La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 24 marzo 2013

A murit Irina Petrescu

19 March 2013

Florin Piersic, în lacrimi, după ce a aflat vestea tristă
Autor: Anca Simionescu

Actriţa, în vârstă de 71 de ani a decedat astăzi la Spitalul Elias din Capitală, după o scurtă și grea suferinţă, a declarat pentru MEDIAFAX directorul medical al unităţii sanitare, Dana Safta.



„E o veste îngrozitoare, nu-mi vine să cred. Acum două săptămâni mi-a spus să o sun să povestim, să stăm împreună la o cafea”, a spus actorul Florin Piersic pentru B1 TV.

Trupul neînsufleţit al actriţei Irina Petrescu va fi depus în cursul zilei de joi, 21 martie, în foierul sălii Liviu Ciulei (fostă Izvor) a Teatrului Bulandra. Actrița va fi înmormântată, vineri, la Cimitirul Reînvierea din București, ceremonia funerară urmând să aibă loc de la ora 13:00.


VIDEO: Filmul în care au jucat cei doi. ”De-aș fi Harap Alb”, varianta integrală

Irina Petrescu a fost o doamnă a scenei românești și un exemplu de verticalitate. Actrița s-a născut la 19 iunie 1941, în București. Deși dorea să urmeze Arhitectura sau Filologia, întâlnirea cu regizorul Savel Stiopul i-a schimbat destinul. A absolvit IATC „I.L. Caragiale" Bucureşti, promoţia 1963, clasa Ion Şahighian şi David Esrig. De-a lungul carierei de peste 4 decenii, Irina Petrescu a interpretat zeci de roluri, in special pe scena Teatrului Bulandra din Bucuresti, si a jucat in peste 25 de filme. Printre filmele cele mai cunoscute se numără „Valurile Dunării", în regia lui Liviu Ciulei (1959 - care a reprezentat şi debutul său în film pe vremea când încă era studentă la IATC), „Prin cenuşa imperiului" (1975), „Imposibila iubire" (1983), „Hotel de lux" (1992).



„Era prototipul femeii delicate, ca un abur, ca o tulipă de floare frumoasă. Avea o gingășie extraordinară. Discreția ei nu însemna neimplicare sau izolare în turnul de fildeș, ea era discretă și elegantă fără să refuze interviuri”, a amintit pentru B1 TV jurnalistul Florin Condurățeanu.

Cariera teatrală este impresionantă: „Leonce şi Lena" de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei, „A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, „Dimineaţa pierdută" de Gabriela Adameşteanu, regia Cătălina Buzoianu, „Unchiul Vanea" de A. P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy. Irina Petrescu a refuyat constat colaborarea cu televiyiunea. "Înclinaţia spre divertisment a televiziunilor particulare pe mine mă contrazice ca persoană. Nu mă distrează televizorul şi nici nu accept să fiu un obiect de consum. În general, televiziunea te expune foarte mult şi de cele mai multe ori în favoarea ei şi a ratingului, mai puţin în favoarea subiectului. Înainte, artiştii erau priviţi cu condescenţă, cu un respect căptuşit cu dragoste. Acum, respectul este înlocuit cu admiraţia pentru contul din bancă. Artiştii fiind mult sub cota de interes a curiozităţii publice sunt priviţi astfel: „Ăsta care are 18 milioane de lei pe lună?". Apoi este şi o grijă a mea de a nu obosi publicul care, oricât de îngăduitor ar fi, nu trebuie agresat. Mai rara vedere e mai cu plăcere. Este de preferat să auzi „Dar de ce nu mai vedem pe Cutare", în loc de "Iar a apărut Cutare?"", declara Irina Petrescu într-un interviu pentru Adevărul.

De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distincţii şi premii. Astfel, în decembrie 2011, a primit premiul "Aristizza Romanescu" în domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Română pentru "creaţia teatrală şi cinematografică".

În 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
De asemenea, în anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate (2002).

În anul 2000, actriţa Irina Petrescu a fost decorată cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer, de către Preşedinţia României.

Sursa: EVZ.ro

Nessun commento:

Posta un commento