La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 14 settembre 2014

Violenta privata

VIOLENTA PRIVATA - "VIOLENZA PRIVATA"

10 exemple de fapte ce savarsite in Italia pot fi pedepsite cu inchisoarea pana la 4 luni si despagubite cu mii de euro

Violenta privata ( "violenza privata " ) este infractiunea prevazuta de codul penal italian, care consta in a obliga - cu violenta sau/si cu amenintari - o persoana sa faca ceva impotriva propriei vointe, sau sa tolereze ceva .
Pedeapsa este inchisoarea de pana la 4 ani; este severa deoarece se doreste protejarea dreptului la libertate .
In Romania, aceasta infractiune nu este prevazuta expres insa gasim echivalari in urmatoarele: infractiunea de lovire sau alte acte de violenta cauzatoare de suferinta fizica (art. 180 Noul cod penal) - pedeapsita de inchisoare pana la 3 luni sau amenda; infractiunea de lipsire ilegala de libertate (art. 205 Noul cod penal), infractiunea de amenintare .
Situatii:

1. fapta celui care parcand masina impiedica cu rea-vointa trecerea altuia

Prin hotararea n. 32720 din 23 iulie 2014 a Curtii Supreme de Justitie, s-a stabilit ca refuzul de a schimba pozitia masinii continuand astfel sa se blocheze liberatatea de miscare a celorlalti constituie "violenza privata".
Atentie insa impiedicarea liberei circulatii a mijloacelor de transport in comun constituie o infractiune mult mai grava in Italia, si anume: "l'interruzione di pubblico servizio" (art. 340 cod penal italian)!

2. fapta celui care impiedica o persoana sa fie anuntata sau chemata Politia / fortele de ordine

Prin hotararea n. 47084 din noiembrie 2013 a Curtii Supreme , s-a decis ca fapta persoanei care smulge din mana celularul unei persoane tocmai pentru a o opri apelul catre Politie, limitandu-i astfel liberatatea de a actiona conform propriei vointe si sigurante, constituie "violenza privata".

3. fapta angajatorului de a forta angajatul la o activitate ce ii denigreaza demnitatea astfel incat forteaza angajatul sa abandoneze locul de munca.
Curtea Suprema a condamnat angajatorul care in mod sistematic jignea angajatul ca este lent. (hotararea n. 12157 din 2013 )

4.fapta celui ce isi ameninta fosta iubita cu publicarea fotografiilor indecente pentru ca nu vrea sa fie abandonat sau fapta sotului ce ameninta pentru ca nu vrea sa divorteze.

Diferenta infractiunii de "violenza privata" fata de infractiunea de santaj consta in faptul ca aceasta din urma urmareste obtinerea unui profit economic, iar prima limiteaza libertate de actiune a persoanei.

5. fapta sotului care isi alunga sotia din caminul conjugal, chiar daca aceasta este libera sa se intoarca oricand doreste
(Hot.judec. a Curtii Supreme it. nr. 40383 din 2012)

6. fapta sotului care isi obliga sotia la un anumit tip de coafura,
Hotararea Curtii Supreme din anul 2013 n. 10413 are la baza denuntul sotiei care era amenintata si fortata de sotul gelos sa poarte doar tunsori foarte scurte.

7.fapta parintilor ce isi obliga cu forta proprii copii sa faca ceva (de ex. sa urmeze parintii la casa bunicilor) depasind astfel drepturile parintesti sau fapta parintilor care isi inchid fiul in camera pentru a-l pedepsi

8. fapta educatoarei care pedepseste copilul lovindu-l usor pentru a-l impiedica sa mai cante la flaut.
(hot. Curtii Supreme din data 16 iunie 2014, n. 25790)

9. fapta tinerei care sustine in mod fals ca este insarcinata pentru a-l constrange pe iubitul sau sa nu o paraseasca, amenintand totodata cu auto-lezionarea.

10.fapta celui care blocheaza cuiva intrarea in propria casa.

Spre surprinderea dvs aceste fapte aparent nesemnificative sunt pedepsite cu inchisoarea si despagubite in salile de judecata italiene; libertatea de miscare si de vointa ale persoanei fiind serios tutelate impotriva oricaror suferinte psihice care cu intentie au fost provocate .

In Romania, codul penal nu prevede aceasta infractiune.
Valoarea morala este protejata de prevederile articolului 999 cod civil roman prin care - „orice faptă a omuiui, care cauzează altuia un prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşală s-a ocazionat, a-l repara" .

Av. Cristina Tutu

Nessun commento:

Posta un commento