La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 19 gennaio 2020

„Fără cetățenia română pe CV în Italia”

13 ianuarie 2020

Violeta Cincu

Declarația a fost făcută la RFI România de președintele Centrului de Cultură Italo-Românească APS din Torino, Elisabeta Burduja Cioată, care subliniază că există o atitudine rasistă față de români în Italia.

Elisabeta Burduja Cioată a dat exemplu propriei fiice care, după absolvirea facultății de design din Torino, a fost anunțată să nu își mai scrie cetățenia pe CV. Elisabeta Burduja Cioată a plecat în Italia în anul 2002. A fondat Centrul de Cultură Italo-Românească APS din Torino, centru unde se organizează cursuri de limba română, dansuri populare și cursuri de cultură și civilizație românească. Aici sunt 18 voluntari, români și italieni. Croiesc costume populare cu mămicile, dansează, fac lecții în limbile română și italiană. Au decis de comun acord ca alocațiile copilor să meargă la plata chiriei. Ajutorul statului român este ca și inexistent. În Torino trăiesc peste o sută de mii de români.

De ce emigrează românii în Italia. Este prima întrebare adresată de Violeta Cincu președintelui Centrului de Cultură Italo-Românească APS din Torino, Elisabeta Burduja Cioată

Elisabeta Burduja Cioată : Motivul principal al emigrației? Economic, pentru un trai mai bun. Cât privește reîntoarcerea în România, la un moment dat nu îți mai da seama de partea economică. Spui că dacă m-am descurcat aici, mă descurc și în țară. Se schimbă mentalitatea și este foarte greu să te reintegrezi într-o țară care, poate, nu a ajuns la standardele europene. Dar în general copiii se reintegrează foarte greu!

Reporter: De ce?

Elisabeta Burduja Cioată : Se integrează greu în România pentru că este un alt stil de viață. Nu ai același stil de viață. Educația ca instrucție școlară în România este foarte bună. Copiii nu sunt identificați și ajutați cei care au vocație, foarte mare capacitate să fie ajutați. În România dacă nu ai capacitate materială nu faci nimic. În Italia e altfel. Sunt mamă a șase copii și toți sunt talentați în ceva. Sunt ajutați. Pe mine mă costă școala 20 de euro pe an. Acesta este cel mai important factor care mă împiedică să mă întorc.

Reporter: S-a vorbit de statutul româncelor care sunt menajere, baby sitter..despre sindromul Italia. Cum vedeți acest fenomen?

Elisabeta Burduja Cioată : Nu cred că munca pe care o depun româncele în Italia ar fi singurii factori care influențează sănătatea. Cred că cel mai mult influențează faptul dezamăgirii când se întorc acasă. Își imaginează că se construiește și când ajung acasă de fapt văd că tot ceea ce au trimis s-a rispit. Este foarte grea munca de îngrijitoare. Ca bonă e mai ușor. Te încarcă copiii. Depinde de familie. Eu am întâlnit o familie care nu a fost rasistă...

Reporter: Există rasism?

Elisabeta Burduja Cioată: Da. Există chiar dacă nu ți-l arată sau verbal își spun ca nu este. Fetița mea cea mare a terminat facultatea la Torino și mi-a spus că nu vrea să își scrie cetățenia pe CV. M-au anunțat să nu o mai scriu pentru că dacă se uită că ești româncă ți-l anulează.

Sursa: RFI.ro


Citeṣte ṣi:
Românii din Italia, sfătuiți să își "uite" cetățenia dacă vor să se angajeze

Nessun commento:

Posta un commento