La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 25 gennaio 2015

Comunicat Divile - O familie de români a rămas fără cei trei copii, luaţi de serviciile sociale italiene: "Este un abuz"‏

ASSOCIAZIONE DEI ROMENI IN ITALIA
Via Fringuello, N° 50 A, Roma
Tel / Fax (+39) 06. 263162
E-mail – info@associazionedeiromeni.it

Roma, 21 ianuarie 2015

ROMÂNI PENTRU ROMÂNI - CAZ SOCIAL ȘOCANT
O familie de români a rămas fără cei trei copii, luaţi de serviciile sociale italiene: "Este un abuz"

Invitații prezenți în platoul emisiunii Români pentru Români, difuzată de Dacia TV - televiziunea românilor din Italia - duminică 18 ianuarie 2015, au dezbătut un caz social cutremurător.

Despre ce este vorba? În 2002, doi cetăţeni români, Iuliana Petronela Divile şi Marin Marian Trandafir, se cunosc în Italia, iar un an mai târziu se căsătoresc. În 2003 se naşte primul copil, Lucio Daniele, iar în 2006 al doilea, Andrea Angelo. Imediat după naşterea fiecărui copil, cuplul Divile – Trandafir se prezintă la Consulatul României de la Roma, pentru a obţine certificatele de naştere. De drept, aceşti copii sunt cetăţeni români.

În acea perioadă familia Divile – Trandafir împreună cu copiii locuiau în localitatea Bassano Romano, într-un apartament cu chirie. Într-o zi, domnul Trandafir este oprit de forţele de ordine şi primeşte un decret de expulzare, neavând permis de şedere. Proprietarul casei le spune să plece, iar familia alege, ca soluţie provizorie de locuit, un imobil fără curent electric, gaze şi apa curentă. În 2007, doamna Divile Petronela s-a adresat serviciilor sociale ale sectorului 1 – Roma Capitale cerând sprijin pentru înscrierea copiilor la grădiniţă. În loc să ofere un ajutor concret, asistenţii sociali s-au prezentat însoţiţi de Carabinieri şi au preluat cei doi copii, Lucio Daniele şi Angelo Andrea. Operatorii sociali s-au adresat imediat instanţei, solicitând îndepărtarea minorilor de lângă părinţi şi integrarea acestora într-un institut de plasament. Tribunalul de minori a dispus decăderea din drepturile părinteşti ale cuplului. În timpul procedurilor, părinţii se plâng că au interogaţi fără traducător, ei neînţelegând limba italiană bine nici în ziua de azi. Doamna Divile spune că autorităţile au obligat-o pe aceasta să semneze tot felul de documente, repetându-i fraza "totul va fi bine, doamnă" ("va tutto bene signora") .

Ulterior, minorii au devenit adoptabili, prin două sentinţe judecătoreşti. Doamna Divile s-a adresat Ambasadei României de la Roma, cerând ajutor, dar răspunsul primit a fost: "Trebuie să vă puneţi un avocat". Din păcate nu a existat disponibilitate, cu atât mai puţin un ajutor concret din partea Statului Român.

Asta nu e totul. În 2013, cuplul Divile-Trandafir aduce pe lume un alt copil, o fetiţă pe nume Maria Antonia. Fiind în curs procesul de decădere din drepturile părinteşti pentru primii doi copii, autorităţile italiene LE-AU LUAT ŞI AL TREILEA COPIL. Din 2013, familia Divile are o locuinţă, domnul Trandafir a reuşit să îşi găsească un loc de muncă, cu contrat legal. Inutil. În prezent primii doi copii au fost daţi în adopţie, iar fetiţa este încă într-un institut de plasament şi se îndreaptă spre aceeaşi soartă. Mama merge în fiecare sâmbătă, asa cum i-a fost permis de judecător, să îşi viziteze fiica. Personalul centrului de plasament nu îi permite să stea cu fetiţa decât maxim o oră. Înainte de a-i permite să îşi vadă copilul, de fiecare dată doamna Divile este nevoită să suporte nenumărate jigniri din partea personalului, de fiecare dată atât doamna cât şi sotul sunt numiţi incompetenţi, părinti dezinteresaţi etc.

În emisiune a intervenit în direct şi senatorul Mircea Geoană, care a spus: „Este un caz social cutremurător, de-a dreptul șocant. Doresc să mă implic personal, de aceea voi încerca să obțin cât mai multe informații cu privire la acest caz.” La întrebarea moderatorului dacă pe parcursul experienței domniei sale în calitate de Ministrul al Afacerilor Externe, s-a mai întâlnit cu astfel de cazuri răspunsul a fost: „Da, au mai fost cazuri izolate, însă deseori cu o rezoluție favorabilă în favoarea cetățenilor români.”

