La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 31 marzo 2021

Schimbarea numelui de familie după căsătorie și divorț

Schimbarea numelui după căsătorie este facultativă și posibilă atât pentru soț, cât și pentru soție. 
Viitorii soți pot decide să își păstreze numele de dinaintea căsătoriei, să preia numele de familie al celuilalt sau să poarte numele reunite. 

Această schimbare a numelui presupune modificarea tuturor actelor de identitate în termen de 15 zile de la încheierea căsătoriei. 
Pentru românii din Italia, în cazul încheierii căsătoriei la Consulatul Român, în aceeași zi se va proceda la eliberarea unui titlu de călătorie și încheierea unei procuri în vederea schimbării buletinului în România. 
Ulterior, se va putea solicită și un nou pașaport cu numele nou. În cazul în care căsătoria s-a realizat în față autorităților din Italia, aceasta trebuie transcrisă în registrele românești, pentru aceasta trebuie să solicitați Consulatului o programare la biroul de Stare Civilă. Ulterior transcrierii și eliberării certificatului de căsătorie românesc, se va putea proceda la schimbarea buletinului românesc. 
Mai multe info aici
În privința documentelor italiene, va fi nevoie de o declarație consulară care se numește dichiarazione stessa persona, care se eliberează în baza certificatelor originale de căsătorie, naștere și buletin. Doar cu aceasta declarație, veți putea solicita în Comune eliberarea noilor acte italienești de identitate. La fel se procedează și în cazul revenirii la numele de familie în urma pronunțării divorțului.
În acest caz, veți avea nevoie de hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă.

Cel mai convenabil ar fi ca fiecare soț să rămână cu numele său de familie chiar și după căsătorie pentru a se evita costurile suplimentare și cozile din față Consulatului, mai ales în aceste timpuri dificile.

Sursa: Mae.ro

Nessun commento:

Posta un commento