La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 27 luglio 2014

Vita in Romania...il sole nel cuore anche quando piove!


Am dat din intamplare peste pagina de facebook a unui italian stabilit in Romania de cativa ani,o pagina cu ecou in randurile facebook-istilor romani dar si straini:Vita in Romania.Are o prezentare simpla ,atat  a sa  cat si a paginii sale pe facebook, dar care iti merge insa la suflet.Pagina Vita in Romania  este scrisa si  in limba italiana dar tradusa si in limba romana .

in lingua italiana:

"Vivo in Romania di quasi 8 anni ,desidero promuoverla per far conoscere meglio la sua gente,natura,arte e tradizioni.

Il mio nome e Giuseppe Esposito...continuano ad arrivare messaggi pubblici e privati nei quali mi si chiede il perchè faccia tutto questo per la Romania, il perchè la stia promovendo... sono qui a rispondervi in poche righe semplici... i motivi sono essenzialmente due :

 1) Amo questo paese e la sua gente che ho avuto modo di conoscere nelle loro tradizioni e nella vita di tutti i giorni negli ultimi 8 anni, sono stato accolto e incoraggiato ad andare avanti anche nei momenti più duri. … ora e il momento di ringraziare e cercare di fare qualcosa anchio per questo paese.

 2) Da quando avevo 16 anni mi occupo di “pubbliche relazioni” e sono di base un pubblicitario, ho deciso di promuovere il mio ultimo “prodotto” della mia vita...non un semplice prodotto … ma una Nazione intera … la Romania ! Certo mi son posto sempre ambizioni importanti... e questa volta essendo il mio ultimo obbiettivo come publicitario non poteva che essere immenso l'obbiettivo !

 Amicizia ? ➽ https://www.facebook.com/GiuseppeBlog

 Blog in romeno ➽ https://www.facebook.com/GiuseppeBucuresti Romania

… il sole nel cuore anche quando piove ! ♥ Non lo dimenticate ! Rimango bloccato e incredulo a volte davanti al monitor quando vedo che molti amici in facebook stanno già usando questa espressione per dare il buongiorno o la buonanotte ai propri amici.

 P.S. Un vostro aiuto non guasta... quindi distribuire, condividete, share... o come lo volete chiamare ovunque ad amici e in gruppi FB !!!"

in limba romana:

 " Numele meu este Giuseppe Esposito... primesc neincetat mesaje publice si private in care sunt intrebat..."De ce fac asta pt Romania?".. De ce promovez imaginea acestei tari... Sunt aici pt a va raspunde in cateva rinduri...

 1) Iubesc tara aceasta si poporul ei...am avut posibilitatea sa cunosc traditiile si omul de rand. In ultimii 8 ani am fost bine primit si incurajat mereu, chiar si cand momentele nu erau din cele mai bune... Cred ca a venit momentul sa multumesc tuturor si sa incerc sa fac si eu ceva pt cei ce m-au sustinut in toti acesti ani..

 2) De la varsta de 16 ani ma ocup de "relatii publice" si "publicitatea " e meseria mea... Astfel am decis sa fac publicitate la "ultimul produs al vietii mele"... "Romania!!!" -intrega natiune!!! E adevarat ca mi-am impus mereu scopuri importante...acest ultim obiectiv..nu putea fi mai prejos... "Romania"

 Prietenia ? ➽ https://www.facebook.com/GiuseppeBlog

 Blog-ul meu in RO ➽ https://www.facebook.com/GiuseppeBucuresti

 ...soare in inima si cind ploua ! " ♥ ... Sa nu uitam ! ...raman blocat si fara cuvinte cand vad prietenii pe facebook folosind deja aceasta expresie...pt a da "buna dimineata" sau "noapte buna"..."

 Marturisesc sincer , m-a impresonat gestul sau.Mai mult , impresionata pana la lacrimi, mi-a venit asa un imbold sa ma ridic in picioare ,sa imi pun mana la inima intru-n gest de respect absolut si sa cant,mandra, imnul tarii noastre .Imn pe care acesta l-a tradus si  in limba italiana si la postat intr-un filmulet pe youtube.M-a facut mandra ca sunt romanca .Am simtit ca, implicit,la modul subtil,delicat,cu gentiletea caracteristica italienilor ,isi doreste prin pagina sa de facebook nu numai sa promoveze Romania si pe noi ca popor ,ca natiune,ci sa ne faca totodata si sa fim  mandri ca suntem romani,constienti de calitatile,talentele,frumusetea si bogatiile noastre.

