La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 4 maggio 2021

Reînnoire buletin - procedura daca va aflati in Italia

Reînnoirea cărții de identitate pentru cetățeni români adulți, prin procură specială. 

Cetăţenii români care se află în Italia, nu deţin carte de identitate românească valabilă (din cauza expirării/ furtului/ deteriorării/ schimbării numelui sau a domiciliului) şi nu se pot deplasa în România pot efectua la Secţia Consulară o procură specială pentru obţinerea unei noi cărţi de identitate. 
Prin procura consulara vor putea imputerni o persoana care se afla in Romania sa ii reprezinte la Politie pentru completarea formularului, predarea procurii cu poza autentificata la Consulat si ulterior retragerea buletinului reinnoit, in general in 7-10 zile.

Iata procedura:
Persoană mandatară din România se va prezenta la secţia de poliţie în raza căreia aveţi dvs domiciliul, în numele dumneavoastră, pentru a vă obţine un nou document de identitate. 
Procura consulară este scutită de taxe. Va trebui sa va programati gratuit pe platforma: econsulat.ro !

Documentele necesare pentru eliberarea procurii consulare sunt: 
1.documentul de identitate românesc valabil, paşaport sau buletin. Daca nu aveti document valabil, atunci veti face si un titlu de călătorie;
 2. trebuie sa prezentati functionarului consular 4 fotografii color identice şi de dată recentă mărimea 3 x 4 cm având la bază o bandă albă de 7 mm; 
3. să cunoaşteţi datele de identificare ale persoanei pe care o împuterniciţi: serie şi numărul cărţii de identitate, data eliberării şi autoritatea emitentă, adresă, Cod Numeric Personal, data şi locul naşterii.Cu alte cuvinte, sa aveti o copie a buletinului persoanei pe care doriti sa o imputerniciti si car eva poate ajuta sa obtineri buletinul reinnoit.
  Procura va fi semnată de solicitant la sediul oficiului consular, în prezenţa consulului, deci prezenta dvs la Consulat este obligatorie, numai pe baza programarii.
Procura consulara o veti trimite in Romania persoanei imputernicite din ţară împreună cu următoarele documente: 
1. Actul de identitate original 
2. Certificatul de naștere, original și copie 
3. Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie (declarația de luare in spațiu din partea proprietarului imobilului unde veți avea stabilit domiciliul). 
 Atenţie
  • Dacă persoana care va ia in spatiu se află în afara tarii, si aceasta trebuie sa se adreseze Consulatului pentru a se programa si obţine pentru dvs declaraţia de luare în spaţiu. 
  • Dacă persoana se află în România, aceasta va merge personal la Politie- alaturi de persoana imputernicita prin procura - să semneze formularul necesar.
4. Certificatul de căsătorie original si copie, daca sunteti casatorita;
5. Hotărârea de divorț, definitivă și irevocabilă / Certificat de divorț însoțit de acordul parental privind stabilirea domiciliului minorului - daca sunteti divortata
6. Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor 
7. Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, original și copie 

Mandatarul va achita contravaloarea cărții de identitate de 7 Ron la ghișeul Secției de Poliție. 

 Nota: Domiciliul este unul singur și anume cel trecut în buletinul romanesc. 
Spre deosebire de termenul italian, domicilio, care înseamnă reședinţa, adică acolo unde vă stabiliţi temporar, provizoriu. 
 Doar daca renunțati la buletinul românesc în schimbul pasaportului cu domiciliul in strainătate, veți avea domiciliul la adresa din buletinul italian! 

 Programarea pentru serviciile consulare este obligatorie la adresa www.econsulat.ro (Ghișeul Consular Online). 
Pentru alte informatii, accesati Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate pe website www.informatiiconsulare.ro

E-mail: contact@informatiiconsulare.ro 

Informații consulare pentru cetățeni români si la telefon call-center +39 0240098207; +39 02.40074018.

 Sursa: MAE

Nessun commento:

Posta un commento