La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 12 maggio 2020

Taxele de creşă se pot deduce în declaraţia de venit 730/2020

12 mai 2020

Pentru plata taxelor de creşa din 2019 este posibil să beneficiați de reducerea Irpef de 19% până la suma maximă de 632 de euro. Reducerea fiscală este incompatibilă cu alte bonusuri fiscale, precum “Bonus Asilo Nido”.

Părinții pot beneficia de aceasta reducere IRPEF de 19% pentru cheltuielile din anul trecut in vederea asigurarii suportului educațional pentru copiii până la 3 ani. Pentru a profita de aceasta facilitate fiscala, este necesar să completați corect declarația de venit, urmând instrucțiunile date de Agenzia delle Entrate, sau să vă adresaţi unui CAF care va completa declaratia de venit pentru dvs.

Suma maximă de 632 de euro a taxelor suportate de părinți pentru a plăti creşa publică sau privată, care poate fi dedusa din declaratia de venit, va fi calculata pentru fiecare copil dependent fiscal cu varsta de pana la 3 ani, cu conditia sa nu fi beneficiat de bonusul Asilo Nido.

Spre exemplu, mama și tatăl care au doi copii cu vârste cuprinse între 5 luni și 20 de luni, ambii înscriși la creșă, au dreptul la o reducere Irpef pentru fiecare copil in parte.

Pentru calcularea sumelor la care ar trebui aplicată deducerea, este necesar să se ia în considerare doar cheltuielile efectuate în cursul anului  calendaristic 2019 (atentie, nu se referă la anul școlar).

Impartirea între părinți: Deducerea taxelor pentru creşă este alocata între părinți în funcție de cheltuielile suportate efectiv de către fiecare.

Structurile care asigură ingrijirea copiilor de la 3 luni la 3 ani, precum si cele cunoscute sub denumirea „Secțiunile de primăvară” cu aceeași funcție a creșelor, precum şi serviciul prestat în Provincia autonomă Bolzano în conformitate cu Legea provinciei nr. 8 din 1996 de către asistenții maternali numiți „Tagesmutter”, sunt echivalate creşelor.

Pentru alte tipuri de servicii destinate copiilor, este necesar să se verifice dacă condițiile și scopurile serviciului de îngrijire a copilului la domiciliu sunt similare cu cele ale creşelor, de exemplu: respectarea desfășurării activităților, metodele de gestionare și caracteristicile structurale.

Sunt excluse taxele plătite în 2019 care au fost rambursate de angajator. 

Agenzia delle Entrate subliniază de asemenea o conditie fundamentală care trebuie luată în considerare: deducerea nu poate fi adaugata daca s-a beneficiat de bonusul “Asilo Nido”.

In conditiile in care s-a beneficiat de sprijinul financiar de la Inps care permite părinților să obțină până la o sumă maximă de 3.000 de euro, părinții nu pot accesa și deducerea impozitului pe venit personal pentru exact aceeasi perioada.

Instrucțiuni pentru completarea declaraţiei 730/2020

La nivel practic, părintele care a suportat plata taxei trebuie să acorde o atenție deosebită „cadrului E” și, în special, liniilor de la E8 la E10 - Alte cheltuieli, care trebuie completate după cum urmează:
- în coloana 1 codul „33” care identifică taxele pentru creşă;
- în coloana 2 taxele plătite.

Cei care au mai mulți copii cu vârsta de până la 3 ani pot completa mai multe rânduri de la E8 la E10 raportând codul 33 și valoarea cheltuielilor pentru fiecare dintre ei.

Suma trebuie să includă sumele indicate în secțiunea „Taxe deductibile” din Certificarea unică cu codul de tarif 33.

Părinții care beneficiază de deducerea pentru creşă 2020 trebuie să păstreze documentele fiscale care atestă cheltuielile: facturi, chitanțe, buletine poștale.

Costurile suportate pentru plata taxei de școlarizare publice sau private sunt incluse în lista lungă de costuri care vă dau dreptul la o reducere la impozitul care trebuie plătit: de la medicamente la cheltuieli de înmormântare, de la vizite de specialitate și abonamente la transport public.

Din 5 mai 2020 este posibil pentru contribuabili sa fie accesata propria declarația precompletată, care ar conține informații privind toate cheltuielile pentru care se poate aplica o deducere.

În cazul în care, totuși, s-a manifestat opoziția pentru utilizarea datelor personale sau daca apar erori înainte de a accepta și trimite declaraţia 730/2020, este activă începând cu 14 mai, pana la data de 20 septembrie 2020 optiunea de modificare și integrare a acesteia.

CS 

Nessun commento:

Posta un commento