Gabriel Pârjolea, Consilier la Primăria Riano a spus: „Este strigător la cer ceea ce se întâmplă, cetățenii români care muncesc la negru în Italia și depun declarația de venit anuală, indicând venit 0 euro în momentul în care completează declarația de înscriere a copiilor la grădiniță, într-un fel sau altul riscă să ajungă în aceeași situație în care se află familia Divile-Trandafir. Aceasta se poate întâmpla deoarece administrația locală se poate sesiza și poate cere desfășurare unei anchete sociale, care practic ar putea conduce la o situație asemănătoare celei întâlnite în cazul familiei prezente astăzi în emisiunea noastră”.

Moderatorul emisiunii, Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia (ARI) a ținut să precizeze următoarele: „conform datelor statistce comunitatea românilor în Italia numără peste 1,5 milioane de suflete, însă din păcate din informații neoficiale știm că doar 450.000 dintre aceștia sunt angajați cu acte în regulă în Italia, restul până la 1,5 milioane riscă să fie victimele anchetelor sociale, care se pot finaliza într-un mod dezastruos ca și în cazul familiei Divile-Trandafir.”
Domnul Ion Cherciu, membru ARI prin intervenția sa a dorit să scoată în evidență implicarea deficitară a Statului Român în cazul acestei familii: „Faptul că această familie s-a adresat Ambasadei în 2012, explicând clar gravitatea situației și cerând ajutor urgent, iar în schimb a primit un răspuns prin care au fost sfătuiți să caute un avocat evidențiază absența totală a implicării Statului Român în acest caz.”

Doamna avocat Valentina Brunstein, care a studiat actele proceselor, a subliniat că decretul de îndepărtare a copiilor s-a întemeiat exclusiv pe situația materială precară a familiei. Părinţilor le-au fost încălcate mai multe drepturi elementare, cum ar fi dreptul la un traducător autorizat, dreptul la aplicarea legii române în raporturile dintre părinți și fii, conform Art. 20 Codice Civile italiano; dreptul la aplicarea legii române în ceea ce privește tutela, conform Art. 21 Codice civile italiano; absența în proces al procurorului. Sunt şi foarte multe carenţe pe fond în judecata procesului, expuse în anexele la acest comunicat. Doamna avocat a enumerat mai multe cazuri similare din jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în care părinţi aflaţi în aceeaşi situaţie au reuşit să îşi recapete copiii.

Moderatorul Eugen Terteleac a insistat asupra prezenței statului în viața românilor aflați înafara granițelor României, precizând faptul că „a avea pașaport românesc în ziua de astăzi nu reprezintă o garanție a protejării cetățeanului de către Stat. Să ne imaginăm pentru câteva momente următoarea situație: dacă în locul acestor doi parinți am fi vorbit de doi cetățeni italieni, aflați în orice altă țară din lume, probabil ar fi existat numeroase curse aeriene charter cu diverși miniștri, politicieni, ziariști care ar fi rezolvat cu siguranță problema în favoarea cetățenilor săi.”

Din informațiile pe care le deținem, chiar astăzi 20.01.2015, Consulul General al României la Torino, Dl. Tiberiu Mugurel Dinu participă la un proces în cadrul căruia Statul Italian judecă un caz asemănător celui dezbătut în emisiunea noastră, iar domnia sa s-a constituit tutore, fiind prezent personal în incinta tribunalului unde se judecă cazul cu ușile închise. Ne întrebăm oare dacă s-ar fi întâmplat acest lucru în cazul Divile-Trandafir finalitatea ar fi fost aceeași? Oare domnul Consul va reuși să salveze cazul judecat în prezent? Dacă domnul Consul va reuși să rezolve această situație, oare nu ar merita să fie numit în funcția de Ambasador al României în Italia?
Urmăriți aici Poze și video cu cei doi copii, Lucia Daniele și Angelo Andrea, îndepărtați autoritățile italiane de proprii părinți (https://www.youtube.com/watch?v=p4mnf3PFnmk&feature=youtu.be

"Români pentru români", Emisiune difuzată în direct pe postul Dacia Tv

Urmăriți aici emisiunea ”Români pentru români” difuzată duminică, 18 ianuarie 2015
(http://www.daciatv.com/archives/8/)
Invitați: Gabriel Pârjolea - Consilier Primăria Riano; Ion Cherciu - Membru ARI; Doina Ionel - Voluntar ONG italiană; Valentina Brunstein - Avocat; Iuliana Petronela Divile - Mama minorilor; Marin Marian Trandafir - Tatăl minorilor.
Moderator: Eugen Terteleac

Comunicat ARI


Doamna avocat Valentina Brunstein, prezentă în platou după o analiză complexă a documentelor puse la dispoziție de către părinții minorilor a subliniat următoarele:

1. Tribunalul pentru minori din Roma (instanța de tutelă), la cererea serviciilor sociale (Primăria Roma), a procedat întâi prin Decretul executoriu din data 20.01.2009 la îndepărtarea minorilor Lucio Daniele Trandafir și Andrea Angelo Trandafir din rezidența de familie și plasarea lor într-o casă de copii adecvată, cu interzicerea dreptului de a fi retrași de către mama Divile Iuliana Petronela, excepție dreptul la vizită care trebuie să se exercite în baza modalităților stabilite în exclusivul interes al minorilor. Decade totodată din drepturile părintești mama, și numește ca și tutore provizoriu, Primarul Romei.

