La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 19 giugno 2019

Papa Francisc pe moneda de 50 de bani

Cu ocazia vizitei Papei Francisc în România, BNR a emis un milion de monede celebrative.

19/06/2019

Pe 30 mai Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic monede din aur şi alamă pentru colecţionare şi a pus în circulaţie o monedă din alamă, cu valoarea de 50 de bani, având ca temă Vizita Apostolică a Sanctităţii Sale Papa Francisc în România.

BNR a emis monedele de colecție de aur în 500 de exemplare, iar din alamă cu un tiraj de 10.000 de bucăți. Prețul de vânzare a monedei de aur, a cărei valoare nominală este de 500 de lei, este de 8.660 de lei, exclusive TVA și conține și broșura de prezentare, în timp ce moneda de colecție de alamă are un preț de vânzare de 10,30 de lei.

Totodată au fost puse în circulație un milion de monede, cu aversul care prezintă imagini ale unor lăcașuri de cult și numele localităților unde se află acestea, respectiv Catedrala Sfântul Iosif – ,,Bucureşti”, Sanctuarul marian – ,,Sumuleu Ciuc”, Catedrala Sfânta Treime – ,,Blaj”, Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină – ,,Iaşi”, vizitate de Sanctitatea Sa Papa Francisc, inscripțiile în arc de cerc „România” și anul de emisiune „2019”, stema României și valoarea nominală „50 Bani”.

---------------------------------------------
Monedă Aur
Valoare nominală: 500 lei;
Metal: Aur 999/1000;
Greutate: 31,103 grame;
Dimensiune: diametru 35 mm;
Margine: netedă;
Calitate: proof;
Tiraj: 500;

Avers: imagini ale unor lăcașuri de cult și numele localităților unde se află acestea, respectiv Catedrala Sfântul Iosif - ,,BUCURESTI”, Sanctuarul marian - ,,SUMULEU CIUC”, Catedrala Sfânta Treime - ,,BLAJ”, Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină - ,,IASI”, care vor fi vizitate de Sanctitatea Sa Papa Francisc, inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA” și anul de emisiune „2019”, stema României și valoarea nominală „500 LEI”.

Revers: portretul și blazonul Sanctității Sale Papa Francisc și inscripțiile în arc de cerc ,,VIZITA APOSTOLICA A SANCTITATII SALE PAPA FRANCISC IN ROMANIA”, perioada vizitei ,,31 MAI-2 IUNIE”, deviza acesteia ,,SA MERGEM IMPREUNA!”.


Monedă Metal comun
Valoare nominală: 50 bani;
Metal: Metal comun -/1000;
Greutate: 6,1 grame;
Dimensiune: diametru 23.75 mm;
Margine: inscripționată;
Calitate: proof;
Tiraj: 10000;

Avers: imagini ale unor lăcașuri de cult și numele localităților unde se află acestea, respectiv Catedrala Sfântul Iosif - ,,BUCURESTI”, Sanctuarul marian - ,,SUMULEU CIUC”, Catedrala Sfânta Treime - ,,BLAJ”, Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină - ,,IASI”, care vor fi vizitate de Sanctitatea Sa
Papa Francisc, inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA” și anul de emisiune „2019”, stema României, valoarea nominală „50 BANI” și litera „N” într-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colecționare.

Revers: portretul și blazonul Sanctității Sale Papa Francisc și inscripțiile în arc de cerc ,,VIZITA APOSTOLICA A SANCTITATII SALE PAPA FRANCISC IN ROMANIA”, perioada vizitei ,,31 MAI-2 IUNIE”, deviza acesteia ,,SA MERGEM IMPREUNA!”. Cant inscripționat cu ,,ROMANIA” de două ori, cu steluță între cele două cuvinte.

Sursa: Banca Naţională a României

---------------------------------------------

Cele două monede de colecție se vor diferenția prin faptul că pe aversul celei de alamă va apărea și litera „N” într-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colecționare, iar la cea de aur valoarea nominal inscripționată va fi de 500 de lei.

Reversul comun tuturor monedelor prezintă portretul și blazonul Sanctității Sale Papa Francisc și inscripțiile în arc de cerc ,,Vizita Apostolica a Sanctitatii Sale Papa Francisc în România”, perioada vizitei ,,31 mai-2 iunie”, deviza acesteia ,,Să mergem împreună!”.

Monedele din aur, monedele din alamă pentru colecţionare şi monedele de circulaţie, cu tema Vizita Apostolică a Sanctităţii Sale Papa Francisc în România, au putere circulatorie pe teritoriul României.


Papa Francisc a reapărut pe monede, intituleaza Antonio Castellani articolul sau pe Cronaca Numismatica, subliniind că în 2017 a exprimat dorinţa de a nu mai fi reprezentat pe monede, ci doar cu numele pontifical Francesco, stema şi motto Miserando Atque Eligendo, cerând Biroului Filatelic Numismatic al Guvernoratului din Vatican să schimbe monedele euro din Vatican, în ciuda colecţionarilor.

Cu ocazia vizitei Papei Francisc în România, Oficiul Filatelic şi Numismatic al Vaticanului a realizat un timbru de 2,40 euro, emis în comun cu România. Culorile utilizate în logo amintesc culorile tricolorului român.

Vizita Papei este o invitație de a uni toate forțele sub mantaua protectoare a Maicii Domnului care însoțește călătoria poporului lui Dumnezeu.
De fapt, România este deseori numită "grădina Maicii Domnului", o formulă dragă tuturor credincioșilor și folosită de Sfântul Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale din 1999 ".

Din punct de vedere al imaginii, această monedă nu respectă decizia Papei, - relatează Cronaca Numismatica - aşteptăm aşadar noi actualizări, pentru a clarifica dacă a fost autorizată în mod excepțional de către o instituție a Vaticanului sau a fost creată, fără avertisment, de BNR.


Personal, nu cred că Papa Francesco se simte ofensat de această apariție celebrativa, care cu siguranță nu intenționa să-i deterioreze imaginea în nici un fel.

CS

Nessun commento:

Posta un commento