La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 6 dicembre 2014

Mos Nicolae sau San Nicola

Mos Nicolae este un personaj de poveste ,batran si sfant totodata ,ca si legendele care ne povestesc despre el.Este numit "Facatorul de Minuni " si se regaseste in toate  traditiile crestine europene, fiind considerat unul dintre cei mai populari sfinti.El  este zugravit ca un batran cu barba alba,imbracat in straie lungi ,care vine in noaptea de 5 spre 6 decembrie si aduce  daruri copiilor care il asteapta  dormind,dar nu oricaror copii ci numai copiilor cuminti , care isi pregatesc din vreme ghetutele si sosetutele curate pentru a le fi umplute de daruri,dulciuri si jucarii. Celor care nu au fost cuminti ,le aduce nuieluse  de mar ,pentru ca asa spune traditia din strabuni ,sa fie  rasplatiti sau pedepsiti dupa faptele lor.Astfel copiii sunt determinati pe parcursul anului sa fie mai putin obraznici ,mai putin nazdravani si lenesi si mult mai silitori  la invatatura pentru a nu se face de rusine.

Sfantul Nicolae s-a nascut in Asia intr-o familie de oameni instariti si devotati crestini. A ramas orfan la 17 ani  si a  fost crescut in spiritul povetei crestine ,de a isi imparti averea celor mai putin avuti,la saraci,fiid recunoscut ca un mare aparator al ortodoxiei.

Se spune ca Nicolae a  ajuns episcop la o varsta frageda si ingrijorat de o posibila ruptura care putea avea loc in sanul Bisericii, i-a dat ereticului Arie o palma. Astfel, potrivit Bisericii, de la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu nuielusa in semn de avertisment.

Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Craciun, inseamna ca sfantul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Sfantul Nicolae a stiut, insa, ca dupa mustrare se cere mangaiere. Astfel, el a facut multe daruri saracilor, i-a linistit pe cei intristati si a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Este considerat sfantul saracilor,vaduvelor si copiilor.Cea mai cunoscuta poveste despre el fiind cea in care se povesteste ca auzind de o familie saraca,  care avea trei fete si era disperata ca fetele ii vor ajunge pe drumuri pentru ca nu au zestre sa le marite,le-a daruit trei saculeti cu galbeni.In prima seara a lasat pe fereastra deschisa primul saculet,in noaptea urmatoare pe al doilea ,dar in a treia noapte gasind inchisa fereastra ,cel de-al treilea saculet l-a lasat sa cada in casa pe cosul de la soba,astfel darurile lui facand o mare bucurie acestor fete sarace si familiei lor.

In Italia ,inca de la sfarsitul lunii noiembrie ,copiii incep sa se pregateasca pentru a il primi pe mosul cel bun,San Nicola, care le lasa daruri dulci, multe si frumoase uneori afara la usa,alteori in sosetele atarnate in fata semineelor .Il asteapta cuminti,scriindu-i din timp scrisori in care ii povestesc cat au fost de cuminti si ce daruri isi doresc sa le aduca  in  noaptea de 5 spre 6 decembrie .Isi lasa afara in fata ferestrelor sosetele sau  cizmulitele si ghetutele curatate si lustruite bine de cu seara iar dimineata, cei care au fost cuminti ,le gasesc pline cu daruri.Cei mai putin cuminti ,cu nuieluse .

V-ati pregatit ghetutele ,cizmulitele,sosetutele?Mosul e pe drum!
O noapte minunata , Sarbatori Fericite si La Multi Ani tuturor sarbatoritelor si sarbatoritilor care ii poarta numele !

Nessun commento:

Posta un commento