita attualizzato dal quale risultino le generalita acquisite dopo il matrimonio con l'avvertenza che, in mancanza, l'eventuale decreto di concessione del beneficio richiesto riportera iI cognome Constantin’’.
Acest document a fost trimis in Romania si a fost tradus. S-a mers la mai multe institutii din Romania dar nimeni nu stie ce sa elibereze.
Intrebarea mea este : ce document trebuie sa obtin eu din Romania (denumirea lui) si cine il elibereaza ? Multumesc anticipat pentru raspuns.

Unknown ha detto...

Buna ziua! Ma intereseaza daca se poate achita pensie alimentara pentru fetita mea de catre mama ei care este stabilita in Italia. Precizez ca in urma divortului, acum 8 ani minira mi-a fost incredintata, iar fosta sotie a achitat pensie stabilita la venitul minim din Romania. Pana in februarie 2012 mama fetitei a realizat venituri, apoi a instrainat afacerea pe care o avea. Nu stiu daca acum mai realizeaza venituri. Ma intereseaza care este procedura in Italia pentru o astfel de situatie, la ce se raporteaza plata pensiei daca debitorul nu mai realizeaza venituri? Inteleg ca nu au salariu minim pe economie, dar exista posibilitatea sa se raporteze la un plafon sau poate la contributii? va multumesc!

Anonimo ha detto...

Buna ziua! Sunt divortata de sotul meu de 11ani si nu a platit pensie alimentara fetitei noastre,cum pot proceda deoarece el este in Italia si nuii cunosc adresa tin sa mentionez ca suntem divortati in Romania si fetita imi este incredintata mie

Anonimo ha detto...

buna ziua ,cat dureaza procedura de divort in italia pentru cetateni stranieri si custodia copiilor cine o are mama sau tata

Anonimo ha detto...

Buna seara ! ma numesc Maria si lucrez din nov 2013 cu o agentie ca si badanta.Lucrez in baza unei conventii de colaborare si sunt platitor de partita IVA.Munca pe care o fac nu este compatibila cu acest sistem de impozitare,nu am nici un drept din cele prevazute de lege pentru munca pe care o desfasor.Daca imi puteti spune,ma obliga statul italian sa platesc contributiile pt pensie aici ? si daca da,ce sume pot deduce din venituri,eventual daca il pot lua incarico pe fiul meu care are 29 de ani si studiaza in Romania? Multumesc mult pt raspuns !!!

Anonimo ha detto...

buna seara am si eu o intrebare am un copil minor si sotul in carico cit este aseniul familiar ptr amindoi si daca depasesc suma de 8000 euro pe an am de platit la statul italian

Anonimo ha detto...

Buna dimineata doamna avocata.Lucrez ca badanta la o batrana de 2 ani si 3 luni.In octombrie trebuie sa ma transfer in alt oras din motive familiare.Fiica batranei un vrea sa ma conedieze .As vrea sa stiu daca ma concediez eu pot aveva dreptul la somaj?Va multumesc ,astept raspunsul dvs.

Anonimo ha detto...

buna seara ,am contract de munca facut pt 24 ore saptamanal din 1 mai 2013, ar trebui sa plec, pt ca trebuie sa fac o operatie si vreau sa o fac acasa ,daca ma concediaza am dreptul la somaj si pt cat timp ,cum se calculeaza pt perioda lucrata fara contract pot face reclamatie sa-mi fie platite drepturile naincasate?

Anonimo ha detto...

Buna ziua,
Fiica mea locuieste si lucreaza in Italia de aproximativ 7 ani. Are contract de munca legal, pe termen nedeterminat. Din relatia cu un cetatean italian a rezultat un copil, insa acum s-au separat (nu au fost casatoriti.) Ce drepturi are ea, in acest caz, tinand cont de faptul ca au hotarat ca fetita sa locuiasca cu mama, iar tatal sa o poata vedea de aproximatv doua ori pe saptamana (intelegerea au facut-o ei, doi, nu pe cale legala). Mentionez ca deocamdata, verbal, tatal e de acord sa ii dea aproximativ 500 euro pe luna. Va rog, insa, sa imi spuneti cum se poate legaliza asta si daca, faptul ca este angajata cu carte de munca, poate sa o ajute sa fie scutita de anumite impozite - asta ca forma de ajutor pentru o mama ce isi creste copilul. Fetita s-a nascut in Italia si poarta numele tatalui. Va rog mult sa imi dati un raspuns, asta deoarece stiu ce greu e pentru o mama sa isi creasca singura copilul.
Cu mult respect, va multumesc anticipat!

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns dat la intrebarea din 28 luglio 2014 13:19
Buna ziua doamna, inteleg preocuparea dvs., dar permiteti-mi sa va dau un sfat: interveniti cat mai putin posibil in relatia fetei. Revenind la intrebarea dvs. e posibil ca intelegerea la care au ajuns parintii sa fie statuata si in fata unui judecator, dar nu poate da mai multa siguranta in sensul ca am vazut multe sentinte nerespectate. Eu prefer o intelegere intre parinti, care sa fie respectata si un cuvant dat pastrat, decat o sentinta aruncata in sertar si nerespectata...Mama poate cere angajatorului sa primeasca ea alocatia de stat ( assegno familiare), poate merge si la primarie (comune) sa se intereseze daca au fonduri pentru a o ajuta cu plata chiriei...Poate face declaratie pe venituri in care sa puna la cheltuieli platile medicinelor, vizitelor medicale, facturi pt. plata eventualelor sporturi facute de catre copil, anumite cheltuueli facute la scoala...Trebuie sa se consulte cu un contabil sau sa mearga la un Patronato. Credeti-ma ca daca parintii ajunsla un acord, sigur au luat in calcul binele copilului.
Multa sanatate!

Anonimo ha detto...

Buna seara doamna avocat. Am o intrebare aparent stupida insa am mare nevoie de informatie. Locuiesc intr-un condominiu si am o vecina italianca care tot cauta nod in papura doar pentru ca suntem romani. Cu toate ca locuieste pe partea opusa de apartamentul meu, mi-a spus ca este deranjata de antena mea montata pe balcon. E adevarat, incalca regulile condominiului dar as vrea sa stiu pana unde se poate ajunge daca sesizeaza administratorul . Vreau sa stiu daca se merita sau nu sa intind coarda pentru ca si ea la randul ei incalca alte reguli ale condominiului.
Va multumesc anticipat daca veti binevoi a-mi raspunde.

Alex ha detto...

Buna ziua!
Am si eu nelamuriri in legatua cu contractul meu de munca, care de fapt e o confirmare ca s-a trimis contractul de munca dupa cate am inteles eu...Eu pe aceste foi care sunt la mine nu imi dau seama ce scrie.Eu lucrez in agricultura pentru o fabrica cu contract determinat de 6 luni si am deja o luna jumate de cand imi desfasor activitatea.Lucrez 6 ore pe zi obigatoriu dimineata iar daca pot inca 3 de la ora 16, acum eu nu stiu daca am dreptul la zile libere si care sunt acestea , daca am dreptul la concediu, daca am dreptul la al 13-lea salariu, daca de exemplu ma doare mijlocul si ma duc la medic iar acesta imi da concediu medical iar eu il duc la fabrica sunt platit? Toate raspunsurile pe care le-am primit pana acum a au fost ceva de genu: "In agricultura este altfel" va rog frumos sa ma ajutati pentru ca eu nu mai inteleg nimic.

Adi ha detto...

Buna seara.Am si eu o intrebare.Sintem in Italia toata familia ,eu sotia si un copil de 9 ani.Eu nu mai am de lucru si peste putin timp va trebui sa plec in romania.Sotia nu vrea sa se intoarca si nu vrea sa lase nici copilul sa il duc in Romania.Intrebarea mea este ce trebuie sa fac ca sa plec in legalitate fara sa fiu acuzat de abandon sau mai stiu eu ce alte lucruri .Mentionez ca la acest moment nu sint divortat sau separat dar relatile de familie sint destul de tensionate.Multumesc anticipat

Anonimo ha detto...

buna ziua. Am un baiat din prima casatorie i-am platit pensia alimentara lunar prin western union acum mama lui a plecat si ea din tara si nu stiu nk de ea ajutatima cum pot sa trimit acei bani in situatia ca nu stiu nk de mama lui si fostii socrii ma amenita ca ma dau in judecata pt neplata pensiei alimentare ce modalitate am de a trimite banii va multumesc

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns dat la mesajul din 06 agosto 2014 09:27.

Buna ziua, chiar daca nu stiti nimic de mama copilului dvs. trebuie sa continuati sa platiti pensia alimentara pt. minor. Banuiesc ca stiti cum se numesc socrii dvs. trimiteti pe numele lor banii tot prin aceeasi modalitate, sau prin CEC/banca...

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 05 agosto 2014 00:30.