Nu avem de ce sa ne rusinam ca suntem romani,oriunde ne-am afla pe mapamond.Suntem deosebiti ,unici si in raport cu alte natiuni mai prospere putem oricand sa fim de aceeasi  clasa.Aparte de problemele economice si de ordin administrativ,institutional, pe care le avem ca tara, suntem un popor cu resurse inepuizabile.Atat morale,spirituale ,istorice,cat si economice,doar sa vedem si sa intelegem acest fapt. Ca natiune,ca popor,ca tara, avem bogtii si frumuseti interioare si exterioare inimaginabile.Multe sunt nebanuite,neexploatate de noi insine dar atat de bine intuite si admirate de altii. Avem o putere interioara de regenerare extraordinara,atat la nivel personal ,ca indivizi , cat si la nivel de tara,ca stat,ca natiune.Trebuie sa devenim constienti cu totii de acest fapt,de ceea ce avem,de ceea ce putem,cine suntem si ce am putea fi daca dorim.Doar sa ne propunem scopuri inalte,sa ne autoridicam standardele,sa facem lucruri importante,sa incepem sa reinvatam sa gandim pe termen lung,sa ne proiectam viitorul,viata, la nivel individual si colectiv in amanunt,sa ne depasim limitele,sa trecem dincolo de pragul autoimpus al conditionarilor proprii de nu stiu,nu pot,nu am cu ce ,nu ma ajuta nimeni,nu are rost,nu ma intereseaza,nu se poate,etc.

 Daca la  crearea acestei pagini era contributia  unui roman, era un gest obisnuit.Sau parea poate pentru unii doar un motiv de a se da mare .Dar in romani s-a trezit totusi din ce in ce mai mult mandria ,patriotismul,respectul pentra tara ,pentru trecut,pentru radacinile proprii,nu doar dorinta de a epata .Este un lucru imbucurator,incurajator,clar ,laudabil si demn de urmat Insa cand acest gest vine din partea unui strain ,este un gest extraordinar,demn de toata lauda si merita sa ii multumim.La inceput apare satisfactia.Simti cum te umple sentimentul ,cum clocoteste ca un vulcan in tine,da pe dinafara,simti nevoia sa spui  uite ma , in sfarsit ti se recunosc ca si natiune,ca popor,ca si tara meritele.Si pentru ca ,nu-i asa,esti roman,te confunzi cu tara,faci parte din ea oriunde ai fi si, daca ti se recunosc lucrurile bune de care esti capabil,talentele,creativitatea ,traditiile,istoria,bogatiile culturale ,spirituale,economice,frumusetea ,tot ceea  ce tu stiai ca  ai dar altii nu sau nu ti le recunoasteau in mod  public ,acum te simti extraordinar de mandru de asta,orgolios,de parca toate meritele inaintasilor,a generatiilor trecute si prezente iti apartin.Si ,totodata ,iti dezvaluie si ceea ce inca nu stiai despre tine ,despre tara ta,despre poporul din care faci parte.

 Toata aceasta recunoastere vine ,in acelasi timp,si ca un dus cu apa rece intr-o dimineata insorita de vara .Dar te umple de energie,de speranta,te face sa vezi clar Romania ta prin ochii acestui italian si te indeamna sa proiectezi in imaginatie o Romanie superba in viitor,o Romanie mai buna pentru tine,pentru copiii tai,pentru parintii tai,pentru bunicii tai,pentru generatiile  viitoare de care sa fii mandru si sa fi respectat .Este ceva timp de cand Romaniei i-a fost stirbit din respect,din mandrie,din patriotism,din orgoliu.A fost putin cate putin indoita,aplecata,umilita,adusa in pragul disperarii sau al  neputiintei sau ,mai rau,al indiferentei,ceeea ce este cel mai grav.Si constati ca toate acestea sunt doar din vina proprie,ca nimic din exterior nu ii poate influenta tarii tale soarta,stirbi demnitatea,mandria,lua orgoliul sau sa fie umilita  daca nu se accepta acest lucru .Pornind chiar de la nivel individual si sfarsind la nivel de grup,de societate,de natiune,de popor,de tara.

Un popor unit nu poate avea de pierdut,un popor dezbinat,cu indivizi egoisti,indiferenti,focusati pe interese proprii ,insa da.Si incepi sa consideri ca totusi nu e totul pierdut,ca uite,se poate,Romania chiar este iubita si de straini,poate uneori mai mult decat proprii romani . Unii poate au uitat sa o iubeasca,sa o respecte,sa o pretuiasca,s-au risipit in directii si scopuri diferite,dar in sufletul lor inca zace aceasta iubire,mandria de a fi roman,orgoliul ce poate fi adormit,si-l  vor trezi,se vor trezi.Iar acest fapt nu poate decat sa te bucure,sa te umple de dorinta de a contribui si tu cat de putin,sa faci si tu ceva de care sa fii mandru, sa participi si tu ca o rotita intr-un angrenaj mai mare la tara ta numita  Romania ,sa faci prim micul tau aport individual o tara mai demna , mai admirata ,mai perfecta pentru tine,pentru generatiile care vor veni ,inca mai ai timp.

Cristina Mihailescu

Nessun commento:

Posta un commento