La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 3 novembre 2013

Vizita Ambasadorului în regiunea Friuli Venezia Giulia

Întâlnirea cu prefectul
 Comunicat de presă

Vineri, 25 octombrie 2013, Ambasadorul României în Italia a efectuat o vizită în regiunea Friuli Venezia Giulia, organizată cu sprijinul Consulatului General la Trieste, în cadrul căreia a avut întâlniri cu prefectul, primarul din Trieste şi ministrul regional pentru finanţe, patrimoniu, coordonare şi programare politici economice şi comunitare al Regiunii autonome Friuli Venezia Giulia. De asemenea, a avut loc o întâlnire a Ambasadorului cu membrii Consulatului General al României la Trieste şi reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunile Veneto şi Friuli Venezia Giulia.

În cadrul convorbirilor avute cu prefectul provinciei Trieste, Francesca Adelaide Garufi, au fost abordate aspecte referitoare la cooperarea între Italia şi România în materia managementului administraţiei publice, cooperarea regională, siguranţa cetăţeanului şi protecţia civilă. A fost evidenţiată necesitatea cooperării în vederea transferării de expertiză în materia gestionării regiunilor ca unităţi administrative, având în vedere experienţa italiană în domeniu şi obiectivele actuale ale României în acest domeniu.
Întâlnirea cu comunitatea românească
În cadrul discuţiilor avute cu Francesco Peroni, ministrul regional pentru finanţe, patrimoniu, coordonare şi programare politici economice şi comunitare al Regiunii autonome Friuli Venezia Giulia, au fost abordate aspecte legate de relaţiile economice privilegiate existente între România şi Italia, şi oportunitatea dezvoltării de relaţii de cooperare directă în materie administrativă şi economică cu viitoarele regiuni din România. Francesco Peroni a subliniat angajamentul administraţiei regiunii autonome pentru cooperare internaţională pe toate planurile, în special în materie economică, dar şi pentru oferirea de know-how în materie de management administrativ regional necesar României în procesul de reorganizare teritorială.

În cadrul întâlnirii avute cu Roberto Cosolini, primarul oraşului Trieste, au fost subliniate relaţiile tradiţionale de cooperare cu România (primul consulat al României s-a deschis la Trieste în jurul anului 1890) şi s-a subliniat dorinţa părţii române pentru dezvoltarea relaţiilor directe de colaborare între oraşele din România şi Trieste. Primarul a exprimat aprecierea pentru contribuţia comunităţii româneşti din Trieste şi a promis sprijin în găsirea unei spaţiu pentru biserica ortodoxă română.

Pentru comemorarea eroilor soldaţi români căzuţi pe front în Primul Război Mondial în luptele care au avut loc pe frontul italian de pe râul Isonzo, şi în contextul celebrării Zilei Armatei Române la 25 octombrie, Ambasadorul şi Consulul general al României la Trieste au depus o coroană de flori la monumentul ridicat de autorităţile române la Cimitirul eroilor din Branik, în Slovenia.

În seara zilei de 25 octombrie 2013 Ambasadorul a participat la întâlnirea cu liderii comunităţii româneşti: preşedinţi de asociaţii, preoţi ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici şi pastori ai bisericilor româneşti neoprotestante din circumscripţia consulară. De asemenea, au fost prezente profesoare din cadrul programului LCCR.

Ambasada României în Italia

Nessun commento:

Posta un commento