La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 27 luglio 2014

Ambasadorul Diego Brasioli: Cred că nu există nicio familie în Italia care să nu aibă contacte cu români

INTERVIU
vineri, 25 Iul 2014

 Ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli, caracterizează, într-un interviu acordat AGERPRES, relațiile dintre cele două țări ca fiind excelente, apreciind că nu există în Italia nicio familie care să nu aibă contact cu cetățeni români. În interviu, Brasioli vorbește despre impresia pe care i-a făcut-o România când a venit prima dată ca ambasador, despre relațiile economice dintre cele două state, dar și despre modul în care s-a integrat comunitatea românească în Italia.

 De asemenea, diplomatul italian abordează subiecte legate de conflictul din Ucraina și de războiul israeliano-palestinian, pronunțându-se în ambele cazuri pentru încetarea focului.

 AGERPRES: Sunteți în România ca ambasador de mai mult de un an. Ce imagine aveați despre România înainte de a veni și cum o vedeți acum?

 Diego Brasioli: România este o țară extrem de importantă pentru relațiile internaționale bilaterale și este o mare onoare pentru mine să fiu ambasadorul Italiei la București.

 Din acest motiv am fost foarte mulțumit în momentul în care am primit numirea în funcția de ambasador al Italiei la București. Știam că România este o țară extrem de interesantă atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social, însă ceea ce am găsit a întrecut toate așteptările mele. Foarte multe sectoare din această țară sunt în dezvoltare și am văzut evoluții incredibile în ultima perioadă aici, în România. Pot să vă dau și un exemplu: utilizarea fondurilor europene a fost foarte mult îmbunătățită. De la nivelul foarte scăzut de la care s-a pornit s-a ajuns la unul mai înalt.

 AGERPRES: Ce vă place la România și ce nu vă place?

 Diego Brasioli: Îmi plac foarte mult oamenii, îmi place cum își trăiesc viața, îmi plac viața culturală și viața socială din România. În ceea ce privește partea mai puțin plăcută, încă nu am reușit să o identific.

 AGERPRES: Cum ați caracteriza relațiile bilaterale româno-italiene? Ați spus în diferite ocazii că sunt cele mai bune dintre două state ale Uniunii Europene.

 Diego Brasioli: Relațiile bilaterale sunt excelente. Cred că nu există alte două țări în Europa care să fie mai apropiate decât Italia și România. Ne leagă foarte multe lucruri: schimburile comerciale între cele două țări și prezența numeroasă a românilor în Italia, pe de-o parte. Pe de altă parte, numeroși întreprinzători italieni care își desfășoară activitatea aici, în România.

 AGERPRES: Dacă tot ați atins acest punct — economia României, unde vedeți cel mai mare potențial de dezvoltare al României, în ce zonă?

 Diego Brasioli: Există aproape 40.000 de societăți cu capital italian în România, dintre care jumătate sunt active. De aceea sunt foarte importante schimburile comerciale care există între cele două țări. Capitalul investit aici, în România, este în jur de 12 miliarde euro de câțiva ani încoace. Și aceste societăți sunt active în toate sectoarele principale din economia românească. Sectoarele de mare interes, în România, ar fi sectorul infrastructurii unde există o mare lipsă, din păcate, aici, în țara dumneavoastră. Ar mai fi agricultura și sectorul energetic. Bineînțeles, societățile italiene sunt implicate în sectoarele tradiționale italienești, începând cu îmbrăcăminte și manufacturi. În ultima perioadă am văzut că sunt active și în partea industrială.

 AGERPRES: Ați pomenit deja că există numeroși investitori italieni în România. Există, totuși, un curent care vorbește despre faptul că în România există o birocrație, un mare hățiș legislativ care împiedică bunul mers al afacerilor. V-au spus investitorii italieni despre astfel de situații?

 Diego Brasioli: În cazul acesta trebuie să ne concentrăm pe cifre. Putem să spunem că în primele cinci luni ale acestui an s-au înființat peste 1.000 de societăți noi cu capital italian aici, în România, conform datelor Registrului Comerțului, ceea ce înseamnă că există în continuare un interes. În jur de 35% dintre firmele noi înființate aici, în România, cu capital străin, sunt cele italiene.

