La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 29 giugno 2015

„Badante multe – probleme multe”. Seminar la Roma

Duminică, 28 iunie 2015, așa cum fusese anunțat, la sediul ISTISSS (Institutul pentru Studii Asupra Serviciilor Sociale) din Roma a avut loc o întâlnire dedicată lucratoarelor românce în domeniul asistentei sociale.

Aceasta este prima dintr-o serie mai lungă organizată de către Ambasada României in Italia și care se vrea un sprijin informațional pentru comunitatea foarte mare a lucrătoarelor românce din domeniul asistenței familiale, curățeniei și asistenței medicale.

Cuvantul de deschidere l-a avut Ovidiu Pufu, atasatul de presă al Ambasadei Române la Roma, care a mentionat grija pentru informare a instituției româneștin din Italia, nu nu mai cu acest prilej, ci și în cadrul altor evenimente, manifestări și simpozioane organizate de-a lungul timpului. Au urmat Aurelia Florea si Luisa Mango, reprezentantii ISTISSS, care au arătat importanța muncii îngrjitoarelor românce, o categorie foarte mare atât la Roma cât și în Italia, și dificultățile întâmpinate de acestea prin natura muncii sau prin necunoașterea legislației în vigoare, a depturilor și îndatoririlor.

Mirela Videa și Andrei Sfirloaga, atașați pe probleme de munca si sociale ai Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, au evidențiat, la rândul lor, cadrul legal existent dar puțin cunoscut de către lucrătoarele în acest domeniu și posibilitatea acestora de a se informa atât în centrele de asistență fiscală (CAF) cât și la atașatul cu probleme de sociale și de muncă din cadrul Ambasadei noastre la Roma.


De la Milano a fost pezentă Silvia Dumitrache, presedinte A.D.R.I., inițiatoarea unor proiecte dedicate mamelor și copiilor constrânși la despărțire din cauza nevoilor cotidiene. Silvia a vorbit despre obligțiile pe care fetele și doamnele care lucrează în familiile italienilor le au, dar și despre depturile lor, despre supunerea oarbă a unora la mesajul angajatorului de gen: „ți se dă o farfurie de mâncare si, dacă  nu iti convine, poti sa pleci!”. Totodată, presedintele ADRI a arătata rolul media în social,  cu acest prilej fiind proiectat un film ralizat pe această temă de căte RAI 1.
„ Pentru că se munceste greu, competent, se pune suflet aici si se lasa din suflet si acasa, drept care pentru farfuria aceea de mancare, lucrand cu acte in regula, trebuie sa ne cerem drepturile, si mai ales cu demnitate” iar statul italian cat si cel român trebuie sa isi asume raspunderea si tutela românilor plecati”.

Între profesioniști și publicul prezent în sală au existat dezbateri și discuții pe diferite teme și necesități cu care îngrijitoarele se întâlnesc deseori în câmpul muncii.
Mesajul organizatorilor a fost acela că, instituția ambasadei dar și instituțiile italienești din domeniu informează, ajută „badantele”, asistentele sociale sau îngrijitoarele, dar cu condiția ca și acestea să se intereseze și să semnaleze, ori de câte ori este cazul sau nevoie, problemele și nelămuririle avute.
Pentru mai multe detalii, aici veți găsi date necesare și contacte utile:

http://roma.mae.ro/sites/roma.mae.ro/files/ghid_lucratori_de_ingrijire_2015.pdf

Sursa:Emigrantul

2 commenti:

locuri de munca in Italia ha detto...

Locuri de munca pentru romancele si romanii din Italia care vor sa isi gaseasca un loc de munca mai bine platit, incercati sa va uitati pe acest site, deoarece sunt actualizate ofertele aproape zilnic, oricand existand posibilitatea gasirii unui loc de munca.

locuri de munca Italia ha detto...

Cele mai multe locuri de munca pe care le puteti gasi pe internet, pentru romanii din Italia, dar si din alte tari sunt pe www.infomunca.ro

Posta un commento