La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 24 novembre 2014

Dosar penal pentru votul din diaspora. Parchetul General a început ancheta după sesizările românilor din străinătate

de Biro ATTILA Publicat la: 20.11.2014

Parchetul General a început o anchetă în privinţa votului din diaspora, după ce mii de români au fost practic împiedicaţi să-şi exprime dreptul la vot la alegerile prezidenţiale. Anunţul a fost făcut în această dimineaţă chiar de procurorul general, Tiberiu Niţu.

Tiberiu Niţu a precizat că cercetările in rem privind modul în care s-a organizat votul pentru românii din străinătate a început imediat după turul I, fiind depuse mai multe sesizări în care sunt indicaţi drept responsabili miniştrii.

“S-a început urmărirea penală faţă de faptă şi s-au cerut relaţii de la alte autorităţi şi ancheta e în desfăşurare. Au fost foarte multe sesizări încă din primul tur, ancheta fiind începută încă din primul tur. Urmărirea penală este începută cu privire la infracţiunea de împiedicarea exercitării dreptului la vot prevăzută de articolul 385 din Codul Penal. Potrivit sesizărilor, sesizările sunt îndreptate împotriva miniştrilor şi în general a celor care au organizat alegerile. Plângerile, cele mai multe sunt venite din partea persoanelor dar şi din partea diferitelor instituţii. Cele mai multe sunt venite pe mail. Nu ştim câte sunt”, a declarat procurorul general, Tiberiu Niţu

La rândul său, şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu a susţinut că se putea emite o ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea secţiilor de vot din străinătate.

“Din acest punct de vedere eu cred că este în totdeauna bine de făcut, nu numai în acest caz dar cu atât mai mult pentru că este o chestiune care a interesat toată populaţia. Şi aici vorbesc ca cetăţean. Ca cetăţean cred că pe orice problematică trebuie să se efectueze cercetări pentru a se transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care populaţia l-a manifestat faţă de acest subiect”, a spus ea.

Întreabată dacă legal se putea da o derogare de la lege pentru ca ulterior guvernul să înfiinţeze noi secţii de votare. “Strict pe lege sigur că se putea da ordonanţă de urgenţă.

Peste 360.000 români din diaspora au votat până la ora 23.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, faţă de peste 161.000 în primul tur, cei mai mulţi votanţi înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franţa şi Germania, conform datelor BEC. În ciuda numărului record de români care s-au prezentat la vot în străinătate pentru alegerea noului preşedinte al României, au existat, din nou, mii de concetăţeni care nu au putut vota, după cum gândul a transmis pe tot parcursul zilei de duminică. Totodată, amintim că la Paris şi la Torino s-a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva românilor care protestau faţă de neprelungirea programului de vot. Mai mult, la Londra, secţia de votare de la Brent Civic şi-a închis porţile cu o oră şi jumătate înainte de finalul programului de vot, organizatorii considerând că doar cei care mai erau înăuntru puteau vota.

Comisia Europeană a declarat luni, la solicitarea ziarului Gândul, că se aşteaptă ca autorităţile române să analizeze toate problemele semnalate de românii din străinătate care nu au putut vota. De asemenea, executivul european condus de Jean-Claude Juncker va urmări cu atenţie procesul de clarificare a situaţiei.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi-a anunţat marţi demisia din funcţia de ministru de Externe, în contextul problemelor de la organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate. Meleşcanu a spus că măsurile luate de el în puţinul timp în care a condus MAE au fost cele care au permis o prezenţă record la alegerile din afara ţării şi că de vină pentru problemele înregistrate a fost doar legea rigidă, care trebuie schimbată şi adaptată la realităţile demografice actuale.

Sursa: Gandul.info


Citeşte şi:
Urmărirea penală pentru bătaia de joc din diaspora. Parchetul General a anunţat că sunt şapte dosare penale conexate şi că sunt cercetate trei infracţiuni
Anchetă penală după votul din diaspora. Livia Stanciu: Se putea da o ordonanţă de urgenţă
Victor Ponta a câştigat alegerile din diapora doar în Palestina. Harta voturilor din străinătate
Băsescu: Ambasadorii au informat asupra nevoii de mărire a numărului de secții de votare în diaspora
Alegeri diaspora. Ambasadorul României la Roma a propus mai multe secţii în Italia. MAE a refuzat
Olguţa Vasilescu: Aşteptăm Diaspora acasă, după ce şi-a luat ţara înapoi. Le pun la dispoziţie teren
Mesajul românilor din diaspora: "DEMISIA LUI PONTA. Reconstruirea României depinde de noi toţi. Iohannis a primit girul, dar suntem cu ochii pe el"
Teodor Meleşcanu îşi dă demisia de la MAE după votul din turul al doilea: Sunt un om de onoare şi îmi voi depune azi mandatul din funcţia de ministru de Externe
Meritul diasporei: Prin încăpățânarea de a vota, de a alege un Președinte neamț, românii care muncesc în Occident nu vor mai fi considerați doar niște țigani veniți la cerșit!
Teodor Meleşcanu a demisionat. Ponta: „Meleșcanu a făcut tot ce putea!”

Leggi anche:
Il voto difficile dei romeni all'estero travolge il nuovo ministro degli Esteri, Melescanu si dimette
Romania: presidente a sorpresa
Renzi, la visita prima del voto porta male al socialista romeno Ponta: vince il "tedesco" Iohannis
«Non è colpa di noi rumeni se l'Italia va verso l'abisso»
Il Presidente (di Destra) romeno Johannis: ''Vogliamo governare noi. La Sinistra, il PSD, va ripulita dalla corruzione''
Klaus Iohannis ha vinto le elezioni presidenziali in Romania
La Romania da Ceausescu a Klaus
Romania, perché Victor Ponta ha perso le elezioni
„Saudelli (Pir): "In Romania vince Johannis e la democrazia"“

Nessun commento:

Posta un commento