Buna ziua, ca sa nu fiti acuzat de abandon de minor va trebui sa va intelegeti cu sotia, daca e posibil, pentru a stabili o suma ce i-o veti plati cu titlu de pensie de intretinere pentru minor. Daca sotia nu vrea va trebui sa trimiteti dvs.in contul ei curent (precizand ca banii sunt pt. copil) sau pe numele ei, prin Western Union, o suma de bani pentru intretinerea baiatului. Eu zic ca daca nu mai puteti fi casatoriti trebuie sa continuati sa fiti parinti, este o obligatie a fiecaruia sa asigure minimul indispensabil copilului.

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 03 agosto 2014 05:59.

Buna ziua Alex, contractul in "agricultura este altfel" pt. ca se muncescte mult vara si mai putin iarna...asa ca daca angajatorul iti cere sa faci munca in plus tu, in limita posibilitatilor tale fizice , ar trebui sa o faci...pt. aceasta va trebui sa fii platit in plus sau iti va da zile libere in schimb.. ai dreptul la concediu medical platit, la concediu, la al 13-lea si al 14-lea salar si la TFR. daca vei avea dubii in ce priveste lichidarea, la terminatrea contractului de munca, poti sa mergi la un CAAF/PATRONATO si sa ceri sa-ti faca "contegiile" - calcularea drepturilor tale. le face un contabil pe baza contractului tau de munca, a statelor de plata si a declaratiei tale cu cat ai muncit efectiv si peste program.
Toate cele bune!

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la intrebarea din 01 agosto 2014 22:31.

Buna ziua, eu am binevointa de a raspunde la intrebarile tuturor...e timpul care, din pacate, ma limiteaza...
Riscati ca administratorul de condominiu sa va puna in vedere sa luati antena de pe balcon si va trebui sa va supuneti deciziei sale, sactiune amenda...va sfatuiesc a o ignorati pe vecina binevoitoare, daca incepeti si voi cu sicanarile intrati intr-un cerc vicios din care nu mai iesiti...tratati-o cu indifirenta si veti vedea ca se va opri...Toate cele bune!

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns al mesajul din 22 luglio 2014 21:29.

Buna ziua, daca veti fi concediata pentru lipsa de la locul de munca INPS nu va va aproba cererea de somaj. Oricum va sfatuisc sa faceti cerere, nu se stie niciodata, poate nu vad cei de la INPS motivul concedierii. Somajul se primeste pt. o perioada de 8 luni sau un an daca aveti mai mult de 50 de ani si se calculeaza in procent de 75% din salarul efectiv ce ati avut in primele 6 luni, 60% dupa 6 luni. Sanatate!

Unknown ha detto...

buna seara!lucrez in italia de 2 ani cu contract de munca pe perioada nedeterminata.anul viitor ma casatoresc si vreau sa ma intorc definitiv in romania.avand in vedere ca imi depun demisia,pot cere statului italian indemnizatie de somaj?va multumesc

Anonimo ha detto...

BUNA ZIUA,MULTUMESC PENTRU ACEASTA OPORTUNITATE.SUNT DIVORTATA DIN 2011,CU UN MINOR DE 12 ANI.A CARUI CUSTODIE AM CASTIGAT-O TOTAL SI IREVOCABIL.LA TIMPUL RESPECTIV,FOSTUL MEU SOT LUCRA IN ITALIA CA MACELAR DAR LA PROCES NU A SPECIFICAT CA LUCREAZA CU CONTRACT DE MUNCA ACOLO,CEEA CE A DUS CA INSTANTA DIN ROMANIA SA -MI HOTARASCA PENSIA ALIMENTARA UN CUANTUM DE 1/4 DIN SALARIUL MINIM PE ECONOMIE DIN ROMANIA.COPILUL MEU PRIMEA BANI FOARTE RAR,IAR ANUL ACESTA DIN LUNA IANUARIE NU A MAI PRIMIT NIMIC.AS DORI SA STIU DACA POT DESCHIDE PROCES DE RECALCULARE A PENSIEI ALIMENTARE SI DACA SE POATE DOVEDI SI CA FOSTUL MEU SOT A LUCRAT CU CONTACT DE MUNCA IN ITALIA.UNDE MA POT ADRESA PENTRU A INTRA IN POSESIA UNEI COPII A CONTACTULUI DE MUNCA FOSTULUI SOT PENTRU A FACE DOVADA IN TRIBUNAL? MULTUMESC

Anonimo ha detto...

buna ziua eu sunt in italia de trei ani ,sunt despartita de sot (nu divortata) avem impreuna o fiica de 16 ani care a ramas la el .Acum 1 an jumate el ma dat in tribunal sa platesc pensie alimentara la fata .Eu nu prea aveam de munca in italia si am vorbit cu el sasi retraga plingerea de la tribunal ,ca eu i platesc esalonat banii(adica i pun cit am un 20 ,30 ,40 de euro) .El sa dus la tribunal si a retras plingerea (declarind si semnind ca e de acord sai pun banii esalonat .Asa am facut si eu .I trimit lunar un 20 ,30 euro ......Acum el sa dus la politie si a facut plingere sai platesc tot.Nu stiu ce si cum a calculat politia ca sa dus la mama mea acasa si ia zis sami transmita ca eu trebuie sa trimit repede o suma de bani ,ca daca nu inainteaza la tribunal actele .Este corect sau legal ceea ce au facut Va rog sami raspundeti ca eu de aici din italia nu stiu legile care sunt in ROMANIA .Va multumesc.....

Anonimo ha detto...

Buna ziua am un baiat in italia de 2 luni angajat ca artigian cu partita iva insa dupa 2 zile de munca a avut accident la munca a stat 15 zile in spital insa nu il plateste nimeni acum ieste in recuperare i sa spus ca nu are dreptu la plata deoarece nu a avut minim 4 zile lucrate ..ieste corect va rog un raspuns si ce ar trebui sa fac ...va multumesc anticipat

Anonimo ha detto...

Buna ziua.stiu ca in Italia legea permite la salariati un concediu de doi ani platit pentru cine lasa locul de munca ca sa ingrijeasca un parinte bolnav.as-i vrea sa stiu daca lucrand ca badanta pot beneficia de acest drept pentru mama mea in Romania si daca da cum sa procedez.multumesc

Anonimo ha detto...

Buna ziua doamna avocat,as dori si eu sa pun o intrebare.Lucrez in Italia de 7 ani cu contract de munca si am rezidenta si sogiorno permanent,in Romania sunt pensionara de 1 an (la limita de virsta)cu benefciile pe care le-adus munca in 3 schimburi si toxicitatea ,in total 700 lei .In Italia stiu ca s-au schimbat legile in privinta pensionarii si stiu ca aici nu pot face 20 de ani de contribute ,intrebarea este , cum obtin banii care i-a retinut pina acum statul italian

Anonimo ha detto...

Buna!pentru a beneficia de aspi cite zile trebuie sa ai cotizate catre statul italian in anul curent si anul trecut?si daca mai este nevoie sa te mai prezinti la colegamento inainte de ati depune actele de somaj.multumesc

Anonimo ha detto...

buna ziua doamna avocat am si eu o nedumerire la care as avea nevoie de un sfat de la un profesionist!sunt de vreo3-4 luni in italia si lucrez la un hotel,fac curatenie prin cooperativa...sefa mea fiind tot roamanca!dupa cum mi.a zis sefa mea luna august se anunta o luna plina ....motiv pt care nici nu am plecat acasa in august....insa ma chema la munca numai sambata si duminica....ma saturasem deoarece eram platita 6 la h si dintr.o luna munceam numai 8 zile!!hotelul la care lucrasem m.a contactat si m.au intrebat daca nu vor sa lucrez eu pesonal la ei fara cooperativa....eu deja am zis sefei mele ca sunt nemultumita si de cate ore fac si ce bani putin mi se cuvin si ca deja mi.am gasit alta munca nespunandu.i de fapt ca m.au chemat cei de la hotelul unde lucrasem cand eram cu ea!!de 2 luni am contract la ea....insa akum ma pune sa imi dau demisia scrisa....ca sa nu ma licentieze ei ....probabil ca sa nu imi plateasca ei somaj....(nu cunosc prea bine legile).akum dau de alta problema...crezand ca o sa imi faca un contract mai bun decat cooperativa si spunandu.i deja ca am nev de contract ca am nevoie sa.mi fac tessera sanitara...am apucat sa imi dau demisia din partea cu cooperativa si astia au zis ca ma platesc cu vouchere!!!nu stiu ce rost au alea....ce trebuie sa le zic ca sa imi faca contract!??astept raspuns!multumesc frumos

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la intrebarea din 28 agosto 2014 15:02.

