La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 11 febbraio 2014

Aparitie editorială: "Impronte culturali romene in Italia", Milano, editura Rediviva‏

Editura Rediviva a publicat de curând cel de-al doilea volum al Anuarului Centrului Cultural Italo-Român intitulat "Impronte culturali romene in Italia".

De la fondarea sa, Casa de editură Rediviva din Milano (care este şi prima editură românească din Italia), a publicat mai multe volume de povestiri, eseuri, romane, dând vizibilitate mai bună unor colecţii cu potenţial cultural mare.

“Impronte culturali romene in Italia” (100 pagini) reuneşte o serie de articole şi studii care îmbină aspecte importante ale istoriei, sociologiei şi antropologiei. Volumul cuprinde texte poetice şi eseistice, precum şi traduceri literare.

Studiile care atestǎ relaţiile internaţionale dintre cele două ţări, materiale documentare de interes privind prezenţa comunităţii române în Italia, date şi informaţii referitoare la misiunea diplomatică a poetului Vasile Alecsandri trimis ȋn Italia de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în vederea recunoaşterii Unirii, povestea lui Hariclea Darclee, prima Floria Tosca din istorie, soprana cǎreia Puccini i-a dedicat aria “Vissi d’arte, vissi d’amore”, proiectul editorial comun Radio România – Radio Rai intitulat “Drumul fagilor în Bucovina”, sunt doar câteva dintre aspectele abordate în acest volum.

“Volumul de față dorește să fie o oglindă a raporturilor actuale româno-italiene, dinamizate mult de o comunitate românească în continuă creștere în Peninsulă, care dispune de un important potenţial cultural şi artistic.

Ȋntre studiile şi articolele publicate ȋn acest volum: Codrina Sandru, prof. univ. la Universitatea Transilvania din Brasov, care a publicat un interesant studiu despre “prietenia la nivel academic” ȋntre douǎ universitǎţi Braşov şi Ancona; studiul despre emigraţia italienilor ȋn zona Olteniei, al cercetǎtoarei Rodica Mixich; un interesant material despre perspectiva prezenţei la vot a românilor din Italia semnat de Maria Floarea Pop; o lecturǎ antropologicǎ asupra importanţei Bisericii la românii din emigraţie, realizatǎ de Giada Bossi de la Universitatea din Milano.

Ca repere istorice şi prezenţe româneşti ȋn Italia, amintesc materialul Florentinei Nita despre Haricleea Darclee sau poetul Vasile Alecsandri şi activitatea sa diplomaticǎ ȋn Peninsulǎ. Se regasesc şi douǎ interesante interviuri cu scriitorul Bujor Nedelcovici realizate de Ingrid B Coman şi altul legat de prezenţa scriitoarei Nora Iuga la Festivalul Bookcity Milano, realizat de Florentina Nita. Anuarul cuprinde şi eseuri şi recenzii de carte semnate de Lorena Curiman şi Caludia Bolboceanu.

Partea de literatură și poezie aduce în prim plan și scriitori români care trăiesc în Italia iar un capitol este destinat şi traducerilor din autori români. Partea finalǎ a Anuarului cuprinde şi o cronicǎ a activitǎţilor desfǎşurate de Centrul Cultural Italo Român pe anul 2013”- a declarat pentru ziarul nostru doamna Violeta Popescu, directorul Centrului Cultural Italo-Roman din Milano.

Redactia Anuarului: Davide arrigoni, Lorena Curiman, Claudia Bolboceanu, Maria Floarea Pop

Redactori responsabili: Ingrid B Coman, Violeta P. Popescu

Alina Breje, ziarul Actualitatea

Nessun commento:

Posta un commento