La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 21 marzo 2015

8 martie sărbatorit în stil românesc


O zi însorită, o zi în care soarele-ţi mângâie cu dragoste obrajii, fruntea, trimiţând-u-te parcă în poalele mamei, în braţele iubitei, în sufletul plin de tandreţe al femeii. Mirosul de iarba cruda, parfumul mimozelor aurii, cântecul vesel ale pasărelelor îţi transmite bucuria primăverii, bucuria reînvierii, renaştetea speranţei şi a dragostei de viaţa.

De ce oare toate astazi? Pentru că astazi e o zi specială, o zi în care cele mai scumpe fiinţe sunt sărbatorite, fie ele, bunici, mama, surori sau fiice, ele sunt cele care ne dau viaţa, ne dau sensul vieţii şi viaţa în adevărata ei trăire. Suntem pe meleaguri străine şi nu putem uita tradiţiile noastre aşa ca în spiritul păstrarii obiceiurilor româneşti sarbătorim cu dragoste această zi specială unind mica noastra comunitate, oferind un mic spectacol de muzica, poezie şi dans.

În sala din Piazza della Catena pusa la dispoziţie de catre primarul comunei Ferentino, Antonio Pompeo, s-au adunat membrii asociaţie Rapsodia şi invitaţii sai printre care un vechi colaborator mereu prezent, Oreste Datti, artist local care a dat startul spectacolului cu un cantec intitulat "Per una donna" urmat de alte doua frumoase melodii.
În continuare solista grupului Florina Stoleriu a emoţionat publicul prin cântecele "Într-un sat cu vale-adânca" si "Dragul mamei drag fecior" melodii care au scos lacrimi din ochii celor care nu sunt alături de părinţii sau copiii lor.

Câtiva membri ai grupului folcloric Rapsodia au cântat meldia "Multumesc iubită mama" urmată de poezii dedicate mamelor, recitate de copiii: Popovici Andrea, Popovici Cosmin, Lupu Giada şi poezia "Limba noastra-i o comoara" recitată de catre Liviu Lucaci împreuna cu fiica sa, reamintind importanţa păstrarii şi trasmiterii graiului strămoşesc, a limbei noastre româneşti, pentru generaţiile tinere, fiind chiar departe de Tara.

Au fost oferite flori şi felicitari doamnelor prezente la spectacol, ele îndulcind publicul cu prajituri facute în stilul gospodinelor noastre pe care le preţuim si le urăm un calduros "LA MULŢI ANI !".

Seara a continuat cu un program de dans în stil românesc în care au răsunat horele şi sârbele mult apreciate de noi cei ce locuim departe de ţara, dar unde suntem noi, este un colţ de rai, un colţ numit -România celor ce îi duce dorul.

Presedintele Asociaţiei RAPSODIA din Ferentino - Gheorghe Stoleriu

Nessun commento:

Posta un commento