Buna ziua, somajul este platit de INPS, nu de catre fostul angajator. Voucher-ul este un sistem de plata utilizat de angajator pentru remunerarea muncii accesorii, desfasurata in afara unui contract de munca, in mod saltuar. daca ti-au zis ca te platesc asa, inseamna ca nu-ti vor face un contract de munca. Voucher-ul este eliberat de catre INPS, tu primesti pentru ora muncita 10 € brut, dar ramai in mana doar cu 7.50 €, pentru ca restul este retinut de catre stat cu titlu de taxe la INPS si asigurarea la INAIL. Ca sa incepi munca, spune-le ca accepti aceasta modalitate pentru o scurta perioada, ca sa te cunoasca, sa capete incredere in tine, dupa care ceri sa-ti faca un contract subordinat de munca. Atentie ca intr-un an de munca maximul valorii de vouchere primite nu poate depasi suma limita de 5.050 euro net (6.740 € brut). pentru a plati taxe mai putine angajatorii opteaza pentru aceasta forma de munca, dar a fost gandita de catre stat pentru a da de munca studentilor, ca o forma provizorie.
Toate cele bune!

Anonimo ha detto...

buna ziua! ma numesc alex,am 25 ani,sunt in italia de 5ani,lucrez cu contract pe termen indeterminat si am facut imprumut la o banca din italia pentru o suma de 30.000euro.am platit 5rate si sunt hotarat sa ma intorc in romania.as vrea sa stiu ce se poate intampla in cazul in care nu mai platesc dat fiind faptul ca nu am absolut nimic pe numele meu,nici in italia si nici in romania..sau cel putin la ce ma pot astepta?multumesc

Cristina ha detto...

Buna ziua, ma numesc Cristina, lucrez in Italia de aproximativ 4 ani, cu documente in ordine, sunt divortata in Romania cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de peste 10 ani. Am cunoscut un italian vaduv cu 30 ani mai mare ca mine si vrem sa ne casatorim, insa daca se poate in urmatoarele conditii : vreau ca averea ce o detine el sa-i ramana baiatului lui, iar averea ce o detin eu in Romania sa-i ramana fiicei mele. Iar casa in care vom locui este a lui, as vrea sa-mi ramana mie jumatate dupa moartea lui sau macar sa am dreptul sa locuiesc in ea cat timp traiesc eu. Mai mult as vrea sa stiu daca casatorindu-ne in separazione dei beni, dupa moartea lui, mie imi poate ramane pensia lui ? Cat la % imi ramane din pensia lui ? Si cat timp trebuie sa fiu casatorita pentru a primi pensie dupa el ? Unde pot citi care sunt drepturile si indatoririle romanilor care se casatoresc cu italienii ? Si care e diferenta intre comunione si separazione dei beni ? Eu mai am de plata rate aici in Italia la un apartament cumparat in Romania, daca ma ajuta si el sa-l platesc, va avea dreptul si el daca ne casatorim ? Va rog mult sa-mi raspundeti, pentru ca nu mai vreau sa sufar, dupa tot ce am indurat acasa si aici sa ma pun pe picioare. Va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.

Anonimo ha detto...

Buna ziua, ma numesc Florin si am urmatoarea intrebare: lucrez in italia din 2007 cu acte in regula, anul trecut m-am casatorit si din martie anul acesta am si un copil. sotia si copilul sunt in romania, ce acte sunt necesare sa pot beneficia de asegni familiari. la servici mi-au cerut codice fiscale al sotiei si copilului, dar daca sant in romania nu au, plus stato di familia. care nu stiu de unde sa il procur. va rog frumos daca imi puteti spune cum pot proceda. Va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.

Anonimo ha detto...

BUNA DIMINEATA, lucrez ca badanta cu acte in regula, as vrea sa retrag o parte din banii de buona usita, am inteles ca am dreptul pana la 80 % din ei, am dreptul sa-i iau ? Va multumesc si astept raspuns

Anonimo ha detto...

Buna ziua doamna avocat!Ma numesc Cristina si am si eu o nelamurire:am lucrat pentru 4 ani si 3 luni ca badanta la o batrana,iar mama mea a lucrat si ea la aceeasi batrana pentru 1 an si 8 luni...Am fost in concediu in luna august,iar cand ne-am intors am fost concediate fara motiv...Am auzit ca se poate contesta decizia de concediere,mai ales ca am ramas amandoua fara servici.Intrebarea mea e in cat timp putem sa atacam aceasta decizie si ce avem de castigat in urma atacarii deciziei?Tin sa mentionez ca in locul nostru au fost angajate alte 2 fete pe care le platesc mai putin...probabil ca asta a fost si motivul....Va multumesc anticipat!

anonim ha detto...

Buna ziua lucrez de putin timp in italia si inca nu am acte.De curand sunt mutata intr-un apartament cu chirie iar proprietara cere sa imi faca contract.Aprecizez ca nu am niciun document decat buletinul de Romania si asi dori sa imi spuneti ce imi trebuie sa pot face contractul.Va multumesc

Anonimo ha detto...

Buna ziua,am un prieten ce are de dat la statul italian in jur de 20.000 de mii de euro si el nu are acesti bani,i se poate pune sechestru pe bunurile din romania?

Anonimo ha detto...

buna ziua am si eu o intrebare sant in italia de 13 anii am facut un imprumut in banca de 20de mii de euro si mai am de dat 7000de euro eu nu am nici o copie de la contractul de finaziament am numai richiesta intrebare mea este??ce poate sa ami faca daca nu mai platesc??in romania avem casa pe numele nostru....va multumesc

Anonimo ha detto...

mi sa mai spus ca daca nu platim acesti 7 mii de euro ne poate pune sechestru pe bunurile din romania?

Anonimo ha detto...

Buna ziua! Sunt divortata din anul 2009 casatoria si divortul fiind facute in Romania. In momentul divortului sotul meu avea rezidenta in Italia si lucra aici dar eu nu am putut demonstra acest lucru si prin urmare fostul meu sot a fost obligat sa plateasca o pensie alimentara in valoare de 120 lei pentru copil acesta fiind minor. Copilul sta in Romania dar si eu si fostul meu sot suntem in Italia. As dori sa stiu daca exista vreo modalitate prin care as putea obtine si demonstra veniturile sotului meu . Stiu ca lucreaza, are un contractt de munca , dar nu stiu daca as putea cere o recalculare...aici sau in Romania.

Anonimo ha detto...

Buna seara, va rog puteti sa imi spuneti cum pot obtine un imprumut de doua zeci de mii de euro? Mentionez ca am contract nedeterminat si o mie de euro pe luna.....daca e nevoie de girant Italian sau daca e necesar alt document pt imprumut...in Oct fac un an de angajare.Multumesc, o seara frumoasa.

Anonimo ha detto...

Buna ziua doamna avocat.Ma numesc Elena si lucrez ca badanta in Italia,am un contract de munca temporara pe un an de zile,40 ore pe saptamana dar eu sunt obligata sa lucrez continuo cu 2 ore libere pe zi si 12 ore libere duminica.Contractul meu este de Romania,Resurse Umane Brasov asa ca eu nu am nici un drept in Italia.Mi-au intrat deja trei salarii in contul bancar dar busta paga nu exista,chiar daca eu insist sa mi-o dea.Cand m-am angajat mi-au cerut doua conturi in banca,unul in lei pe care urma sa-mi verse o valoare de 150E si unul in euro pe care imi varsa restul de bani pana la 825E.Eu am refuzat sa deschid 2 conturi,asa ca toti banii imi intra intr-un cont.Acum ce-mi da de banuit cel mai mult ar fi faptul ca nu-mi dau busta paga si ma ingrijoreaza faptul ca ei nu mi-ar plati impozitele la stat si ca m-as trezi mai tarziu cu surprize neplacute.Asa ca,va rog sa-mi dati un sfat cum ar trebui sa ma comport in situatia asta?Multumesc mult !!

AlesSia ha detto...

Buna seara doamna avocata . As avea si eu o intrebare daca ma puteti lamuri v-as multumi din suflet. Luna aceasta fac 3 ani de zile de cand lucrez ca badanta , contract indeterminat ,54 ore saptamanale , cu toate ca eu nu am avut dreptul la acele 2 ore de liber, sau la fetse platite , sambete si duminici, am lucrat aproape non stop dar nu asta este important. Acum la sfarsitul lunii eu termin munca zilele trecute s-au hotarat sa-mi dea babuta la o casa de riposo si sa ma dea afara pe mine. Eu am auzit de la alte fete care lucreaza ca si mine ca ar trebui sa iau un salar in plus in afara de ceea ce este obligatoriu ? Este adevarat ?
Va multumesc anticipat !

Anonimo ha detto...

Buna ziua! Sper sa ma puteti ajuta si pe mine invatandu.ma ce sa fac:lucrez la o batrana de 8 luni de zile, imi da 900 euro, lucrez si duminica dar mi.o plătește, dar joia si cele 2 ore pe zi nu le am libere si nici nu sunt platite! Acum as vrea sa plec de la ea pt.k nu se mai poate sta cu ea! Intrebarea mea ar fi:daca am lucrat la negru imi pot cere drepturile? Va multumesc anticipat

Anonimo ha detto...

Buna ziua D-na Avocat!!! Daca ai rezidenta temporara poti depune actele de somaj mini Aspi?

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la intrebarea din 24 settembre 2014 16:24.

