La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 7 gennaio 2020

Primii bebeluși născuți în Italia în noul an sunt români

de Vlad Pârău / Externe
Publicat: Joi, 02 ianuarie 2020

Primii bebeluși născuți în Italia în noul an sunt români

Foto: Stiripentruviata.ro

Copiii românilor din Italia, o nouă zi de vacantă petrecută în Biserică Copiii românilor din Italia, o nouă zi de vacantă petrecută în Biserică
PS Siluan, Episcopul românilor din Italia, sfat pentru alegerile prezidențiale: Avem ocazia să-i dăm un „mandat” lui Dumnezeu PS Siluan, Episcopul românilor din Italia, sfat pentru alegerile prezidențiale: Avem ocazia să-i dăm un „mandat” lui Dumnezeu
Gabriel (foto), un băiețel sănătos de 3,3 kg, s-a născut chiar la miezul nopții dintre ani la spitalul Sacro Cuore Don Calabria din localitatea Negrar, în provincia italiană Verona. Gabriel împarte cu Diego, un bebeluș italian din Napoli, titlul de „primul copil născut în Italia în anul 2020”. Mama bebelușului român se numește Anca, are 36 de ani și locuiește în Italia de 8 ani, potrivit Știri pentru Viață.

Primul bebeluș născut de Anul Nou 2020 la Torino este tot român și se numește Aron Vicol, scrie ziarul La Stampa. El a venit pe lume la ora 00:49 în spitalul Martini din Torino, unde părinții lui, Raluca și Iulian, l-au primit cu nerăbdare și dragoste, potrivit publicației Rotalianul.

„Fiul meu ar fi trebuit să se nască pe 6 ianuarie. Ieri am gătit toată ziua pentru Revelionul cu rudele, apoi în jumătate de oră s-a întâmplat totul: e bun așa, mai bine mai devreme decât mai târziu, eram foarte obosită. Am adus tortul la spital pentru a sărbători cu personalul medical. Le mulțumim tuturor. Au fost minunați, ne-au primit cum nu se putea mai bine, a fost ca și cum ne-am fi aflat în familie”, a povestit Raluca Vicol, mama primului bebeluș născut în noul an la Torino, pentru ziarul Corriere della Serra. Și în 2019, la Torino, primul copil născut a fost tot român: o fetiță pe nume Aurora.

Micuța Ariana, cântărind aproape 3 kg., a cărei mamă este româncă și tatăl albanez, a venit pe lume în mod neașteptat în dimineața zilei de 1 ianuarie 2020, informează Rotalianul.

Din cauză că tânăra mamă româncă, în vârstă de 28 de ani, a fost redirecționată spre alt spital de către medicii spitalului San Sebastiano din Frascati, unde a ajuns inițial, bebelușul s-a născut în ambulanță, la ora 08:49 și la numai câteva sute de metri distanță de spitalul din Genzano di Roma, destinația finală. Imediat după naștere, Ariana și mama ei au fost internate în maternitatea celui de-al doilea spital, unde medicii le-au acordat asistența necesară celor două românce.

Potrivit datelor Institutului de Statistică din Italia (ISTAT), în această țară trăiesc 1.151.395 de români, formând cea mai mare comunitate străină. Între 2000 și 2014, în Italia s-au născut 136.144 de copii cu mamă româncă și tată român/străin. În 2013 s-a atins un număr de 15.796 de nou-născuți români în Italia (o cincime din totalul copiilor născuți în Italia cu ambii părinți străini), iar în anul următor au venit pe lume 14.912 de copii români. În 2015, româncele au născut în Italia 19.123 de copii, iar în 2016, 15.417 de copii.

ISTAT avertizează că în Italia se manifestă o scădere dramatică a numărului de nou-născuți și atrage atenția că, fără contribuția imigranților, deficitul demografic ar fi și mai amplu.

Sursa: Active News

Nessun commento:

Posta un commento