La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 11 febbraio 2013

Ponta, în Italia: "Berlusconi la putere este ca şi cum Ceauşescu s-ar întoarce în România". Replica fostului premier italian

de Mihai Draghici
10.02.2013

Premierul Victor Ponta a afirmat sâmbătă, la Torino, cu ocazia mitingului socialiştilor europeni pentru susţinerea candidatului Partidului Democrat din Italia la funcţia de prim-ministru, că, pentru Italia, o reîntoarcere a fostului premier Silvio Berlusconi ar echivala cu revenirea lui Nicolae Ceauşescu în România. Silvio Berlusconi i-a dat replica imediat premierului Victor Ponta, afirmând că, dacă ar fi ca Nicolae Ceauşescu, cel puţin va avea "puterile" pe care nu le-a avut niciodată.

Replica liderului italian de centru-dreapta nu s-a lăsat aşteptată. "Bine, (dacă aş fi ca Ceauşescu - n.red.), cel puţin voi avea puterile pe care nu le-am avut niciodată…", a afirmat Berlusconi, conform ziarului La Repubblica.

Victor Ponta a participat sâmbătă, la Torino, la un miting al socialiştilor europeni pentru susţinerea candidatului Partidului Democrat italian, Pier Luigi Bersani, la poziţia de prim-ministru. În acest context, Ponta spusese că, pentru Italia, o reîntoarcere a lui Silvio Berlusconi ar echivala cu revenirea lui Nicolae Ceauşescu în România.

"Pentru noi, alăturându-ne Europei ca ţară fostă comunistă a fost mult mai mult decât a fost pentru dumneavoastră, a fost un vis. (…) Berlusconi nu este parte din acest vis, pentru că e un coşmar. Nu mi-aş putea imagina Italia cu Berlusconi la putere din nou, aşa cum nu-mi pot imagina România cu Ceauşescu înapoi. Acest trecut trebuie să rămână acolo, iar ceea ce este important este viitorul", le-a spus Ponta, în limba italiană, celor adunaţi la Torino.

Ponta a mai afirmat că este sigur că Pier Luigi Bersani, candidat pentru poziţia de premier al Italiei, este şansa cea mai bună nu doar pentru italieni, ci şi pentru cei peste un milion de români care trăiesc şi muncesc în această ţară. "În septembrie, înaintea campaniei electorale în România, PPE a venit la Bucureşti să susţină (PDL, n.r.), dar nu a ajutat, pentru că noi am obţinut 60% din voturi. Tot mai multe partide din PPE vorbesc de mai multă Europă, dar am văzut ieri ce se întâmplă şi ce înseamnă pentru ei: mai multă Europă, mai puţini bani pentru UE. Mai multă Europă pentru cine?", a întrebat retoric premierul român.

Coaliţia de centru-stânga din Italia, condusă de Pier Luigi Bersani, este favorită în scrutinul parlamentar anticipat care va avea loc pe 24 - 25 februarie, însă, conform sondajelor de opinie, în ultimele săptămâni blocul de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi a micşorat distanţa, promiţând reducerea impozitelor. Potrivit sondajelor efectuate vineri la comanda ziarului Corriere della Sera, forţele de centru-stânga sunt creditate cu 37,2%, iar cele de centru-dreapta cu 29,7%. Distanţa s-a micşorat faţă de ianuarie, când era de aproape zece procente. Un alt sondaj, realizat de Euromedia Research, relevă o distanţă de doar 2 procente între centru-stânga şi centru-dreapta.

Ponta şi alegerile din Franţa

Anul trecut, în timpul alegerilor din Franţa, preşedintele PSD a scris într-o postare pe blogul personal intitulată "Allez Hollande" că victoria socialistului Francois Hollande împotriva lui Nicolas Sarkozy este mai importantă pentru România şi Europa decât orice alt scrutin anterior.

El îl ataca dur pe reprezentantul dreptei, Nicolas Sarkozy.