Buna ziua, sigur ca puteti face cerere de somaj, pentru a fi sigur ca primiti toate comunicarile INPS, chiar si dupa ce va scade rezidenta temporara si va veti transfera, cand faceti cererea de somaj indicati u domiciliu ales la o persoana ce cunoasteti si care sa fie stabila din punct de vedere locativ.
Toate cele bune!

Unknown ha detto...

Buna seara lucrez in italia de un an in constructii si am avut contract determinat de 3 ori si am de 6 luni contract ideterminat, doresc sa stiu daca pot beneficia de somaj daca se termina cu munca in conditiile date mai sus si daca da ce acte imi trebuie pentru asta .... multumesc anticipat si o seara placuta

Ra Luca ha detto...

Buna ziua! Daca am lucrat un an cu contract, angajatorul mi-a palatit contributele insa eu nu am facut declaratia de venit si am trimis banii intr0un cont bancar,trebuie sa platesc impozit la acesti bani, in Romania? Dar in cazul in care o prietena si-a depus banii in contul meu din Romania, in scopul renovarii apartamentului ei, eu trebuie sa platesc impozit pentru acei bani?

Cristina ha detto...

Daca am lucrat un an in Italia, cu acte si am obtinut acte de identitate pe 10 ani, cum pot renunta la ele? Sunt rezidenta in Italia si locuiesc in Romania.Multumesc! E adevarat ca se plateste impozit la fisc pentru sumele de bani pe care le primesti din strainatate intr-un cont bancar, in Romania?

VICTOR ha detto...

Buna ziua ! Am lucrat in Italia cate 3-4 luni in 2012 si 2013. Anul acesta am un contract din 1 martie 2014 pana la 9 nov. 2014 . Si celelalte au fost contracte pe perioade determinate. Codul fiscal mi-a fost facut la Agentia dell Entrate unde am fost cu prima mea patroana (deparece eu nu cunosteam limba,venind in Italia prin recomandare). anul acesta ,tot prin recomandare,am incheiat contractul actual ,patronul cerandu-mi doar buletinul si codul fiscal si, deoarece imi asigura cazarea in incinta hotelului unde lucrez,am trecuta la rezidenta adresa de aici.mentionez ca de cand sunt in Italia nu m-am inregistrat nici o data la oficiul Anagrafe din zona de unde am lucrat sau lucrez in momentul de fata. Am obtinut codul pin pt a accesa site-ul INPS unde am vazut ca toate contributiile sunt platite la zi de toti cei la care am lucrat. In cadrul rubricii '' INDIRIZZI'' , in subrubrica ''indirizzo di rezidenza'' este completat la ''Stato''-Italia ,iar la provincie,comuna,strada etc. au ramas spatiile necompletate. Intrebarea mea este daca pot beneficia de somaj in conditiile in care de fapt eu nu am rezidenta aici,deci nu sunt inregistrat la Anagrafele din comuna unde lucrez( dupa cate am calcuat ma incadrez la miniAspi). Intentionez sa lucrez si la anul aici ,pe aceeasi perioada si as vrea sa pot beneficia de dreptul meu de somaj si , automat,de neintreruperea vechimii in perioada de aproape 4 luni cat stau in Romania. Va multumesc daca ati avut rabdare sa cititi si ,asteptand un raspuns de la d-voastra,va doresc toate cele bune !

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns dat la mesajul din 30 settembre 2014 17:06.

Dommul Victor, am mereu rabdare si bunavoita de a citi toate mesajele, din pacate nu am tot atat timp la dispoziti...incerc sa multumesc pe toata lumea, de aceea am publicat si numarul meu de telefon, ca, in caz de urgenta, toti sa aiba posibilitatea de a fi asistati.

Revenind la dvs., mergeti la Comune, unde va aflati si cereti-le sa va inscrie cu residenza la ei. O sa va trebuiasca un document care se numeste "Cessione fabbricato" il elibereaza Vigili urbani dupa ce angajatorul, respectiv proprietarul hotelului merge sa declare la ei ca dvs. locuiti in hotel. Totulul depinde de aceasta declaratie, care ar fi trebuit sa o faca proprietarul cand ati sosit in Italia,care este si obligatorie pentru toti cetatenii (inclusiv italieni) ce isi schimba domiciliul si stau intr-o noua localitate mai mult de 3 luni. (pt. a preveni terorismul). E posibil ca sa fie amendat cu aproximativ 300,00 €.

Bafta!

danymstud ha detto...

Buna seara!Ma numesc Catalina,cu respect va rog daca ati putea sa imi raspunde-ti,daca exista o baza legala prin care se poate cere marirea si/sau recalcularea retroactiva a pensiei de intretinere pentru minori?Invocand ca motiv diferenta de salarizare minima intre Italia si Romania,cum si in ce conditii se procedeaza?Divortul si pensia de intretinere a minorului pronuntate in Romania.Va multumesc,cu respect Catalina

victor ha detto...

Vă mulțumesc pentru răspuns ! În afara faptului că proprietarul nu a respectat legea (din necunoaștere cred) şi de către mine deoarece după trei luni trebuia să mă înregistrez la comună (din necunoaștere sigur) înțeleg de aici că este necesară totuşi rezidența pentru obținerea şomajului ??!

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 03 ottobre 2014 01:21

Dvs. nu riscati nimic daca mergeti sa va interesati la comune. Somajul este o forma de ajutor social acordat celor ce raman fara munca pentru o perioada limitata, dandu-le posibilitatea sa-si gaseasca de lucru si ca atare se acorda rezidentilor. La terminarea contractului mergeti oricum la Centro d'impiego, dati ca domiciliu ales adresa din hotel (daca va permite proprietarul) sau a unui prieten. Va atentionez insa ca daca vi se va aproba cererea de somaj, ar trebui sa stati in Italia, in caz de control, daca nu veti fi gasit vi se suspenda plata si veti fi obligat sa returnati banii primiti si dobanzile aferente. Se poate face eventual un recurs, dar ar trebui demonstrat ca erati in afara Italiei de putin timp, pentru un concediu ori alt motiv plauzibil.

victor ha detto...

Vă mulțumesc încă odată pentru promptitudine ! Nu ştiam că INPS-ul face controale la domiciliu !! Ce lege te obligă să le stai la dispoziție ? Și cum pot demonstra ei că erai plecat din Italia și nu erai la cumpărături de exemplu ! Sau în vizită la cineva într-un alt oraș ...! În fine , eu vad lucrurile puțin subiectiv ! Vă doresc sănătate și vă felicit străduința de a ajuta, lucru din ce în ce mai rar întâlnit ...!

Nelly ha detto...

Buna seara, am si eu o intrebare, daca m-ati putea lamuri. Sotul meu este navigator pe o nava italiana, sub pavilion italian. Acum cateva zile am primit o notificare conform careia trebuie sa platim o suma de bani, o diferenta de impozitare din anul 2009. Intrebarea mea este : Exista termen de prescriptie pentru acest gen de situatii? 5 ani mi se pare o perioada de lunga, nu ar trebui sa fim atentionati in anul imediat urmator ca s-a facut o greseala la calculul impozitului si sa ni se ceara diferenta? Multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...

Buna ziua! Eu am lucrat cu o firma de instalatii ca instalator, mi sa facut prima oara contract pe 6 luni, am ramas in urma cu salariul, dupa ce sa terminat contractul, mi sa facut un altul pe 6 luni, dar de la primul contractnu am primit bani pe 4 luni de munca, apoi la contractul cel nou acceasi poveste nu mi sau dat banii, paguba de circa 7000 de euro. Am plecat acasain august 2 saptamani iar cand m-am intors firma se inchisese, nu am mai luat nici u ban. Mi sa spus ca nu potsa iau dezocupatiune ca nu aveam contract indeterminat, acum incerc sa vad. Intrebarea e, dupa cat timp dupa ce amdepus actele in I.N.P.S imi vine acea mobilita si dupa cat timp imi vine dezocupatiunea? Si daca firma sa inchis, mai pot face ceva, ma mai pot duce undeva poate recuperez ceva, ca am contactat un avocat si mi sa zis ca firma nu mai exista si nu se mai poate face nimic

Anonimo ha detto...

buna ziua am si eu o intrebare lucrez de 1 an si 7 luni cu contract de munca la o batrinica am dreptul la ceva somaj acum e in spital in caz ca moare

Bogdan ha detto...

Buna ziua! Am un contract de munca cu o cooperativa si lucrez ca sofer, stau in affito intr-o casa proprietate a fiului patronului firmei de transport pentru care lucrez, pana acum ii dadeam banii in mana pentru affitto dar astazi m-a sunat si mi-a zis ca de acum imi va opri chiria din salariu, pe motiv ca a facut un acord cu cooperativa pentru care lucrez sa imi poata opri banii de affito, contractul de affito e facut intre mine si cumnatul meu si fiul patronului, stiu ca apartamentul este proprietate personala al lui, nu are nici o legatura cooperativa. Eu nu sunt de acord sa imi fie opriti banii pentru chirie din salariu si sa gasesc si in busta paga lucrul asta, va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac. Va multumesc.

