La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 22 settembre 2012

Cetăţenia italiană - modificari la procedura de depunere a cererii

Publicat în 17.9.2012

Numărul românilor care depun cerere de obţinere a cetăţeniei italiene este în creştere. Prefectura din Torino a comunicat ca faţă de anii precedenţi, în procedura de depunere a cererii pentru obţinerea cetăţeniei italiene au intervenit câteva modificări importante.

Documente necesare pentru cererea cetăţeniei italiane de către cetăţenii comunitari:

Din România:
1.Certificatul de naştere (tip nou, internaţional, de culoare albastră) - cu timbrul Apostila pe original. Apostila se aplică doar la Prefectura din judeţul de domiciliu din România. Certificatul trebuie apoi tradus de către un traducător autorizat de pe lângă Notariatul din oraşul de domiciliu din România,iar traducrea trebuie apostilată la Tribunalul din oraşul de domiciliu. Traducerea si legalizarea poate fi făcută şi la Consulatul General al României din Torino, doar dacă certificatul este apostilat la Prefectura de domiciliu din România.
2.Cazierul judiciar românesc cu timbrul Apostila pe original. Apostila se aplică doar la Prefectura din judeţul de domiciliu din România. Şi cazierul judiciar trebuie tradus de către un traducător autorizat de pe lângă Notariatul din oraşul de domiciliu din România,iar traducrea trebuie apostilată la Tribunalul din oraşul de domiciliu. Traducerea si legalizarea poate fi făcută şi la Consulatul General al României din Torino, doar dacă certificatul este apostilat la Prefectura de domiciliu din România. Certificatele de cazier judiciar au valabilitate de 6 luni de la data eliberarii si numai in scopul pentru care au fost eliberate.

Important: La Consulatul General al României din Torino nu se pot aplica apostile. Solicitanţii au posibilitatea de a face o procură (60 Euro) prin care împuternicesc pe cineva din România să aplice apostila şi eventual să traducă şi să aplice apostila la Tribunal şi pe traducere pentru documentele necesare completării dosarului de cetăţenie.

FOARTE IMPORTANT: Faţă de anii trecuţi, când legea prevedea reţinerea certificatului de naştere românesc în original pentru toată perioada rezolvării dosarului de cetăţenie, în prezent Prefectura din Torino îşi legalizează singură o fotocopie a certificatului de naştere românesc, eliberând solicitanţilor originalul actului de naştere. Cei care au depus deja cereri pentru obţinerea cetăţeniei şi le-a fost reţinut originalul, pot face cerere la Prefectura din Torino pentru redobândirea documentului original.

Din Italia:
1.Ultimele 3 declaraţii de venit ( CUD, modelul UNICO, modelul 730)
2.Reşedinţele din ultimi 4 ani (Certificato di residenza storico) - documentul se obţine de la Anagrafe din oraşul de rezidenţă. În cazul în care solicitanţii posedă un certificat de rezidenţă mai vechi, în care sunt consemnate datele exacte de transfer dintr-un oraş în altul, se pot prezenta cu acest certificat, întrucât rezidenţa istorică poate fi autocertificată, cu singura condiţie ca cetăţeanul să fie absolut sigur de exactitatea datelor (ziua, luna, anul).
3.Atestatul de şedere (inclusiv permisul de şedere, dacă este cazul, chiar dacă acesta este deja expirat)
4.Certificatul care atestă compoziţia familiei - Certificato di stato di famiglia (se obţine la Anagrafe). De semnalat că în cazul femeilor care şi-au schimbat numele de familie în urma căsătoriei, este necesară prezentarea certificatului de căsătorie românesc, cu timbrul Apostila pe original. Apostila se aplică doar la Prefectura din judeţul de domiciliu din România. Certificatul trebuie apoi tradus de către un traducător autorizat de pe lângă Notariatul din oraşul de domiciliu din România,iar traducrea trebuie apostilată la Tribunalul din oraşul de domiciliu. Traducerea si legalizarea poate fi făcută şi la Consulatul General al României din Torino, doar dacă certificatul este apostilat la Prefectura de domiciliu din România.
5.dovada plăţii taxei de 200 Euro la Poştă
6.1 timbru fiscal de 14.62 euro ( Marca da bollo da 14.62 euro).

