La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 30 novembre 2014

La multi ani Romania!


"Cata vreme vom trai de pe urma meritelor altor romani, ale marilor romani, nu vom face din Romania o tara de care sa fim mandri. Fiecare roman ar trebui, dimpotriva, sa-si puna problema meritelor sale personale, a succeselor lui, a efortului lui. Mandria de a fi roman e ceva care trebuie luat nu ca punct de plecare, ci ca scop de atins!"(Andrei Plesu)

 Romania poate sa nu ne placa tuturor.Din diverse motive.Politice ,economice ,sociale.Dar cu tot respectul,cati dintre noi am renunta cu adevarat si definitiv la cetatenia romana?Sunt sigura ca multi dintre voi sunteti mandri ca sunteti romani chiar daca aveti o multime de nemultumiri.Si nu ati renunta la a fi roman pentru nici-o alta cetatenie.Si asa este bine.Sa fim orgoliosi,sa fim mandri ca suntem romani.Avem obligatia sa fim mandri.Ne obliga istoria.Ne obliga stramosii nostri.Bunicii nostri.Parintii nostri .Toti cei care pe parcursul mileniilor ne-au lasat prin mica sau imensa lor contributie toata istoria scrisa sau nescrisa a acestui popor.A acestui pamant romanesc numit Romania.Suntem geniali cand vrem.Suntem sentimentali.Suntem romani.Si trebuie sa ne mandrim cu asta.Nu putem face ,nu putem fi altfel .

 Ma gandesc ca trebuie sa fim mandrii ca suntem romani pentru ca bunicii si strabunicii nostri ne privesc de undeva de sus si asteapta sa vada daca sacrificiul lor in razboaie si in crezul lor in Romania Mare a avut vreo importanta pentru noi,generatiile de astazi. Sa fim mandri pentru frumusetile istorice ,culturale,artistice,naturale.De la nord la sud,din est pana in vest, Romania este fantastica!

 Sa fim mandri pentru ca Romania are istoria ,clima ,relieful si frumusetile naturale unice in lume. Poate parea banal ,dar indiferent unde suntem in lume doar simpla fluturare a drapelului romanesc si intonarea imnului romanesc ne umple de emotie .Trebuie sa fim mandri de asta! Sa fim mandri ca indiferent din ce regiune a tarii suntem avem eroi nationali cu care ne putem mandri.Istoria e mandra de asta si ii cinsteste! Sa fim mandri ca totusi indiferent de problemele personale prin care trecem inca mai putem sa intindem o mana de ajutor atunci cand alte persoane sau alte state se afla in dificultate. Sa iubim Romania pentru ca ne pune la picioare si muntele si marea.Si campia si dealul.Si toate anotimpurile. Trebuie sa fim mandri de Romania pentru ca totusi in esenta a fi roman inseamna sa fim frumosi,geniali,generosi,ospitalieri.Romania vrea sa fim asa! Sa fim mandri pentru ca in modul cel mai simplu spus asta ne este patria mama.A fost ,este si va fi.Pentru totdeauna!

Sa ne iubim tara pentru bucataria traditionala recunoscuta in lume.Pentru artistii ei si pentru cinematografie.Pentru cultura si arta.Pentru poetii,scriitorii,pictorii si muzicienii ei unici in lume.Pentru intreg patrimoniul cultural daruit noua generatiilor de astazi. Sunt sigura ca fiecare roman iubim in sufletele noastre Romania.Nu putem face altfel.Si impreuna ,oriunde ne-am afla in lume ,putem face in asa fel incat  sa stie ca ne mandrim ca suntem romani si avem si de ce!Si Romania are de ce sa fie mandra de noi! Trebuie sa fim mandri ca suntem romani pentru idealurile care au unit romanii de-alungul istoriei milenare! Sa fim mandri pentru ca totusi acest popor a aut demnitate in istorie si a demonstrat lumii ca stie sa stea drept si sa nu se plece in fata nimanui! Sa fim mandri pentru tricolorul nostru.Pentru demnitatea si libertatea care ne tine totusi uniti in aceste vremuri nu tocmai usoare niciunde in lume.

Trebuie sa ne purtam mandria cu respect pentru tara asta pentru ca aici ne-am nascut.Aici am primit darul libertatii si al identitatii. Trebuie sa ne mandrim pentru intreaga noastra istorie.Ea ne-a facut ceea ce suntem .Trebuie doar sa ne straduim in prezent sa fim la inaltimea acestei tari ca sa putem sa ne scriem un viitor extraordinar! Trebuie sa fim mandri de Romania pentru ca totusi inafara granitelor foarte multi straini iubesc Romania.Si sunt mandri ca au avut posibilitatea sa o viziteze si sa ne cunoasca ca natiune. Sa fim mandri pentru ca avem libertate,ne putem alege religia si idealurile. Sa fim mandri ca tara noastra a iluminat omenirea cu geniile pe care le-a dat in diverse domenii:stiinta,fizica,chimie,matematica,aeronautica,medicina,etc.

Sa fim mandri pentru tara si istoria noastra pentru ca Romania de astazi este posibila datorita sacrificiului inaintasilor nostri care au crezut in Romania Mare,Unita!Ganditi-va la asta!Noi ,cei din generatiile prezentului am fi fost in stare sa facem asta? Daca nu ar fi fost o tara unita astazi unii am fi fost munteni,moldoveni,altii ardeleni si nicidecum romani cu totii! Sa fim mandri ca am avut privilegiul sa ne nastem in tara asta..Poate nu stim sa explicam ceea ce simtim dar cu siguranta suntem mandrii in inima noastra ca suntem romani! Asa ca Astazi ,de 1 Decembrie,si intotdeauna, sa spunem :Romania te iubim oriunde ne-am afla!
LA MULTI ANI ROMANIA!

 Cristina Mihailescu

Nessun commento:

Posta un commento