Anonimo ha detto...

Buna seara doamna avocat, lucrez ca badanta de 3 ani la o batrana cu documente in ordine, am si eu o intrebare : as avea dreptul la TFR acum in timp ce lucrez ? Mentionez ca banii imi trebuiesc pentru a face o operatie la ambii ochi pentru baiatul meu ( 20 ani ). El lucreaza si el cu documente in ordine aici in Italia, el ar avea ceva drepuri facand aceasta interventie chirurgicala ? Va multumesc si astept raspunsul dvs.

Unknown ha detto...

Buna seara doamna avocat am si eu niste nelamuriri daca ma puteti ajuta eu sunt cu un egiptesm de aproape 2 ani el momentan este in divort de fosta sotie de curand avem un baetel de 3 luni as vrea sa stiu de ce bani pot beneficia copilu fiind nascut aici in italia dar tin sa mentionez ca noi nu sintem casatoriti si daca el e inca in divort copilu poate lua cetatenie egipteana de la primarie fara va el sa fie inregistrat la niciun consulat si am inteles ca trebue sa fii rezident in italia inainte sa nasti pentru a beneficia de acei banii de nastere si de altii daca ma puteti ajuta sau daca va pot contacta.Va multumesc

Anonimo ha detto...

am lucrat in italia 10 ani de zile,rezidenta o am doar de 7 ani ma intereseaza daca pot iesi la pensie,am 66 de ani

maria ha detto...

Buna seara.Am lucrat 4 ani in Italia in regula ca badanta si de 3 ani m-am intors in romania.Trebuie sa pregatesc acum documentele pentru pensie si as dori sa stiu daca anii lucrati in Italia se iau in considerare si daca raspunsul este "Da", ce ar trebui sa fac .
Multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...

Buna seara. Am resedinta in Italia de 10 ani iar fiul meu tocmai a terminat liceul. In timpul anilor scolari nu a primit niciodata alocatie ( 6 ani din terza media). Se poate recupera o suma ?

Multumesc pentru timpul acordat.

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la intrebarea din 01 novembre 2014 20:27.

Buna seara, se poate cere in mod retroactiv, pentru ultimii cinci ani alocatia de stat pentru minori doar daca unul din parinti a lucrat cu contract de munca si daca angajatorul sau a platit contributiile la stat. Mergeti la un centru CAAF- Patronato si faceti cerere.

Anonimo ha detto...

Buna ziua,
Imi puteti da numele precis al centrului? Nu reusesc sa gasesc nimic cu "CAAF Patronato" in Milano.
Acesta este adresa lor de internet https://www.mycaf.it/it/elenco-sedi-caf-acli/ unde pot gasi alte adrese?

Multumesc pentru timpul acordat. Apreciez ajutorul.

Anonimo ha detto...

Buna seara, am si eu o intrebare foarte delicata,..Partenerul meu este italian si are83 de ani. Sintem de 7 ani impreuna si el vrea sa ne casatorim, dar am auzit ca legea in Italia s a schimbat si numai daca ai 10 ani de casatorie, daca el moare poti primi pensia,eu fiind cetatean UE adica roman.Multumesc pentru intelegere, astept daca e posibil raspunsul dv! GRAZIE!

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la intrebarea din13 novembre 2014 19:34.

Pensia de urmas in Italia se cuvine sotului supravietuitor care a avut o vechime in munca acreditata (cel putin 15 ani de munca pe toata perioada vietii sau 5 ani de contributii din care 3 in ultimii ani de viata) indiferent de cati ani au fost casatoriti. INSA suma ce se cuvine cu titlu de pensie vine redusa in functie de anii de casatorie ( reducere de 10% pentru fiecare an in minus din 10 ani de casatorie) DOAR cand defunctul/a s-a casatorit dupa 70 de ani si diferenta de varsta intre soti e superioara a 20 de ani.

Unknown ha detto...

buna seara doamna avocatvam si eu niste intrebari sunt cu un egiptean de 2 ani de 3 luni avem un baetel mi sa spus de la primarie ca nu pot beneficia de bani de nastere si de niciun ajutor pentru ca nu aveam rezidenta cand am nascut tin sa mentionez ca acum am rezidenta iar pe esirea din spital este scris ca sunt rezidenta aici nu in romania.Noi 2 nu suntem casatoriti el fiind momentan in divort daca el este il divort copilu poate lua cetatenie egipteana mentionez ca actele nu au fost depuse la nici un consulat .Daca ma puteti ajuta va multumesc

Anonimo ha detto...

buna seara , nu am inteles bine raspunsul dv ,cu defunctul care se casatoreste dupa 70 ani nu poate lasa pensie de urmas, sotiei sale, care este mai tinara cu 30 de ani,in cazul acesta, eu, conteaza sa ai un anumit nr de ani di matrimonio per prendere la pensione? Daca se intimpla sa moara mai repede de2 ani ,nu mai primesti nicio pensie ? Grazie!

Anonimo ha detto...

Pertanto, in sede di esame di domande di pensione ai superstiti indirette o di reversibilità, per i decessi intervenuti a decorrere dal mese di dicembre 2011, presentate da coniugi superstiti si deve verificare, al fine di valutare se il coniuge superstite ha diritto all’aliquota di spettanza pari al 60%, che
•il dante causa non abbia contratto il matrimonio in età superiore a 70 anni;
•tra i coniugi non intercorra una differenza di età anagrafica superiore a 20 anni;
•il matrimonio sia stato contratto per un periodo di tempo non inferiore ai dieci anni.
Qualora il matrimonio sia stato contratto per un periodo inferiore a 10 anni, in base all’articolo 18, comma 5, della legge n. 111/2011, la quota del 60% spettante al coniuge superstite, rispetto alla disciplina generale, dovrà essere ridotta del 10% in ragione di ogni anno mancante a 10 anni. Nei casi di frazione di anno la predetta riduzione percentuale è proporzionalmente rideterminata.



Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns al mesajul din 14 novembre 2014 18:11.

Buna ziua doamna, legea spune ca sotul supravietuitor primeste pensie de urmas. Daca sotul decedat s-a casatorit dupa 70 de ani, iar intre soti este o diferenta de cel putin 20 de ani, iar casatoria a durat mai putin de 10 ani, pentru fiecare an in minus pana la 10 se aplica o diminuare a pensiei de urmas de 10%. Pensia de urmas este in proportie de 60% din pensia defunctului. Va dau un exemplu. Daca defunctul are o pensie de 1.000 € pensia de urmas va fi de 600€. Daca intre soti casatoria a durat doar 2 ani pensia de urmas se va reduce cu 80% (sunt 8 ani ce lipsesc pana la 10 ani minim ceruti de lege pentru o pensie de urmas intreaga), iar sotul supravietuitor va lua o pensie de urmas de 20% din 600€, adica va primi 120€ pe luna.
Nu pot fi mai explicita decat atat.

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la intrebarea din 13 novembre 2014 23:51.

Buna seara, in privinta ajutorului pentru nasterea copilului nu conteaza ce este scris pe actul de nastere al copilului, conteaza daca efectiv la momentul respectiv tu s-au tatal copilului aveati rezidenta in Italia. Faptul ca ai dobandit dupa nasterea copilului rezidenta , nu te ajuta cu nimic. Asegni familiare se dau doar daca unul din parinti lucreaza in regula. In privinta cetateniei, eu te sfatuiesc sa-i faci certificat de nastere romanesc, sa alegeti cetatenia romana, asa copilul va fi cetatean comunitar si are mai multe drepturi in Europa. Daca ii faci certificat egiptean va fi extracomunitar, va avea nevoie de permis de soggiorno, (parintii trebuie sa lucreze in regula mereu, sa-i faci ricongiungimento familiare, etc.) e mai complicat.
Numai bine!

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 03 novembre 2014 13:54.

Centri Caf sau Patronato sunt cu sutele in orasele mari, eu nu pot sa va trimit la unul anume, nu e profesional si e concurenta ilegala; trebuie sa alegeti dvs. Sunt centre ce lucreaza pe langa sindicate.

Unknown ha detto...

buna seara doamna avocat am ji eu nijte intrebari sunt in italia de 2 luni am lucrat in constructi la o firma mi sa spus ca mi se vor face contract de munca si restul actelor momentan nu mai este de munca mi sa spus ca mi se vor da banii in ianuarie 2015 este posibil as vrea sa ma ajutati sa stiu ce trebue sa fac pentru ca eu am sa plec in romania astept un raspuns va rog buna seara multumesc anticipat

Anonimo ha detto...

buna ziua!eu si sotul am locuit in italia din 2001 pana in 2013, suntem casatoriti in Romania, avem 2 copii nascuti in Italia, crescuti in Italia.in 2012 am hotarat sa divortez deorece nu mai induram traiul pe care il duceam.in august 2013 s-a dat o sentinta prin care el trebuie sa plateasca pensie alimentara la copii.vazand acest lucru si-a dat demisia de la firma unde lucra,prin octombrie, inca locuiam in aceeasi casa, iar in noiembrie 2013 a parasit casa si nu s-a mai intors.pensie alimentara nu am vazut deloc intr-un an si 3 luni, am inteles ca el s-a intors in Romania si lucreaza la negru. ce as putea face pentru ca sentinta sa fie recunoscuta si in Romania si cum as putea sa fac sa plateasca pensie.

