La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 19 gennaio 2020

Se face dreptate pentru cei care lucrează în străinătate. Autorităţile române nu mai pot confisca sumele nedeclarate care depăşesc 10.000 de euro când intri sau ieși din țară

Stiri Botosani
Vineri, 17 Ianuarie 2020

Se face dreptate pentru cei care lucrează în străinătate. Autorităţile române nu mai pot confisca sumele nedeclarate care depăşesc 10.000 de euro când intri sau ieși din țară

Autorităţile române nu mai pot confisca, când întri sau ieși din țară, sumele nedeclarate care depăşesc 10.000 de euro, în urma unei decizii recente a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Curtea a decis că practica autorităţilor române de a confisca orice sumă de bani introdusă în România nedeclarat şi care depăşeşte 10.000 de euro nu poate fi permisă, fiind contrară dreptului Uniunii Europene referitor la libera circulaţie a capitalurilor, care este garantată şi poate fi limitată doar în cazuri excepţionale.

Curţea de Justiţie a Uniunii Europene a soluționat această cauză după ce în dosarul C‑679/19, finalizat la data de 19 decembrie 2019, un român a sesizat că i s-au confiscat la graniță 240 000 de leva bulgăreşti (BGN) (aproximativ 120 000 de euro), cu alte cuvinte întreaga sumă transportată care depăşeşte 10 000 de euro.

În ordonanţa sa, CJUE aminteşte că, în prezent, astfel de sisteme de control sunt aplicate numai de câteva state membre, în temeiul legislaţiilor interne.

„Diferenţele între legislaţii dăunează bunei funcţionări a pieţei interne. În consecinţă, elementele de bază ar trebui armonizate la nivel comunitar pentru a se asigura un nivel echivalent de control al mişcărilor de numerar care traversează frontierele Comunităţii. O astfel de armonizare nu ar trebui, cu toate acestea, să afecteze posibilitatea statelor membre de a aplica, în conformitate cu dispoziţiile actuale ale tratatului, controale naţionale privind mişcările de numerar din cadrul Comunităţii”, se arată în documentul CJUE.

Sursa: Ṣtiri Botoṣani

Nessun commento:

Posta un commento