Urmăriți aici Poze și video cu cei doi copii, Lucia Daniele și Angelo Andrea, îndepărtați autoritățile italiane de proprii părinți

Emiterea decretului mai sus amintit s-a întemeiat exclusiv pe situația materială precară a familiei.

2. Prin decrete executorii ulterioare Tribunalul pentru minori din Roma a constatat succesiv statul de abandon (20.12.2012) și suspendarea drepturilor părintesti (06.11.2012), decrete întemeiate exclusiv pe situația materială precară a familiei.

3. Prin Sentința din 08.07.2013 Tribunalul pentru minori din Roma declară minorii Lucio Daniele Trandafir și Andrea Angelo Trandafir în stadiul de adopție și numește Primarul Romei tutore al minorilor și interzice orice relatie între minori și rude. De asemenea, Tribunalul din Roma deschide procedura pentru stabilirea abandonului minorei Maria Antonia născută la data de 07.12.2013, numește tutore Primarul Romei și un îngrijitor special în ceea ce privește minora Maria Antonia născută la data de 07.12.2013 și dispune măsuri în sarcina părinților în ceea ce privește minora Maria Antonia. Emiterea sentinței s-a întemeiat pe situația materială precară a familiei și pe componente psihologice, respectiv: lipsa de empatie a mamei în raport cu minorii și lipsa de comunicare a tatălui în raport cu minorii. Măsurile impuse părinților în raport cu minora Maria Antonia se referă exclusiv la îmbunătățirea situației materiale a familiei.

4. In Martie 2014, în baza raportului îngrijitorului special Tribunalul pentru minori din Roma dispunea îndepărtarea minorei Maria Antonia și plasarea acesteia într-o structură adecvată, cu drept de vizită din partea mamei și a tatălui, sentință întemeiată pe „lipsa de încredere în părinți, lipsa proiectelor și lipsa schimbării comportamentale a acestora”.

5. Nu există informații despre următoarea audiență în ceea ce privește minora Maria Antonia.

De asemenea doamna avocat a ținut să ne prezinte concret „analiza legislației aplicabile în materie din care reies o serie de aplicări greșite ale legii pe toată durata proceselor deschise în fața Tribunalului pentru minori din Roma, respectiv:
1. Sub aspect procedural:
1.1. Încălcarea dreptului părinților la un traducător autorizat de italiană-română;
1.2. Încălcarea dreptului la aplicarea legii române în raporturile dintre părinți și fii, conform Art. 20 Codice Civile italiano;
1.3. Încălcarea dreptului la aplicarea legii române în ceea ce privește tutela, conform Art. 21 Codice civile italiano;
1.4. Absența în proces al procurorului;
2. Sub aspectul de fond:
2.1. Probatoriul întocmit în această cauză este superficial și neconcludent pentru aplicarea sancțiunii civile de decădere din drepturile părintești.
2.2. Încălcarea principiului asigurării și promovării cu prioritate a interesului superior al copilului. Sancțiunea decăderii din drepturile părintești este cea mai gravă sancțiune civilă aplicabilă părinților care se fac vinovați de îndeplinirea defectuoasă a obligațiilor lor în raport cu proprii copii. În scopul respectării pricipiului mai sus enunțat, respectiv în scopul asigurării și promovării cu prioritate a interesului superior al copilului, instanțele de judecată vor soluționa cauzele civile privind decăderea din drepturile părintești prin prisma principiului enunțat, având în vedere că soluționarea cauzei cu strictă respectare a legii constituie în sine o garanție de protecție a interesului superior al copilului cât și al familiei.

Potrivit jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), examinarea elementelor care servesc cel mai bine interesele copilului este întotdeauna de o importanță fundamentală (cauza Johansen împotriva Norvegiei), că interesul copilului trebuie să fie primordial și doar un comportament extrem de nedemn poate determina ca o persoană să fie privată de drepturile sale părintești în interesul superior al copilului (cauza Gnahore împotriva Franței).

Totodată CEDO subliniază că acest interes superior al copilului prezintă un dublu aspect: pe de-o parte să le garanteze copiilor o evoluție într-un mediu sănătos și, pe de altă parte, să le garanteze acestora menținerea legăturilor cu familia, deorece distrugerea acestei legături determină ruperea copilului de rădăcinile sale (cauza Maumousseau și Washington împotriva Franței).

În același sens CEDO reține că existența unui cadru mai propice pentru educația unui copil (casă de copii, plasament familial etc.) în raport cu cadrul oferit de familie nu constituie în sine o justificare legală pentru sustragerea copilului din îngrijirea părinților săi biologici (cauza Wallova și Walla împotriva Republicii Cehe).”

Nessun commento:

Posta un commento