La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 6 marzo 2021

Femeia care vede în fiecare zi Barcelona, Las Vegas și Los Angeles. Traficantii din Iași

Traficanții de droguri de pe Sărăriei, reținuți ieri de către polițiști, au fost subiectul unui reportaj din 2004 al Ziarului de Iași.

 

Las Vegas, Los Angeles și Barcelona supraviețuiesc în mizerie, la marginea Iașului, cu puțin peste trei milioane de lei lunar. Aceștia sunt doar trei dintre cei șase copii ai Margaretei Zarafan, de 36 de ani, din cartierul Țicău. Cei trei plozi "metropolitani" conviețuiesc alături de frații lor cu nume nu mai puțin pretențioase: Cliff, Marcelone și McDonald's. "I-am botezat după ce-am văzut și eu la televizor. Mi-a plăcut cum sună și tatăl lor a fost de acord să le zicem așa", a povestit mama copiilor, acum divorțată. 

Cuibăriți într-o încăpere "trei metri pe trei", cele șapte suflete visează acum la un viitor mai luminos, cu ochii ațintiți în televizorul "colorat".

Cliff, din Dallas, trăiește în Țicău.



Stradela Sărărie nr. 20. 

La bătăile în ușa răspunde un pechinez. Rău, de zici că vrea să treacă prin ușa. Un bărbat potolește "bestia", aruncă o privire peste prag și anunță sec: "Au venit cu ancheta socială de la Primărie". 
Pătrundem într-o încăpere slab luminată, cu pereții spoiti în bleu și acoperiți cu tapiserii roase de vreme. Vegheați de un tigru, două gazele și o "Răpire din serai", stau înghesuiți pe un pat scund cei șase copii ai Margaretei Zarafan. Cu toții se uită la un film cu desene animate.


Margareta își spune povestea, care seamănă cu multe altele de prin partea locului. Ea s-a "luat" fără acte la doar 17 ani cu Clie Bălan, un bărbat descurcăreț care ieșea des peste hotare. 


Primul venit pe lume dintre copii a fost numit Cliff, după cunoscutul personaj din serialul "Dallas". Odată cu Cliff au apărut și primele probleme, cînd au descoperit că băiatul are hidrocefalie. "E defect pe toată partea stngă. Nu-și poate folosi decat brațul drept și nu se ține pe picioare singur", explică Margareta Zarafan. A auzit că doar în Germania se poate face operația care să-l pună pe picioare pe Cliff, dar nu-și face nici o nădejde pentru că sunt faliți.

Copiii au și porecle: Ewing, Mulder sau Madonna.


Frații mai mici ai lui Cliff sunt Marcelone și Las Vegas. "Pe Marcelone l-am luat tot dintr-un film, nu-mi mai amintesc care", arată Margareta. 

Cei doi merg la școală, și sunt chiar colegi de bancă, în clasa a treia. Marcelone este "intelectualul", singurul din familie cu diplomă. Are numai de zece și vrea să fie om de afaceri. Încă nu știe în ce branșă, dar are tot timpul să se hotărască. 


Las Vegas e mai modest. Deocamdată, nu vrea de la viață decat o bicicletă. Fratele său "american", Los Angeles, este prea mic ca să-și dorească lucruri mari, însă mărturisește că nu i-ar strică o săniuță. Familia îl strigă prin casă "Ewing", după numele clanului de petroliști din "Dallas".


McDonald's și Barcelona sunt cei mai mici și se hirjonesc fără nici o grijă pe pat. Și aceștia au, pe lîngă numele din acte, porecle la fel de neobișnuite. În familie, McDonald's devine Mulder din "Dosarele X", iar Barcelona este uneori alintată "Madonna".


Părinții s-au despărțit

Margareta s-a despartit de soțul sau, Clie, cand Barcelona era încă "pe drum", și de atunci locuiește împreună cu fratele ei. Își întreține familia dintr-un ajutor social și alocațiile copiilor, în total ceva mai mult de 3 milioane de lei. "Banii abia ne ajung pentru mancare. Cumpăr făină, cartofi, fasole. Carne ceva mai puțină, cam o dată la trei săptămîni", arată Margareta. Acum, ea își pune toată nădejdea în salariul de însoțitor pentru persoane cu handicap, pe care urmează să-l primească de la Primărie. 


Autor:M. Popa


Sursa: Ziarul de Iasi

Nessun commento:

Posta un commento