La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 17 settembre 2013

"Acasa, dar singur", Milano, 22 septembrie


"Acasa, dar singur" - duminica 22 septembrie 2013, ora 16:00, @Cascina Cuccagna - un film despre viata romancelor plecate la munca in strainatate si despre familiile lor ramase in tara-mama

În spatele cuvântului "român" se ascund milioane de povesti: un trecut dramatic reprezentat de o dictatură, un prezent in fuga a milioane de cetățeni care au emigrat în căutarea unui viitor mai bun și tot atatia "orfani albi" - copiii rămași singuri acasă.

Documentarul “Acasa, dar singur” - care va fi difuzat duminică, 22/09.2013, 16:00, la Cascina Cuccagna/Milano – prezintă situatii reale legate de acest fenomen social raspandit in România la scară națională. Un prilej pentru a intelege mai bine consecintele care se rasfrang asupra intregii societati si o invitatie de a nu ramane indiferenti la noi acasa doar in compania propriilor noastre prejudecati.

Cu aceasta ocazie, Sorin Manu (producător al filmului), Ingrid Beatrice Coman (autor al cărții “Satul fara mamici”) și Daniela Draghici (Advocacy Officer Biblionet/IREX Fundatia Ro) vor interveni în directa Skype pe problematici legate de consecințele migrației economice. Silvia Dumitrache (Președinte al ADRI - Asociația Femeilor Romane din Italia), moderator al reuniunii, va prezenta proiectul “Te iubeste mama!” (lansat în urmă cu mai mult de doi ani inspirat de acest film documentar). Proiectul reprezinta un sprijin concret oferit mamelor/parintilor si copiilor, o inițiativă de sprijin a rolului parental si a coeziunii familiale la distanta, prin restabilirea dialogului dintre părinți și copii cu suportul tehnologiei si furnizarea de servicii de videoconferințe gratuite pentru românii (mai ales femei) din Italia - www.teiubestemama.it Interventia Chiarei Saraceno (psiholog, Centrul pentru cetățenii și familiile migranților al Asociatiei Soleterre) este legata de experienta legata de actiunile de suport oferite parintilor si copiilor din familii salvadoriene și din Ucraina care traiesc in Italia cu copii și rude în țările lor de origine.

Initiativa, promovata de Asociatia Femeilor Romane din Italia – ADRI, in colaborare cu
Consortiul Cantiere Cuccagna, se bucura de patronajul Consulatului General al Romaniei, de cel al Primariei orasului Milano.

Eveniment sustinut de: Associazione Soleterre Onlus, Forum Milano Città Mondo: Centro Socio Culturale Antonio Raimondi; I-DEA futura; Movimento C ittadini nel mondo ; Associazione Sociale della Comunità Etiopica in Lombardia; Associazione Equagruppo Eventi e Comunicazione, Green Geek.

Pentru informatii: adri_milano@live.it
www.teiubestemama.it – www.cuccagna.org  
www.facebook.com/Proiectul-Te-iubeste-mama  
www.facebook.com/CascinaCuccagna  

Nessun commento:

Posta un commento