Formularele necesare pentru depunerea cererii în vederea obţinerii cetăţeniei:
•Modello A – Cetăţenia în urma căsătoriei cu un cetăţean italian (Matrimonio con cittadino italiano ) – documentele de la punctele 1, 2, 3, 6
•Modello B – Cetăţenia pentru comunitarii care au cel puţin 4 ani de rezidenţă (naturalizare) - documentele de la punctele 1 - 6

Programul de lucru cu publicul al biroului Cetăţenie din cadrul prefecturii din Torino este:

Lunea, miercurea şi vinerea de la orele 9.00 la 12.00. Telefonic biroul poate fi contactat la numerele 011/5589550, 011/5589498 marţea şi joia de la 10.00 la 13.00.

Adresa biroului este piazza Castello 199, email: immigrazione.pref_torino@interno.it , Fax: 011/5589518.

Fonte: Città di Torino

12 commenti:

Anonimo ha detto...

cit timp se asteapta

Claudia Spiridon,avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 19 agosto 2013 17:43.

Daca intrebarea dvs.se refera la timpul de asteptare dupa ce se face cererea de dobandire a cetateniei,raspunsl este 730 de zile(din punct de vedere legal),practic,insa au fost cazuri cand s-au asteptat si 6 ani de zile.
Daca nu am ghicit intrebarea va invit sa o formulati dvs.in mod complet.

Corina ha detto...

Buna ziua,daca eu nu lucrez ,sunt casatorita cu un roman ,el lucreaza ,avem un copil de sase ani,as dori sa stiu daca eu pot face cererea neavand CUD sau pustapaga sau alt venit.Multumesc

Unknown ha detto...

Buna ziua si eu am aceeasi problema ; Optinerea cetateniei in Italia .Ma intereseaza faptul ,cum sa procedez de a avea actele pentru a depune dosarul pt.cetatenie ,daca nu-mi pot permite sa merg personal in Romania ?

Unknown ha detto...

Buna ziua si eu am aceeasi problema ; Optinerea cetateniei in Italia .Ma intereseaza faptul ,cum sa procedez de a avea actele pentru a depune dosarul pt.cetatenie ,daca nu-mi pot permite sa merg personal in Romania ?

Katia ha detto...

Buna ziua îmi puteți spune daca certificatul de căsătorie din 2000 roșu este bun pentru cetatenie?

Katia ha detto...

Buna ziua îmi puteți spune daca certificatul de căsătorie din 2000 roșu este bun pentru cetatenie?

Katia ha detto...

Buna ziua îmi puteți spune daca certificatul de căsătorie din 2000 roșu este bun pentru cetatenie?

Katia ha detto...

Buna ziua îmi puteți spune daca certificatul de căsătorie din 2000 roșu este bun pentru cetatenie?

Anonimo ha detto...

Buna ziua. Sunt nascuta in Romania si de putin timp am primit cetatenie italiana,dar mi-au retinut certificatul de nastere romanesc.Vreau dubla cetatenie romano-italiana si as vrea sa stiu cum pot obtine il certificatul de nastere. Va multumesc.

Unknown ha detto...

buna seara daca io sunt in italia de 15 ani am lucrat angajata ca badante ,in acest moment sunt bolnava cu pensie de handicap,sunt casatorita cu un citadin italian de ce trebuie sa platesc suma de 200 euro,nu e normal asta io vreau citadinanta ROMANA-ITALIANA .Ce trebuie sa fac va multumesc.

Anonimo ha detto...

Dupa c'è obtii cetatenia certificatul de nastere ti-l da inapoi ,sotului meu i-au inapoiat toate actele romaneste depuse in original.

Posta un commento