La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 6 maggio 2020

MAE, apel la evitarea politizării situației lucrătorilor români din străinătate

02 mai 2020

MAE, apel la evitarea politizării situației lucrătorilor români din străinătate. Reacție la declarațiile lui Cazanciuc

Alex Olaru

Ministerul de Externe reacționează ferm la afirmațiile făcute recent de președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, care criticase diplomații români. În opinia sa, diplomații nu s-ar fi preocupat suficient de situația lucrătorilor români de peste hotare.

 „Aştept ca diplomaţii să lase încremenirea în proiectele de salon şi să verifice ceea ce presa românească sau străină prezintă zilnic ca fiind suferinţele muncitorilor români”, afirmase Robert Cazanciuc. Într-un comunicat de presă, MAE transmite că această afirmație este nefondată și nedreaptă față de activitatea și eforturile depuse în mod constant de diplomații români, mai ales în această perioadă foarte dificilă, generată de pandemia de COVID-19. MAE amintește că actualul președinte interimar al Senatului a fost Secretar General în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, prin urmare cunoaște activitatea în plan extern. În context, MAE face apel la evitarea politizării subiectelor care țin de politica externă și de activitatea diplomatică și consulară a României.

MAE precizează că a acționat permanent în sprijinul cetățenilor români care lucrează în străinătate, în conformitate cu responsabilitățile care revin instituției, stipulate în art. 5 în Legea 156/2000, în special în condițiile apariției pandemiei de COVID-19: 

"MAE a informat constant cetățenii români din străinătate asupra situației din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv asupra riscurilor și dificultăților pe care le presupun deplasările în străinătate în această perioadă, în contextul măsurilor adoptate de către statele europene pentru gestionarea acestei crize. (...) MAE reamintește că, pentru exercitarea eficientă a acestor competențe legale ale MAE, care se raportează la aplicarea contractelor de muncă deja încheiate de lucrători, este necesar ca, în prealabil, clauzele contractelor individuale de muncă să fie redactate și încheiate cu respectarea intereselor/drepturilor lucrătorilor români. În acest context, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate au tratat cu prioritate orice solicitare de sprijin venită din partea cetățenilor români și, de asemenea, s-au autosesizat, inclusiv urmare semnalărilor din mass-media asupra unor situații punctuale, efectuând demersuri în mod pro-activ, la nivelul autorităților locale și centrale, pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile contractelor de muncă și a modului în care sunt aplicate prevederile legislației europene și naționale relevante, depunând eforturi pentru soluționarea fiecărui caz, conform competențelor. 

(...)Cu titlu de exemplu, în cazul lucrătorilor sezonieri români care desfășoară activități în Republica Federală Germania, atât Ambasada României la Berlin, cât și Consulatul General al României la München și Consulatul General al României la Stuttgart s-au autosesizat și au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile germane federale (inclusiv pe lângă Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Agriculturii și Serviciul Federal Vamal) și locale (autorități regionale, precum ministerele bavareze de resort – Muncă, Sănătate, Agricultură sau Premierul landului Baden-Württemberg), dar și pe lângă entități cu competențe în materia protecției drepturilor lucrătorilor (precum asociația Faire Mobilität sau Asociația Fermierilor din Bavaria), pentru a verifica dacă cele semnalate se confirmă și pentru a solicita, după caz, autorităților locale sau federale să se sesizeze (poliție, autoritățile sanitare și de muncă). Totodată, diplomații români au depus eforturi pentru ca angajatorii să asigure un dialog direct și facil al lucrătorilor români cu misiunile diplomatice și consulare, inclusiv prin afișarea datelor de contact ale acestora în incinta spațiilor în care cetățenii români își desfășoară activitatea. De asemenea, misiunile României din Germania au pus la dispoziția cetățenilor români linii telefonice și de poștă electronică dedicate preluării mesajelor/situațiilor generate de criza COVID. 

(...) Aceste demersuri au determinat inclusiv reacția comisarului european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, care a transmis o scrisoare statelor membre în care subliniază faptul că lucrătorii sezonieri trebuie să fie protejați în aceeași măsură ca celelalte categorii de lucrători și a reamintit obligația statelor membre de a se asigura că angajatorii oferă condiții adecvate pentru asigurarea lucrătorilor." - se arată, printre altele, în comunicatul ministerului de Externe. 

Sursa: RFI

Nessun commento:

Posta un commento