România este foarte importantă pentru Italia și, în ciuda dificultăților birocratice care există peste tot, se continuă investiția aici. Am văzut o îmbunătățire notabilă în procesul birocratic, o tendință a Guvernului de a facilita acest proces. Un alt element care atrage investitorii italieni aici, în România, este limba, care se învață ușor. Ar mai fi, bineînțeles, și avantajul de a lucra în interiorul Uniunii Europene, adică de a-și desfășura activitatea într-o țară membră a UE.

 AGERPRES: Ați menționat deja că minoritatea românească din Italia este una foarte numeroasă, peste un milion de persoane. În alte momente ați vorbit și despre contribuția adusă la economia italiană de aceste persoane. Cum de Italia a reușit să integreze o comunitate așa de mare de români, în timp ce alte state europene, care au de gestionat comunități mai mici de români, nu pot face acest lucru și încearcă să împiedice, în multe cazuri, intrarea României în Spațiul Schengen?

 Diego Brasioli: După anumite estimări există un milion, un milion și jumătate de români în Italia, deci este poate cea mai numeroasă prezență de minorități în țara noastră. După cum bine știți, acum 10 ani au existat mai multe probleme legate de criminalitatea românilor din Italia, probleme care au fost încet-încet rezolvate și cu ajutorul presei, de aceea rolul dumneavoastră este unul foarte important, și, bineînțeles, cu ajutorul celor două guverne care s-au implicat în rezolvarea acestei situații.

La început presa a avut un rol negativ, amplificând foarte multe dintre episoadele nefericite care s-au întâmplat în Italia și după aceea, încetul cu încetul, acest rol s-a transformat într-unul pozitiv. Autoritățile s-au implicat în rezolvarea problemelor, pe de-o parte. Pe de altă parte societatea italiană este o societate obișnuită cu imigrația, suntem obișnuiți cu acest fenomen. Suntem foarte înțelegători în ceea ce privește acest fenomen și putem să privim (...) popoarele care migrează către Italia cu mai multă înțelegere. Nu există, cred, în acest moment, în Italia, nicio familie care să nu aibă un contact cu un cetățean român care lucrează și trăiește în Italia.

Aș dori să subliniez și afinitățile culturale care leagă cele două țări și care au contribuit la succesul acestui fenomen. Cazul românilor din Italia poate să fie dat drept exemplu de caz rezolvat cu succes. De aceea, Italia susține aderarea României la Spațiul Schengen. Italia crede că România, din 2011, a îndeplinit toate criteriile tehnice necesare pentru aderarea la Spațiul Schengen. Bineînțeles, este nevoie de o decizie unanimă în interiorul Uniunii în acest sens, însă noi ne implicăm în facilitarea acestui lucru.

 AGERPRES: Alegerile europarlamentare au adus în Parlamentul European grupuri de eurosceptici, partide extremiste. Prezența acestor actori în forul legislativ european ar putea fi un factor care să îngreuneze întărirea procesului de coeziune europeană?

 Diego Brasioli: Este un fenomen care trebuie evaluat și luat în calcul cu foarte multă atenție. România este din acest punct de vedere o țară interesantă pentru că cred că este singura țară care nu are niciun eurosceptic nici în Parlamentul național, nici în cel european.

În Italia, partidul la conducere este pentru Europa, ceea ce ne mulțumește. Este un fenomen, însă, care trebuie tratat cu foarte multă atenție pentru că este vorba de apropierea instituțiilor europene de opinia publică. Una dintre prioritățile președinției italiene a Uniunii Europene în semestrul doi din 2014 este aceea de a apropia instituțiile europene de cetățeanul de rând printr-o politică de creștere, de dezvoltare și prin ocuparea forței de muncă.

 AGERPRES: Ați spus mai devreme că România este una dintre puținele țări care nu a adus europarlamentari extremiști sau eurosceptici în Parlamentul European. Și la noi există un nivel de trai scăzut, nemulțumiri există și la noi, deci cum vă explicați că românii nu au votat extremiști sau eurosceptici?