Anonimo ha detto...

BUNA ZIUA ,AS VREA SA ADRESEZ DOUA INTREBARI .EU SI SOTIA MEA AM LUCRAT IN ITALIA IN AGRICULTURA IN AUGUST AM FACUT LICENZIAMENTO SI NE-AM INTORS IN TARA. IN IANUARIE 2015 PUTEM FACE DOMANDA PENTRU DISSOCUPAZIONE DACA SUNT PLATITE CONTRIBUTELE PE 2014 PENTRU PERIOADA PE CARE AM LUCRATO?ANUL ACESTA A LUAT DISSOCUPAZIONE DOAR SOTIA MIE NU MI-A PLATIT FIRMA CONTRIBUTELE PE 2012 SI MI-A RESPINS CEREREA INPS MAI POT RECUPERA BANII ASTIA TREBUIE SA DAU FIRMA IN JUDECATA PENTRU NEPLATA IMPOZITELOR PE 2012?AM LUCRAT DIN MAI 2012 PANA IN AUGUST 2014.VA MULTUMESC

andreea ha detto...

buna ziua,as dori sa v a adresez si eu o intrebare.Am lucrat in Italia cu contract din decembrie 2012 pana in februarie 2014 si din motive personale a trebuit sa ma intorc in Romania. In luna octombrie 2014 mi am gasit un servici in romania dar de pe data de 30 decembrie mi sa spus ca nu mai au nevoie de mine. Credeti ca as putea lua somaj in Romania?va multumesc

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la intrebarea din 13 dicembre 2014 11:35.

Buna seara, puteti face cerere de somaj in Romania, se cumuleaza perioada de munca din Italia cu cea din Romania.
Totalizarea perioadelor de asigurare nu se poate face decât pe baza formularului european E 301 (certificat care atestă perioadele de asigurare realizate). Acest formular poate fi solicitat la INPS Italia direct de dvs. sau, pe baza informaţiilor pe care le furnizaţi (numele angajatorului din Italia, adresa completa, perioadă de activitate), de către agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă.

Este bine să fiţi avizat cu privire la faptul că, uneori, comunicarea între instituţiile competente din două sau mai multe State Membre, se dovedeşte anevoioasă (poate interveni, de exemplu, lipsa de cooperare sau de promptitudine a angajatorului din celălalt Stat Membru în care v-aţi desfăşurat activitatea în comunicarea informaţiilor necesare), ceea ce se va concretiza în întârzierea deschiderii dreptului la indemnizaţia de şomaj.

Va sfatuiesc ca in zilele imediat urmatoare incheierii raportului de munca sa faceti cererea de somaj.Timpul este limitat




Anonimo ha detto...

Buna ziua , as dori sa va intreb ceva doamna avocat

Anonimo ha detto...

Ma numesc Marginean Ioana si impreuna cu mama mea am lucrat la Caorle intr-un bar -rest. 6 respectiv 7 stagiuni , activitatea nu mai functioneaza deloc din septembrie 2012 cand am ramas fara loc de munca amandoua . noi aveam in fiecare an contracte stagionale , pe mine m-au licenziat mai repede cu o saptamana decat era in contract pe motiv de reducere de personal , bani i-am primit toti inclusiv pe luna septembrie si vreo 400 euro in plus erau in busta de septembrie dar atat am ramas fara loc de munca desi am cautat luni intregi , nimeni nu ne angaja cand auzeau ca unde am lucrat s-a inchis , am primit de la statul italian in ultimii doi ani desocupazione riquiziti ridoti si 730 . va rog frumos sa imi spuneti puteam sa primim si somaj lunar sau sa ne caute alt loc de munca ? . mai avem ceva drepturi de la stat Italian ? va multumesc frumos !

Anonimo ha detto...

imi cer scuze , am uitat sa precizez ca suntem rezidente la Caorle , avem carte de identita si codice fiscale ;

Anonimo ha detto...

Buna ziua va rog daca ma puteti ajuta ...in aprilie 2013 am nascut in italia sotul lucrand cu contract de munca de 6 ani din cauza unor probleme a fost nevoit sa isi dea demisia acuma din acest an neam reintors si am vrea sa facem alocatie la copil se poate lua tot din urma de cand s-a nascut ?

Anonimo ha detto...

Ma numesc Mihai si muncesc in italia de 8 ani anul trecut seful meu m-a pus sa imi semnez demisia fara sa am niciun habar de nimic acum am aflat ca aici se poate baga dezocupat as vrea sa sttiu daca eu am dreptul dar cred ca nu se mai poate face nimic ca a trecut un an de atunci va multumesc

Anonimo ha detto...

Buna ziua! Mama mea este plecata in Italia si lucreaza ca badantă, ingrijeste o batrana. Problema este ca ea si-a pierdut buletinul in Italia si stiu ca trebuie sa mearga la Consulat pentru a obtine un titlu de calatorie. Doar ca ea nu are un contract de munca, lucreaza "la negru". Exista vreo problema daca merge la Consulat pentru a obtine acest titlu, daca lucreaza fara contract de munca? Multumesc anticipat!

Anonimo ha detto...

Ma numesc Andreea am o fetita de 3 ani si pe data de 5 ianuarie a cazut si si-a fracturat cotul drept, a fost operata si internata pe 4 zile in spital, dupa ce am iesit nefiind asigurata trb sa platim suma de 3500 de euro astazi am dat suma de 1000 de euro si restul in rate de cate 500 pe luna . Aceasta suma nu se poate rambursa de statul roman sau cum asi putea face ca sa nu mai platim precizes ca nu avem de munca in momentul de fata .Va multumesc

Anonimo ha detto...

am o intrebare un fratele e mort singurul fiu recunoscut unic mostenitor imi spune ca vrea doar o parte din avere noi fratii si mama putem avea dreptul la succesiune?si daca da succesiunea trebuie facuta impreuna cu el la notar?cat se plateste deschiderea succesiunei?

Anonimo ha detto...

Ma numesc Cosmin, am lucrat 2 ani fara intrerupere ca badant cu un contract de 6 ore si 6 zile lucratoare, post fix, eu luam totul in busta , al 13-lea, tfr, etc. Salariul de baza este 950 Euro, dar eu luam in jur de 1080-1090 euro pe luna. As dori sa stiu care este procentul dn salar la somaj, doamna care se ocupa de noi badantii si de bustapaga mi-a spus ca voi lua undeva in jur de 420 euro, dar am auzit ca ar trebui sa iau undeva in jur 80% din salar, asta inseamna mai mult, ma gandesc sa nu ma pacaleasca, mi-a spus ca eu nu trebuie sa fac nimic ca se ocupa ea de acte. As dori sa imi spuneti cum ar trebui sa procedez corect, va multumesc

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto... ha detto...

Raspuns la intrebarea din 22 gennaio 2015 11:19

Buna ziua Cosmin, somajul se calculeaza in functie de salariul de baza in proportie de 75% in primele sase luni si 60% alte doua luni. Deci ar trebui sa primesti in jur de 712,5 € lunar. E de vazut cum a fost inregistrat la INPS, in realitate, contractul tau de munca. Totul se calculeaza in functie de aceasta. Doamna nu poate sa te insele, calculele sunt matematice si se fac in functie de ce spune baza de date INPS.

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la intrebarea din 18 gennaio 2015 09:58:

Buna ziua, dat fiind ca fratele dvs. are un fiu, el are dreptul de a mosteni intreaga avere al tatalui sau. Dvs., ceilalti frati si mama nu aveti nici un drept la mostenire. Fiul fratelui poate accepta succesiunea doar in totalitate. Nu se poate accepta o succesiune doar in parte. Daca vrea sa va dea ceva din succesiune, trebuie sa o accepte el pe toata si dupa aceea sa va doneze, sau sa va vanda anumite lucruri ce nu-i trebuiesc. Taxa la succesiune se stabileste in functie de valoarea ei, e un procent stabilit de catrea Ministerul de Finante.

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la intrebarea din 12 gennaio 2015 14:30.

Buna ziua, mama poate sa mearga linistita la Consulat si sa ceara titlul de calatorie, nu o va intreba nimeni daca lucreaza si cum lucreaza... o sa aiba nevoie de o declaratie ca a pierdut C.I. data de catre ea la Carabinieri

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la intrebarea din 12 gennaio 2015 18:28.

