La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 29 febbraio 2020

Dacă vor să își primească pensia, seniorii români din străinătate trebuie să demonstreze că sunt viață

Umilință pentru pensionarii din Diaspora. Ce proceduri birocratice trebuie să îndeplinească

Autor: Radu Novac
25 februarie 2020

Dacă vor să își primească pensia, seniorii români din străinătate trebuie să demonstreze că sunt viață.

Conform Legii Pensiilor, seniorii români cu domiciliul în străinătate sunt nevoiți să dovedească că trăiesc, de două ori pe ani, trimițând autorităților documentul „certificat de viață”.

Plata pensiilor cuvenite beneficiarilor stabiliţi în străinătate poate fi efectuată în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte, în moneda ţărilor respective sau într-o altă monedă asupra căreia s-a convenit, precizează Casa Națională de Pensii.

Pensionarii români din străinătate își vor primi banii în conturile bancare declarate. Ei vor suporta cheltuilile „generate de transferul în străinătate al prestaţiilor de asigurări sociale, inclusiv comisioanele de schimb valutar, se suportă de beneficiar, cu excepţia plăţilor care intră sub incidenţa Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.113/2009”, potrivit legii în vigoare.

Certificatul de viață se poate obține accesând siteul Casei de Pensii.

Sursa: Evz.ro


Citeşte şi:
Milioane de români trebuie să completeze acest act pentru a primi pensie! Ce este "certificatul de viaţă"

Nessun commento:

Posta un commento