La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 13 aprile 2014

Noi premii si diplome pentru copiii din Romania si Republica Moldova la Concursul International de Poezie de la Triuggio (MI)‏


FOTO. GRUPUL DE ELEVI ROMANI CASTIGATORI LA EDITIA
DIN ANUL 2013. VILLA CANONICA DIN TRIUGGIO.
COMUNICAT

Noi premii si diplome pentru copiii din Romania si Republica Moldova la Concursul International de Poezie de la Triuggio (MI)

Noi premii si diplome pentru copiii din Romania si Republica Moldova la Concursul International de Poezie de la Triuggio (MI)

A devenit o constanta participarea copiiilor romani din Romania, Italia sau Republica Moldova la traditional Concurs International de Poezie "Tinerii si Poezia" de la Triuggio (Milano), manifestare care vede o importanta participare internationala, fiind prezente in concurs mai mult de 20 de tari.

Aproape 1 000 de participanti cu un numar de 1 230 de creatii literare, au intrat in concursul celei de a 23-a editii a Premiului de Poezie de la Triuggio, care sse bucura de organizarea, colaborarea si patronajul mai multor parteneri: fundatia Centro Giovani e Poesia din Triuggio, patronajul Primariei orașului, Regiunii Lombardia, Provinciei Monza și Brianza, Banca Credito Cooperativo din Triuggio, a ziarului “Il Cittadino” din Monza, a revistei “Messaggero dei ragazzi” și colaborarea editurii Prometheus din Milano care tipareste in fiecare an un volum cu poeziile premiate.

Suntem foarte multumiti de numarul mare de participanti la actuala editie – a declarat pentru Ziarul Il Giorno (23 martie 2014), presedintele Fundatiei poetul Al. Villa- si mai ales de calitatea textelor literare inscrise in concurs” - referindu-se la editia actuala.

Incepând cu anul 2009 Centrul Cultural Italo-Român din Milano este partener si sustinator al concursului, initiind legătura cu mai multe școli din România si Republica Moldova, pentru înscrierea și participarea elevilor la acest proiect.

Premiul Internațional de Poezie s-a nascut in anul 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie și Tineret din Triuggio. În decursul anilor s-a constatat o mare participare a elevilor și tinerilor din Italia dar alte tari, tot mai prezente în cadrul acestei importante manifestări de poezie cu caracter internațional.

A 23-a editie (2013-2014) a prestigiosului premiu, a adus Romania printre primele locuri ca numar de participanti (o constanta a ultimilor editii). Un numar de 50 de copii cu varstele cuprinse intre 10 si 17 ani au trimis creatiile lor literare, conform regulamentului traduse in limba italiana.

Colaboratori ai Centrului Cultural Italo Roman: Lorena Curiman si Florentina Nita, au realizat traducerea unora dintre dintre creatiile inscrise si premiate la actuala editie:

Premii si diplome acordate de juriu copiiilor romani:

- DOINA POSTOLACHI din Chisinau: Medalia de argint a Camerei Deputatilor din Italia Targa d’Argento della

– DIANA MORARU Moraru din Dragasani - Premiul “In memoria di Bruna Baroni-miglior testo dedicato alla mamma” (cea mai buna poezie dedicata mamei)

– IOANA MIRUNA RUS din Bucuresti “In memoria di Ettore Villa-miglior giovane autore” (cel mai bun autor tanar)

- RAMONA ELENA BORTOC si DIANA ANTONIA STEFANESCU di Brasov – Premiul “Giovani Voci”

- MIHAELA BUTUC di Criuleni (Moldova) – premiul “Poesia dei Popoli”

– MARIANA KABBOUT di Galati (Romania) - Premiul “Poesia dei Popoli”

– Diploma Speciale “Poesia e Vita” a DOINA POSTOLACHI di Chisinau (Moldova)

– Premiul “ UNITEL VALLE DEL LAMBRO” Scolii Gimnaziale “Miron Costin” din Suceava

– Diploma Speciale “Donna in Poesia” a IOANA MIRUNA RUS di Bucarest (Romania).

Rezultatele concursului au fost anuntate in cadrul unui comunicat emis de Fundatia Giovani e Poesia, presedinte Alessandro Villa.

Si la prezenta editie Centrul Cultural Italo Roman mulțumește tuturor copiiilor participanți și profesorilor din România, care au încurajat și susținut această inițiativă.

Ceremonia de premiere va avea loc Duminica 1 iunie 2014, de la orele 14 30 la prestigioasa vila Canonica din Triuggio.

Redactia CulturaRomena.it

Violeta P. Popescu

Nessun commento:

Posta un commento