Buna seara Andreea, imi pare rau pentru fetita. Din pacate daca voi, parintii fetei nu aveti calitatea de asigurat in sistemul sanitar roman, deci nici fata nu-l are, Romania nu plateste nimic. Daca erati asigurati in Romania, la momentul accidentului fetei, ar trebui sa faceti cerere la casa de asigurari de sanatate unde sunteti luati in evidenta.
NOTA: Tratamentele sunt decontate la valoarea serviciilor medicale din tara. Astfel, desi veti plati de exemplu 1.400 de euro pentru o zi de spitalizare in Austria, in Romania veti primi doar contravaloarea unei zile de spitalizare locala care costa de exemplu 294 de lei (la spitalul Colentina din Capitala).

Un bolnav care isi face un RMN cranio-cerebral in Anglia plateste aproape 300 de euro, insa la intoarcere omului ii vor fi returnati doar 70 de euro, cat costa procedura in Romania.

Dezavantaje vor fi si la internare. Acasa bolnavul primeste doar 845 de euro pentru o saptamana de internare, desi el plateste 1.000 de euro doar pentru o zi de internare la Viena. Iar pentru un set minim de analize plateste la Londra 215 euro, iar in Romania primeste doar 3 euro.

Valoarea maxima decontata de statul roman pentru o spitalizare este de 3600 de lei.

Documente necesare:
1. Cerere Tip;
2. Act identitate-copie;
3. Facturi, chitante - in original si traduse de traducator autorizat, din care sa rezulte serviciile medicale primite si achitate;
4. Inscrisuri medicale din care sa rezulte diagnosticul - originale si traduse de traducator autorizat;
5. Dovada calitatii de asigurat;
6. Contul bancar (pentru rambursarea sumei). Se va specifica in cerere daca se opteaza pentru alta modalitate de rambursare (plata la caserie sau mandat postal).

NOTA: Conform normelor metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte, art.8, alineatul (7), rambursarea se realizeaza in termen de maximum 90 de zile de la data inregistrarii la casa de asigurari de sanatata a cererii asiguratului, insotita de actele doveditoare.

Daca nu aveti bani sa platiti spitalizarea nu va omoara nimeni, dar daca aveti masina, proprietati aici sau in Romania, bani in cont sau un viitor serviciu regular sa va asteptati la sechestru pa lucruri sau poprire pe suma de bani.

Multa sanatate micutei.

Claudia Spiridon-avocat inscris la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la intrebarea din 8 gennaio 2015 15:46.

Buna ziua Mihai, din pacate nu ti se poate aproba o cerere pentru somaj-disoccupazione-acum. Asta pentru ca se poate face in termen maxim de doua luni de la data incetarii raportului de munca, dar in cazul tau, oricum nu aveai dreptul vazand ca ai semnat demisia.
Somaj se primeste doar in caz de concediere-licenziamento.

Anonimo ha detto...

Buna seara, domana av., va rog frumos am nevoie de o informatie .Am convietuit cu un cetatean italian , din aceasta relatie avem un copil in varsta de 7 ani, de 5 ani si jumatate am venit in tara cu fiul meu, pe parcursul acestor ani, tatal copilului nu m-a ajutat prea mult desii convenisaem atat in fata notarului cat si in fata instantei ca acesta sa i plateasca o suma de bani lunar, ceea ce nu s a intamplat .
Am autoritate exclusiva pentru fiul meu, tatal nu lucreaza cu contract de munca in italia, el zice ca are o firma, dar niciodata bani sau alte mijloace de intretinere pentru fiul nostru. Ce ar trebui sa fac pentru a-l obliga sa i plateasca fiului nostru aceasta suma de bani, nu am posibilitati in acest moment pentru a-mi angaja un avocat in italia, ce pot face?
Va multumesc anticipat!

Anonimo ha detto...

Buna seara.Sunt Alex cetatean roman si am fost angajat cu acte la o firma din Italia. Patronul la un moment dat mi-a oprit 700 de euro pe motiv ca poate vine vreo amenda in decurs de 4 luni si dupa aceea imi returneaza banii.Au trecut 6 luni si banii nu mi-au fost dati inapoi dar nici vreo amenda la firma nu a venit.Dar nu mi-am dat demisia.Am trimis mesaj catre firma sa-mi plateasca diferenta de bani pe o are catre mine.Nu primesc nici un raspuns. Ce pot face in acest sens?Multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...

buna ziua as dori un sfat de la Dumneavoastr-a Sunt intr-ro relatie cu un cetatean italian de 2 ani de zile .Acum un an a venit pe lume un copil ,el nu a fost de acord sa ii fac dubla cetatenie copilului ,Dupa nasterea micutului a inceput sa se poarte f urat cu mine ,ma jigneste tot timpul si nu il intereseaza deloc de copilul lui ,eu nu pot lucra pt ca nu are cine sa stea cu copilu si sunt nevoita sa astept de la el sa imi dea un ban pt copil .Vreau sa ma despart de el dar e vb de copil pt ca imi este frica sa nu il pierd ,nu am de gand sa ii cer pensie alimentara ,nu vreau nimic de la el doar sa pot obtine acele acte sa ai fac cetatenie copilului .Ce este de facut sfatuiti-ma va rog frumos

Anonimo ha detto...

Buna ziua doamna avocat sunt Mihai si lucrez in italia de 6 ani cu contract si de 2 ani fara am un copil de 2 ani si as vrea sa stiu daca as avea dreptul sa iau alocatia din urma acum lucrez cu contract va multumesc

Anonimo ha detto...

buna ziua , doamna avocat , am lucrat impreuna cu mama mea la un bar -restaurant din Caorle , se chema ,, De Mauri ,, 4 respectiv 5 stagiuni cu contracte stagionale dar aceasta activitate s-a inchis de tot in august 2012 fara sa ne anunte , pe mine m-au licentiat mai repede cu o sapt. pe motiv de reducere de personal . am primit salarele si licenziamento ca in ani trecuti 400 e in ultima busta si atat . va rog sa imi spuneti daca puteam lua somaj lunar sau alt fel de licenziamento in urma inchiderii definitive , practic am ramas fara loc de munca in 3 zile . Mai avem ceva drepturi la ei , va multumesc , astept rasp.

Anonimo ha detto...

Buna ziua doamna avocat lucrez cu sotul meu de 7 luni la o familie de 2 batrini fara contract si nu beneficiem de nimic ex.zile libere,extra ordinarii tredicezima feste doar 3 ore libere pe zi cu un salariu de 1400 euro si atit nimic in plus iar alea trei ore libere merg la una din ficele batrinilor pentru a face companie soacrei dar din pacate eu nu fac numai companie ci si curatenie pe care sint platita cu 6 euro la ora.Intrebarea mea ar fi :ce trebue sa facpentru a recupera ceva din ceea ce am pierdut sau mai bine spus daca sar putea recupera ceva?Va multumesc anticipat

Anonimo ha detto...

Buna Seara!As vrea sa va pun o intrebare referitor la dosarul de pensie care l am deschis in Romania si care nu se reuseste solutionarea lui.AM LUCRAT 30 de ani si 4 luni in Romania si 4 ani in ITALIA cu contributii la INPS.In present locuiesc in Italia am residenta aici.Am facut cererea de pensionare in Romania dar Casa de pensii din Romania imi spune ca in nenumarate randuri au facut cererea in Italia de a comunica anii lucrati in Italia dar nu ajung datele.Sunt deja doi ani de cand Romania cere datele dar nu ajung ,iar dosarul nu poate fii solutionat ptr ca lipsesc 6 luni ptr pensionare.Ce se intampla cu anii lucrati in Italia si cu toti ani varsati la INPS?Va multumesc

Anonimo ha detto...

buna seara

Anonimo ha detto...

Buna poate cineva sa imi raspunda,am un contract de munca in it 24 h pe saptamana in domeniu hotelier lucrez 6luni pe an de ,apoi de anul acesta am depus actele pt aspi,stiti cumva intra la vechime im munca aspi dar miniaspi.dupa cati ani de it cu acest contract pot lua o pensie minima de it.in romania nu am decat 2 ani vechime iar italia 2 ani

Anonimo ha detto...

Buna ziua doamna avocat va rog frumos daca se poate am nevoie si eu de niste lamuriri.lurez de aproape 5 ani cu un contract de munca determinat asa cum va enumer, in prima stagiune am lucrat o luna jumate cu 24 h saptamana asta in 2008 apoi mam intors ro,in anul 2009 mam intors din nou it acelas contract am lucrat 2 luni,apoi 2010,2011,2012 adica trei stagiuni am lucrat din nou it dar un pic mai mult 2010 4luni jumate, 2011 4luni cu 24 h saptamana,apoi mia prelungit alte doua luni unde mi sa redus contractul la 2h,iar in stagiunea estiva 2012 la fel 24h saptamana 4 luni si alte doua luni redus la 2 h.o intrebare.cate stagiuni ar trbuii sa mai lucrez ca statul italian sa imi de o pensie din domeniu hotelir daca continui asa.am uitat sa precizez netul este 800-1000 in busta paga.iar asi vre sa stiu daca aspi sau mini aspi se considera vechime in munca.este vreo lege speciala pt stagiuni cu contract determinat pt straini ,am inteles ceva de 5 ani vechime dar nu inteleg mai nimic.va rog sa ma lamuriti multumesc

Anonimo ha detto...