"Nicolas Sarkozy este azi un simbol al politicianului demagog, populist fără limite, total lipsit de valori şi scrupule, fără o viziune clară şi coerentă, cu grave concepţii autoritare şi antidemocratice, exhibiţionist şi chiar bufon - adică un Băsescu al Franţei (din păcate replicat şi în alte ţări europene, dacă ne gândim la Berlusconi, Viktor Orban, Boiko Borisov)", scrie Ponta pe blogul său.

Ulterior, Ponta a arătat că îi pare rău că a folosit cuvinte nepotrivite la adresa lui Nicolas Sarkozy. "Vreau să spun încă odată că mă bucur foarte mult pentru victoria lui Francois Hollande, că regret faptul că în entuziasmul meu pentru susţinerea domnului Hollande am folosit nişte cuvinte nepotrivite la adresa fostului Preşedinte, Nicolas Sarkozy, a fost o lecţie şi pentru mine că la nivel internaţional sunt termeni pe care nu poţi să-i foloseşti, dar repet, sunt foarte bucuros şi cred că victoria lui Francois Hollande înseamnă foarte mult pentru Franţa şi înseamnă foarte mult pentru România şi pentru Europa în care trăim", a mai spus pesedistul.

Sursa: Gandul


Citeşte şi:
Ponta l-a atacat pe Berlusconi, la un miting electoral din Italia. Liderul politic italian i-a răspuns


Leggi anche:
Premier romeno: ''Berlusconi un incubo come Ceausescu''
Berlusconi alla sinistra: intesa su riforme. Poi la replica choc al premier romeno:
Io come Ceausescu? Magari, avrei poteri

1 commento:

Anonimo ha detto...

Organizeaza acasa la el petreceri cu fete minore, petreceri binecunoscute in toata lumea cu numele de Bunga Bunga, e logodit cu o domnisoara de 29 de ani, a declarat despre una dintre amantele lui care avea doar 17 ani ca e nepoata lui Mubarac, a redus fondurile alocate invatamantului de stat pentru a finanta scolile private, a interzis accesul in televiziunea de stat a actorilor de satira precum Sabina Guzzanti, a introdus cenzura in televiziunea de stat vazand ca e insuficienta pentru a manipula opini publica detinerea in proprietate a televiziunilor private. Ignora conflictul de interese, cu toate ca a intrat in politica a continuat sa detina Tv private(Mediaset) si presa(Mondadori) si ziare. A folosit parlamentul pentru a face legi “ad personam” ca sa nu intre la puscarie, a redus in mod radical timpul necesar intrarii in prescriptie alungand in acelasi timp timpul necesar procesului si condamnarii definitive. A legalizat falsul in balanta. Partidul lui e in alianta cu Lega, un partid care cere drepturi mai putine pentru straini, strainii sa nu mai aibe ajutor de somaj in conditiile in care obligatiile si taxele sunt aceleasi pentru toti. Guvernarea lui Berlusconi a umplut puscariile de straini, condamnati la 6 luni sau 1 an de exemplu pentru ca au vandut CD-uri copiate sau pentru ca au furat din magazin mancare in valoare de doi euro(ca in mizerabili lui Hugo). In Italia exista locuri foarte asemanatoare lagarelor de concentrare destinate strainilor, in care acestia sunt inchisi pe lungi perioade doar pentru greseala de a fi africani sau de a scapa din zone de razboi. Africani au murit inecati in Mediterana pentru ca Italia nu a lasat imbarcatiile acestora sa se aproprie de coasta. italia a invadat alte tari spunand ca poarta democratie.Trebuie sa lucrezi pana la 62/65 de ani, cand la noi se iesea la 50 de ani vechimea necesra 40 de ani cand la noi erau suficienti 25 de ani. Berlusconi a platit 700.000 impozit pe casele pe care le detine, in timp ce Zoie Ceausescu s-a trezit in strada dupa ce a fost eliberata din puscarie,(in urma arestarii nejustificate), neavand nici o casa in proprietate. Intardevar comparatia intre Ceausescu si Berlusconi e o jicnire la adresa familiei Ceausescu si a romanilor.

Posta un commento