La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 2 febbraio 2020

România exportă tot mai mulţi cârnaţi şi sărăţele. Cine le cumpără, de fapt

Autor: Stirileprotv.ro
Joi 30 Ianuarie 2020
Categorie: Stiri Economice

Trimitem din ce în ce mai multe produse peste hotare. Indiferent că vorbim despre prăjituri, mezeluri sau conserve, cererea de pe piețele externe este în creștere.

Ca să vă faceți o idee, doar cei care se ocupă de panificație au încasat 146 de milioane de euro în 2018. Cum era de așteptat, clienții de bază sunt românii cărora le este dor de gustul bunătăților de acasă.

Câteva mii de prăjituri și sărățele ies în fiecare zi din cuptoarele unei fabrici din Oradea. Cum în țară cererea a scăzut în timp, firma a început să caute clienți peste graniță.

Valentin Popa, managerul unei firme de patiserie-cofetărie: „Un trend de creștere de 10% anual. În ultimul an am reușit să ajungem la o cifră de 50% a exporturilor în comunitatea europeană. Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia.”

Și pâinea este cerută în afară. O fabrică de panificație produce zece tone zilnic, incusiv pentru comunitățile de români din Italia, Spania sau Germania.

Alexandru Toth, patronul unei firme de panificație: „Prețul este unul competitiv, recunosc calitatea produsului. La un moment dat am avut un export de peste 30%”

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2018 au plecat în străinătate aproape un sfert de milion de români, cea mai mare migrație din ultimii ani.

Țara a pierdut anual aproximativ 120.000 de persoane în ultima perioadă. Odată cu această migrație au crescut și exporturile.

Potrivit Patronatului Român din Industria de Morărit, România a trimis în străinătate, numai în 2019, aproape 50.000 de tone de produse de panificație, adică aproximativ 10% din producția totală.

Dacă în 2015 erau 20 de milioane de consumatori în țară, în 2019 numărul acestora a scăzut la 18,3 milioane.

Aurel Popescu - președinte ROMPAN: „Ca să ne recuperăm investițiile care le-am făcut, am căutat alte piețe de desfacere, și în special UE și am început căutările în care e populație română mai mare.”

Astfel de produse ajung și în magazine cum este cel al soților Asavi, din Oderzo.

Maricica Asavi, Oderzo, Italia: „Sunt foarte multe cerințe la prăjituri, la torturi, cozonaci, sărățele, cornulețe. A crescut cererea de la an la an, foarte mare. Numărul de români crește pe zi ce trece.”

Și exportul de mezeluri merge bine.

Andrei Mudura, director exporturi producător mezeluri: „Dacă acum cinci ani de zile, poate la o comunitate de români trimiteam 200-300 de kilograme de produse, am ajuns acum, în Anglia, să trimitem cinci tone doar la o comandă. Produsele-s cele specifice românești: cârnați, salam, dar și șunculițe, pastrame, slăninuțe.”

Alexandru Nițescu are un magazin cu produse românești în nordul Spaniei.

Alexandru Nițescu, Tarragona, Spania: „Avem magazinul de vreo 15 ani și în fiecare an observăm o mai mare creștere a cererii de produse românești în piața spaniolă.”

În 2011 exportam cârnați și mezeluri în valoare de 24 de milioane de euro. Valoarea s-a dublat până în 2018, arată datele INS.

Fonte: Stirileprotv.ro

Nessun commento:

Posta un commento