Buna ziua doamna avocat am o intrebare scurta ,eu lucrez cu un contract de munca de munca pe perioada determinata 4 luni pe an spania,asi vrea sa stiu daca pot plati contributii pt pensie romania si pe perioada cand sunt plecat la munca spania,am fost la fortele de munca sa ma informez iar acolo nu stie nimeni legislatia sau nu vor sa ma informeze imi spun sa fac cum vreau,dar eu nu sunt in domeniul chiar nu stiu cum e mai bine.daca platesc in doua tari cotizatie o fi bine)

miha ha detto...

calcul pensii private pentru romanii care au resedinta in Italia : cell.3421236988 ; mihaela.titoc@inageneralitorino.it

Anonimo ha detto...

Buna ziua.va rog frumos sa-mi spuneți dacă am dreptul la deduceri la impozitul anual, pentru baiatul meu,24ani, student in UK pana in iulie2014 si ce acte trebuie sa aduc din romania.Sunt vaduva.In italia mi s-a spus ca nu am acest drept fiindca copilul meu nu are codice fiscal, aici, iar pentru ca, din august 2014,lucreaza cu un salariu de 2000£/luna,fiind autonom, imi pierd dreptul la deducere, chiar daca l-am avut in intretinere 7luni din 12,2014.multumesc

Anonimo ha detto...

buna ziua ma numesc Cristian ,am 14 ani si 2luni lucrate in Italia, dupa care somaj,doresc sa aflu daca perioada da somaj vine inscrisa si este valabila pentru anii de pensie

Lorena ha detto...

Buna seara,as dori sa stiu daca imi pot da fostul sot in judecata aici in Italia pentru obtinerea pensiei alimentare...suntem amandoi rezidenti in Italia,inclusiv minora,am divortat in Romania in 2006 si in sentinta de divort scrie ca ne punem de acord privind cheltuielile de intretinere,doar ca el ii da bani cand isi aduce aminte,fata implineste 18 ani anul acesta,doar ca liceul aici dureaza 5 ani,deci mai are un an de liceu plus ca vrea sa urmeze o facultate,Domiciliul lui exact nu il cunosc,doar orasul in care locuieste,fata cunoate faptic domiciliul pentru ca il viziteaza....Daca il dau in Romania in judecata fara a cunoaste exact domiciliul de aici,am sanse?Pensia alimentara se raporteaza la veniturile din Italia?Nici nu stiu daca lucreza cu acte sau fara ....el este recasatorit si are inca un copil....as vrea sa stiu daca am sanse avand in vedere ca in decizia instantei definitiva si irevocabila este scris ca ne punem de acord cu privire la cheltuielile de intertinere a minorei?Multumesc anticipat pentru timpul acordat!

ACM ha detto...

Am lucrat ca badanta 1 an si 2 luni cu contract pe perioada indeterminata pentru o persoana non-autosuficienta. In luna ianuarie mi-am rupt mana ( in afara casei ) iar a 2 a zi am fost data afara pe motiv sa nu alunec si sa mi se intample ceva rau. M-am vindecat,vreau sa ma intorc la lucru dar cred ca ma asteapta scrisoarea de concediere pentru ca au gasit pe altcineva. Nu sunt singurele nereguli si as vrea sa stiu ce pot sa fac sa pot avea macar somajul si sa imi castig drepturile ! Multumesc,Mirela.

Anonimo ha detto...

Buna ziua
sunt in pensie anticipata in romania,am lucrat 2 ani si 9 luni in italia cu contract,ca badanta,batrana a murit.
Pot lua somaj daca sunt in pensie in romania? multumesc

Anonimo ha detto...

Buna ziua
lucrez in italia pe timp de vara cu contract de munca si primesc somaj o data pe an dupa venirea mea in tara , am drept de lucru daca sa terminat somajul sau nu pot sa lucrez deloc in romania ? multumesc

Unknown ha detto...

buna seara!am lucrat anul trecut in italia cu contract perioada martie -septembrie am beneficiat de mini aspi.anul asta am contract din 8 martie pina in 8aprilie.mai beneficiez de mini aspi dupa perioada asta de 1 luna?va multumesc

Unknown ha detto...

Am nevoie de un împrumut 4000euro

Madalina ha detto...

Buna seara!am fost casatorita in urma casatorie avem un copil nascut in italia .Suntem separati de 2 ani de zile iar copilul mia fost incredintat mie ca mama el este obligat sami plateasca o pensie alimentara .El afirma ca nu are servici (e stabilit inca in italia)dar,prin surse apropiate am aflat ca lucreaza de mult timp.Intebarea mea este cum as putea intra in posesia unui document legal care sa confirme acest lucru. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns tin cont ca el trimite o alocatie de 200 lei pe luna. Mentionez ca eu si copilu locuim in romania.

Anonimo ha detto...

Buna ziua. Am lucrat timp de 4luni jumatate la o romanca stabilita in Italia la un magazin cu produse romanesti. Salariul era de 800 de euro pe luna. Nu am muncit cu contract. La inceputul lunii martie trebuiea sa semnez contractul insa am refuzat pt.ca acesta continea clauza abuziva.In caz de vroiam sa plec trebuia sa platesc statului italian dupa spusele ei 500 de euro lunar pana la implinirea celor 3 ani. Pentru ca am refuzat am fost data afara din casa. Vreau sa va intreb daca exista aceasta clauza in contracte sau a fost doar un mod de a ma pune la proba daca am de gand sa stau pe termen lung. Problema este ca pe ultimele 7 saptamani nu mi-a mai dat banii.Mi-a promis ca pe data de 20 martie ii voi avea in cont.Suntem in 30 si nici urma de bani. Este totusi vorba de 1400 de euro. Am si filmari cu zilele cand am fost la munca. Am probe solide sa demonstrez ca am lucrat acolo. Ea nu mai raspunde la mesaje si nu mai pot trai cu incertitudinea asta. Se mai poate face ceva sau trebuie sa ma resemnez?

Anonimo ha detto...

va rog frumos sa ma ajutati , am lucrat impreuna cu mama mea 5ani la un restaurant in It.cu acte acesta s-a inchis in vara 2012 si am ramas fara munca , fara sa stim ceva dinainte , am primit toti bani , inclusiv de pe ultima busta paga + licenziamento vreo 400e , dar vreu sa stiu daca am fi putut lua somaj lunar in urma inchiderii sau mai aveam ceva drepturi la ei , va rog cititi si rugamintea mea , am mai scris pe pagina dv de 2 ori . multumesc mult .

Gabriela ha detto...

Buna seara. Va deranjez cu o intrebare. Sunt divortata de 4 ani de un cetatean italian. Copiii locuiesc cu mine in Romania. Din cand in cand imi trimite alocatia.. Anul trecut mi-a trimis formularul 411 pentru a fi scutit de taxe si de asemenea mi-a cerut adeverinte de la scoala unde invata copiii. Acum 2 sapt.mi-a spus ca banii de taxe pe anul trecut pt.copii sunt 200 euro. ( salariul lui este de 1100 euro-cel putin asa spune el). Este corecta suma?
Se poate face cerere pentru alocatie acolo, renuntand evident la cea de aici? Multumesc mult pentru timpul acordat.

Anonimo ha detto...

Buna ziua. Fratele meu lucrează în Italia în agricultură. În ultimii doi ani a avut contract de muncă pe perioadă determinata din iulie până în decembrie, pe perioada de campanie agricolă. Din luna ianuarie 2015 se află în concediul medical fiind grav bolnav. Ultimul contract de muncă a fost de pe 12.09.2014 până pe 31.12.2014. I se poate plăti concediul medical?

Unknown ha detto...

Bună ! Am și eu o întrebare .. în urmă cu un an mo sunat de la poliție că l-au găsit pe taică-mio mort pe stradă lam adus acasă și o zis că trebuie să-mi vină un rezultat nu lam primit nici în zi de astăzi nu știu încă de ce a murit aș putea face ceva în legătură cu asta să pot afla poate o fost omorât ? Mulțumesc

Anonimo ha detto...

Buna! Am si eu o problema. Am lucrat din decembrie cu contract determinat pe 3 luni si din Ianuarie mi l a schimbat in contract indeterminat. problema este ca eu nu am fost platit de 4 luni si primul salariu mi l a dat acum o luna divizat in 3 transe, Nu stiu ce sa fac , el zice ca nu merge bine firma dar eu am vazut ca avem un capital de pana la 27 de mii de euro la firma, nu e o firma mare dar totusi nu plateste. Pot sa fac ceva la sindicat? Cu un denunt ? Cum pot sa fac sa pot sa fac sa imi dea toti bani?

«Meno recenti ‹Vecchi   1 – 200 di 272   Nuovi› Più recenti»