 Diego Brasioli: În România, percepția despre Uniunea Europeană este încă pozitivă pentru că ne gândim la perspectivele care pot duce la o creștere economică, deci putem să spunem că există încă un eurooptimism aici, în țara dumneavoastră. Și perspectiva introducerii monedei euro merge către această direcție și asta este foarte important. Nu am putut să nu observ faptul că în România, după părerea mea, nu există un fenomen naționalist.

 Există o mare mândrie de a fi român, însă păstrând echilibrul și toleranța față de toată lumea, fără fanatism. România, fiind o țară cu foarte multe minorități, poate fi dată ca și exemplu pentru o lipsă a naționalismului în cadrul Uniunii Europene.

 AGERPRES: Dincolo de pericolul acesta al euroscepticismului există în Uniunea Europeană perspectiva ca Marea Britanie să părăsească UE. Există semnale ale politicienilor britanici în acest sens. Cum vedeți Uniunea Europeană fără Marea Britanie? Ar putea exista acest pericol în mod real?

 Diego Brasioli: Italia, care este una dintre țările fondatoare ale Uniunii Europene, crede că procesul de integrare este unul ireversibil. Dacă îmi permiteți un pic de analiză istorică, peste câteva zile vom comemora începutul Primului Război Mondial, în 1914. Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial au reprezentat o fază negativă în istoria Europei. Pe ruinele Europei de după Al Doilea Război Mondial s-au născut ideile de integrare, întâi din punct de vedere economic, social, monetar și sperăm că și politic.

De aceea cred că acest proces este ireversibil. Bineînțeles, pot să existe divergențe pe anumite aspecte politice și sunt normale, chiar bine-venite aceste divergențe. De aceea Uniunea Europeană are mecanisme de consultare și de decizie, sunt permanent reuniuni la Bruxelles, la Strasbourg tocmai pentru a dezbate aceste probleme. Italia și eu, personal, suntem optimiști din acest punct de vedere.

 AGERPRES: Europa se confruntă chiar la granițele sale cu conflictul ucrainean. Cum vedeți ieșirea din acest conflict în condițiile în care, deja, prin prăbușirea aeronavei malaeziene, conflictul acesta a început să privească întreaga lume? Ce soluții vedeți pentru oprirea acestui conflict?

Diego Brasioli: Italia este implicată în procesul pentru încetarea focului și, bineînțeles, tragedia avionului bombardat în Ucraina a fost punctul cel mai dramatic al acestui conflict care durează deja de luni de zile. Italia este pentru încetarea tuturor violențelor în acea zonă.

 AGERPRES: Putem vedea în acest conflict germenii unui nou Război Rece? Diego Brasioli: Noi sperăm sincer că nu. Italia susține dialogul între cele două părți și menținerea echilibrului în acea zonă și sper ca acest conflict să nu degenereze.

 AGERPRES: Ce soluții vede Italia în calitate de președinte în exercițiu al UE pentru soluționarea unui alt conflict, într-o altă parte a lumii, conflictul din Fâșia Gaza?

 Diego Brasioli: Și în această situație trebuie să înceteze violențele în cel mai scurt timp posibil pentru că numărul victimelor civile a atins cote intolerabile. Ceea ce vă pot spune este că și palestinienii trebuie să trăiască în liniște, însă la fel și israelienii, fără amenințări continue din partea lor și fără atacuri la granițele țării. Italia este pentru recunoașterea statului palestinian, însă și pentru recunoașterea statului israelian ca țară care poate să funcționeze fără amenințări continue. Să sperăm că se ajunge la încetarea focului și la o soluție care să fie mulțumitoare pentru ambele părți.

 AGERPRES: Credeți că se impun sancțiuni pentru statele care livrează arme palestinienilor? Israelul spune că armele palestinienilor vin și din Iran prin contrabandă.

 Diego Brasioli: Statul israelian vrea să împiedice (...) fluxul acestor arme către Palestina, însă, încă o dată, noi dorim încetarea imediată a focului. (...) E important ca toată comunitatea internațională (...) să se adapteze la standardele internaționale.
( Cătălin Alexandru)

 Sursa: AGERPRES

Nessun commento:

Posta un commento